Muusikoiden.net
22.06.2018
 

Musiikin teoria ja säveltäminen »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Vaikea (?) kysymys biisin oikeuksista
1
hola gibson
19.04.2011 11:49:02
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

En oo nyt varma tuliko tämä kysymys oikealle alueelle, mutta kysympä kuitenkin.
 
Miten biisin käyttöoikeuksien kanssa menetellään, jos henkilö A säveltää bändilleen biisin (ei levytyssopimuksia, eikä oikein vielä muutakaan aktiivisempaa toimintaa). Bändin muiden jäsenten (henkilöt B, C ja D) kanssa sovitetaan kyseinen kappale periaatteella "jokainen hoitaa oman soittimensa" jolloin saadaan kappale sanoituksia vaille valmiiksi. Henkilö E kirjoittaa siihen sanat ja biisi on valmis. Tästä saadaan yksinkertainen tallenne aikaiseksi ja uusien biisien työstäminen jatkuu samalla periaatteella.
 
Aikojen alussa on sovittu että biisien tekijöiksi merkitään tasavertaisesti kaikki osallistuneet, riippumatta siitä minkä verran ovat biisien tekoon osallistuneet. Totta kai näin, kun yhdessä musiikkia puuhataan. No, lopulta käy niin että toiminta hiipuu hiljalleen ja kyseiset tekeleet jäävät unholaan henkilöiden siirtyessa muihin projekteihin.
 
Miten käy biisien oikeuksien, voiko esim. henkilö C käyttää kappaleita uusissa projekteissaan ja tehdä niistä "oikeita" levytyksiä ja laittaa jakeluun ilman sen kummempaa selittelyä? Kelju homma kappaleen pääasialliselle säveltäjälle..
 
Sanompa saman vielä suomeksi: Itse olen siis henkilö A, enkä tietenkään vaatinut mitään säveltäjän krediittiä itselleni vaikka olisin siihen kaiken järjen mukaan ollutkin oikeutettu. En halua että muut henkilöt käyttävät minun sävellyksiäni toisissa projekteissa ikään kuin uusina kappaleina, omina tekeleinään. Onko kaikki levyttämättömät kappaleet ns. vapaata riistaa?
 
Dr Dominant
19.04.2011 12:29:49 (muokattu 19.04.2011 12:31:50)
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mikäli näistä kappaleista on tehty teostoon teosilmoitukset, siinä tapauksessa tekijätiedot ovat rekisteröity ja teosilmoituksessa allekirjoituksella hyväksytty. Tämän jälkeen kappaleiden esittämisestä kertyvät korvaukset ohjautuvat teoston kautta teosilmoituksessa yksilöidyille tekijöille siinä suhteessa miten teosilmoituksessa on ilmoitettu. (eli montako % kukin tekijä saa kakusta).
 
Mikäli kappaleita ei ole rekisteröity millään tavoin, tilanne on vielä teoston näkökulmasta auki. Ja jos haluaa saada tekijänoikeuskorvauksia teoston kautta, silloin pitää ensin liittyä teoston asiakkaaksi, ja kappaleista pitää tehdä teosilmoitukset.
 
Puhut kappaleiden käyttämisestä. Tarkoitatko niiden esittämistä keikalla vai levyttämistä? Keikalla saat esittää kappaleen kuin kappaleen, kunhan et esitä sitä teosta halventavassa asussa. Mikäli esität vaikka Metallican biisejä, esityksistä mahdollisesti kertyvät tekijänoikeuskorvaukset menevät niille metallican jäsenille, jotka on rekisteröity biisin tekijöiksi.
 
Nyt jos henkilö C esittää kappaletta jonka tekemisessä olet ollut mukana, ja kappale on rekisteröity teostoon, sinulle tulee sen levytyksistä ja julkisista esityksistä se siivu joka teosilmoitukseen on merkitty. Jos teosta ei ole rekisteröity, oikeusturvasi on huonohko - tekijän C sana omaasi vastaan, ellei ole olemassa selkeää fyysistä todistusaineistoa siitä, että sinut voidaan yksilöidä tekijäksi.
 
Jos on kyse tästä viimeksi mainitusta tilanteesta, yksi mahdollinen ratkaisu olisi ensiksikin liittyä teoston asiakkaaksi (ellet jo ole), ja sitten tehdä näistä kappaleista teosilmoitukset yhdessä C:n kanssa. Älä unohda sanoittajaa E ja muita tekijöitä joille osuuksia kuuluisi. Vaikka loppupeleissä sinä ja C olisitte ainoat teoston asiakkaat, se ei haittaa. Saisitte silti omat osuutenne teosten käytöstä vaikkeivät muut alkuperäiset bändin jäsenet olisikaan teoston asiakkaita.
 
Toivottavasti tästä oli apua.
 
EDIT: Niin lopuksi vielä - mitkään biisit eivät ole "vapaata riistaa", mutta mikäli et ole teoston tai jonkun muun tekijänoikeusorganisaation asiakas, joudut tekemään edunvalvontasi itse. Eli jos joku käyttää teostasi ja nettoaa siitä tuloja, sinun täytyy puolustaa oikeuksiasi itse saadaksesi sen mitä sinulle kuuluu.
 
"Dr. Dominant, I presume?"
Sergei Fallinen
19.04.2011 12:32:45
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

jos B, D ja E tietää sun osuuden, niin eihän se välttämättä ole sun sana C:n sanaa vastaan
 
vain taito on rajana
EP
19.04.2011 12:46:41
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Joo ja tekijät pitäis aina kuitenkin mainita esitysilmoituksissa.
Sitten on tietenkin eri juttu jos tekijä haluaa kieltää teoksen esityksen.
 
Kaikista musiikin eri tyylilajeista löytyy sekä hyvää, että huonoa (Eli humpasta rokkiin ja jatsiin, klassistakaan unohtamatta)
hola gibson
19.04.2011 13:08:32
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kiitoksia asian valaisusta, Dr. Dominant kertoikin tuon mitä halusin tietää. Lähinnähän tämä tulee kysymykseen jonkinlaisessa riitatilanteessa, mitä ei varmaan kukaan henkilöistä A-E toivo.
 
Minkalaisista materiaalia tuonne Teostoon sitten voi lähettää? Heikkolaatuisia "kasettimankka"-äänitteitä vai studiossa äänitettyjä viimeisen päälle viilattuja versioita?
 
Sax-pappa
19.04.2011 14:41:24 (muokattu 19.04.2011 14:42:19)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

hola gibson: Kiitoksia asian valaisusta, Dr. Dominant kertoikin tuon mitä halusin tietää. Lähinnähän tämä tulee kysymykseen jonkinlaisessa riitatilanteessa, mitä ei varmaan kukaan henkilöistä A-E toivo.
 
Minkalaisista materiaalia tuonne Teostoon sitten voi lähettää? Heikkolaatuisia "kasettimankka"-äänitteitä vai studiossa äänitettyjä viimeisen päälle viilattuja versioita?

 
Teostoon tehdään teosilmoitus asianomaisella lomakkeella, nykyään netissä. Ensin on tietysti liitytty Teoston asiakkaaksi. Ei sinne tarvitse onneksi mitään äänitteitä lähetellä.
 
Dr Dominant
19.04.2011 15:15:09
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Sergei Fallinen: jos B, D ja E tietää sun osuuden, niin eihän se välttämättä ole sun sana C:n sanaa vastaan
 
Niin, aivan. Hyvä huomio, tää jäikin mainitsematta. Olettaen että sä et ole joutunut muiden kusettamaksi, joissa B+C+D+E päättää toimia ilman sua ja ottaa sunkin osuudet :D
 
"Dr. Dominant, I presume?"
S.Jone
21.04.2011 18:48:47
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Dr Dominant: Keikalla saat esittää kappaleen kuin kappaleen, kunhan et esitä sitä teosta halventavassa asussa.
 
Tuo oli kiinnostava seikka... Mitä tämä käytännössä tarkoittaa? Onko olemassa joku ihan "virallinen pykälä" joka tuon kieltää? Jos soitan Stairway to Heavenin humppaversiona onko se teosta halventava esitysasu? :)
 
Dr Dominant
21.04.2011 19:41:28
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

http://fi.wikipedia.org/wiki/Tekijänoikeus_Suomessa
 
Katso kohta moraaliset oikeudet.
 
"Dr. Dominant, I presume?"
baron
21.04.2011 19:49:12
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

S.Jone: Tuo oli kiinnostava seikka... Mitä tämä käytännössä tarkoittaa? Onko olemassa joku ihan "virallinen pykälä" joka tuon kieltää? Jos soitan Stairway to Heavenin humppaversiona onko se teosta halventava esitysasu? :)
 
Tuntematta pykäliä tuohan olisi kunnianosoitus piisille!
 
You can play any note on any chord. If it sounds "right", then it is (Mark Levine)
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti