Muusikoiden.net
27.04.2018
 

Kitarat: soittaminen »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Slide soittoon vinkkejä?
1
klobasa
24.11.2016 13:52:48
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Slide soitto on jäänyt itselle aivan tuntemattomaksi alueeksi. Derek Trucksin musiikkiin hiljattain tykästyneenä alkoi nekin hommat kiinnostamaan. Mitä asioita pitää huomioida jos moiseen ryhtyy? Mietityttää esim. pystyyköhän slidella soittamaan fiksusti jos action on matala vai pitäiskö sitä varten hankkia toinen soittopeli? Jne.
 
Kaikki vinkit otetaan ilolla vastaan. Kiitän.
 
Allekirjoittanut.
nabaloo
24.11.2016 15:41:50 (muokattu 24.11.2016 16:09:16)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

klobasa: Slide soitto on jäänyt itselle aivan tuntemattomaksi alueeksi. Derek Trucksin musiikkiin hiljattain tykästyneenä alkoi nekin hommat kiinnostamaan. Mitä asioita pitää huomioida jos moiseen ryhtyy? Mietityttää esim. pystyyköhän slidella soittamaan fiksusti jos action on matala vai pitäiskö sitä varten hankkia toinen soittopeli? Jne.
 
Kaikki vinkit otetaan ilolla vastaan. Kiitän.

 
Saman herran innoittamana itsekin innostuin slidesta tässä taannoin, enkä tosiaankaan ole mikään suuri asiantuntija vielä. Laitetaan kuitenkin omat pari senttiä aiheesta tähän.
 
Itsekin mietin aluksi pitääkö sitä säätää toinen kitara slidea varten, mutta tulin siihen tulokseen, että normaalilla setupilla mennään. Ihan hyvin on tähän asti luonnistunut. Les Paulissa tällä hetkellä action ylä e:n 12. nauhalla reilu 1,5mm ja ala e:n 12. nauhalla noin 2mm. Soitan Dunlopin Blues Bottlella, joten kaipa voisi kuvitella, että tuon kyseisen sliden ohuus ja sitä kautta keveys helpottaa matalahkolla actionilla soittamista.
 
Jos kuitenkin räimii jollain raskaalla slidella ja kovalla ryminällä, niin ehkäpä toinen kitara korkeammalla actionilla varustettuna voisi olla paikallaan. Tokihan tietysti samallakin kitaralla voi soittaa kaiken jos vaan suostuu tinkimään hiukan matalasta actionista tavallisessa soitossa. Näkisin kuitenkin, ettei sitä actionia kuitenkin ihan valtavasti tarvitse nostaa. Jos nyt kuitenkin päätyy toiseen kitaraan, niin joku lättäradiuksinen yksilö on varmaankin paras. Mielestäni nimittäin hankalinta tuossa slidessa on intonaation lisäksi aluksi selvästi ylä- ja ala-e:n/kielten soittaminen, kun sliden asentoa joutuu otelaudan kaartuessa hiukan kääntämään. Tähän kuitenkin tottuu melko nopeasti.
 
Itse soittamisesta sanottakoon, että mielestäni selvästi tärkeintä on soittaa KOKO AJAN jonkin taustan päälle. Joko levy, taustanauha tai loopperi, sillä jos soittaa ilman harmoniaa soittaa helposti väärällä intonaatiolla. Slidessa se juttu on soittaa nauhan päältä eikä takaa kuten normaalisti. Kun on joku harmonia koko ajan taustalla pyörimässä, kuulee varmasti jos slide on väärässä kohdassa.
 
Ja se oma soitto saattaa aluksi kuulostaa ihan järkyttävän kammottavalta, mutta kun vaan jaksaa reenailla, niin kyllä ne oikeat kohdat alkaa löytyä sieltä otelaudalta yllättävän nopeasti. Nämä siis ihan vaan omia subjektiivisia näkemyksiä, tulkaa ihmeessä korjaamaan jos olen jotenkin pahasti hakoteillä. Nämä ovat itselle kuitenkin hyvin toimineet.
 
E: Ja tärkein meinasi tietysti unohtua. Henkilökohtaisesti olen havainnut parhaaksi soittaa sormin. Itse teen niin, että vaimennan kieliä yhdellä sormella sliden takaa otelaudalla. Tallan päässä näppäilen kieliä pääosin etusormella ja peukalolla, mutta jonkin verran myös keskarilla. Tallan päässä vaimennan ylimääräiset kielet siten, että lepuutan peukaloa kaikilla soitettavan kielen yläpuolella olevilla kielillä, ja soitettavan kielen alapuolella vaimennuksen hoitavat luonnollisesti lattian puolella olevat sormet. Pyrkimyksenä tässä on siis se, että vain ne kielet voivat soida, joiden on tarkoitus soida. Välillä on toki tarkoituksenmukaista soittaa räkäisesti ja antaa "ylimääräistenkin" äänien soida, mutta tämä "yhden äänen politiikka" vaan näin niinkun lähtökohtaisesti. Toivottavasti oli riittävän epäselvästi selitetty. Juutuupista kyllä löytyy videota vaikka millä mitalla, jossa tuota vaimennustekniikkaa avataan. Tässä pari, jossa Warren Haynes selittää omia aatoksiaan:
 
https://www.youtube.com/watch?v=L-8y-_a60lY
 
https://www.youtube.com/watch?v=J5OLrK3WtvA&spfreload=10
 
Soittaessa niitä kieliä ei myöskään tarvitse juurikaan painaa, vaan riittää, että slide lepää kevyesti kielten päällä. Jotkut varmaan painaa kovempaa kuin toiset, jolloin sille korkeammalle actionille tulee taatusti tilausta, ettei paina vahingossa pohjaan asti.
 
Eihän tässäkään tietysti mitään oikeaa ja väärää ole kuten ei musiikissa yleensäkään, joten anna vaan plektralla mennä jos siltä tuntuu. Omaan makuun plektralla soitettaessa syntyy kuitenkin liikaa "ylimääräisiä" ääniä sen vuoksi, että plektran kanssa on niin hankala vaimentaa ei soitettavia kieliä.
 
apenaattori
24.11.2016 23:01:51 (muokattu 24.11.2016 23:11:01)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

klobasa: Slide soitto on jäänyt itselle aivan tuntemattomaksi alueeksi. Derek Trucksin musiikkiin hiljattain tykästyneenä alkoi nekin hommat kiinnostamaan. Mitä asioita pitää huomioida jos moiseen ryhtyy? Mietityttää esim. pystyyköhän slidella soittamaan fiksusti jos action on matala vai pitäiskö sitä varten hankkia toinen soittopeli? Jne.
 
Kaikki vinkit otetaan ilolla vastaan. Kiitän.

 
Onnittelut hienon artistin löytämisestä, Trucksin slide-työskentelyyn tutustuessa saakin sitten jo pari ihmisikää kulumaan. :D
 
Ylläolevassa viestissä olikin jo paljon hyviä pointteja. Kannattaa vähän oman fiiliksen mukaan lähteä kehittämään sellaista tekniikkaa näppäilykäteen, että turhat äänet saa kuoletettua pois.
 
Sellainen pieni varoituksen sana, että slide-soitto saattaa varsinkin alkuun olla äärimmäiseen turhauttavaa, kun useampikin kuukausi saattaa vierähtää soiton kuulostaessa aivan kissantapolta. Intonaation saaminen kohdalleen ei ole helppoa, joten älä lannistu, vaikka touhu vaikuttaisi haastavalta.
 
Kannattaa tosiaan reenailla taustojen päälle (toki tuntumaa kannattaa hakea alkuun ilman taustoja, ja soitella välillä muutenkin ilman taustaa), jotta korva harjaantuu. Kannattaa myös alusta asti alkaa hakemaan sliden oikeaa paikkaa ja vireisesti soivaa nuottia korvalla eikä käden asentoa katsomalla, nää sliden intonaatiojutut on vähän sellaisia että ne on vaan opittava kuulemaan ja kehitettävä käden hienomotoriikka vastaamaan sitä kuulokuvaa. Peruslähtökohta on soittaa nauhan päältä, mutta todellisuudessa se vireinen "sweet spot" vaihtelee joka nauhan kohdalla (ja yleensä se on vielä tähtien asennosta ja sukkien väristäkin kiinni, nää on vähän näitä henkimaailman hommia). Lyhyesti: keskity vireen kuuntelemiseen! Kitara kannattaa virittää aivan kohdilleen mittarin avulla ylimääräisen virevainoharhaisuuden välttämiseksi (sitä riittää sliden kanssa ihan tarpeeksi vireiselläkin instrumentilla).
 
Soitinvalinnan näkökulmasta hyvä lähtökohta slide-soitolle voisi olla akustinen kitara hieman tavallista paksummilla kielillä ja korotetulla actionilla. Joku lähes soittokelvoton ritsakin saattaa toimia ihan ok:sti slide-käytössä. Sähkökitaralla soitettu slide jo oikeastaan vaatii hieman korotetun actionin ja mielellään vähintään 11-kielisetin. Mielestäni kannattaa myös aloitella hommaa laittamalla kitara avovireeseen (me Trucks -fanboyt varmaan suositaan avointa E-virettä). Avovireellä voi aloitella sointujen liu'uttelua ja vibraton harjoittelua. Sointujen soitto on myös hieman helpompaa saada kuulostamaan vireiseltä kuin yksittäisillä kielillä soitetut melodialinjat. Toki standardivireessäkin saa hauskoja juttuja aikaiseksi.
 
Kannattaa myös kokeilla hieman, missä sormessa slidea haluaa pitää. Itse tunnen saavani parhaan tuntuman putkeen nimettömällä. Pikkurilli on myös yleinen slide-sormi, eikä mikään estä kokeilemasta vaikka keskisormea. Meillä kaikilla on erilainen fysiikka ja erilaiset mieltymykset, pääasia on että vähintään etusormi on sliden takana demppaamasssa (tosin joskus ne "härönuotit" jätetään tahallaan demppaamatta tehokeinona). Voit myös kokeilla kääntää kitaran syliisi ja soittaa slide etusormessa tai vaikka veitsellä old school -tyyliin! :) Tsekkaa Jerry Douglas!
 
Lopuksi konkreettinen aloitusvinkki/harjoitus:
 
1) Kitara avoimeen E-vireeseen
2) Etsi 12-tahdin bluesin soinnut, E on hyvä sävellaji aloittaa.
3) Tutki, miten saat vaihdettua ja liu'uteltua sointuja mahdollisimman maukkaan ja vireisen kuuloisesti 12-tahdin bluesin mukaan. Harjoittele vibraattoa ajatuksella ja korvat mukana, älä vain heiluta kättä aivot narikassa.
4) Tutki, miten saat lisättyä sointujen sekaan pieniä melodiapätkiä soittamasi soinnun asemasta/lähimaastosta. (Elmore James -tyyliin)
5) Toista eri sävellajeissa
 
Tässäpä sekalaisesti muutamia ajatuksia, toivottavasti näistä oli jotain apua. Jos jokin askarruttaa, niin kysy ihmeessä! On tullut itse sen verran vuodatettua verta, hikeä ja kyyneliä sliden harjoittelun parissa, että uskon parin hyvän vinkin tarttuneen mukaan matkan varrella... Tervetuloa putkimiesten ihmeelliseen mutta arvaamattomaan maailmaan. :)
 
RIP in pieces Jorma -coctailjuoma. "Jorma on motissa" -Alkon myyjä
Rämppy
25.11.2016 12:41:42 (muokattu 25.11.2016 12:44:19)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Joo, slidesoitto vaatii treenaamista. Ei lähde ihan tuosta vaan. Välineistä sen verran, että putken materiaali, paksuus jne. vaikuttaa todella paljon. Sen oman suosikin löytäminen otti ainakin mulla aikansa. Sähkökitaran kanssa tykkään eniten paksusta lasiputkesta. Sillä saa soivaa ääntä ilman kauheita sivuääniä. Normaalilla actionilla tulee soiteltua, en ole erikseen säätänyt yhtään kitaraa erityisesti slidekitaraksi. Ja avoimella D-vireellä sekä normivireellä olen liukukitaraa harjuutellut. Eri vireet vaikuttavat kyllä todella paljon sointiin ja koko ilmaisuun slidesoitossa. Siinä riittäisi tutkittavaa vaikka loppuiäksi. Oppia ja vaikutteita voi ottaa vaikka Rory Gallagherin ja Little Featin (Lowell George) biiseistä.
 
In Finland we have this thing called "diu diu".
RJU
27.11.2016 10:50:01
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Metallitagolla soittaminen esim. Jerry Douglasin tyyliin poikkeaa perinteisellä putkella soittamisesta melkoisesti. Youtubesta kannattaa katsoa aloittelijoille suunnattuja pätkiä, jotta homma hahmottuu.
 
Perinteisempi slide soitetaan putkella, kuten aiemmissakin viesteissä on mainittu. Siihen, mitä sormea haluat käyttää pukisormena, vaikuttaa myös haluatko käyttää vapaita sormia otteiden ottamiseen. Putki pikkusormessa kolme muuta sormea (etu, keski ja nimetön) jäävät vapaaksi otteisiin. Toisaalta keskeisin slidesoiton uudistaja Sonny Landreth käyttää putkea nimettömässä ja ratkaisu palvelee soiton tehokeinoja sormitukset mukaan lukien. Avoimissa vireissä sormitukset vaihtelevat vireen mukaan. Siinä on lisäpähkinää opiskeltavaksi.
 
Aikoinaan aloitin avoimella G:llä ja D:llä ja molemmista löytyy aloittelijoille opetusvideoita Youtubesta. Koeta miettiä yksinketaisia aloittelubiisejä ja harjoittele ne alusta loppuuun. Dust my broom on yksi helpohko perusstandardi, samoin Rollin and tumblin', joka on rytmisesti haastavampi. Vanhojen bluesmestareiden videoita kannattaa katsoa (esim. Fred McDowell, Son House, Muddy Waters, Bukka White, Big Joe Williams). Kaikilta mainituilta lötyyy YouTubesta videoita. Akustinen soitto poikkeaa sähköisestä, mutta mielestäni on helpompi siirtyä akustisesta sähköiseen kuin päin vastoin ja saada homma toimimaan. Stefan Grossmanin guitar workshop -sivustolta YouTubesta löytyy lukuisia hyviä videoita aloittelijalle ja edistyneemmällekin. Tsemppiä ja onnistumisia treeniin.
 
klobasa
04.12.2016 19:49:36 (muokattu 04.12.2016 19:50:42)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kiitos vinkeistä. Hyviä neuvoja tuli ja ostin kokeeksi torilta pari slidea. Aivan järkyttävän vaikeaahan noilla soittaminen näyttää olevan. Ei tainnut tulla ekan treenin perusteella ainuttakaan puhdasta nuottia :) Action on hyvinkin matala ja kielet .010 ja tuntui ettei oikein mätsää sliden kanssa noi speksit.
 
Diudiu.
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti