Muusikoiden.net
25.05.2018
 

Musiikin teoria ja säveltäminen »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Basson sävelet
1
MATIAS123
16.07.2011 03:11:15
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Olen juuri aloittanut basson soittamisen ja haluaisin oppia myös teoriaa. Olen opetellut basson kielet ja sävelet. Yritin soittaa tehosekoittimen ''maailma on sun'' kappaletta mutta siinä oli tällaisia merkintöjä: ''Am, Dm, E7''. Miten nuo soitetaan bassolla? Otanko tavallisesti A, D ja E?
Sitten, onko esim. G# sama kuin Ab? Jos kitaristi soittaa esim. a-mollia tai muita mollisointuja, mitä basistin kuuluisi soittaa? Olen tosiaan aloittelija. Kiitos jos joku jaksaa neuvoa!
 
sellisti
16.07.2011 11:08:57 (muokattu 16.07.2011 11:10:12)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Riippuu tilanteesta. Jos on tarkoitus soittaa soinnun perussäveltä niin silloin se menee just noin kuin sanoit - A, D ja E. Sointujen laadusta sun ei tarvi välittää ellet sitten soita jotain muuta kuin soinnun perussäveltä; silloin pitää sitten tietää mitä säveliä sointuun kuuluu. Joka sävelen mitä sä soitat ei toisaalta tarvi olla soinnun säveliä jos haluat tehdä jotain liikkuvampaa kuviota jne.
 
Biisejä opetellessa kannattaa kuunnella sitä alkuperäistä biisiä ja tarkkailla miten basso siellä menee, ennemmin kuin opetella jonkun nuotinnoksen perusteella sointumerkeistä, koska ne ei välttämättä kerro soinnun käännöksestä mitään ja se taas on se mikä kertoo mikä sävel on soinnun pohjalla eli bassossa. G# on käytännössä sama kuin Ab vaikkei teoriassa.
 
Täältä saatat muuten saada vielä yksityiskohtaisempaa ja asiantuntevampaa ohjausta: http://muusikoiden.net/keskustelu/threads.php?c=35
 
"'Prick' is one of those part-turn dirty words. Prick is alright. You can say 'prick' on television; you can say 'I pricked my finger' - just don't say you fingered your prick." (George Carlin - 7 words you can't say on tv)
jorre
20.07.2011 17:41:11
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Sellisti jo antoi hyviä neuvoja, mutta yritänpä neuvoa vielä vähän lisää, vaikka en basisti varsinaisesti olekaan.
 
Useimmiten rytmimusiikin nuoteissa ei ole bassolle kirjoitettu varsinaista stemmaa, vaan basisti joutuu itse keksimään sen bassostemman sointumerkkien perusteella. Jos sointumerkkejäkään (siis näitä Am, Dm jne.) ei ole, niin sitten aloittelija on pulassa. Mutta oletetaan, että soinut on merkitty.
 
1: Aloita käyttämällä sointujen juurisäveliä. Jos paperissa lukee Am, niin soita A, ja jos paperissa lukee G#7-9+11, niin soita G#.
 
2: Joskus sointumerkki voi olla tällainen: G7/D. Kautta-merkillä ilmaistaan haluttu basson sävel. Tällöin soita kautta-merkin jälkeinen sävel, tässä tapauksessa D.
 
3: Tämä saattaa kuulostaa yksitoikkoiselta, varsinkin jos soinnut vaihtuvat harvoin. Tällöin voit hankkia vaihtelua, soittamalla välillä jonkun muun kolmisointuun kuuluvan sävelen, joita ovat terssi ja kvintti, sekä numeroilla ilmaistut lisämausteet. Tavallisimmin käytetään ns. vaihtobassoa, eli vuorottelua juurisävelen ja kvintin välillä.
 
4. Kaikkia säveliä voidaan käyttää ns. lomasävelinä, eli yhdistämään kahta eri korkuista sointusäveltä, jolloin syntyy asteikkokulku.
 
Näillä alkeisohjeilla pääset alkuun ja voit bassottaa iskelmiä, humppia, kansanlauluja jne. Tekijämieheksi on vielä runsaasti matkaa, mutta opettele nämä ensin, näidenkin ohjeiden kanssa saattaa vierähtää puolesta vuodesta vuoteen.
 
Voidaksesi käyttää edes näitä alkeisohjeita, joudut tutustumaan intervalleihin ja sointujen rakenteeseen. Sinun pitää selvittää itsellesi erot erilaisten kolmi- ja laajempienkin sointujen rakenteessa. Duurit, mollit, ylinousevat ja vähennetyt täytyy tuntea. Hanki joku hyvä teoriakirja, esim. Tohtori toonika ja ryhdy opiskelemaan, sukella musiikin teorian ihmeelliseen maailmaan.
 
nisumaka
21.07.2011 13:50:10 (muokattu 21.07.2011 13:50:28)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kirjastoon. Sä kysyt perusasioita, ja olet lähtenyt fiksusti liikkeelle selvittelemään asioita. Nää perusteet on kuiteskii sillai aika laaja homma, että sun kannattaa hankkia joku kirja, josta harjoittelet. Niissä on yleensä CD mukana, jolloin harjoittelu on tehokasta. Oikotietä onneen ei ole. Kirjasto on hyvä paikka aloittaa, nimittäin nämä kirjat ovat yllättävän kalliita ostella.
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti