Muusikoiden.net
21.05.2018
 

Kitarat: soittaminen »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Aloittelijalle sopiva kitara
1
hemivi
19.06.2016 23:36:38
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Olen aloittelemassa kitaran soittoa ja näin ollen hankkimassa akustista nylonkielistä kitaraa mutta nyt tarvitseisin jeesiä oikean koon kanssa. Olen pienikokoinen nainen joten mikä mahtaisi olla sopiva koko kun kokoja on mm. 1/2, 3/4, 4/4 ym. ??
 
reaper666
20.06.2016 00:40:04
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

hemivi: Olen aloittelemassa kitaran soittoa ja näin ollen hankkimassa akustista nylonkielistä kitaraa mutta nyt tarvitseisin jeesiä oikean koon kanssa. Olen pienikokoinen nainen joten mikä mahtaisi olla sopiva koko kun kokoja on mm. 1/2, 3/4, 4/4 ym. ??
 
No 4/4 ja vaikkapa yamahan c40.
 
hemivi
20.06.2016 00:52:35 (muokattu 20.06.2016 00:55:30)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

reaper666: No 4/4 ja vaikkapa yamahan c40.
 
Mitä nuo eri koot tarkoittaa? Eli mikä koko on niin sanotusti "normaali " mikä sit taas pienempi? Ja mikä kertoo kaulan paksuuden? Koska tosiaan normaali kokoinen on minulle liian iso.
 
hallu
20.06.2016 01:16:12
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

hemivi: Mitä nuo eri koot tarkoittaa? Eli mikä koko on niin sanotusti "normaali " mikä sit taas pienempi? Ja mikä kertoo kaulan paksuuden? Koska tosiaan normaali kokoinen on minulle liian iso.
 
No neljä neljännestä on yhtä kuin yksi kokonainen 3/4 on siis vähän normaalia pienempi ja 2/4 on puolet normaalista. Jos olet täysikokoinen ihminen siis et kasva enää, niin kannattaa yrittää totutella normaali kokoiseen kitaraan koska silloin sinulla on eniten vaihtoehtoja soittimien suhteen ja laatusoittimia ei välttämättä ole tehty pieneen kokoon.
 
Jos olet niin pienikokoinen ettei normikokoisella kitaralla soittaminen kertakaikkiaan tule kyseeseen, niin sitten valitset 2/4 tai 3/4 kokoisen kitaran. Muita vaihtoehtoja tulee mieleen matkakitarat esim. Littlemartin on ihan hyvä kitara ja sopii pienellekin ihmiselle (pikkuinen kun on). Sitten kun taidot ja vaatimustaso kasvaa, niin voi pienissä soittimissa vaihtoehdot käydä vähiin joten kunnollisen kokopuisen soittimen osalta voi mennä teettämishommiksi saada riittävän pieniä. Ne pienet kun on yleensä suunniteltu kasvaville lapsille, niin siitä ei ole suunniteltu täyttämään koko loppuelämän vaatimustasoa.
 
Toivottavasti löydät itsellesi sopivan soittimen. Käy vaikka musafasulla ja pydyä myyjää auttmaan kitaran valinnassa ja selvittämään mitä vaihtoehtoja sinulla on kitaroiden suhteen.
 
Jos se vaappuu ja vaakkuu, se on ankka
hemivi
20.06.2016 01:27:00
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kiitos vastauksesta.
Olen kyllä ihan täysikasvuinen mutta tosiaan mittaa 159cm ja hentoinen muutenkin joten kyllä tuo 4/4 tuntuu sylissä turhan isolta ja kaula samoin kun ei tahdo kädessä koko piisata. Eli tuo 3/4 se sitten varmaan olisi.
Onkohan niiden kaulan paksuudessa sitten taas kuinka eroja?
Juu musaliikkeessä kokeilemalla toki saisi jeesiä ja tuntumaa....
Mut kiitos jo näistä. Auttoi kummasti
 
mettän peikko
20.06.2016 05:14:53
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Täysikokoisia nylonkielisiä pitäisi saada myös ohuemmilla kauloilloilla jotka on suunnattu lähinnä sähkökitaraa soittaville. Itsellä ainakin on sen verta pienet kädet että tavallisella nylonkieliseellä soittaminen on melko ankeaa niin tuommosta lähtisin ehkä katselemaan.
 
Ahti Tuumiainen
20.06.2016 06:35:56 (muokattu 20.06.2016 06:39:41)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tämä menee ehkä vähän ohi aiheesta, mutta nailonkielinen(eli klassinen) kitara on normaalisti pienempi kopaltaan kuin perus teräskielinen. Ainakin omaan käteeni(syliini) teräskielinen tuntui kömpelöltä. Vaikka olenkin aika iso mies. Mutta kai se on tottumuskysymyskin. Noihin nailonkielisten pienempiin versioihin en osaa sanoa mitään, kun ei ole kokemusta. Mutta voihan sellaisen hommata, jos 4/4 koko tuntuu mahdottomalta soittaa. Ja kitarana tosiaan Yamaha c-40 on tosi hyvä varsinkin aloittelijalle.
 
EDIT:
 
Jos olet täysikokoinen ihminen siis et kasva enää, niin kannattaa yrittää totutella normaali kokoiseen kitaraan koska silloin sinulla on eniten vaihtoehtoja soittimien suhteen ja laatusoittimia ei välttämättä ole tehty pieneen kokoon.
 
Komppaan.
 
Juzpe
20.06.2016 09:00:40 (muokattu 20.06.2016 09:01:43)
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

hemivi: Kiitos vastauksesta.
Olen kyllä ihan täysikasvuinen mutta tosiaan mittaa 159cm ja hentoinen muutenkin

 
4/4 kokoisella vaan vetelemään. AC/DC:n Angus Young on sua pienempi (olisko 156cm) ja hyvin taittuu täysikokoisella sähkökitaralla soittelu. Akustisista kannattaa tsekkailla parlour-koppaisia ja muita hieman snadimpia malleja kuin D- tai SJ-koppaiset. Valinnan varaa on kyllä ihan rittäämiin.
 
Niin... ja Megadethissäkin soittanu Marty Friedmankaan ei taida olla kauheesti yli 160cm pitkä, joten.... :D
 
E: Tarkastettuani asian, friedman on kuitenkin 168-senttinen jättiläinen :D
 
Töissä "Tuu ihmeessä munanmittauskilpailuihin illalla. Kaks sarjaa, pisin ja lyhin." - Pulkkinen
mpekkanen
20.06.2016 11:41:46 (muokattu 20.06.2016 12:30:03)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

hemivi: Kiitos vastauksesta.
Olen kyllä ihan täysikasvuinen mutta tosiaan mittaa 159cm ja hentoinen muutenkin joten kyllä tuo 4/4 tuntuu sylissä turhan isolta ja kaula samoin kun ei tahdo kädessä koko piisata. Eli tuo 3/4 se sitten varmaan olisi.
Onkohan niiden kaulan paksuudessa sitten taas kuinka eroja?
Juu musaliikkeessä kokeilemalla toki saisi jeesiä ja tuntumaa....
Mut kiitos jo näistä. Auttoi kummasti

 
Noita pienempiä kokoja on kyllä 3/4 osan lisäksi myös vaikka 7/8 osan kokoinenkin. Se ei ole kuin hieman pienempi kuin siis 4/4 kokoinen.
Itsellä on Yamahan 3/4 kokoinen nylonkielinen ja se on mielestäni hyvä soitin ja vielä edullinenkin.
Myöskin löytyy Yamahan GL-1, joka on 1/8 kokoinen ukelelekitara.
Tuossa GL-1 kitarassa on satulan leveys 48 milliä ja on siis leveydeltään sama kuin tuossa 3/4 kokoisessa Yamahassakin.
Se kaulan leveys voi olla kyllä 4/4 kokoisissa suurempikin ja se voi olla suurempi myös 3/4 kokoisista pienemmissäkin kuin tuo 48 milliä. Riippuu ihan valmistajasta.
 
Nuo 4/4, 3/4 jne. koot eivät kerro valitettavasti sen kitaran kaulan paksuudesta tai kaulan leveydestä yhtään mitään. Ainoastaan sen kielen pituudesta joka soi ja sen myötä myös sen kitaran muusta koosta. Koska soittimessa on koppa aina jonkinlaisessa suhteessa kokoon nähden on pienemmissä malleissa kooltaan aina pienempi koppa. Kopan paksuus voi sekin olla edelleen ihan sama kuin 4/4 koon täysikokoisessa tai se ero on pienemmissä aivan olematon.
Sellaisiakin soittimia kyllä on jossa tuo bodyn eli kitaran kopan paksuus on ohkaisempi, mutta niitä on enemmän teräskielisiiä akustissa. Tesäkielisissä nuo 4/4 jne. koot eivät ole taas muutenkaan sellaisia, että ne niiden mukaan nimettäisiin.
Ne koskevat vain nylonkielisiä, siis nuo 4/4, 3/4, 1/2 jne...
 
Yleensä nyonkielisissä kitaroissa on kaulan leveys sieltä satulasta paljon suurempi kuin teräskielisissä kitaroissa. Olipa kyse sitten akustisista tai sähkökitaroista.
Kuitenkin kitaran kaulan leveys tai pelkkä kaulan paksuus ei vielä kerro sitä kaikkea, miten hyvin se siis istuu soittajan käteen.
Käy kokeilemassa vaikka Yamahan CS40 kitaraa, joka on 3/4 kokoinen ja sitten vertaat johonkin 4/4 kokoiseen ja pyydät myyjältä toiveidesi mukaisesti hieman sirommalla kaulalla olevia kitaroita. Yamahalla on tuosta olemassa myös 4/4 kokoinenkinn malli C40 ja molemmat ovat varsin hyviä kitaroita soundiltaan ja vieläpä aika edullisiakin. Yamahan CS40:ssä on ihan kokopuinen kansi ja sellainen on myös yleensä soundiltaan paljon parempi kuin ihan halvimmat laminoidulla kannella olevat kitarat.
Tuostä näkee jotain teknisiä tietoja, vaikka suosittelenkin ostamaan ihan kotimaisesta liikkeestä.
http://www.thomann.de/fi/yamaha_cs_40.htm
Tässä toinen kotimainen, jossa hieman kalliimpi, mutta kannattaa kokeilla olipa kyseessä sitten mikä tahansa kitara.
http://www.f-musiikki.fi/kitarat-ja … rat/yamahaklassinen-3-4-kitara-cs40
En tiedä, mitä musiikkiliikkeitä on sinun lähelläsi, mutta Yamaha on merkkinä ainakin melko helposti saatava. Siinä mielessä hyvä, mutta toki hyviä soittimia on monissa muissakin merkeissä. Yamahaa kuitenkin myydään melko paljon ja se taas tekee siitä soittimena edullisemman moneen muuhun verrattuna, että se on siinä mielessä aika hyvä ostos :)
 
E: Itse olen yli 180 pitkä ja tykkään soittaa lyhyempi skaalaisilla kitaroilla. Kädet ovat myös pitkät ja sormetkin, ei siis ole mitään väliä vaikka hommaa hieman pienemmänkin soittimen aluksi(tai muutenkaan) jos siitä vain muuten tykkää ja se istuu itselle. Eikä nuo kaikki pienemmät kitarat kooltaan ole mitään leluja, vaikka sellainen ajatus voisi jollakin olla.
Kokopuukansi on kuitenkin akustisissa hyvä ratkaisu, jo ihan soundinkin takia ja vaikka jonkun muunlaisen saattaisi saada halvemmallakin, niin aina ei kannata hankkia ihan halvinta mahdollista.
Akustissa kannattaa myös ihan alusta opetella säilyttämään ne soittimet oikein, koska meillä on talvella monesti liian kuiva ilma sisällä ja se ei ole hyväksi soittimille. Erilaisia kostuttumia löytyy siihen hommaan ja ne ei kauheasti maksa. Toivottavasti tästä oli jotain apua.
 
hemivi
20.06.2016 17:52:10
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Paljon kiitoksia vastauksista. Tästä on hyvä lähteä liikkeelle :)
 
Jarmo_S
20.06.2016 17:55:50
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kyllä suosittelen ostamaan ihan normaalikokoisen klassisen kitaran. Tosiasiahan on, että jos et koskaan ole jotain jotakin soitinta soittanut, niin se tuntuu aluksi vieraalta, soittimen koosta riippumatta.
 
Varmaan joku kontrabasso tai ehkä jopa painava harmonikka voi olla pienelle ihmiselle liikaa. Mutta nylonkielinen on kevyt soitin kaikinpuolin.
 
Sitten voit ainakin syyttää kitaraa koosta, jos soitto ei tunnu luistavan. Mutten tosiaan itse usko tälläiseen. Kitaralla voi soittaa niin monenlaisesti ja eri tasoilla.
 
mpekkanen
20.06.2016 20:07:46
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tuskin tässä ollaan akustista kitaraa sen painon takia hommaamassa. Joten kontrabasso ja muuta harmoniikkavertailut ei oikein toimi...
On kyllä totta, että monesti kokopuukantinen 4/4 kokoinen nylonkielinen soi paremmin varsinkin matalimmilla äänillä kuin taas pienemmät mallit.
JOS kuitenkin ollaan aloittamassa soittoharrastusta, niin silloin on hyvä hankkia itselle sellainen soitin josta _ITSE_ tykkää. Ei noissa kaikissa hieman pienemmissäkään soittimissa ole soundi aina mitenkään huono. Ihan hyvän ja soitettavan nylonkielisen ja vielä kokopuukantisen saa noin hieman reilulla satasella. Jos siihen homma jonkinlaisen pussin ja ehkä kostuttimenkin, niin voi olla ehkä 150 euron pintaan. Mikäli siis ostaa uutena ja ei ole kauheasti väliä minkä kokoisen hankkii.
Ei ole siis kallis harrastus aloittaa ja tuollaisella kitaralla kyllä soittaa jo pitkään.
 
Kitaran soitto ei ole siis harrastuksena kauhean kallis, mutta sen kyllä saa sellaiseksikin. Sitten myöhemmin kitaroita varmasti tulee hankittua enemmänkin jos harrastusta jatkaa. Ensimmäiseksi soittimeksi ei kuitenkaan kannata kenenkään hommata useiden tuhansien kitaraa. Olipa kyse sitten millaisesta kitarasta ja soittimesta tahansa.
Itsellä on kohta 35 vuotias nylon Landola 4/4 kokoinen vieläkin tallessa(maksoi aikoinaan hieman alle 300 markkaa), vaikka se onkin ollut jo museosoitin noin 10 vuotta. Johtuen omasta huolimattomuudesta ja säilytyksestä...
Siinä on laminoitu kansi ja kyllä sillä aikoinaan aloitti soittoharrastukset, vaikka ei se soundin puolesta paras mahdollinen kyllä ole. Silloin ei tosin ollut varaa kokopuukantisiin ja soittimet olivat suhteessa muutenkin kalliimpia kuin nykyään. Jos tuolle soittimelle kuitenkin laskee jonkinlaista hintaa, mitä sillä on tullut soitettua ja mitä se on maksanut--->Niin ei ole kovinkaan kalliiksi tullut tuntitaksa :)
 
Hawajin kansallissoitin on ukulele. Ukulelejakin on monenkokoisia ja taitaa yleisin malli olla sopraano. Niiden skaala on yleensä 35-38 senttiä, eli paljon lyhyempiä kuin mitkään pienimmätkään akustiset kitarat. Pienempiä kuin 1/8 kokoiset ukulelekitarat, jotka ovat 6-kielisiä.
Kuitenkin ukuleleja soittaa myös ihan aikuiset, vaikka kokonsa puolesta voisi luulla lähinnä vaippa-ikäisten soittimeksi.
Espanjan kielisissä maissa on monenlaisia pienempiä soittimia, jotka ovat myös lyhyempiä kuin 4/4 kokoiset akustiset. Kyllä niitä löytyy monista muistakin maista ja itselläkin on monen kokoisia soittimia. Nekään ei ole mitään leluja tai lapsien soittimia. Voivat olla jopa todella arvokkaitakin, varsinkin paremmat mallit.
Oma Martin sopraano ukulele soi todella hyvin ja se on kooltaan todella pieni soitin. Hinta ei kyllä sitten ollut ihan samanlainen kuin monet 10 kertaa halvemmat ukulelet, joita kaupoissa yleensä on saatavilla. Löytyy sellainen edullisempikin sopraano uke ja soundi sekä soittotuntuma on aivan toista luokkaa tuossa Martinin ukulelessa. Eikä tuo halvempi ole edes huonoimmasta päästä näitä edullisia muutamien kymppien soittimia.
Eli ei se koko aina kerro ihan kaikkea...
 
Kun on ensimmäistä kitaraa ostamassa, niin silloin kannattaa ottaa joku sellainen kaveri mukaan joka soittaa ja tietää hieman soittimista. Vaikka liikkeissä onkin useasti asiantuntevia myyjiä, saattaa myös olla ihan hyvä jos kitaran soitosta jo enemmän tietävä voisi katsoa sellaista kitaraa joka muutoin kiinnostaa. Varmistaa, että kaikki toimii ja kokeilla myös erilaisia käytännössä minkälaisia soundeja niistä lähtee.
Jos se ensimmäinen kitara ei syystä tai toisesta ole sellainen, että sillä tulee soitettua...niin silloin on oikeastaan ostettu turhaan kitara ja pahimmillaan tapettu muutoin hyvä harrastus tai sen aloittaminen.
 
Kyllä jokainen tietää mikä tuntuu käteen hyvältä, vaikka ei kitaraa vielä osaisi niin soittaakkaan. Jos tykkää hieman pienimmistä kitaroista, niin ei se haittaa. Kokopuukantiset yleensä kyllä erottaa soundinsa puolesta sellainenkin joka ei vielä niin osaa soittaa, mutta jos on joku soittajakaveri mukana-->Niin ihan hyvän soittimen löytää melko helposti. Ainakin nylonkielisiä akustisia on monenlaisia ja niitä on myös liikkeissä ja käytettynäkin.
Monia muita soittimia voisin kyllä luetella, joita soitetaan hyvinkin paljon jossain toisella puolen maailmaa, mutta sellaisia soittimia ei täältä tahdo löytyä ei rahalla eikä oikein millään. Nekin joita saattaa löytyä, ovat jotain turisti rihkamaa tai sitten jotain todella kalliita käsityöpelejä.
Nylonkielisissä akustisissa kitaroissa on tilanne aivan toinen ja monistakin hieman isommista kaupungeista löytää näitä ja vielä useampaa kokoakin. Eikä tarvitse maksaa aivan älyttömiä :)
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti