Muusikoiden.net
18.03.2019
Musiikkipedagogi, tanssinopettaja | Savonia.fi 

Kitarat: soittaminen »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Plektran pitotyyli George Benson vs. the world
1
Leatherman
07.03.2018 22:19:29 (muokattu 07.03.2018 22:21:17)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ok, normaalisti mitä tulee plektran "kannattelustailiin" niin yleisin vastaus on että kannattaa pitää siten kun on tottunut pitämään ja löytyy aina soittaja kuka rokkaa millä vain pitotyylillä.
Tämä on varmasti totta, mutta ollaan nyt kriittisempiä.
 
Itse olen vasta viimeaikoina älynnyt että lähes ei kukaan pidä plektraa kuten olen itse tottunut, joka on ns. "George Benson style" elikkä näin:
 
https://fretboardanatomy.com/wp-con … hange-Format-GIF-847649C156D2-1.gif
 
Käsi ns. klassisessa wänkkäysasennossa. Plektran kulma on nimenomaan eripäin kuin yleisesti suhteessa kieliin.
 
Olen miettinyt että onko jollakulla käytännön kokemusta tämänkaltaisesta tyylistä vs normaali kulma ja tyyli jossa plektra on "eteenpäin" kallistettu ja lepää sormen reunan päällä?
 
Olen huomannut muutamia haittoja tässä omassa tyylissä esim.
- kitara on pakko pitää ylhäällä seistessä koska muuten kädellä ei pääse riittävän alas.
- Voi olla että string skipping ja sweeppisoittaminen olisi helpompaa toisella tyylillä, lähinnä muiden kielien helpomman muteemisen vuoksi
 
Lähinnä hieman nakertaa että pitäisikö opetella uusi oikeaoppinen tyyli, jos tästä on yleisesti todettu olevan etua.
 
"Wisest men follow their own erections" -Euripides
Jarmo_S
08.03.2018 07:55:44
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tuo taitaa olla se jännitystyyli josta Ilpo Saastamoinen kitarakirjassaan aikoinaan varoitti. Ei estänyt minua nuoruudessani vaan soitin väärin siis myös. Etuna minusta kirkkaampi ääni.
 
Minusta kuitenkin kannattaa vaihtaa perinteiseen ihan sen vuoksi että sointusäestys on melko vaikeaa tuossa plektran oikean reunan tyylissä ja varmaan usein kirpoaa kädestä ja saa akustisella kalastella kopasta. No siellä on tilaa ;)
 
Krice
08.03.2018 09:21:05
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Paul Gilbert piti noin alunperin, en tiedä missä vaiheessa vaihtoi tyyliä.
 
Jarmo_S
08.03.2018 10:48:13
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

George Benson on kuitenkin hyvin monipuolinen soittaja joka taitaa nuo jazzin hienoudet myös sointujen puolelta ja osaa soittaa myös sormllaan. Katsoin noin puoli vuotta sitten jonkun youtube videon häneltä, jonka hän oli tehnyt ihan koulutusmielessä ja yllätyin kovasti. Mutta kai varsinaisissa levytyksissään rajoittuneempi.
 
Jotkut mustalaismuusikot taitavat käyttää tuota tyyliä myös siinä mielessä säestyksessä, että koska se on niin agressiivinen ja saavat aikaan siten mahdollisimman paljon räminää akustisistaan :P
 
Kefiiri
09.03.2018 08:38:52
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jarmo_S: Tuo taitaa olla se jännitystyyli josta Ilpo Saastamoinen kitarakirjassaan aikoinaan varoitti.
 
Mä ajattelin Saastamoisen tarkoittavan sitä, että plektrakäden peukalo saisi kaartua ulospäin plekua pidellessä, eikä sisäänpäin. Kyllähän se ote rennompi onkin jos peukku kaartuu ulospäin. Benson-ote perussoitossa on mulle ihan uusi ajatus, Roadrunnerin alkua sillä voi soittaa kun lykkää plektraa kielien suuntaan :)
 
En ole musiikin asiantuntija.
Basifisti
09.03.2018 08:59:33
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Olen törmännyt tuohon tyyliin aina välillä mm. Youtubessa. Tässä yksi esimerkki soittajasta joka saa tosi hienon soundin aikaiseksi ainakin osittain varmaan juuri tuon pikkaustyylin avulla:
 
https://youtu.be/qQW0CUEstSk
 
Kannattaa katsella kaverin muitakin videoita. Sillä on minusta hyvä tyyli ja saa saman soundin melkein vahvarilla kuin vahvarilla. Minusta siis tuolla tyylillä saa lisää vivahteita soundiin ja olen sitä yrittänyt harjoitella jo pitkään tehokeinoksi. Minusta soundi muuttuu kovemmaksi ja voimakkaammaksi ja jotenkin nopeammaksikin. Siis se isku muuttuu nopeammaksi, mutta muuten voi kyllä pikemminkin hidastaa soittoa.
 
Leatherman
09.03.2018 10:29:09 (muokattu 09.03.2018 10:29:55)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ok, tämä viimeinen Youtube-video, ote on lähes sama kuin minulla siis (itse en suorista muita sormia samalla tavalla). Hyvä löytö.
 
Hyviä kommentteja.
 
Indeed koen että tällä tavalla saan enemmän iskua, räminää ja rentoutta soittoon haluttaessa.
 
Siksi olen tosiaan funtsinut vaihtoa ns. perinteiseen koska tuntuu että esim. sweeppi tällä tyylillä vaatii koko käden liikuttamista ylös ja alas, eikä slidee yhtä hyvin kielten yli.
Skillikysymys tosin lopulta vaan. Mutta vaihto tuntuu siltä että ihan niin paljon ei saa nyansseja plektran hitteihin, mutta mahdollisesti nopeutta saisi lisää etenkin string-skippingiin kun plektra "rullaa pienemmällä käden kokonaisliikkeellä"
 
Vaikka kuinka toivoisi, niin ei näihin varmaan ole mitään oikeita vastauksia :D
 
"Wisest men follow their own erections" -Euripides
Jarmo_S
09.03.2018 11:39:08 (muokattu 09.03.2018 14:57:51)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Leatherman:
Skillikysymys tosin lopulta vaan. Mutta vaihto tuntuu siltä että ihan niin paljon ei saa nyansseja plektran hitteihin, mutta mahdollisesti nopeutta saisi lisää etenkin string-skippingiin kun plektra "rullaa pienemmällä käden kokonaisliikkeellä"

 
Noinhan se oli minullakin, mietiskelin vaihtoa pitkään. Menetät tosiaan jotakin mitä tulee nyansseihin, jos vaihdat.
 
Sitten toisaalta sähkiksessä saat kaiken takaisin kuitenkin ilmankin sitä. Jos taas toisaalta vain soolosoitto Georgen tapaan kiinnostaa, niin varmaan ei mitään syytä vaihtaa. Mutta niinkuin itsekin pohdiskelit, se ei ole niin allaraound tyyli kuitenkaan.
 
Carlos tuossa katsoi varmaan katsoi tyyliä niinkuin jotenkin ihaillen:
https://www.youtube.com/watch?v=uJzqOi2Abjc
 
Itse olin monta vuotta soittamatta ja sitten vain halusin itseäni ja rumaa ääntäni säestää. Joten vaihdoin siksi.
 
Nykyisin enimmäkseen ukulelella ja siinä soolot peukalolla ja harjaus etusormella ;)
 
Arkka
09.03.2018 18:10:55
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Leatherman: Siksi olen tosiaan funtsinut vaihtoa ns. perinteiseen koska tuntuu että esim. sweeppi tällä tyylillä vaatii koko käden liikuttamista ylös ja alas, eikä slidee yhtä hyvin kielten yli.
Skillikysymys tosin lopulta vaan. Mutta vaihto tuntuu siltä että ihan niin paljon ei saa nyansseja plektran hitteihin, mutta mahdollisesti nopeutta saisi lisää etenkin string-skippingiin kun plektra "rullaa pienemmällä käden kokonaisliikkeellä"

 
Voi varmasti myös opetella molemmat. Ite soitan perinteisellä kulmalla, joskin varmaan lievemmällä kuin useimmat, mutta käytän molempia; pinsettiotetta ja pleku etusormen syrjässä -otetta. Tarvis melkein testailla tota "negatiivista" kulmaa myös. Joku nopeusennätysmies taisi pikata juurikin noin.
 
Eli jos opettelet uuden otteen, niin ei se välttämättä tarkoita, että pitäis luopua toisesta tyylistä, vaikka toki se vie sit aikaa siltä. Kaikkee kannattaa kokeilla mun mielestä.
 
Kipponi
27.03.2018 22:33:07
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mulla oli pitkään Tosin Abasi tyylinen pikkaustyyli, koska vino peukalo.
George Benson style plus peukalo 90-asteen kulmassa.
Eli plektra vinossa kieliin nähden päinvastoin, kun "perinteisessä" pikkauksessa.
 
Troy Grady opettaa hienosti eri pikkaustapoja, se on mestari.
Nyt olen muuttanu pikkaustat aika lailla Frank Gambale jazz-fusion tyyliseksi ?
Plektrana paksu 3mm Jim Dunlop Stubby big violetti pleku.
 
Itse valitsen plekun aika lailla sen perusteella millä tremolo pikkaus sujuu parhaiten, nopeiten ja vaivattomin ilman, että tarttuu kieliin kiinni.
Oikeastaan tuntuma ratkaisee ja hyvä soolopleku ei vättämättä ole hyvä kompatessa ja päinvastoin.
Plektraa voi todellakin pidellä varmaan tuhansilla eri tavoilla. Eddie Van Halen pitää peukalolla ja keskisormella. Mulla se ei toimi ehkä se on tottunut, kun tekee paljon tappingia etusormella.
 
Troy Gradyn videolla on nainen Molly Tuttle, jonka videoista opin paljon. Oikeastaan parhaiten itselle sopivan plektra tekniikan. Siinä on kaikki kohdillaan.
 
Rahan syntyminen teknisesti tapahtuu niin, että Keskuspankin taseen molemmille puolille varoihin ja velkoihin lisätään sama summa ja simsalabim. Rahaa luotiin tyhjästä. Ei tarvitse setelikoneita ;).
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2019, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti