Muusikoiden.net
20.05.2018
Gibson Custom Shopin upeat 2018-mallit nyt esillä Kitarapajassa 

Musiikin teoria ja säveltäminen »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Miten säveltää biisi, jossa sanat?
1
Charge
17.04.2010 12:08:05
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Otsikko nyt on mitä on, mutta asian ydin on tämä: Olen jonkin aikaa säveltänyt pelkkiä instrumentaalikappaleita, ja nyt olen taas koettanut sellaisia, johon siis tulisi laulu. Jotenkin vain siitä on kauhean vaikea saada sellaista selkeälinjaista ja sulavaa, esim. soinnut ovat eri mittaisia ym. Eli teenkö oikein, jos ensin sävellän laulumelodian ja sitten siihen ympärille muuta? Vai olisiko parempia ideoita.
 
Ihan vipsahtanut.
Juho L
18.04.2010 10:08:43 (muokattu 18.04.2010 10:13:57)
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Sillä ei periaatteessa ola juurikaan väliä säveltääkö ensin melodian vai tekeekö aluksi sanat. Kuitenkin, ainakin omalla kohdallani, säveltä ja sanoitusta yhdistettäessä joutuu muokkaamaan vähän melodian tahdituksia ja sanoitusta, että ne sovittuvat hyvin yhteen. Vähän joutuu siis veistelemään, ellei älyttömän hyvä tuuri käy.
 
Varmaankin siitä kannattaa lähteä kumpi on itselle tärkeämpi; se melodia vai sanoitukset. Esimerkiksi jos melodian on tehnyt ensin, asettaa se sanoitukselle huomattavasti tiukemmat raamit ja päinvastoin. Elämä on valintoja täysi.
 
Edit: Mitä sitten tulee sointujen erimittaisuuteen, niin millähän metodilla olet nyt lähtenyt tekemään? Tämä lyriikkasävellysprosessi ei siis eroa normaalista instrumentaalisävellyksestä oikeastaan millään lailla, muuten kuin siinä, että melodiaan tulee erilaista tahdittumista sanoituksen mukaan. Silloin jos menee ihan sointupohjakin uusiksi sanoituksen mukaan, niin ollaan jo aika progessa. Ei biisin sekaan lyriikan heittäminen niin hillitöntä rakettifysiikkaa ole. Kokeile vaikka näihin omiin instrumentaalikappaleisiisi kehitellä sanoitusta Hetken laulu -tyyliin ( http://www.youtube.com/watch?v=69cqA3muVds ). Kuten mainitsin, niin sanat voi aina tehdä melodian ehdoilla ja päinvastoin.
Orbiter
09.05.2010 21:24:11
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ehkäpä tärkein sääntö, jos haluaa "perinteisen hyvän kuuloisen" kokonaisuuden, on:
Pitkällä sävelellä tulee pitkä tavu sanoitukseen ja lyhyellä sävelellä lyhyt tavu.
 
Pitkä tavu = sisältää pitkän vokaalin tai diftongin tai päättyy konsonanttiin. Muunlaiset tavut ovat lyhyitä.
 
Esimerkki:
Biisissä on rytmi "pämppädä pämppädä".
Sanoitus, joka sopii: "Joisiko kossuva" tai "Kaahari Penttilä"
Sanoitus, joka ei sovi: "Makeeta elämää" (rytmin pitäisi olla päpäädä päpädää) tai "Lusimaan heti vaan" (rytmin pitäisi olla päpädääm päpä dääm)
 
Tietysti tähänkin sääntöön on aina poikkeuksia. Ei kannata orjallisesti noudattaa ;)
 
Ja yksi juttu, joka on _usein_ pielessä demotason (ja muillakin) artisteilla: painotukset. Jos ei ole kyse harkitusta/toimivasta poikkeustilanteesta, kannattaa noudattaa sääntöä, että kun sanassa on tavulla x paino (siis suomenkielessä käytännössä aina sanan eka tavu) niin silloin myös melodiassa on siinä painollinen sävel.
 
Kumpi sitten tehdä ensin, melodia vai sanoitus?
Itsellä on niin loistava sanoittaja biisintekokaverina, että hänen sanoituksiaan paperilta lukiessa alkaa usein melodia soida päässä.
Ainakin monet omista biiseistämme on siis tehty sanoitus ensin, mutta ei toki kaikkia.
 
Toivottavasti oli jotain apua tästä sepostuksestani :)
 
Tommittaja
27.06.2010 17:00:35
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

kummin vaan voi tehdä. jos laitat soinnut ensin, saat laulun todella helposti päälle yms. älä kuuntele ton edellisen viestin kirjottajaa, ei kompin tarvitse mennä täsmälleen samassa kohtaa kuin laulun, kuuntele tämä ja ota mallia: http://www.youtube.com/watch?v=SUMcA--ejOc
 
itsekin teen instrumentaalista rokkia, mutta rytmikitara on vaikea tehdä...
ja sanoituksista vaan että heität vaan jotain randomia. jos kuuntelee suomalaista musaa, tietää kuinka idioottimaisia sanoituksia joissain kappaleissa on o_O
 
punkkia on helppo tehdä :D
 
http://muusikoiden.net/jasenet/plussat.php
Janus
27.06.2010 20:03:58
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tommittaja: älä kuuntele ton edellisen viestin kirjottajaa, ei kompin tarvitse mennä täsmälleen samassa kohtaa kuin laulun, kuuntele tämä ja ota mallia: http://www.youtube.com/watch?v=SUMcA--ejOc
 
Sulta tais mennä edellisen kirjoittajan pointti täysin ohi, mutta ei se mitään, tää on internet. Kyse ei siis ollut siitä, että biisin taustojen rytmityksen/komppauksen todellakaan pitäisi mennä samassa tahdissa kuin laulumelodioiden (välillä sekin on todettu toimivaksi: Black Sabbath - Iron Man), vaan siitä että _laulumelodioiden rytmitys_ olisi sanoituksen suhteen koherentti.
 
Toisaalta, hyvä esimerkki toi "Still Loving You" on siitä, että kansainvälisen hitin voi esittää painottamalla englannin kieltä "väärin", mutta se nyt menee oikeastaan samassa veneessä ton krauttiaksentin kanssa muutenkin. Rihannan "Umbrella" olis ehkä parempi esimerkki siitä, miten natiivi kielenpuhuja voi venyttää ilmaisun ja ääntämisen rajoja niin, että biisin koukusta ("under my ummbrrr-ella...") tulee niin ärsyttävän muistettava ja tarttuva.
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti