Muusikoiden.net
20.10.2018
 

Kitarat: soittaminen »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Sormenpää kovilla
1 2
mak33
09.05.2016 17:59:41
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Viime kuukausina on alkanut vaivata vähän erikoisempi sormenpään soitto-ongelma. Keskisormenpääni on kovettunut lyttyyn ja kieli on tehnyt siihen kunnon uran, jossa iho on sen verran ohutta, että kipeää tekee. Eikä auta edes teippaaminen, koska sormenpää on jo niin lytyssä, että kieli menee teipinkin läpi siihen penteleen uraan. On kai pakko pitää taukoa soitosta ja antaa kovettuman pehmetä ja sen jälkeen teipata sormenpää, että ei pääsis sitä uraa tulemaan. Ehkä jotain stydimpää voidetta nopeuttamaan ihon pehmenemistä, mitä suosittelette? Olen kai jotenkin muuttanut viime aikoina sormen asentoa soittaessa, kun ei ole aikeisemmin ollut tällaista ongelmaa. Nimettömässä iho taas on kovettunut tasaisesti, eikä mitään urautumista ole havaittavissa. Miten ootte selvinneet vastaavista ongelmista?
 
Gary Enfield
09.05.2016 18:17:43
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Joskus aiemmin meni keskisormenpää lyttyyn, semmoinen kovettuma, joka tahtoo kuoriutua kerralla. Sormenpäässä oli myös kipeä ja kuumottava piste ja ura kieltä varten.
 
En muista tehneeni mitään erityistä, hioin kynsiviilalla reunat ja vedin pois koko fliisun jos onnistui. Jossain vaiheessa. ei muistikuvaa, sormenpää palautui luonnolliseen muotoonsa eikä ole sen koommin häirinnyt.
 
tender.insanity
09.05.2016 19:24:35
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mulla tuppaa oikean käden keskisormeen tulla semmoinen V:n muotoinen kolo kun soittelee tappingia. Vähän aikaa se on arempi mutta sitten ei soitella niin paljon tappingia, niin paranee. Nykyään yleistä kun soittelee harvakseltaan.
 
freakingenius
10.05.2016 02:05:39
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ei tuu mulla mitään uria, mutta on tullut sellaset littanat tasaiset kohdat vasemman käden sormien oikeille puolille eli näyttää jokseenkin epämuodostuneilta. En tiedä sit jos ei soittais johonkin aikaan jos lähtis, mutta eipä tuo haittaa, päin vastoin. En tiiän miten teipin kanssa soittaminen onnistuis, mutta varmaan joku ihan perus kosteusvoide vois hjelpata. En tiiä syntyy se ura jos oot hinkannu jotain samaa juttua pitkään, niin ehkä monipuolisempien juttujen soittaminen estäis urien syntymisen, en tiä, mutuilua
 
"If you steal from one person, it's plagiarism, but if you steal from lots of people it's research." - Guthrie Govan
ÄrGee
10.05.2016 02:15:01 (muokattu 10.05.2016 02:15:13)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

En kyllä tiedä... pahimmillaan nahat lähteneet sormenpäistä, ei sen pahempaa. Hyvin ne ovat kovettuneet vuosien aikana. Ei kai tuohon auta muu kuin soittotauko ja kevyempi tekniikka.
 
Ibanez-pervo, kamarunkkari kitaristi.
tender.insanity
10.05.2016 08:11:42
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

freakingenius: Ei tuu mulla mitään uria, mutta on tullut sellaset littanat tasaiset kohdat vasemman käden sormien oikeille puolille eli näyttää jokseenkin epämuodostuneilta. En tiedä sit jos ei soittais johonkin aikaan jos lähtis, mutta eipä tuo haittaa, päin vastoin.
 
Mulla tosiaan on välillä niin ettei kitaraan koske edes pariin kolmeen viikkoon ja sitten kun saa vaikka vapaaviikonlopun kun perhe lähtee anoppilaan, niin sitten soitetaan niin perkeleesti. Otelaudan sormissa ei pitään ongelmia tule, mutta juurikin tuo plekukäden täppäyssormi.
 
Kädet on muutenkin pirun kuivat aina. Itse pesen kädet aina ennen kuin tartun kitaraan ettei ole mitään eritteitä sormet täynnä. Yöksi sitten rasvaillaan =)
 
freakingenius
11.05.2016 16:54:19
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Joo se on kyl hyvä et on kovettunu jos haluu soittaa paljon. Välil vituttaa kun on pitäny liikaa taukoa ja sit haluis tulittaa pari pvä putkeen ni sormet iha herkät
 
"If you steal from one person, it's plagiarism, but if you steal from lots of people it's research." - Guthrie Govan
mak33
11.05.2016 21:50:29
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ei näytä oikein kukaan tietävän, miten kovettumat saa nopeasti pehmenemään. Vanha kansa on känsiin ilmeisesti käyttänyt kuumaa ruokaöljyä. Mikään tavallinen ihovoidehan ei kovettumiin oikein pure. Pitäs olla useampi viikko soittamatta ja se on tietenkin kaltaiselleni soittofanaatikolle yhtä tuskaa. Pakkohan noita vehkeitä on kokoajan hiplata, perhana! ;)
 
jra
11.05.2016 22:40:21 (muokattu 11.05.2016 22:45:12)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

mak33: Ei näytä oikein kukaan tietävän, miten kovettumat saa nopeasti pehmenemään. Vanha kansa on känsiin ilmeisesti käyttänyt kuumaa ruokaöljyä. Mikään tavallinen ihovoidehan ei kovettumiin oikein pure. Pitäs olla useampi viikko soittamatta ja se on tietenkin kaltaiselleni soittofanaatikolle yhtä tuskaa. Pakkohan noita vehkeitä on kokoajan hiplata, perhana! ;)
 
En muista nyt nimeä, mutta apteekista saa sellaista erittäin pienessä violetin värisessä tuubissa olevaa paksua kirkasta tököttiä, joka auttaa paksuun halkeilevaan ja haavautuvaan ihoon. Itse en ole tuollaista tarvinnut, mutta isä on ko. ainetta kehunut, kun on iän myötä alkaneet kädet hajoilla puutöissä yms., eikä tavalliset käsivoiteet ole enää auttaneet.
 
Tuon huono puoli on se, että on vaselinmaisen rasvaista ja hitaasti imeytyvää, joten vähään aikaan kun tuota on sormiin laittanut, ei kannata mennä kitaroiden lähelle.
 
Google tarjoaa Bepanthenia, mutta ei ole sitä.
 
- Kaukolähettimen Klassista Värähtelyä jo vuodesta 2008 -
Krice
11.05.2016 23:04:08
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

mak33: Ei näytä oikein kukaan tietävän, miten kovettumat saa nopeasti pehmenemään.
 
Sormien iho "kovenee" luonnollisesti eli kestää paremmin soittamista kun sen tekee järkevässä tahdissa eikä yritä soittaa 8 tuntia päivässä jos on aloittelija. Minusta ei ole kovin fiksua esimerkiksi soittaa ihoa rikki, ei sen soittamisen pitäisi niin rankkaa olla. Kitara ja kielet kannattaa valita sen mukaan mitkä on omat fyysiset rajoitukset. Jos ei pysty järkevästi soittamaan 13-setillä niin sitä ei vain kannata käyttää, vaan käyttää ohuempia kieliä (kevyempi tuntuma, vähemmän rasitusta sormille).
 
mak33
11.05.2016 23:45:52
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Krice: Sormien iho "kovenee" luonnollisesti eli kestää paremmin soittamista kun sen tekee järkevässä tahdissa eikä yritä soittaa 8 tuntia päivässä jos on aloittelija. Minusta ei ole kovin fiksua esimerkiksi soittaa ihoa rikki, ei sen soittamisen pitäisi niin rankkaa olla. Kitara ja kielet kannattaa valita sen mukaan mitkä on omat fyysiset rajoitukset. Jos ei pysty järkevästi soittamaan 13-setillä niin sitä ei vain kannata käyttää, vaan käyttää ohuempia kieliä (kevyempi tuntuma, vähemmän rasitusta sormille).
 
On tullut vuosien aikana soitettua huomattavasti enemmänkin, välillä 3-6 tuntiakin päivässä ja vielä useamman viikon ajan ja hyvin on sormet tähän asti kestäneet. Nyt vaan jostain kumman syystä ilmaantunut tämä penteleen ura keskisormeen, johon kieli tietenkin väkisinkin soittaessa ohjautuu. Koskaan ei ole ihokaan varsinaisesti mennyt rikki. Käsittääkseni se on kuitenkin kielten jatkuva venyttäminen, joka ottaa eniten sormiin ja saa ihonkin pahimmassa tapauksessa menemään rikki. Voihan se olla jotennin niinkin, että kun soittelee tarpeeksi monta vuotta, niin ihon kimmoisuus saattaa muuttua jotenkin ja aiheuttaa sen, että kovettuma ei suojakaan rasitukselta enää niin hyvin sormenpäätä. Pitäs ehkä konsultoida Tony Iommia, jolla ainakin näyttäs aina olevan sormissa teippiä, mitä lie muutakin suojaa soittaessa. Sehän vielä soittaa erittäin ohuilla kielillä ja vähän alemmassa vireessäkin, että sormet sais mahdollisimman vähän rasitusta. Hän on tietenkin erityistapaus, kun on mennyt katkomaan sormensa nuorempana silloin joskus jossain terästehtaassa, missä lie.
 
Arkka
12.05.2016 13:25:18
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Onkos muuten kellään heittää pirkkaniksejä tilanteeseen kun on kosketusarka sormenpää (esim. puhjennut rakko) ja soittaa tarvis keikka/äänityssessio tms. joka ei voi odottaa?
 
Onko joku pehmeähkö liima tahi muu, joka tilapäisesti voi tollasessa tilanteessa pelastaa? Joskus laitoin kylmästi pikaliimaa kun ei muutakaan ollut. Toimi tunnin ihan ok, jonka jälkeen se hajos palasille tuloksena se, että tuntui kuin olisi liimannut lasinsirpaleita sormenpäähän, eli kova liima ei ehkä ole hyvä idea. Eri keepperiä?
 
Vai onko teippiä/laastaria, jota sormessa voi oikeasti soittaa muutakin kuin sointuja?
 
freakingenius
12.05.2016 23:43:17
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Siinähän oiskin liikeidea..tehdään ammattimuusikoille sormenpääsmuovimuotteja jotka voi kriittisellä hetkellä tunkea kipeän sormen päälle. Joka sormelle oma tietenkin varmuuden vuoks.
 
"If you steal from one person, it's plagiarism, but if you steal from lots of people it's research." - Guthrie Govan
Jarmo_S
14.05.2016 11:40:28 (muokattu 14.05.2016 11:44:36)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tuo painuminenhan on minusta selvemmin huomattavaa soitettaessa nylonkielistä kitaraa.
 
Olen viimeaikoina käyttänyt sitä plektralla sointusäestykseen ja jos satula on hieman korkea, niin koska diskanttikielet ovat paljon paksumpia kuin teräskielisessä se tulee mukaan. Ei niin että soitto tuntuisi sattuvan, mutta painuvat ja ura jää. Siihen auttaa tosiaan pieni tauko.
 
Teräskielisessä akustisessa varmaan bluesvenytykset voivat myös aikaansaada siihen tuettuun kolmanteen sormeen. Se ei ole minun alaani, ellei sitten laulupuolella.
Ohutkielisellä sähkiksellähän venytkset sitten onnistuvat myös ilman mitään tuentaa myös muilla sormilla, tosin silloin huonompi kontrolli.
Klassisessa kitarassahan vibraatto saadaan kielen pituussuuntaisella sormiliikkeellä.
Eikä metallipäällysteiset bassokielet myöskään mitään poikittaisvenytyksiä pitkään kestä.
 
Mielenkiintoista on muuten plektrankäytön ero teräskieliseen. Nylonissa ei mitään kulmaa, koska haluaa mahdollisimman kirkkaan äänen ja akustisessä teräskielisessä että saa bassoa, jonkinlainen kulma on melestäni tarpeen.
 
tender.insanity
14.05.2016 14:36:17
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Taas tuli täppäysaukko. Tässä kuva :D
https://dl.dropboxusercontent.com/u/5738957/Sormi.jpeg
 
freakingenius
14.05.2016 14:46:45
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

tender.insanity: Taas tuli täppäysaukko. Tässä kuva :D
https://dl.dropboxusercontent.com/u/5738957/Sormi.jpeg

 
Jännää :) mulla ei oo ikinä tollasta tullu kun täppään vähän enemmän vinottaissuunnassa ja enemmän sillä sormen pehmeällä osalla kuin ihan tuolla päällä.
 
"If you steal from one person, it's plagiarism, but if you steal from lots of people it's research." - Guthrie Govan
tender.insanity
14.05.2016 14:49:33
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

freakingenius: Jännää :) mulla ei oo ikinä tollasta tullu kun täppään vähän enemmän vinottaissuunnassa ja enemmän sillä sormen pehmeällä osalla kuin ihan tuolla päällä.
 
Joo, siis ei toi yhtään kipeä ole. Kova kolo. Eniten harmittaa kun kieli jää sinne koloon kun täppää. Sit välillä jumittaa reunaan kiinni eikä tilu ookkaan niin sairaan nopeeta.
 
freakingenius
14.05.2016 16:46:36
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

tender.insanity: Joo, siis ei toi yhtään kipeä ole. Kova kolo. Eniten harmittaa kun kieli jää sinne koloon kun täppää. Sit välillä jumittaa reunaan kiinni eikä tilu ookkaan niin sairaan nopeeta.
 
No mut varmaan ei sormi liu'u vahingossa väärälle kielelle kun on tollanen "kisko" :)
 
"If you steal from one person, it's plagiarism, but if you steal from lots of people it's research." - Guthrie Govan
tender.insanity
14.05.2016 17:16:46
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

freakingenius: No mut varmaan ei sormi liu'u vahingossa väärälle kielelle kun on tollanen "kisko" :)
 
Se on kyllä ihan totta!
 
Aimo_Mela
15.05.2016 04:59:32
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

mak33: Ei näytä oikein kukaan tietävän, miten kovettumat saa nopeasti pehmenemään.
 
Ajattelet tyttöystäväsi/vaimosi äitiä.
 
Ei savua ilman imua.
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1 2

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti