Muusikoiden.net
28.03.2024
 

Kitarat: soittaminen »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Toivoton kitaran aloittelija!
1 2
Yallup
10.02.2014 13:16:14
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kefiiri: Näin se on. Barre-ote on aloittelijalle usein vaikea kevytsoittoisella sähkikselläkin ihan siksi, että sitä luontevaa käden ja sormien asentoa ei löydä heti. Ja tulee puristettua hiki hatussa koko ajan, sen sijaan että painaisi kielet nauhoihin vain silloin, kun soinnun on tarkoitus soida.
 
Se lepuutus rämpäytysten välissä lienee tärkeä, ja tulee automaattisesti mukaan kun kokemus karttuu.

 
Tuo on tosi tärkeää, siis olla puristamatta hulluna ja opetella ne pienet tauot sointujen välissä. Ei kukaan jaksa minuuttitolkulla kaulaa puristaa edes sähkistä. Jos sointu ei ole alkuun ihan puhdas, niin kannattaa aloitella tärkeimmillä kielillä ja hakea sitä keveintä mahdollista painallusta, jolla kieli soi nätisti. Nipussahan ne sormet pakostakin on ja aika "oudossa" asennossa, mutta aikanaan lihasmuisti laittaa ne itsekseen kohdalleen. Pitää muistaa myös painaa heti nauhan reunasta, ei keskeltä nauhaväliä! Kyllä sen keveimmän kohdan yksittäiselläkin kielellä löytää, kunhan ei sentään paina ihan nauhan päältä.
 
Tarkkakorvainen kyllä huomaisi minullakin, ettei kaikki kielet joka barree-otteella soi puhtaasti jos ollenkaan. Tuo aiemminkin esillä ollut F on niitä hankalimpia, varsinkin H-kieli tuppaa demppautumaan jos etusormi ei ole tarpeeksi suorana tai keskisormi pökkää siihen. Mielestäni se ei ole kuitenkaan kovin tärkeä kieli koko soinnussa ja saakin "kuolla" - ainakaan peruskompissa. Klassisessa soitossa asia lienee sitten toisin?
 
Soittoasentoakin kannattaa yrittää vaihtaa. Jos yhtäaikaa puristelee ja kannattelee kättä - tai koko kitaraa, raskastahan se on. Kokeile eri kulmia jne. mitään jokaiselle soittajalle/musiikkilajille yhtä oikeaa asentoa ei ole. Itselläni meni jopa straton kanssa aikaa, että löysin sopivan asennon. Tosin hieman eri syystä, kun plektrakäsi meinasi kipuilla vaikka se lienee ergonomisimmasta päästä oleva keppi.
 
Voipa olla, että on hyvinkin kevytsoittoisia akkareita ja nailonkielisiäkin, mutta itse en ole tosihyvillä päässyt koskaan edes kokeilemaan. Tähän asti kaikki on olleet rasittavia. 12-kielinen oli aivan kauhea!
 
"Tosta se taitaa lähteä.."
Funkånaut
10.02.2014 19:20:37
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Zeeboo: On akustisia ja akustisia. Nylonkielisen, ja samoin teräskielisen soittotatsi on hyvinkin sormiystävällinen, jos vaan soitin on laitettu kuntoon.
 
Juuri näin. Ei hyvinsäädetty akustinen ole sen raskaampi soittaa kuin sähköskeba. Varsinkin, jos kielet eivät ole mitkään järkyttävät vaijerit paksuudeltaan.
 
Yallup: Voipa olla, että on hyvinkin kevytsoittoisia akkareita ja nailonkielisiäkin, mutta itse en ole tosihyvillä päässyt koskaan edes kokeilemaan. Tähän asti kaikki on olleet rasittavia. 12-kielinen oli aivan kauhea!
 
Niin, huonoissa säädöissä olevat soittimet ovat kauheita, oli kyseessä sähköinen tai akustinen.
 
Mun 12-kielinen on helppo soitettava. Tosin, ilmeisesti mulla on soittolihaksissa tarpeeksi ruutia bassonsoiton seurauksena. :)
 
"Se on kyllä helevetin hyvä asia että sie oot pasisti etkä laulaja" - Karvamammutti Kuuntelen tämmöistä
pappasfin
10.02.2014 19:23:26 (muokattu 10.02.2014 19:23:52)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Funkånaut: Juuri näin. Ei hyvinsäädetty akustinen ole sen raskaampi soittaa kuin sähköskeba. Varsinkin, jos kielet eivät ole mitkään järkyttävät vaijerit paksuudeltaan.
 

 
Niin, huonoissa säädöissä olevat soittimet ovat kauheita, oli kyseessä sähköinen tai akustinen.
 
Mun 12-kielinen on helppo soitettava. Tosin, ilmeisesti mulla on soittolihaksissa tarpeeksi ruutia bassonsoiton seurauksena. :)

 
Basso onkin yksi hyvä harjoittelumuoto kitaristille, sillä tulee sormiin voimaa ja onhan se muutenkin hyväksi tuntea useampi soitin ja ymmärtää mitä se tuo itse musiikkiin. Pitäiski soittaa tuolla omalla bassolla kun on päässy jäämään se vähälle.
 
PappaSFin
Jucciz
11.02.2014 01:13:48
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

pappasfin: Basso onkin yksi hyvä harjoittelumuoto kitaristille, sillä tulee sormiin voimaa ja onhan se muutenkin hyväksi tuntea useampi soitin ja ymmärtää mitä se tuo itse musiikkiin. Pitäiski soittaa tuolla omalla bassolla kun on päässy jäämään se vähälle.
 
Tää on justiin näin. Ei tee ollenkaan pahaa kitaristille ymmärtää, miksi se bassokitaran soittaja valitsee ne äänet, jotka valitsee. Bassopuolen äänenkuljetus vaikuttaa biisin yleisfiilikseen paljon enemmän kuin paraskaan kitarariffittely.
 
Jos kevyen musiikin nuotinkirjoitus ja komppilaput kiinnostavat, tutustu ihmeessä sivustooni: Lappu soimaan!
Krice
11.02.2014 10:08:17
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jucciz: Tää on justiin näin. Ei tee ollenkaan pahaa kitaristille ymmärtää, miksi se bassokitaran soittaja valitsee ne äänet, jotka valitsee. Bassopuolen äänenkuljetus vaikuttaa biisin yleisfiilikseen paljon enemmän kuin paraskaan kitarariffittely.
 
Höpöhöpöneuvoja taas aloittelijoille. Että kehtaatte! Kyllä se tässä tapauksessa on kitaran laatu ja erityisesti kannattaa muistaa, että pienikätiselle sopii pienempi kitara eli lyhyempi mensuuri. Soittaminen helpottuu huomattavasti kun ei tarvitse hampaat irvessä painaa kieliä otelautaan ja soinnutkin on helpompi soittaa. Akustisiakin saa pienemmässä koossa, esim. 3/4 tai 7/8. Ei sen tarvitse olla täysikokoinen.
 
jpjanhun
12.02.2014 22:29:08
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

höm.. arvaisin että toi akustinen on varmaankin joku onneton peli. eli myyntiin vaan ja thomannilta tai muualta squier bullet ja säädätykset musiikkiliikkeessä..johan soitto helpottuu.
 
-eikös noi bulletit ole aika loistavia vai kuinka? näin oon ymmärtänyt. itse soittelen noilla halvoilla j&d stratoilla kun tykkään niiden soundista mutta ne tarvii enemmän modausta (oon mm. vaihtanut nauhat jne.) mutta noi squier bulletit on ymmärrykseni mukaan aika hyvin soittoiskussa heti pienten säätöjen jälkeen. ja aloittelijoillahan ei nauhamateriaalin pehmeys vielä haittaa kun niiden soitto ei ole niin kuluttavaa.
 
-eli akustinen myyntiin tai notskiin, bulletti kehiin ja jostain torilta vaikka joku käytetty vanha trankkuvahvari halvalla niin johan lähtee. melkein tulee itsellekin jo gas kun tällaisia puhuu (ööh.. nojoo.. maltan kumminkin mieleni kun en oikeasti tarvitse mitään).
 
perttime
12.02.2014 22:47:57
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Aika vaikee tehdä soittajasta ja kitarasta diagnoosia näin tekstiperusteisesti....
 
Ennen kitaran polttamista ja sähkökitaran tilaamista umpimähkään ulkomaanpelleiltä kannattaisi näyttää sitä kitaraa jollekulle, joka siitä jotain ymmärtää. Itse en ole koskaan saanut soitonopetusta (paitsi koulussa kellopeliin ja triangeliin), mutten pitäisi sitäkään kovin tyhmänä ratkaisuna.
 
jpjanhun
12.02.2014 23:50:09 (muokattu 12.02.2014 23:59:15)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

perttime: Aika vaikee tehdä soittajasta ja kitarasta diagnoosia näin tekstiperusteisesti....
 
Ennen kitaran polttamista ja sähkökitaran tilaamista umpimähkään ulkomaanpelleiltä kannattaisi näyttää sitä kitaraa jollekulle, joka siitä jotain ymmärtää. Itse en ole koskaan saanut soitonopetusta (paitsi koulussa kellopeliin ja triangeliin), mutten pitäisi sitäkään kovin tyhmänä ratkaisuna.

 
nojoo, korjaan, mielummin akustinen myyntiin mutta jos nyt ei viitsi myydä eikä tilaakaan ole niin sitten hätätilassa vaikka notskiin, vaikkakaan en suosittele sellaista. en myöskään suosittele tilaamista umpimähkään vaan tosiaan tarkkaan harkitusti ja tarkasti kohdistetusti vaikka t-kaupasta.
 
tässähän taisi olla puhetta että aloittelijalle täytyy olla mahdollisimman helposti soitettava soitin. nojoo, arvelisin että kyllä todennäköisyys sille että hyvin säädetty bulletti pesee halpiksista melkein akustisen kuin akustisen on melko suuri. lisäplussana intonaation säätömahdollisuus jota akustisissa ei ole.
 
-btw. tietäjät kertokaa: eikös kellopelistä ja triangelista lähde eri soundi jos niitä lyö eri tekniikalla? eikö lyöminen periaatteessa ole aika vaikeaa ja opetusta vaativaa (vrt. rumpujen lyöminen oikealla tekniikalla, pianon koskettimien "lyöminen", tyrmäysiskun lyöminen nyrkkeilyssä esim. 10 cm matkalta klitschkon tyyliin). onko nyrkkeilijöitä paikalla? ootteko huomanneet yhteyttä soittamisessa ja nyrkkeilyssä. itse olen mielestäni huomannut niissä paljon yhteyksiä..siis tekniikan suhteen.
 
perttime
13.02.2014 09:57:14
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

- Ketjun aloittaja on vasta aloittanut soittamisen
- Rahaa oli nippanappa 80€:n kitaraan
- Opettelee itsekseen
 
Mulla on hämärä muistikuva, että aika moni sointu oli aluksi vaikea saada soitettua kunnolla. (nyt niitä vaikeita on vähän vähemmän).
Kaikki ei halua sähkökitaraa. Ehkä ketjun aloittaja on muutaman vuoden päästä seuraava Jon Gomm, kun sormet vahvistuvat ja löytää kitaraan sopivat viritykset ja säädöt.
Kitaran "oikean" vireen (kielten kireyden) löytämiseen auttaa muutaman euron äänirauta tai sitten elektroninen viritysmittari. Jos vire ei tunnu mukavalta, on täysin sallittua vaikka laskea sitä sävelaskel (tai jotain).
Kirjastosta löytyy kirjoja, äänitteitä ja videoita, joita voi käyttää opettelussa apuna. Jos ei löydy, Youtube auttaa :)
Musiikkiliikkeen setä saattaa jopa ilmaiseksi kertoa, mitä mieltä hän on kitarasta - ja yrittää sitten myydä paremman (joka ei välttämättä ole yhtään kalliimpi kuin Saksasta tai Britanniasta tilattu). Hyvässä lykyssä hän laittaa soittimen muutamalla kympillä parempiin säätöihin, jos se on tarpeen.
 
Uusien kitaroiden hankintaan pätenee sama sääntö, kuin maastopyöriin: sopiva kitaroiden määrä on N+1, jossa N on nykyinen määrä.
 
jpjanhun
13.02.2014 10:16:20
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Uusien kitaroiden hankintaan pätenee sama sääntö, kuin maastopyöriin: sopiva kitaroiden määrä on N+1, jossa N on nykyinen määrä.
 
-heh, aika loistava lohkaisu :)
 
lovetosingsing
13.02.2014 19:51:32
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kiitos tuhannesti kaikille vastanneille! Näistä on varmaankin paljon apua. Yritän nyt kokeilla kaikki niksit läpi, mutta voi olla että ostan uuden kitaran.
Ja niin saa toki edelleen laittaa vinkkejä jos keksii jotain :)
 
perttime
14.02.2014 09:44:41
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Yksi juttu kitarasta, jota ei tainnut tulla vielä tulla mainittua:
Nosta kitara eteesi kuin kivääri tai haulikko ja sihtaa hyvässä valossa kaulan ja otelaudan reunaa pitkin. Näyttääkö suoralta vai kaartuuko loivasti kieliin päin? Pitäisi näyttää suoralta.
 
Löysin ihan muita asioita etsiessäni halvan kitaran, jonka emäntä oli mennyt ostamaan tyttärelle... Kokeilin virittää ja vähän soittaa, mutta ei syntynyt sulosointuja. Ei ihmekään, kun kaula on kaarella. Säädettävää kaularautaa ei ole. Täytyy koittaa oikenisiko se vielä matalammalla virityksellä tai kevyemmillä kielillä. Kitarassa on oikeastaan ihan "persoonallinen" ääni.
 
Krice
14.02.2014 12:32:01
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

perttime: Nosta kitara eteesi kuin kivääri tai haulikko ja sihtaa hyvässä valossa kaulan ja otelaudan reunaa pitkin. Näyttääkö suoralta vai kaartuuko loivasti kieliin päin? Pitäisi näyttää suoralta.
 
Nimenomaan ei pitäisi näyttää, herra äskettäin kirjautunut trolli.
 
perttime
14.02.2014 12:44:44 (muokattu 14.02.2014 12:45:08)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Krice: Nimenomaan ei pitäisi näyttää, herra äskettäin kirjautunut trolli.
 
Herra kertoo sitten miltä pitäisi näyttää.
 
Muuten vastauksesi on hyödyttömämpi kuin omani.
 
Yallup
17.02.2014 14:16:59
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

perttime: Herra kertoo sitten miltä pitäisi näyttää.
 
Muuten vastauksesi on hyödyttömämpi kuin omani.

 
Kaulan pitäisi näyttää suoralta, mutta tarkkaan katsoen hieman kaartua poispäin kielistä. Siis lievästi notkolla. Jos on suora, tai kupera niin kielet kyllä rämisee, eikä soinnut varmuudella soi kunnolla. Liian suuri notko taas on raskas soittaa. Kaulan säätöön/tsekkaukseen löytyy kyllä netistä ohjeita. Itse painan ensimmäisen nauhan takaa ja viimeisen nauhan edestä paksuinta kieltä. Jossakin 8 nauhan kohdalla kieli ei saa koskea nauhaan, mutta rakoakaan ei mielellään yli 0,5 mm. Kieli pitäisi vielä soida noiden nauhojen välissäkin, ettei yksittäiset nauhat ole koholla.
 
Jos on capo, sillä on helpompi painaa ensimmäistä nauhaa, kun ihmisellä ei ole kuin kaksi kättä. (itse painan joskus jopa varpaalla sitä viimeistä nauhaa!) Rakomittana Post-it laput ovat mainioita. Yksi lappu on 0,1mm (100 kpl=1cm), joten näitä voi kasata päällekkäin haluttu mittamäärä.
 
"Tosta se taitaa lähteä.."
glamguitarist
18.02.2014 10:26:39
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Eli selvitä onko kitarasi ok. Eli jos löytyy joku kaveri tai tuttu, musan ope, soitinliike, joka vois tsekata kitaran. Tuolla hinnalla saa tosin hyvin kitaroita.
 
Alussa yrittää monesti puristaa liikaa. Ota aluksi vain yksi nuotti peukalo kaulan taakse. Käsi vähän roikkuu ja painovoima hoitaa enimmäkseen sen painamisen.
 
Ota nuotti ja yritä saada se soimaan puhtaasti. Kevennä otetta niin vähäiseksi kuin mahdollista. Päästä nuotti irti ja ota uudestaan. Eli ote, kevennys rentoutus toistoa. Unohda aluksi rytmi keskity vain puhtaan äänen tuottamiseen.
 
Viritysmittari kannattaa olla, sellaisen saa ladattua ilmaiseksi kännykkään.
 
Sitten kun alkaa mennä ukko Nooa tai joku simppeli melodia puhtaasti. Niin aloita ottamaan sointuja ensin vain alemmalla 3 kielellä. Tässä taas ota sormi kerrallaan liika puristus ja turha voima pois. Sitten kun helpot avosoinnut menee eli c, a, am, em, d,me. Niin on aika siirtyä barresointuun f. Ota se aluksi alimmalla kahdella kielellä, sitten ala lisätä kieltä kerralla. Noilla avoimilla soinnilla voit soittaa ja säestää jo uskomattoman määrän kappaleita.
 
Kitaran soitto on aika moninainen harrastus. Alussa esim treenaamalla paksummat nahkaa sormenpäissäsi ja opettelet ihan uudenlaisia otteita ja liikkeitä käsillä. Vähitellen opit jännittämään vain oikeita lihaksia ja kasvatat käsiin ja aivoihin uusia hermoyhteyksiä. Kätesi ovat kuin lapsi joka opettelee kävelemään.
 
Monet kurssit menee aivan liian nopeaa. www.justinguitar.com on suosittu sivusto siellä on ilmaisia video-oppitunteja. Kannattaa katsoa etenkin harjoitusohjelma niin saa käsityksen kuinka harjoittelua voi purkaa eri osiin. YouTubesta löytyy monenlaista opastusta. Hae sanoilla guitar easy beginner lesson tutorial. Sitten mitä kannattaa tutkailla googleta Steve Vain 12 tunnin treeniohjelman, ei siksi että sitä tekisi, vaan että näkee kuinka asioita ja harjoitusta aikataulutetaan osiin. Tom hessin kirjoituksia voi lukea Troy Stetinan sivuilla on hyvää juttua.
 
YouTubesta on kaveri nimeltä Pepper Brown jolla on aika hyviä juttuja kuinka asioita opiskellaan.
 
Hyvää matskuja aluksi on hal leonardin kitarakoulu, siinä on kirja ja cd. Suomeksi on ilmestynyt 2 osaa englanniksi 3 ne saa myös kaikki yhteen niputettuna. Löytynee kirjastosta. Olen itse siis harrastelija ja selvitellyt 3 vuotta kuinka kitaraa opetellaan soittamaan. Ensinnäkin sitä voi oppia tosi monella tavalla tai sitten voi pilkkoa osiin, ja harjoitella eri osa-alueita.
 
Eli aluksi kannattaa soittaa tuiki tuiki täytöstä ja simppeleitä juttuja. Musiikin teoriakussit ovat myös äärettömän suositeltavia.
 
korvaoo
18.02.2014 12:04:46
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

kyllähän nyt f:n soittaa mennentulen ja takaperin, mutta Bb soittaminen puhtaasti syö miestä. Vaan tuohonkin jeesaa treenaus.
Ite soittelen f-muotoset soinnut pääasiassa 5:llä korkeimmalla kielellä niin että etusormella ottaa 2 korkeinta kieltä ns. puolibarrena. Toki laiskuuttahan tuo on kun ei jaksa treenata tarpeeksi ja tästähän pitäisikin vähän antaa raippaa itselle, mutta kun se soi niin antaa soida :)
 
kaikki paitsi on turhaa.
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1 2

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «