Muusikoiden.net
23.05.2018
 

Kitarat: soittaminen »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Stratoni "natisee"
1
mak33
17.12.2015 15:26:00
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Pari vuotta vanhaan Fender Deluxe Stratooni on tullut harmillinen vika sen jälkeen kun siihen vaihdettiin paksummat kielet. Tehdasasetuksissa kitarassa oli normi009-setti, jonka tilalle laitettiin normi010-setti. Homman hoiti musalliikkeen vanha tuttuni.Kitarassa ilmeni kuitenkin ikävä, satunainen natina akustisesti, siis ilman styrkkaria soitettuna. Vika ei ole suuren suuri, mutta aika ärsyttävä kuitenkin. Vein ammattilaiselle huoltoon, joka viimeisteli ja sääti kitaran paksummille kielille sopivaksi, mutta haettuani kitaran takaisin, huomasin himan hiljaisuudessa, että satunnainen natina jatkuu edelleen. Vähän hankalalta näyttää, kun ilmiö ei huollossakaan poistunut. Olen myymässä kitaraa ja ei oikein kehtaisi laittaa skebaa myyntiin moisen asian takia, koska kitara ei ole ihan halpakaan. Deluxen lukittava tremolo on ollut mielestäni vallan mainio, mutta näyttäisi siltä,että se ei välttämättä olekaan aivan niin mainio. Tässähän ei lukita kieliä yläsatulan kohdalla, vaan lukitus tapahtuu virityskoneiston kautta. Ilmeisesti tämä ei kuitenkaan ole täysin ongelmatonta. Kieli pääsee ehkä siirtyilemään jonkin verran mikä voisi?? aiheuttaa natinaa. Pakko kai viedä takaisin huoltoon ja pyytää, että koittavat säätää kaulaan kohdistuvaa jännitystä löysemmälle. Natina ilmenee siis aina välillä kun ohuimpia kieliä venyttää voimakkaasti. Huollossa kyllä selitettiin vika johtuvaksi siitä, että satula ei vaan ollut yhteensopiva paksumpien kielien kanssa, mutta jotain muuta tässä nyt täytyy olla.
Mitä mieltä olette siitä miten "pilalla" kitara on, jos se vähän natisee välillä akustisesti soitettaessa? Oiskos kyseessä enemmänkin tähän tremoloon liittyvä "ominaisuus", kuin varsinainen vika?
 
finlanderr
17.12.2015 16:13:05
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kannattaa lähteä liikkeelle poistamalla yksi vikalähde kerrallaan. Satula, kaulaliitos (epätodennäköinen), tallapalat jne. Ihan varmasti selvitettävissä oleva juttu.
 
Eikhän se vähempiki olis riittäny..
antnis
17.12.2015 17:10:47
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Satulauria tarttis vissiin vähän viilata. Problem?
 
freakingenius
17.12.2015 17:25:49
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Heitä satulauriin lyijyä?
 
Joo, niin se niinku on
73nd3r
17.12.2015 22:22:24
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jos ei halua voidella tarkoitukseen suunnitelluilla kaupallisilla tuotteilla (Nut Sauce, Fingerease, GraphitAll ja mitä niitä nyt onkaan) eikä tykkää valkoisessa satulassa mustasta lyijykynästä, niin huulirasva toimii myös hyvin.
Mun tapa on voidella kaikki kieli/muu kontaktipinnat (kielenohjain unehtuu monelta) sekä tietysti tremolossa liikkuvat osat eli hankauspinnat.
 
Suurimmalla todennäköisyydellä epäilen satulauria - varsinkin jos vain jollain kielellä kuuluu natinaa. Hoituu löysäämällä kieltä sen verran että saa sen urasta, taittaa palan hienoa (joku 600/800/1000) vesihiomapaperia ja pyyhkäisee uran sillä muutamaan kertaan, voitelu ja kieli takas vireeseen.
Samalla kannattaa tsekata ne kaularuuvit ja tremolon tolpat (myös tremololevyn korkeussäätö) + kampi, siinä seuraavat usual suspectit.
 
Eikä kannata mennä analisoimaan liikaa ääniä jotka ei kuulu vahvarisoitossa.
 
askomiko
18.12.2015 11:43:28 (muokattu 18.12.2015 11:45:25)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Edellä ollaan oikeassa, plussaäänitäältäkin. Kun venyttäessä kuuluu semmonen "niks" tai "ping" ja mahdollisesti vire muuttuu samalla, niin ensimmäisenä epäilisin juurikin satulaa. Myös kielen virettä isommin muuttaessa samoja niksauksia todennäköisesti kuuluu? Ensiavuksi liukastusta, pysyväksi korjaukseksi osaavan hepun tekemä viilaus. Satulaviilat maksaa ihan liikaa ja ilman niitä tekeminen on semmosta tunarointia että mieluummin käyttää jollain joka osaa. Tämän hoitaminen kuntoon auttaa vireessä pysymistä yllättävänkin paljon, en uskonut vaan siedin ei-ihan täydellistä satulaa pitkään kunnes koin valaistuksen.
 
On vaikeaa olla heviuskottava kun on niin hemmetin söpö. -Shemhamforash
Krice
18.12.2015 12:44:24
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Suosittelen käyttämään nimenomaan tarkoitukseen sopivaa tuotetta, kuten Nut Sauce. Pieni purkki on teoriassa aika kallista mönjää, mutta aine kestää satulassa tosi kauan, ei tarvitse jatkuvasti rasvailla tai hinkata lyijykynää uriin. Ja kun sitä ei annostella kuin hammastikun kärjellä niin pienikin purkki kestää kauan käyttöä.
 
askomiko
18.12.2015 12:52:25
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Aivan, kestää ikuisesti. Kaikkiin kitaroihin suhuutan kieltenvaihdossa jonkun puljun tuotetta nyt jo kolmatta vuotta jostain 5ml purkista eikä tuubista edes huomaa että sitä on käytetty.
 
On vaikeaa olla heviuskottava kun on niin hemmetin söpö. -Shemhamforash
hallu
18.12.2015 13:48:27
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mun mielestä lyijykynän lyijy ei edes toimi niin hyvin kuin huulirasva tms. vaseliini saatika sitten se satulakastike joka on kai jollain teflinilla ryyditettyä. Itselläni on kolmatta vuotta tuo pienempi musamaailman nutsauce tuubi olisiko 5ml tms. ja kitaroita on kuitenkin 5 kpl ja laitan sitä aina kielten vaihdon yhteydessä ja yksi mikä kannattaa silloin ja tällöin tehdä on putsata ne satulaurat. Itse olen käyttänyt satulauran putsaukseen rakotulkkia ja tonnista hiomapaperia, mutta siihen kai on olemassa myös omaa "hammaslankaa":kin. Kun satula luisaa hyvin niin koko kitara toimii ihan eri malliin eli suosittelen kiinnittämään satulan kuntoon ihan erityistä huomiota. Niin ja alle satasellahan sen saa vaihettua koko satulankin parempaan kielisoitinpajalla. Itse kyllä olen pärjännyt vakiosatuloilla melko hyvin, mutta ei se yleensä vaihtamalla huonommaksi ainakaan mene.
 
Jos se vaappuu ja vaakkuu, se on ankka
mak33
18.12.2015 16:39:37
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kiitoksia vastanneille! Ongelma näyttäisi johtuvan lavan tukitelineestä, jonka alitse kaksi ohuinta kieltä menevät. Kampesin kielet ulos telineestä ja laitoin takaisin ja nyt vaikuttaisi siltä,että natina pysyy lähes kokonaan poissa ja on muutenkin selvästi vaimeampaa. Pieniä, satunnaisia naksahduksia varmaan esiintyy, varsinkin kovasti kammetessa, koska kieliä ei tässä tremolossa lukita kuten floikassa, tiukasti tallan ja satulan väliin. Satulahan toimii kuten pitääkin, sen on ammttilainen hionut kielille sopivaksi. Tuon tukitelineen välttämättömyydestä en tiedä, luulis että homma toimii ilman sitäkin ihan ok. Hölmö juttu, mutta näitähän sattuu... ;)
 
GiovanniDiRondo
18.12.2015 19:44:53
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kitarassa olevien ruuvien ja mutterien kireys kannattaa tarkistaa aina silloin tällöin. Kitarassa olevia ruuveja ei muuten kiristetä ihan hurjalla momentilla, vaan ainoastaan "sopivasti". Voitele myös ne kielenohjaimet, ja muutkin metalliosat jotka altistuvat kielten liikkeelle.
 
Jucciz
19.12.2015 04:32:33
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jos kitarassa oli 9-setille tehty satula ja nyt siinä on 10-setin kielet, on selvää, että satulan urat ovat liian ahtaat, ja kaikenlainen liukasteiden käyttö on vain oireiden lievitystä, eikä itse ongelman ratkaisemista. Itse käytän 11-setin kieliä, mistä syystä olen suosiolla teettänyt kaikkiin kitaroihini kokonaan uudet satulat. Ei nitise tai natise enää.
Krice
19.12.2015 11:30:22
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

mak33: Kiitoksia vastanneille! Ongelma näyttäisi johtuvan lavan tukitelineestä, jonka alitse kaksi ohuinta kieltä menevät.
 
Ilmeisesti kyseessä on kielenohjain? Ei tuon pitäisi vaikuttaa jos satula on hyvin viilattu, ellei sitten kielenohjain ole ruostunut tms.
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti