Muusikoiden.net
19.04.2024
 

Kitarat: soittaminen »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Kuinka viritätät kielesi?
1 2
Kampela77
23.01.2022 06:32:54 (muokattu 23.01.2022 07:26:29)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Koska tällä palstalla on sen verran vähän keskustelua, niin ajattelinpa kysäistä tyhmiä. Onko teillä joku tietty tapa jolla viritätte kielet. Itselleni on iskostunut aikoinaan tapa, että jos kielet ovat epävireessä, viritän ne aina alhaalta päin oikeaan vireeseen. Itselle on jäänyt tuntuma jostain soittoaikojen alusta, että vire pysyisi paremmin näin, mutta nyt kun tässä viritellessä asiaa mietin, niin enpä ole oikeastaan testannut miten käy, jos virittäisi kielet vireeseen, joko ylhäältä tai alhaalta riippuen ovatko ylä vai alavireessä. Normaalisti jos kieli on ylävireessä pyöräytän sen ensin hieman alavireeseen ja nostan sieltä oikeaan vireeseen. On vain jäänyt tuntuma, että näin kaikki kielet olisivat säädetty samalla tavalla ja vire pysyisi paremmin. Enpä tiedä saako tästä kummempaa keskustelua aikaiseksi, mutta tulipahan tässä aamukahvin kanssa kitaraa viritellessä mieleen. Voi olla, että tapa on jäänyt myös ensimmäisen halpiskitaran takia.
 
edit: Otsikkotypo perkele
 
Interviewer: "So Frank, you have long hair. Does that make you a woman?" Frank Zappa: "You have a wooden leg. Does that make you a table?"
Krice
23.01.2022 12:21:54
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Perinnetallaisessa stratossa viritysproseduuri on sellainen, että kieli vireeseen ja sen jälkeen kampea alas ja tarkistetaan onko kieli edelleen vireessä jne.
 
ÄrGee
23.01.2022 13:41:57
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Alhaalta ylös, ja myös yksittäisen kielen kohdalla alhaalta ylös jotenkin atakkiin tai soittovoimakkuuteen nähden. Olen myös joskus virittänyt studiossa niin, että kielet soivat otelaudalta soitettaessa toisiinsa nähden vireessä, eli ns. sointuun. Joskus voi olla jopa parempi niin, että kielet kuulostavat toisiinsa nähden hyvältä, eikä täydellisen vireisiltä. Kitara Evertunella taas meni ilman tuota atakki-temppua, kun se on mihin talla tekniikkansa avulla vireen asettaa.
 
Riippuu siis pitkälti tapauksesta sekä omasta soittotavasta, ja niin edelleen.
 
To the stars!!!
aalataur
23.01.2022 18:39:40
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Alhaalta ylös ja alhaalta ylös.
 
Floikkakitaroissa sellainen outo, että punotun E:n tallaruuvi pitää mulla olla aika tiukalla. Käsi osuu siihen joskus dempatessa ja vire saattaa pudota vahingossa, jos on löysällä. Eli jätän selvästi alavireiseksi E:n, pistän lukot kiinni ja sitten nostan tallasta vireen kohdilleen.
 
Ja tosiaan jos oikein alkaa hieromaan äänittäessä, isot soinnut joskus virittänyt yksi kerrallaan soimaan nätisti. Harvemmin omiin rölötyksiin jaksaa
 
Ei tästä aiheesta paljoa muuta sanottavaa keksi. Evertune on kyllä mielenkiintoinen, kaikkea ne keksii prkl. Liekö tuossa jotakin haittapuoliakin sitten
 
http://hikipedia.info/wiki/Tilutus
hallu
23.01.2022 18:58:07
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

No eka A-kielivireeseen referenssiäänen (äänirauta tms.) tai viritysmittarin avulla. Sitten A-kielen seitsemännen nauhan kohdalta huiluääni jota vertaan ohueen vapaana soivaan E-kieleen (ja viritän sen vapaana soivan e-kielen a-kielen huiluääneen). Seuraavksi vertaan vapaana soivaa ohutta E-kieltä paksun E-kielen viidennen nauhan kohdalta otettuun huiluääneen ja varmistan samalla, että molemmat natsaa a-kielen seitsemänneltä nauhalta otettuun huiluääneen. Seuraavaksi vertaan paksun eli ala E:en seitsemänneltä nauhalta otettua huiluääntä vapaana soivaan B-kieleen ja samalla varmistan ohuelta e-kieleltä, että kvartti soi puhtaasti. Seuraavaksi vertaan A-kielen viidenneltä nauhalta otettua huliääntä D-kielen seitsemänneltä nauhalta otettuun ja lopuksi D-kielen viidenneltä nauhalta otettua huiluääntä g-kielen seitsemänneltä nauhalta otettuunhuiluääneen. Lopuksi vielä kuuntelen vapaana soivien kielten väliset intervallit ja toki tarkastan mittarilla, että osuiko edes oikealle hehtaarille........ tai sitten viritän kaikki kielen vapaanasoiden mittarilla ensin A ja sitten loput :-D
 
hallu
23.01.2022 19:07:07
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

aalataur: .............
 
Ei tästä aiheesta paljoa muuta sanottavaa keksi. Evertune on kyllä mielenkiintoinen, kaikkea ne keksii prkl. Liekö tuossa jotakin haittapuoliakin sitten

 
Tuolla kitarakamapalstalla oli Evertuneketju jossa kyllä haittapuolistakin kerrottiin, mutta evertunen käyttäjät tykkäsivät siitä silti. Taisi joku mainita snadin latenssin venytyksissä, mikä tekee bendaamisen vähän luonnottoman tuntuiseksi.... oli siinä jotain muutakin, mutta kaiketi kai aika etevä laitos. Itse en ole sitä käyttänyt joten en tiedä. Mitä äänityksiin tulee, niin viimeisessä sessiossa sillä äänittäjällä oli joku plugari jonka avulla se pystyi siivoamaan ja virittämään epäpuhtaasti soivat soinnut...... en tykännyt :-( tuli soittajana vähän kuohittu olo, mutta minkäs teet... tämä on nykyaikaa :-D . Ekaks sitä raahaa studioon parhaat kamansa ja treenaa hulluna, että varmaan kaikki menee viimeisen päälle ja kun on uudet kielet, kädet pestynä kitara säädettynä tsoundit viimeisen päälle oikein ja soittaa niin hyvin kuin pystyy, niin äänittäjä laittaa neljä mikkiä vahvarin ympärille ja sanoo "otetaan toi kuivasignaali mukaan varuiks...." :-D . Vittu mä en pysty kilpailemaan tietokoneen kanssa :-D . Sun soittoa ei varmaan tarvii korjailla, mutta itsellä tekee mieli iskeä hanskat naulaan äänityspäivän päätteeksi :-D
 
Kampela77
23.01.2022 21:07:49
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

hallu: No eka A-kielivireeseen referenssiäänen (äänirauta tms.) tai viritysmittarin avulla. Sitten A-kielen seitsemännen nauhan kohdalta huiluääni jota vertaan ohueen vapaana soivaan E-kieleen (ja viritän sen vapaana soivan e-kielen a-kielen huiluääneen). Seuraavksi vertaan vapaana soivaa ohutta E-kieltä paksun E-kielen viidennen nauhan kohdalta otettuun huiluääneen ja varmistan samalla, että molemmat natsaa a-kielen seitsemänneltä nauhalta otettuun huiluääneen. Seuraavaksi vertaan paksun eli ala E:en seitsemänneltä nauhalta otettua huiluääntä vapaana soivaan B-kieleen ja samalla varmistan ohuelta e-kieleltä, että kvartti soi puhtaasti. Seuraavaksi vertaan A-kielen viidenneltä nauhalta otettua huliääntä D-kielen seitsemänneltä nauhalta otettuun ja lopuksi D-kielen viidenneltä nauhalta otettua huiluääntä g-kielen seitsemänneltä nauhalta otettuunhuiluääneen. Lopuksi vielä kuuntelen vapaana soivien kielten väliset intervallit ja toki tarkastan mittarilla, että osuiko edes oikealle hehtaarille........ tai sitten viritän kaikki kielen vapaanasoiden mittarilla ensin A ja sitten loput :-D
 
Itse usein jos vapaasti virittelen vertailen ainakin oktaaveja esim. A-kielen C:tä B-kielen C:hen ja muita avosointujen välisiä intervalleja.
 
Interviewer: "So Frank, you have long hair. Does that make you a woman?" Frank Zappa: "You have a wooden leg. Does that make you a table?"
sepisti
23.01.2022 22:36:26 (muokattu 23.01.2022 22:36:52)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Viritän poikkeuksetta alhaalta ylös. Mulla on lisäksi tapana vielä venyttää kieltä ennen vireeseen kiristämistä. Etenkin silloin, jos ennen virittämistä kieli on ollut ylävireessä. Koko proseduurin tarkoitus on välttää satulan ja virittimen väliin mahdollisesti jäävää "löysää", jos kieli ei sattuisi luistamaan satulaurassa. Tämä siitäkin huolimatta, että satulaurat ovat varmasti oikean kokoiset.
 
Toiset täällä ovat ainakin joskus olleet sitä mieltä, että edes uusia kieliä ei pitäisi venytellä. Mä olen kuitenkin ottanut riskin, ja vielä ihan päivittäisessä käytössä :)
 
Lunnu
23.01.2022 22:48:11
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kuten edellä mutta lisäyksenä että mun Gibsonissa g-kieli tekee napsahduksen aina just siinä kohtaa kun olen saavuttamassa sen kohdalla oikean korkeuden.
Aina. Vaikka mitä tekisi. Lienee luonnonlaki.
 
Nostalgy is not what it used to be
Gary Enfield
24.01.2022 15:24:15
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Alhaalta ylös, pieniä liikkeitä alaskinpäin. Lelut on riittävän hyvät ettei sillä niin suurta väliä ole.
 
Kefiiri
24.01.2022 18:41:43 (muokattu 24.01.2022 18:43:03)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kiristämällä juu, ja kun kieli on mittarin mukaan vireessä niin ehkä vielä plekukädellä nykäistään kielestä löysät pois ja viritetään uudestaan, jos tarvetta on. Jos on niin tarkka paikka että aikaa ylimääräiseen virittelyyn soiton välissä ei ole.
 
En ole musiikin asiantuntija.
Jester44
25.01.2022 00:47:52 (muokattu 25.01.2022 00:48:37)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Joko joku muukin on kerennyt viisastelemaan että viritän kitaran niillä pyöritettävillä tapeilla kaulan päädyssä?
 
Oma tyyli, ensin paksu E suunnilleen siihen missä kuulostaa sopivalta ja sen mukaan kaikki muut kielet vitosväliä painaen, paitsi yhdellä kielellä se nelosväli.
 
Arkka
25.01.2022 01:20:51 (muokattu 31.01.2022 16:27:19)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Virittimellä alhaalta ylös, mutta jos korvalla yritän, niin usein keskeltä molempiin suuntiin koska joku joskus jossain väitti, että tämä pianonvirittäjän tyyli on parempi kun ei tule niin paljon kumulatiivista heittoa - tiedä sitten onko oikeasti merkitystä kuusikielisellä, pianolla tuon nyt ymmärtääkin.
 
E: Selvennöksenä, että kielijärjestyksestä puhuin. Jokainen kieli kiristäen toki.
 
Zeeboo
28.01.2022 10:26:59
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

D-kieli virittimellä, sitten E-A kavrtilla D ja G kielet vireeseen. E ja A kielet äsken viritettyjen kielien E ja A äänien kanssa oktaaveilla vireeseen. Sitten sama juttu H ja E kielille. Lopuksi kuunnellaan että nämä kolme E-A kvarttia soivat keskenään vireessä ja kokeilen vielä joillain avosoinnuilla ja barresoinnulla 5. ja 7. nauhoilta.
 
White men can't Monk
E-tu
28.01.2022 21:04:59
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Floikallisia keppejä mulla. Viritän silleen, että ensin matalin kieli vireeseen. Sit seuraava. Sit uudelleen matalin kieli, ja perään taas toiseks matalin. Sit kolmas, ja sit taas alhaalta alkaen kaikki vireeseen. Jatketaan, kunnes saavutetaan ylin kieli.
 
http://www.mikseri.net/hagall/
faq1
30.01.2022 09:49:42
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Pitänee paikkansa, että kitaran kieliä ei koskaan voi virittää täysin kohdalleen, kuin vaan otelaudan tietyllä alueella.
Johtuuko tuo siitä, että otelaudassa on paljon epätarkkuuksia, otelaudan muodosta vai mistä?
 
Zeeboo
30.01.2022 10:19:05 (muokattu 30.01.2022 12:08:09)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

faq1: Pitänee paikkansa, että kitaran kieliä ei koskaan voi virittää täysin kohdalleen, kuin vaan otelaudan tietyllä alueella.
Johtuuko tuo siitä, että otelaudassa on paljon epätarkkuuksia, otelaudan muodosta vai mistä?

 
Pohjimmiltaan tuo johtuu siitä, että kitara on tasavireinen soitin, eikä sellaista saa ihan just absoluuttiseen vireeseen.
Rakenteelliset jutut ovat sitten oma juttunsa; onko kielen intonaatio oikein säädetty oikein, kuinka paljon pitempi nauhaa vasten painettu kieli on verrattuna vapaan kielen pituuteen saman nauhan kohdalla. Kaikki nämä vaikuttavat.
 
Omien soittimien kanssa olen ihmetellyt sitä, että vähän päivästä riippuen kitara soi vireessä öbaut koko otelaudan alueella - tai sitten vireeseen saamisesta tulee kamppailulaji. Voi johtua tietysti siitäkin, että korvat vippaavat päivästä riippuen.
 
White men can't Monk
BigPapa
30.01.2022 12:28:03 (muokattu 30.01.2022 12:31:51)
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Zeeboo: Pohjimmiltaan tuo johtuu siitä, että kitara on tasavireinen soitin, eikä sellaista saa ihan just absoluuttiseen vireeseen.
 
Juurikin näin.
 
Tasaviritys on länsimaisessa musiikissa yleisin viritysjärjestelmä. Kaikki soittimet, joiden sävelien korkeutta ei voida soittaessa portaattomasti muuttaa, viritetään yleensä tasavireisiksi. Tällaisia instrumentteja ovat muiden muassa piano ja kitara.
 
Tasaviritys keksittiin Kiinassa 300-luvulla, mutta otettiin länsimaissa laajalti käyttöön vasta 1700-luvulla. Tasavirityksen hyviä puolia on se, että kaikki sävellajit kuulostavat samankaltaisilta ja musiikki voidaan transponoida sellaisenaan mihin tahansa sävelkorkeuteen. Tasavirityksen huonoja puolia taas on, ettei mikään intervalli, oktaaveja lukuun ottamatta, ole puhdas. Länsimaisen ihmisen sävelkorva on kuitenkin yleensä tottunut tähän epäpuhtauteen. Lisäksi enharmoniset sävelet, kuten fis ja ges, soivat samankorkuisina, vaikka puhtaasti viritettyinä niiden välillä olisi pieni korkeusero. Sävellajien samankaltaisuuden takia myös eri sävellajien ominaisluonteet hämärtyvät ja siten osa musiikin monimuotoisuudesta katoaa.
 
https://fi.wikipedia.org/wiki/Tasaviritys
 
https://riffi.fi/artikkelit/juttun% … ytteet/t%C3%A4ydellinen-vire-utopia
 
faq1
30.01.2022 14:17:39
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Zeeboo:
Omien soittimien kanssa olen ihmetellyt sitä, että vähän päivästä riippuen kitara soi vireessä öbaut koko otelaudan alueella - tai sitten vireeseen saamisesta tulee kamppailulaji. Voi johtua tietysti siitäkin, että korvat vippaavat päivästä riippuen.

 
Itse kanssa huomannut että joinakin päivinä esim bendauksia ei saa millään "kohdalleen". Mutta kun seuraavana päivänä kuuntelee, niin onhan se aivan riittävän kohdallaan. Ja vaikka kuinka kitaraa virittää, niin tuntuu olevan vähän pielessä.
Eli soitin kuulostaa siltä, millainen päivä taänään sattuu olemaan.
 
faq1
30.01.2022 14:21:47
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jos haluaa, että kitaran vire on mahdollisimman hyvä kompromissi (vire "lähes" kohdallaan useimmissa tapauksissa), niin olisko hyvä tapa virittää viritysmittarilla 5. - 7. nauhan kohdalta vireeseen? Siltä alueeltahan useimmiten soinnut ja soollotkin otetaan.
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1 2

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «