Muusikoiden.net
25.04.2018
 

Kitarat: soittaminen »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Writer's block jne.
1
Punteri
17.01.2014 01:51:53
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tiiätte varmaan sen tunteen, kun ei vaan synny tarpeeksi hyvää riffiä?
 
Itehän en oo teorioita tai mitään pahemmin opetellut, vaan lähinnä tabeja tullut luettua ja niistä opeteltua biisit. Jonkun verran omia biisejäkin on syntynyt ja tuorein biisi omalle bändille. Mutta välillä vaan ei irtoa yhtään mitään. Ottaa kitaran käteen, "vois tehä vaikka uuden biisin", mutta mitään järkevää ei vaan synny. Ja tosiaan välillä tulee hylättyä melkein kaikki riffit, koska ovat "huonoja". Mitenkäs tästä pääsis eteenpäin? Lähinnä metalcorea ala Killswitch Engage & Unearth tulee soiteltua.
 
Jucciz
17.01.2014 02:25:22
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kuuntele jazzia, klassista ja vaikkapa soul/funk-osastoa ja opettele vähän teoriaa siinä sivussa. On kumma jos ei riffihanat aukea.
 
Varmin tapa tylsistyttää oma sävellyskynä on pysytellä vain yhden musatyylin sisällä. Kuuntele musaa laaja-alaisesti ja ennen kaikkea muita soittimia kuin kitaraa: saat ihan uudenlaisia eväitä. Plokkaa hyviä bassolinjoja tai vaikka foni-/trumpettimelodioita. Takuulla saat uutta pureskeltavaa, myös metalcoreen.
 
Jos kevyen musiikin nuotinkirjoitus ja komppilaput kiinnostavat, tutustu ihmeessä sivustooni: Lappu soimaan!
Sammo
17.01.2014 09:38:44
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kannattaa ainakin kokeilla avoimia ja erikoisvirityksiä. Noissa pakollakin löytää uusia tulokulmia juttuihin rohkeasti kokeilemalla mikä saataisi kuulostaa hyvältä. Ja tarpeen mukaan vie uudet ideat normivireelle, jos suinkin mahdollista.
 
If the White House calls ... tell them... 'I'm out in the field'...
Punteri
17.01.2014 11:43:10
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tän tyylisiä melodioitakin olis hyvä oppia tekemään
 
http://www.youtube.com/watch?v=lzRGcNPqTeg
 
http://www.youtube.com/watch?v=kluNKscgQb0
 
Esimerkkeinä nuo. Rytmikitaraa on tullut vaan soiteltua, mutta oishan se aika jees saada jotain ton tyylisiä melodioita aikaseks. Joitain sweeppejä osaan, mutta siihen se homma sit jääkin.
 
Jucciz
17.01.2014 15:09:05
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tän tyylisiä melodioita vasta oiskin hyvä oppia tekemään:
http://www.youtube.com/watch?v=Vd9HrO1b7pk
 
Jos kevyen musiikin nuotinkirjoitus ja komppilaput kiinnostavat, tutustu ihmeessä sivustooni: Lappu soimaan!
Krice
17.01.2014 15:22:38
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Minusta hyvä idea on myös soittaa jotakin muuta kuin kitaraa. Itse ainakin koen koskettimiston jotenkin visuaalisesti selkeämpänä kuin kitaran. Ehkäpä jos on synestesiaan taipuvainen niin tuolla voi olla merkitystäkin. Muita soittimia soittamalla pääsee myös paremmin jyvälle siitä mikä on niiden merkitys kappaleessa.
 
aalataur
18.01.2014 14:07:21 (muokattu 18.01.2014 14:09:58)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Itselle hyvien riffien keksiminen on paljon helpompaa kuin hyvien kappaleiden tai melodioiden keksiminen. Multakin löytyy pöytälaatikoista kymmeniä meneviä riffejä, joilla ei tee mitään kun ei keksi niistä biisiä. Hyvää kappaletta tai hyvää melodiaa ei sitten saakaan aikaan millään. Olen nyt varmaan 30 kertaa asettunut säveltämään, eikä mitään synny.
 
Ehkä laulaen ja soittaen niitä melodioita lähtisin hakemaan ja melodiapohjalta ajattelemaan asiaa.
 
http://hikipedia.info/wiki/Tilutus
käsi
18.01.2014 14:22:32
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kuuntele jotain muuta musaa kuin yleensä. Käy keikoilla kuuntelemassa bändejä joita et yleensä kuuntele. Hae nuotti/tabi kirjoja itsellesi uusilta artisteila. Opettele muiden biisejä/riffejä, ja niillä jammaile ja kokeile soittaa niitä eriasemista.
 
Joskus myös pieni tauko tekee hyvää.
 
tjj2000
18.01.2014 15:17:24
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mitä on tullut luettua ja kuultua musiikintekijöiden ja säveltäjien kertomuksia, melkein kaikilla suuret sävelmät "tulevat" jostain. Alitajunta tuottaa kappaleen; pihvin, osaamista on sen jälkeen miten sen kuorruttaa kuhunkin musiikkityyliin sopivaksi.
Työtä on sitten rakentaa ideasta toimiva kokonaisuus.
 
Kun en soittele, niin olen varmaan lenkillä http://www.movescount.com/members/tjj2000
tender.insanity
18.01.2014 16:32:45 (muokattu 18.01.2014 17:07:28)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Aika itsestään biisit syntyvät. Kun teen, lähden siitä että teen biisin, en riffiä. Joskus jää ihan vain riffiksi mutta säästyy jonnekin muualle sitten. Suurin taistelu on yleensä sanoitusten kanssa. Laulumelodiat tulee aika helposti, mutta niihin sitten sanat.. Tällä hetkellä työn alla on reilu kymmenen biisin sanat.
 
Antti1
18.01.2014 17:39:34 (muokattu 18.01.2014 18:28:33)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jos haluaa oikeasti saada jotain aikaiseksi, niin tärkeintä on vaan tehdä. Kuten kaikessa muussakin luovassa työssä, on pahinta vaan jäädä odottelemaan aikataulutonta inspiraatiota. Täytyy tehdä sitä paskaa kunnes alkaa tulemaan jotain muuta. Niiden huonojen tekeminen ei oo keneltäkään pois, vaikka se tekijästä itsestään siltä tuntuukin. Jos ne jättää tekemättä, niin pikkuhiljaa rima vaan nousee nousemistaan ja yhtäkkiä tie onkin noussut pystyyn.
 
Moni hieno asia on syntynyt hetkellisen idean inspiroimana, mutta pelkästään siihen luottamalla olisi kyllä paljon useampi hyvä juttu jäänyt tekemättä. Tämä pätee Mozartista nykyhäröilyihin asti ja paljon musiikkia laajemmallakin kentällä.
 
E: Luovuutta edistää myös käsiteltävän ongelman rajaaminen mahdollisimman kapeaksi ja selkeästi määritellyksi. Jos pitää tehdä vaan jotain musaa, niin aika tuskaista on. Selkeä määritelmä fiiliksestä, tyylistä, temposta, sanoituksen aiheista tms. yleensä auttaa eteenpäin. Lopputulos voi toki olla ihan jotain muuta, mutta noin on helpompaa päästä eroon siitä tyhjän paperin kammosta.
 
NYT ÄMMÄ KELLOT LYÖ!
Tomasi
18.01.2014 18:14:37
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

aalataur:
 
Ehkä laulaen ja soittaen niitä melodioita lähtisin hakemaan ja melodiapohjalta ajattelemaan asiaa.

 
Tämä. Minä sain vuosikausia aikaan koskettimilla lähinnä vain sointuikulkuja ja riffejä, kunnes tajusin sköördiföördi-remu-kielellä alkaa hoilottamaan vaan jotakin päälle. Ja avot, siitä alkoi melodiat löytymään. Vaikkei melodiaa lopuksi laulettaisikaan, niin noin ainakin minä keksin sen paljon helpommin. Saksofoni on minulle toinen melodiakone kanssa. Lienisköhän monofonisuudella jotakin osuutta asiaan? Tosin monosyntsäsoundilla en sen kummemmin keksi melodioita.
 
Noin yleensä muut soittimet ovat eduksi ideakenttää laajentamaan, vaikkei niitä erityisen hyvin osaisi soittaakaan. Tätä nykyä kitaralla syntyy erilaisia sointu- ja biisi-ideoita, kuin koskettimilla.
 
Tutun musatyylin kuuntelun lisäksi on ihan mielenkiintoista yrittää myös tehdä joku biisi itselle tuntemattomammalla musatyylillä. Tosin ainakin minulla niihin tapaa usein kuitenkin lopuksi tulla sen oman tyylin mukaisia juttuja mukaan.
 
Pitihän tätäkin kokeilla...
tender.insanity
18.01.2014 18:43:44
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Antti1:
E: Luovuutta edistää myös käsiteltävän ongelman rajaaminen mahdollisimman kapeaksi ja selkeästi määritellyksi.

 
Näin. Heittää vaikka noppaa siitä, mitä tulee tekemään, tai sitten vain päättää etukäteen.
 
Tempo 150BPM
Sävellaji F#m
Rakenne ABCBDCBA
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti