Muusikoiden.net
29.03.2024
 

Kitarat: soittaminen »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Lämmittely & muut tavat
1
SossunRahoil
04.09.2015 16:20:52
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Olis kiva kuulla muiden soittajien tavoista. onko harjoittelu organisoitua, eli vaikkapa jaettu niin että tietyn ajan lämmittelet, tietyn ajan harjoittelet jotain tekniikoita ja loppuajan opettelet kappaleita? Ja kauanko soitat per päivä? Ja kaikki muu otsikon alle sopiva!
 
Soittoni on semmoista että nappaan spontaanisti kitaran nojatuolilta ja soitan mitä mieleen tulee. Jos en keksi mitään sopivaa, valitsen jonkun tekniikan ja harjoittelen sitä, esim sweep pickingiä olen tehnyt lähiaikoina. Tavallisesti soitan noin 2 tuntia päivässä, en tosin aina keskity kunnolla, vaan saatan tehdä jotain muuta välillä. Haluaisin alkaa soittaa järjestelmällisemmin ja alkaa lämmitellä paremmin, koska monen tunnin soiton jälkeen tuntuu että kaikki onnistuu ja että onnistuu semmosissa jutuissa mitkä ei milloin tahansa onnistuis. Lämmittely vois olla avain tämän jokapäiväseen saavuttamiseen.
 
Myös semmosen huomion oon tehnyt että live-videoiden ja musiikin kuuntelemisen jälkeen soitto sujuu, mitä pidän aika mielenkiintosena asiana.
 
Kirjoitin nyt jotain mitä keksin, siis kertokaa harjottelurutiineistanne ja mitä vaan mieleen tulee.
 
Ianuarius
05.09.2015 10:10:18
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

En ole tapasoittaja.
 
Joskus voi olla, että soitan viikon 10h päivässä ja sitten on 3kk tauko etten koske kitaraan ollenkaan. Välissä rämpyttelen jotain Ronan Keatingia pari biisiä ja sitten se oli siinä.
 
Lämmitellä pitäis, mutta kuka niitä muistaa. :D Jos tulee joku pitempi rupeama, että oikeasti treenaan lähes joka päivä tms. niin sitten siihen tavallaan oppii mukaan. Yleensä ilman lämmittelyjä ja venyttelyjä tulee ranteet pirun kipeäksi, ku optimaalinen rentous puuttuu.
 
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. -Albert Einstein
hallu
05.09.2015 10:58:06
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

No minä olen tapasoittaja ja soitan päivittäin ja useitakertoja päivässä. Välillä sohvalla televisiota katsoessa, mutta sitä en oikein laske soittamiseksi vaan kyllä siihen pitää keskittyä. Harjoittelemiseni ei ole mitenkään systemaattiasta eikä ole koskaan ollut enkä usko että tulee olemaankaan. Pyrin harjoittelemaan musiikkia ja siksi en harjoittele tekniikkaa erillisenä osana, vaan harjoittelen kappaleita soittamaan tai yritän tehdä niitä itsekin. Harjoittelen vain sitä tekniikkaa mitä tarvitsen jonkin asian tekemiseksi joka minulla kulloinkin on tekeillä. Lähinnä kai pikkaustekniikkaan tällä viittaan. Teoriaa ja harjoittelen jonkin verran kitaran kanssa kahlaan otelautaa läpi sointukäännöksillä ja asteikkojakin jonkin verran vaikka en ole vielä oikein keksinyt mihin niitä käytetään. Arpekkioiden harjoittelusta oli sitävastoin paljon iloa. Enimmäkseen soittelen taustojen päälle kaikenlaista bassolla ja kitaralla ja sitten luupperilla kokeilen ja kehittelen kaikenlaisia hauskoja juttuja. Parhaat talletan myöhempää käyttöä varten kun yritän välillä väkertää niitä biisejä:-).
 
En lämmittele erikseen enkä suhtaudu soittamiseen kuten urheiluun enkä siksi käytä mielelläni sanaa treenata. Harjoittelu sopii soittajalle treeniä paremmin ;-).
 
Jos se vaappuu ja vaakkuu, se on ankka
käsi
30.09.2015 22:34:29
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ite lämmittelen. Muutamia lämmittely harjoituksia ennen soitton varsinaista aloittamista. Kiinnitän huomiota tähän koska nuorempana oli isoja ongelmia molempien käsien kanssa. sain jännetupentulehduksen usein. Joten oli pakko opetella jotain lämmittely ja lihasten ja nivelten huolto hommia.
 
Myös pitkän soittosession jälkeen huollan käsiäni. Joskus selkää. Myös kiinnitän huomiota ravintoon. Jos on oikein aktiivista treeniä ja keikkailua, juon paljon vettä ja vichyjä. Varmistan että saan magnesiumia. Kalsiumia myös.
 
MUSIC LOVER, Joka on päättänyt onnistua unelmissa
machinehead72
07.11.2015 18:57:05
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

käsi: oten oli pakko opetella jotain lämmittely ja lihasten ja nivelten huolto hommia...
Myös pitkän soittosession jälkeen huollan käsiäni. Joskus selkää...

 
Haluaisitko jakaa joitain vinkkejä? Itsellä ollut myös ongelmia ranteiden ja muiden käsien nivelien kanssa.. Magnesium ja MSM hieman auttaneet, mutta jotkin lisäkikat voisivat olla tarpeen:D
 
https://soundcloud.com/machinehead72 --> Pohojanmaan räkäsintä röck n rollia!
barclay
07.11.2015 22:12:37
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Otelautakäden sormet venyttelen ja taivuttelen ennen soiton aloitusta, sitten alan vain rämpyttelemään. Ei kait siinä muuta.
 
Kostiainen. Karumpi saundi, parempi mieli P. M. Kostiainen Project , Arizonan aavikolla siatkin lentävät: Sumell/Kostiainen
ReBeat
07.11.2015 22:31:23 (muokattu 07.11.2015 22:32:47)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

machinehead72: MSM
 
Toi ei ollut tuttua ja lähdin selailemaan että mitä lie. Vois joskus kyllä kokeilla huvikseen. Ilman sen kummempaa kaupallisuutta niin tuolta muuten löytyy yli 600 tuotetta jointti-ligamentti-osastolta: http://www.iherb.com/joints-ligaments?p=1 :D Purkki kerrallaan kokeiluun.
 
Todella harvoin tulee tietoisesti tehtyä mitään lämmittelyharjoituksia. Jos innostun soittelemaan vaikka tunnin tai enemmän putkeen, niin jossain vaiheessa ehkä huomaan, että soitto sujuu jo paremmin kuin aloitushetkellä. Sen lämmittyneisyyden ehkä toteaa siinä, mutta ei tule mietittyä että miten siihen pääsis joka kerta ehkä nopeiten, tehokkaasti, systemaattisesti. Ja on se toimiinta myös todella paljon kiinni mielen virkeydestä. Jos kädet on lämpimät mutta mieli tukossa niin esim. improvisoidessa voi edelleen tulla pitkälti kuraa ulos.
 
machinehead72
08.11.2015 12:57:25
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

ReBeat: Toi ei ollut tuttua ja lähdin selailemaan että mitä lie. Vois joskus kyllä kokeilla huvikseen. Ilman sen kummempaa kaupallisuutta niin tuolta muuten löytyy yli 600 tuotetta jointti-ligamentti-osastolta: http://www.iherb.com/joints-ligaments?p=1 :D Purkki kerrallaan kokeiluun.
 
Itse syön sitä hevosten lisäainetta. Samaa tavaraa mitä kaupan luontaistuote hyllyllä mutta paljon halvempaa:)
 
https://soundcloud.com/machinehead72 --> Pohojanmaan räkäsintä röck n rollia!
Juzpe
10.11.2015 08:08:28 (muokattu 10.11.2015 08:16:31)
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

hallu: En lämmittele erikseen enkä suhtaudu soittamiseen kuten urheiluun enkä siksi käytä mielelläni sanaa treenata. Harjoittelu sopii soittajalle treeniä paremmin ;-).
 
Instrumentin hallinnan kannalta käsien lihaskunto, kestävyys ja liikkuvuus ovat kyllä olennaisia asioita. Samoin se, että lämmittelee ennen varsinaista "suoritusta" esim. keikkaa tai harjoitussessiota. Soittaminen on ihan samalla tavalla lihasvoimaa, -kestävyyttä ja koordinaatiokykyä vaativa melko monimutkainen ja haastava suoritus kuin vaikka tennismatsi tai voimistelusarja.
 
Mun mielestäni on hirveän olennasita panostaa myös näihin perusasioihin. Sitä musiikkia on helpompi tehdä kun ei tarvitse arpoa, että osuuko se plektra oikeaan paikkaan oikea-aikaisesti tai riittääkö otelautakädessä jerkku bendata se suuri terssi vireeseen... Tai vaikka se, että viuhahtaako ne nakit sille 7b9-soinnulle 100% varmalla automaatiolla. Noin 100%:lla tuntemistani "nojoomutku mä skulaan vaan musaa"-tyypeistä on nimenomaan edelläkuvattuihin asioihin liittyen suuria ongelmia. Myöskään sitä teoriakirjaa ei ole avattu lainkaan riittävän usein. On nimittäin paljon helpompaa soittaa se 7b9-sointu kun tietää mitä ääniä siinä kuuluisi olla.
 
Taitaa olla ihan ns. fakta homma, että lämmittely, venyttely ja välitön jälkihoito suorituksen jälkeen ehkäisee rasitusvammoja, nopeuttaa lihasten palautumista ja parantaa otteita varsinaisessa suorituksessa. Asiaan ei kannata minusta kauhean ylimielistä asennetta ottaa, muuten käy kuin Rädyn Sepolle ja sitten yritetään heittää keppiä käsi mustana MM-finaalissa. Lepokin on tärkeää, koska sekä aivot, että lihakset vaativat palautumisaikaa.
 
Ajallinen panostus on toki sitten eri juttu. Jos soittohommat on lähinnä osastoa "hauskaa ajanvietettä" eikä ole tarkoituskaan kehittyä ainakaan kovin nopeasti tai kovin kummoiseksi soittajaksi, lienee tuo teoriakirjojen lueskelu ja "tylsät tekniikkaharjoitukset" se ensimmäinen asia mistä karsintaa tehdään, koska ne nyt eivät maailman hauskimpia ja hienoimpia asioita kai ole. Lisäksi itseään on helppo kusettaa uskottelemalla esim: "Ei Hendrixin Jimi mitää teoriaa osannu, eikä sekään lämmitelly." tai jollain muulla vastaavalla urbaanilegendalla. Se, että tapahtuuko musiikin hahmottaminen jollain itse keksityllä nimistöllä ja ajatusrakenteella vai onko menetelmät ja termit ne mitä yleisesti käytetään ei henkilökohtaisen ilmaisun kannalta tarkoita yhtään mitään, mutta helpottaa kummasti kommunikointia muiden muusikoiden kanssa, jotka hahmottavat asiat samalla järjestelmällä. Eräs viisas herrasmies aikoinaan mulle asiasta totesi: "Helpompi se on tehdä mitä tahansta duunia kun kaikki tuntee työkalut samalla nimellä."
 
Sitäpaitisi... kyllä sen soitosta huomaa jos ei lämmittely, perusasioiden treenaus, koordinaatio ja musiikin hahmottaminen oo handussa. Tuloksena on epämusikaalista paskaa.
 
Pannaas liitteeksi vielä mun treeniohjelma. 3-4 kertaa viikossa seuraavalla tavalla:
1. Lämmittely 15-30 min + venyttely, yleistä diipadaapasoittoa mukavuusalueella, jonka jälkeen soitossa käytettävien lihasten venyttely
2. Tekniikkaharjoitukset 90-120 min, eli "mekaanista harjoittelua", pikkauksen ja otelautakäden synkkaa sekä sormitusten hieromista. Tämä kaikki pedantilla tarkkuudella metronomin kanssa intervalliharjoitteluna, eli aloitus helpolla temmolla, kiristetään vauhtia esim 10 bpm, tiputetaan 5bpm ja jatketaan näin kunnes ollaan temmossa, jolla ei enää onnistu puhtaasti.
3. Musikaalisuusharjoittelu 60+ min
3a) Soitnukäännöksien, asteikkojen ja intervallien hahmottaminen otelaudalta
3b) Biisien treenaaminen, eli otetaan biisimateriaalia, joko keikkoja tms. varten tai sitten ihan vaan omasta mielenkiinnosta käsittelyyn. Opetellaan soittamaan joko orkkis- tai omana sovituksena.
3c) Improvisointi eli valitaan esim youtubesta taustaraita ja improtaan siihen päälle. Tarkoituksena hakea erilaisia rytmisiä, harmonisia ja tyylillisiä taustoja eri päivinä. Nauhoitetaan yksi otto myöhempää tarkastelua varten ja mikäli mahdollista koitetaan ottaa soittajatovereilta palautetta.
4. Teoria: Etsitään selitykset 3. kohdassa vastaan tulleille musiikin ilmiöille, jotka eivät hahmottuneet.
5. Jäähdyttely + venyttely, ks kohta 1.
 
Töissä "Tuu ihmeessä munanmittauskilpailuihin illalla. Kaks sarjaa, pisin ja lyhin." - Pulkkinen
tender.insanity
10.11.2015 09:26:55
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

En lämmittele, enkä treenaa. Koskaan en ole kumpaakaan tehnyt. Sävellän jutut koneella valmiiseen pisteeseen ja sitten vien midifilut DAWiin ja soittelen vähän päälle (tämä on ehkä se lämmittelyosio) ja sitten painetaan REC. Turhaa aikaa menee muuten hukkaan kaikenlaiseen muuhun kuin oleelliseen.
 
Varsinkin viime aikoina, kun tuo taapero touhuaa nurkissa, on tullut suoritukset optimoitua niin että mahdollisimman nopeasti saisi mahdollisimman hyvää aikaan. Oli sitten soittamista tai mitä vain.
 
Tuosta voi kuunnella miltä treenaamaton ja lämmittelemätön nauhoitus eilisillalta kuulostaa. En jaksanut vielä koko biisiä nauhoittaa. Rytmikitarat ja leadit päälle ja se oli siinä. Toista kertaa koko biisiä soitin. Eka versio valmistui koneellisena viime perjantaina ja nauhoitin ekan version. Sitten tein vähän muutoksia rakenteeseen ja eilen rykäsin nauhalle pari ekaa minuuttia.
 
https://dl.dropboxusercontent.com/u … emoth%20Blues%20-%20Demo%20Clip.mp3
 
Juzpe
10.11.2015 10:09:35
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

tender.insanity: En lämmittele, enkä treenaa. Koskaan en ole kumpaakaan tehnyt. Sävellän jutut koneella valmiiseen pisteeseen ja sitten vien midifilut DAWiin ja soittelen vähän päälle (tämä on ehkä se lämmittelyosio) ja sitten painetaan REC. Turhaa aikaa menee muuten hukkaan kaikenlaiseen muuhun kuin oleelliseen.
 
Varsinkin viime aikoina, kun tuo taapero touhuaa nurkissa, on tullut suoritukset optimoitua niin että mahdollisimman nopeasti saisi mahdollisimman hyvää aikaan. Oli sitten soittamista tai mitä vain.

 
Ohan se niin, että lahjattomat harjottelee. Toisaalta jos tekee konemusaa ja sitten vaan toteuttaa sen kitaralla "jälkituotantona" niin homma on eri. En tiedä sun meiningeistä (että vedätkö esim livenä mitään), mutta livesoittoa ajatellen hiukan hasardia minusta ja erityisesti improhommat saattaa tuottaa pieniä haasteita.
 
Töissä "Tuu ihmeessä munanmittauskilpailuihin illalla. Kaks sarjaa, pisin ja lyhin." - Pulkkinen
tender.insanity
10.11.2015 10:30:44
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Juzpe: Ohan se niin, että lahjattomat harjottelee. Toisaalta jos tekee konemusaa ja sitten vaan toteuttaa sen kitaralla "jälkituotantona" niin homma on eri. En tiedä sun meiningeistä (että vedätkö esim livenä mitään), mutta livesoittoa ajatellen hiukan hasardia minusta ja erityisesti improhommat saattaa tuottaa pieniä haasteita.
 
Onhan noita livenä tullut kaikenlaista vedeltyä. Ja aika improtyylisesti soittelenkin. On se teoria ollut hallussa, johtuen kun pianoa tuli pari vuotta soiteltua ennen kitaraan siirtymistä ja teoria aina kiinnostanutkin tiettyyn pisteeseen asti.
 
Eipä kyllä esiintymään menemiseen mitään paloa ole. Pakollisia juttuja silloin tällöin. Ei me edes bändin kanssakaan treenattu kuin pari pv ennen keikkaa yksi kerta ja semmoista semihaastavaa powermetallia vedettiin.
 
Itse koen oman työskentelytavan juurikin tehokkaaksi siinä mitä teen ja mitkä ovat tavoitteet.
 
Jotain videotynkää ainoastaan tulee tehytä tällä hetkellä ja siinä on mun livet =)
https://www.youtube.com/watch?v=FIFnEIWzxqo
 
freakingenius
10.11.2015 11:20:26
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kuulostaa vähän oudolta mun mielestä. Useimmat varmaan treenaa kuitenkin sen takia, että se on hauskaa, eikä ajanhukkaa. Mielummin ite treenaan niinkuan kun kuulostaa hyvältä ja kiinnostaa ja sitten vasta nauhottelen jos on tullut jotain sen arvoista kehiteltyä.
 
tender.insanity
10.11.2015 11:31:37 (muokattu 10.11.2015 11:33:58)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

freakingenius: Kuulostaa vähän oudolta mun mielestä.
 
Oudolta mun musiikki on aina kuulostanut :-p
 
Useimmat varmaan treenaa kuitenkin sen takia, että se on hauskaa, eikä ajanhukkaa. Mielummin ite treenaan niinkuan kun kuulostaa hyvältä ja kiinnostaa ja sitten vasta nauhottelen jos on tullut jotain sen arvoista kehiteltyä.
 
Itse miellän treenaamiseksi sen nauhoittamisen. Jo säveltämisvaiheessa tietää mitkä jutut kuulostaa hyviltä ja mikä toimii. Ei tarvitse siis muuta kuin hienosäätöä kun on jo jonkun jutun pääpiirteittäin kirjoittanut.
 
Otetaan vaikka tuo äsköinen linkkibiisi:
https://dl.dropboxusercontent.com/u … emoth%20Blues%20-%20Demo%20Clip.mp3
 
Tästä pääpiirteittäin etukäteen sävelletty nuotitus/tabulatuuri
https://dl.dropboxusercontent.com/u … 7/Behemoth%20Blues%20-%20Verses.png
 
Osa jutuista menee kuten sävelletty, osaan keksin lennosta jotain parempaa IMO.
 
Ja tuolla tavalla kun tekee, niin voi säveltää/tehdä musiikkia ihan miten tahtoo ilman oman osaamisen rajoitteita. Kyllä se treenistä käy kun olet kirjoittanut jonkun kivan jutun menemään mitä ihmeellisimmillä tahtilajeilla tai oman mukavuusalueen ulkopuolelta olevista sävellajeista tms. Silloin on ns. pakko saada juttu nauhoitettua. Ihan aina se ei helppoa ole.
 
EDIT: Vähän aiheesta ohi. On pitänyt monta kertaa laittaa oma ketju aiheesta tulille, että olenko ainoa joka tekee tällä lailla :D
 
freakingenius
10.11.2015 11:40:40
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Joo kyllä tuon ymmärtää. Kun nyt oikein ajattelee niin kyllähän ne hienoimmat musiikkiin liittyvät kokemukset on syntyneet siitä, että on sanut jotain hienoa nauhalle tai kuullut omasta mielestä onnistunutta soittoa esim. videolla. Siitä onnistumisen ilosta sitä kai soitetaankin ylipäänsä, ainakin mä.
 
tender.insanity
10.11.2015 11:44:33
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

freakingenius: Siitä onnistumisen ilosta sitä kai soitetaankin ylipäänsä, ainakin mä.
 
Itsenä petkutusta tuollainen. Rahan ja pillun himo se perimmäinen motivaatio on. Kaikki muu on valetta. :D
 
Juzpe
10.11.2015 12:54:26 (muokattu 10.11.2015 12:54:49)
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

tender.insanity: Itsenä petkutusta tuollainen. Rahan ja pillun himo se perimmäinen motivaatio on. Kaikki muu on valetta. :D
 
Rahaa saa pankista ja pillua puhumalla. Joskus puhumattakin. Soittohommilla ei oo tullu kumpaakaan.
 
Töissä "Tuu ihmeessä munanmittauskilpailuihin illalla. Kaks sarjaa, pisin ja lyhin." - Pulkkinen
tender.insanity
10.11.2015 13:02:40
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Juzpe: Rahaa saa pankista ja pillua puhumalla. Joskus puhumattakin. Soittohommilla ei oo tullu kumpaakaan.
 
Rahaa pankkiin saa pikavipillä ja sillä rahalla saa ostettua sitä pillua. Ei tartte edes puhua. Eurot tiskiin ja esari taakse.
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «