Muusikoiden.net
18.04.2024
 

Kitarat: soittaminen »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Pentatoniset skaalat ja niiden soitto?
1
Uti1
28.12.2015 16:36:21
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jos otan taustalle soimaan esim tämän nauhan https://www.youtube.com/watch?v=dSA5ffftwdE ja rupean soittaa am skaalaa http://www.freeguitarsource.com/Ima … ntatonic_Neck_Diagram_Pic_r2_c1.gif Niin jos soitan esim vitos nauhalta, niin miten on järkevää siirtyä tuonne 15 nauhalle soittamaan? Kuulostaa typerältä esim hypätä suoraa tuonne 15nauhaan.. Muutakin vinkkejä kaivataan, kun olen oikeastaan jumiutunut soittamaan vain tuota skaalaa 5 nauhalta, eikä kehitystä ole juurikaan tapahtunu viimeisen puolentoista vuoden aikana.
 
Lunnu
28.12.2015 17:04:35
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Uti1: Jos otan taustalle soimaan esim tämän nauhan https://www.youtube.com/watch?v=dSA5ffftwdE ja rupean soittaa am skaalaa http://www.freeguitarsource.com/Ima … ntatonic_Neck_Diagram_Pic_r2_c1.gif Niin jos soitan esim vitos nauhalta, niin miten on järkevää siirtyä tuonne 15 nauhalle soittamaan? Kuulostaa typerältä esim hypätä suoraa tuonne 15nauhaan.. Muutakin vinkkejä kaivataan, kun olen oikeastaan jumiutunut soittamaan vain tuota skaalaa 5 nauhalta, eikä kehitystä ole juurikaan tapahtunu viimeisen puolentoista vuoden aikana.
 
Kandeis ennemmin treenata biisejä kuin skaaloja. Säilyy mielenkiinto pidempään...nimim n 40 vuotta epämääräistä rämpytystä takana.
 
Nostalgy is not what it used to be
freakingenius
28.12.2015 17:21:22
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Katoppa vähän Zakk Wylden kitaravideoita vaikka youtubesta :)
 
FBJ
29.12.2015 10:16:49
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jos hyppy 5-nauhan asemasta viiteentoista tuntuu isolta, niin mitä jos soittaisi jotain vaikka 12 nauhan kohdilta ensin?
 
-Hexa-
29.12.2015 15:46:41 (muokattu 29.12.2015 15:46:59)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Soita sitä am myös muualta. En puhu nytten skaalasta vaan ihan itse sointua 1-5-12 asteelta niitten perus pentatonisten ja molli-moodien päälle.
 
Tekniikka on musiikissa hyvä renki, mutta huono isäntä.
sympxgtr
29.12.2015 23:43:51
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Pentatonisesta asteikosta (kuten muistakin asteikoista) löytyy kitaran kaulalta 5 positiota. Tuo kuva, minkä postasit on hyvin epäselvä, vaikka sisältääkin kaiken tarvittavan informaation. On melkoisen lannistavaa alkaa yrittää opetella pentatonisen asteikon asemia kuvan pohjalta, josta ei oikeastaan selviä kuin sävelien paikat ja pohjasävelet.
 
Tein tuosta kuvastasi hieman selkeytetyn version, johon listasin a-molli pentatonisen viisi eri asemaa. A:n pohjalta on helppo ajatella asemat 1-5 järjestyksessä lähtien matalalta E-kieleltä (Siitä en ole 100-varma ajatellaanko asemat juuri tuossa järjestyksessä aina, mutta tässä tapauksessa on varmasti selkeintä ajatella ne numerojärjestyksessä matalimmasta korkeimpaan).
 
Olen ympyröinyt kuvaan jokaisen perussävelen, eli tässä tapauksessa A:n, jotta asemia ja aseteikkoja olisi hieman helpompi hahmottaa. Vaikka esim. ensimmäisessä asemassa olen merkannut asteikon lähtemään vapaalta E-kieleltä (e-sävelestä), voi olla varsinkin aluksi helpompaa ajatella asteikko lähtemään A-kielen nollasta, eli a-sävelestä.
 
http://postimg.org/image/8apnte5dj/
 
Noilla viidellä asemalla pystyy soittamaan pentatonista koko kaulan mitalta. Olen selkeydeksi merkannut kuudenneksi vielä 1. aseman oktaavin korkeammalta, koska halusit tietää, miten liikkua 5:stä välistä 15:sta väliin. (Muut asemat löytyvät oktaavia korkeammalta samalla tavalla)
 
Likkiesimerkkinä E-kielen 5. nauhalta H-kielen 15.nauhalle pääsee käyttäen 4 eri asemaa.
 
Eli tässä lähdetään pentatonisen 3. asemasta ja liikutaan läpi 4. ja 5. aseman päätyen 1. asemaan oktaavia korkeammalle.
 
------------------------------------------------------------------10-(/)-12---------------------
------------------------------------------------------10---13-----------------15-(bend 1 step)-
-------------------------------------7---9-(/)-12-----------------------------------------------
---------------------------7---10---------------------------------------------------------------
----------5---7--(/)-10-------------------------------------------------------------------------
-5---8------------------------------------------------------------------------------------------
 
(/) tarkoittaa slidea (ja samalla myös aseman vaihtoa, sillä tässä likissä asemaa vaihdetaan aina slaidatessa).
 
Omalla kohdallani asemat sai parhaiten muistiin niin, että soitti taustan päälle käyttäen vain yhtä asemaa kerrallaan. Pikkuhiljaa siirtyy seuraaviin asemiin ja lopulta useamman aseman käyttöön.
 
Juzpe
30.12.2015 11:43:35
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

sympxgtr: Pentatonisesta asteikosta (kuten muistakin asteikoista) löytyy kitaran kaulalta 5 positiota.
 
No tuota noin. Korjaan tätä hieman. Jos asteikossa on 5 säveltä, tuo 5 asemaa pitää kyllä paikkansa, mutta noiden asemien määrä on sama kuin asteikossa olevien sävelten lukumäärä, eli esim. 7-sävelisiä asteikkoja (duuri, molli, edellisten variaatiot ja moodit vaikkapa...) varten on mahdollista kehittää 7 eri sormitusta (ja toki osa niistä vielä oktaavin ylempää/ alempaa, mutta ne oktaavin päässä toisistaan olevat ovat toki identtisiä keskenään). Samasta syystä kromaattiselle asteikolle, joka on 11-sävelinen, löytyy 11 eri sormitusta.
 
Miksi sitten opetella useampi sormitus samalle asteikolle? Syitä on muutamia:
 
- Auttaa otelaudan hahmottamisessa
- Tekee eri moodeissa soittamisesta helpompaa, koska tiettyjen sävelten painottaminen ja moodeille tyypillisten äänenkuljetusten soittaminen on helpompaa "moodispesifisellä" sormituksella.
- Asteikon ulkopuolisten sävelten käyttö tulee luonnollisemmin osaksi soittoa ja hahmottuu paremmin, kun koko ajan on kartalla siitä, missä päin harmonian pelikenttiä on menossa.
 
Omasta elämästä esimerkkinä vaikkapa C-duuri vs. G-miksolyydinen, joissa siis on samat sävelet C-D-E-F-G-A-H, mutta erilainen harmoninen ympäristö. Jos pitää improta C-duurissa, lähden liikkeelle joko V-aseman tai VIII-aseman sormituksilla, jos taas G-miksolyydisessä, lähden liikkeelle III-asemasta tai XII-asemasta, jolloin sellaiset usein käyttämäni asiat, kuten bendaus asteikon 2. säveleltä 3:lle ja perussäveleen nähden pienen terssin käyttö ympäristössä, jossa "normaalisti" on suuri terssi, tulevat luonnollisemmmin "selkärangasta".
 
Töissä "Tuu ihmeessä munanmittauskilpailuihin illalla. Kaks sarjaa, pisin ja lyhin." - Pulkkinen
sympxgtr
30.12.2015 14:47:23 (muokattu 30.12.2015 14:57:34)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Juzpe: No tuota noin. Korjaan tätä hieman. Jos asteikossa on 5 säveltä, tuo 5 asemaa pitää kyllä paikkansa, mutta noiden asemien määrä on sama kuin asteikossa olevien sävelten lukumäärä, eli esim. 7-sävelisiä asteikkoja (duuri, molli, edellisten variaatiot ja moodit vaikkapa...) varten on mahdollista kehittää 7 eri sormitusta (ja toki osa niistä vielä oktaavin ylempää/ alempaa, mutta ne oktaavin päässä toisistaan olevat ovat toki identtisiä keskenään). Samasta syystä kromaattiselle asteikolle, joka on 11-sävelinen, löytyy 11 eri sormitusta.
 
Näinhän se on. Meikäläisen moka. Jotenki lähti ajattelu liikaa CAGED-pohjalta tässä kirjotuksessa. Voisin poistaa sen suluissa olevan omasta tekstistä, mutta jätän ikäväkseni sinne, koska tässä sun tekstissä se samantien korjataan.
 
Kampela77
30.12.2015 19:47:27
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Juzpe: Samasta syystä kromaattiselle asteikolle, joka on 11-sävelinen, löytyy 11 eri sormitusta.
 
Aivopieru varmastikin, mutta 12 kai niitä säveliä on :)
 
Interviewer: "So Frank, you have long hair. Does that make you a woman?" Frank Zappa: "You have a wooden leg. Does that make you a table?"
Kefiiri
30.12.2015 21:12:53 (muokattu 30.12.2015 21:13:29)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kampela77: Aivopieru varmastikin, mutta 12 kai niitä säveliä on :)
 
Se kahdestoistahan on sama kuin eka, oktaavia ylempänä vaan. Eiköhän 11 eri säveltä ole oikea luku ;)
 
En ole musiikin asiantuntija.
Kampela77
30.12.2015 21:37:03
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kefiiri: Se kahdestoistahan on sama kuin eka, oktaavia ylempänä vaan. Eiköhän 11 eri säveltä ole oikea luku ;)
 
Höh, no eihän ole. 12 säveltä ja 13:sta on se oktaavia ylempi. Mitä työ nyt sekoilette? Varmaan jotain liittyen siihen, että kitarakaulalla 12 nauhavälistä soitettu nuotti on oktaavia korkeampi kuin avointa kieltä soitettaessa. Mutta avoin kielihän on nauhaväli 0.
 
Interviewer: "So Frank, you have long hair. Does that make you a woman?" Frank Zappa: "You have a wooden leg. Does that make you a table?"
Kefiiri
30.12.2015 22:53:20
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kampela77: Mitä työ nyt sekoilette? Varmaan jotain liittyen siihen, että kitarakaulalla 12 nauhavälistä soitettu nuotti on oktaavia korkeampi kuin avointa kieltä soitettaessa. Mutta avoin kielihän on nauhaväli 0.
 
Täytyi oikein kirjoittaa lapulle sävelten nimet ja laskea ne. Olet oikeassa :D
Aivopieruilumme syy lienee juuri mainitsemasi nauhavälisekoilu. Nolottaa!
 
En ole musiikin asiantuntija.
Juzpe
01.01.2016 15:04:27
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kampela77: Aivopieru varmastikin, mutta 12 kai niitä säveliä on :)
 
No kyllähän se on suoraan elokuvasta Brainfart.
 
12 niitä o. toi 0-aseman sormitushan minut sekoitti, kun se on niitä erikoistilannehommia.
 
Töissä "Tuu ihmeessä munanmittauskilpailuihin illalla. Kaks sarjaa, pisin ja lyhin." - Pulkkinen
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «