Muusikoiden.net
26.05.2018
Soittimet, laitteet, tarvikkeet | Ylöjärven Musiikkikauppa 

Kitarat: soittaminen »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Treeneihin hukkuminen.
1 2
tomaattiorava
20.11.2013 14:06:28
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Juu kato, pari vuotta tullu nyt treenattua todella ahkeraan, tekniikkaa ja teoriaa. Otelauta alkaa melkeinpä olemaan hallussa ja teknisesti kehitystä on tapahtunut todella paljon. Kääntöpuolena se klassinen, että tätä nykyä ei oikeen tiiä mitä helvettiä sillä kehittyneellä soittotaidolla oikeen tekis. En oo säveltäny saati nauhottanu mitään ikuisuuksiin.
Joku vaikka viitisen vuotta sitten tuli hyvinkin ahkeraan tehtyä kaikennäköisiä biisejä ja lurituksia vaikka ymmärrys soittimesta oli aika kujalla eikä teknisillä taidoilla paljoa juhlittu.
Kai se pitkään kestänyt analyyttinen kurinalaisuus on sitä luovaa puolta nakertanut aika tehokkaasti, miten tässä nyt saisi sen luomisen kipinän taas palamaan?
 
"Ootko avaruusolio? -En. No mee sit lääkäriin."
sepisti
20.11.2013 14:53:28
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Etkö sä soita missään bändissä? Siellä niitä taitoja voisi hyödyntää. Itse totean oppineeni uuden asian vasta siinä vaiheessa, kun sitä pystyy spontaanisti viljelemään keikoilla. Vai oliko ongelma siinä, että et saa sävellettyä omaa matskua? Soiko sulla nyt päässä vain skaalat ja ne ei käänny musiikiksi?
 
http://www.youtu.be/L5gGjlyzxfo
tomaattiorava
20.11.2013 14:59:15
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

sepisti: Vai oliko ongelma siinä, että et saa sävellettyä omaa matskua? Soiko sulla nyt päässä vain skaalat ja ne ei käänny musiikiksi?
 
Vähän niinku näin. Alkaa samat jutut hiljalleen tympimään vaikka jatkuvasti menevätkin nopeemmin ja iisimmin. Pitäs saada ajattelua sen "laatikon ulkopuolelle", kuten sanotaan...
 
"Ootko avaruusolio? -En. No mee sit lääkäriin."
carmake
20.11.2013 15:16:40
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Säveltävät kaverit kehiin. Siitä se ajatus taas lähtee irtaantumaan.
 
sepisti
20.11.2013 15:24:43 (muokattu 20.11.2013 15:25:36)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mikä sun tähtäin on tuossa treenaamisessa? Minusta Jucciz sanoo usein erittäin osuvasti, että kannattaa treenata musiikin kautta sitä tekniikkaa ja teoriaa.
 
Mitä sä muuten tarkoitat teorian treenaamisella? Teoria antaa avaimet selittää tekemisiäsi oikein termein ja toisaalta autaa ymmärtämään, miksi tietyt asiat kuulostavat "oikeilta" ja toiset taas eivät. Yhtälailla "teorian" opiskelua on se, että plokkailet biisejä korvakuulolta. Ensin soittimen kanssa ja sitten ilman soitinta. Samaan syssyyn alat treenaamaan niin, että laulat päässäsi soivaa melodiaa ja soitat sen samaan aikaan kitaralla. Unohda siis vähäksi aikaa ne skaalat. Jos sä olet ne oikeasti opetellut, niin ei ne mihinkään unohdu.
 
Tästä tulikin oiva aasinsilta siihen, että osaatko sä laulaa ilman soittimen antamaa tukea nuo treenaamasi skaalat? Mikäli et, niin et niitä silloin oikeasti ole ymmärtänyt. Tämä taas johtaa siihen, että sun on niitä vaikea sävellystyössäkään hyödyntää, koska ne eivät soi sun päässä, vaan mahdollisesti sujuvat vain mekaanisina harjoitteina kitaran kanssa.
 
http://www.youtu.be/L5gGjlyzxfo
hallu
20.11.2013 15:39:35
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Vaikuttaa vähän eksistentiaaliselta kriisiltä. Siinä ei varmaan voi kukaan tyhjentävästi auttaa, koska elämän tarkoitus on vaan jokaisen keksittävä itse. Jos kyse on luomiskriisistä, niin ensin tulee mielee, että rima on noussut harjoittelun myötä liian korkealle. Niin sietämätöntä kun se onkin, niin se oman pienuus pitää vaan hyväksyä. Luomaan oppii luomalla. Pitää luoda paskaa, että saa ruusut kasvamaan.
 
Jos se vaappuu ja vaakkuu, se on ankka.
Numb
20.11.2013 16:13:46
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Paradigman vaihdos - ryhdy soittamaan kitaran sijaan musiikkia.
 
Sävelet ja sanat, kitara ja laulu: Dunnet Head
Sergei Fallinen
21.11.2013 17:52:59 (muokattu 21.11.2013 17:54:43)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jos sulla kerran on jo kurinalaisuutta, ei luomisen pitäisi olla ongelma. Suuntaat sen kurinalaisuuden vain toisin. Joka päivä tästä lähtien pitää säveltää biisi tai riffi tai nauhottaa jotain. Tai mitä päätätkään. Ihan sama miten paskaa se on ekat kymmenen tai sata päivää, kyllä se väkisin jonain päivänä hyväksi muuttuu. Jos ei muutu, turhaan sä tätä edes harrastat.
 
vain taito on rajana
Osteri
21.11.2013 22:47:37
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Soita sitä mikä on kivaa. Soita välillä vaikka covereita, ota kevyesti ja tulkitse toisten tekemiä kappaleita, onhan sekin jonkinlaista luomista. Sitten kun alkaa coverit tympimään, niin päästät eläimesi irti ja luot itse taas uutta. Kai tänne musaa mahtuu vaikka kaikki uusi onkin vaan samaa vanhaa biitlesiä toisella tavalla soitettuna.
 
Ehkä siksi olen hyvä neuvomaan kun ei itsellä ole mitään suorituspaineita ja pakkoluomista :)
 
Kirjoitan.....siis ehkä en just nyt soita....
xjas73
22.11.2013 08:52:26
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jos luovuus on kadonnut teknisen suorittamisen tieltä, niin metsään olet mennyt pahasti. Karrikoidusti voisi sanoa, että unohda kaikki mitä olet opetellut ja aloita alusta.
 
Pidä aluksi viikon tauko soittamisesta kokonaan ja mieti miksi soitat ja mitä haluat sillä ilmentää. Pohdi miksi treenaat tiettyjä asioita. Treenaatko siksi, kun idolisi sanoo niin vai siksi, että tarvitset sitä soitossasi. Lopeta pelkkä skaalojen sahaaminen ja ala sen sijaan opettelemaan kokonaisia biisejä. Älä ajattele tekniikkatreeniä itsetarkoituksena, vaan ainoastaan apuvälineenä tarvittavaan päämäärään. Laita pääpaino tekemisessä omien ideoiden kehittelemiseen. Vaikka idea ei olisi kummoinen, äänitä se ja sävellä lisää. Väitän, että luovuus lisääntyy tekemällä.
 
Esimerkki: Soitat kaksi tuntia. Ensimmäinen 15 minuuttia lämmittelyä tekniikkatreenien avulla. Sitten soitat puoli tuntia jo osaamiasi tai treenivaiheessa olevia biisejä. Sitten treenaat yhden täysin uuden biisinosan tai lickin. Loppuajan käytät (noin tunti) omien biisien tekoon. Vaihtoehtoisesti, jos alkulämmittelyssä kehität vahingossa jonkun oman idean ja keskityt siihen niin kauan kuin tuntuu mielekkäältä ja älä stressaa, vaikka "pakollinen" tekniikkasahaus jää väliin.
 
flirtti
24.11.2013 13:44:14
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

xjas73:
Pidä aluksi viikon tauko soittamisesta kokonaan....... lopeta pelkkä skaalojen sahaaminen ja ala sen sijaan opettelemaan kokonaisia biisejä. Älä ajattele tekniikkatreeniä itsetarkoituksena, vaan ainoastaan apuvälineenä tarvittavaan päämäärään. Laita pääpaino tekemisessä omien ideoiden kehittelemiseen. Vaikka idea ei olisi kummoinen, äänitä se ja sävellä lisää. Väitän, että luovuus lisääntyy tekemällä.

 
Juuri näin.
Itse saatan jumitella yhden soinnun parissa tunnin putkeen, rytmittelen delay komppiryhmänä sitä sointua ja leikin fuzz(ien) kanssa volapotikalla.
Edelleen se yksi ja sama sointu. Mutta mutta. Konstit itsensä innostamiseen on tietty erittäin henk.kohtaisia.
Omien "skaalojen" kehittely on myös mukavaa. Soittaa vaan, junou.
 
"Dogs Run Free - Why Don't We".
Kasperi Tervonen
28.11.2013 03:46:36
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Olin maanantaina Guthrie Govanin kitaraklinikalla ja herralta tuli mielestäni tosi hyvää settiä juurikin tähän aiheeseen liittyen. Pähkinänkuoressa Govan sanoi, ettei ole koskaan "treenannut" kitaransoittoa, ainoastaan soittanut musiikkia.
 
Käytännössä tällainen lähestyminen soittamiseen voisi ehkä tarkoittaa (Govania referoiden) öbaut sitä, että jättää tekniikkatreenit ja skaalojen sahaamisen joko vähemmälle tai kokonaan pois, ja alkaa käyttämään aikaa:
 
1. Musiikin ja biisien plokkaamiseen ja soittamiseen korvakuulolta (tabit vessanpöntöstä alas vaan).
2. Oman musiikin säveltämiseen ja soittamiseen.
3. Jamitteluun/improiluun/yleiseen spedeilyyn (esim. netistä löytyy paljon hyviä taustoja joiden päälle voi veivata, tai sit voi tehdä itse omia taustoja).
 
Tämmösellä lähestymistavalla musiikkiin olettaisin kehittymisen olevan huomattavan paljon kokonaisuvaltaisempaa kuin vain tekniikkatreenejä klikkiin sahaamalla. Vaikka kaipa niitä treenejäkin voi olla ihan hyvin jonkin verran hinkata jos kokee, että tarvitsee sitä parempaa soittotekniikkaa työkaluksi johonkin konkreettiseen päämäärään. Mutta jos sitä tekee liikaa, niin homma voi mennä vähän suorittamiseksi, joka puolestaan saattaa pahimmillaan tappaa innostuksen soittamiseen kokonaan. Allekirjoittaneella on tästä jonkin verran kokemusta ja ilmeisesti myös ketjun aloittajallakin.
 
Itseäni esim. vähän harmittaa, etten jo vuosia sitten tajunnut heittää tabulatuureilla vesilintua ja alkaa opettelemaan biisien plokkaamista korvakuulolta (sitä vois olla tässä vaiheessa jo aika kova soittaja jos olis nuorempana uskonut Juccizia :D). Toisaalta, jos ollaan optimisteja, niin parempi varmaan oivaltaa tämmöset jutut myöhemmin kuin ei milloinkaan. :)
 
"Järki on nimittäin siinä, ettei ole mitään järkeä siinä, että tulee hulluksi, kun yrittää olla tulematta hulluksi. Sitä voi yhtä hyvin antaa periksi ja säästää järkeään." - Douglas Adams (Linnunradan käsikirja liftareille)
tender.insanity
28.11.2013 07:59:28
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kasperi Tervonen:
1. Musiikin ja biisien plokkaamiseen ja soittamiseen korvakuulolta (tabit vessanpöntöstä alas vaan).

 
Sama koskee nuotteja. Eipä nuottien lukeminen sitä biisien plokkaamista ja korvakuulolta opettelua avita yhtään enempää.
 
Itseäni esim. vähän harmittaa, etten jo vuosia sitten tajunnut heittää tabulatuureilla vesilintua ja alkaa opettelemaan biisien plokkaamista korvakuulolta (sitä vois olla tässä vaiheessa jo aika kova soittaja
 
Selkeä oikotie onneen siis. Eiköhän se oma saamattomuus ja laiskuus ole kuitenkin pohjimmainen syy siihen, ettet olekaan niin kova kuin voisit olla. Ei niitä syitä tarvitse peiliä kauempaa lähteä etsimään.
 
Kasperi Tervonen
28.11.2013 08:45:59
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Selkeä oikotie onneen siis. Eiköhän se oma saamattomuus ja laiskuus ole kuitenkin pohjimmainen syy siihen, ettet olekaan niin kova kuin voisit olla. Ei niitä syitä tarvitse peiliä kauempaa lähteä etsimään.
 
Nyt tuli kyllä mielestäni aikamoista tylytystä siihen nähden, ettet tiedä mun soittohistoriasta yhtään mitään.
 
Mielestäni tää ihan oikeasti ei ole aivan noin mustavalkoinen homma, että "menepä itseesi". Mitään oikotietä onneen tuskin on olemassakaan, mutta väittäisin, että jos olisin älynnyt harjoitella soittamista monessa suhteessa fiksummin, niin olisin voinut käyttää ne tuntimäärät, mitä olen käyttänyt kitara kourassa, viisaamminkin. Toisin sanoen koen, että olen ennemminkin ymmärtämättömyydestä kuin laiskuudesta johtuen lähestynyt musiikkia ja soittamista vähän ns. "perse edellä puuhun" -tyyppisellä suoritusmentaliteetilla ja joutunut tästä johtuen oppimaan monta juttua kantapään kautta, mikä on ollut vähän turhauttavaa.
 
"Järki on nimittäin siinä, ettei ole mitään järkeä siinä, että tulee hulluksi, kun yrittää olla tulematta hulluksi. Sitä voi yhtä hyvin antaa periksi ja säästää järkeään." - Douglas Adams (Linnunradan käsikirja liftareille)
Kefiiri
28.11.2013 08:53:25
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

tender.insanity: Selkeä oikotie onneen siis.
 
Eihän kukaan ole tuota oikotieksi väittänyt, mutta oikea tie se voi hyvinkin olla.
 
En ole musiikin asiantuntija.
tender.insanity
28.11.2013 09:53:15
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kasperi Tervonen:
Mielestäni tää ihan oikeasti ei ole aivan noin mustavalkoinen homma, että "menepä itseesi". Mitään oikotietä onneen tuskin on olemassakaan, mutta väittäisin, että jos olisin älynnyt harjoitella soittamista monessa suhteessa fiksummin, niin olisin voinut käyttää ne tuntimäärät, mitä olen käyttänyt kitara kourassa, viisaamminkin. Toisin sanoen koen, että olen ennemminkin ymmärtämättömyydestä kuin laiskuudesta johtuen lähestynyt musiikkia ja soittamista vähän ns. "perse edellä puuhun" -tyyppisellä suoritusmentaliteetilla ja joutunut tästä johtuen oppimaan monta juttua kantapään kautta, mikä on ollut vähän turhauttavaa.

 
Ainahan sitä voi surkutella maailman tappiin asti niitä asioita, mitä olisi joskus pitänyt/älytä tehdä toisin. Tämmöistä se elämä vain nyt välillä on.
 
Kasperi Tervonen
28.11.2013 10:59:21
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

tender.insanity: Ainahan sitä voi surkutella maailman tappiin asti niitä asioita, mitä olisi joskus pitänyt/älytä tehdä toisin. Tämmöistä se elämä vain nyt välillä on.
 
Olen aivan samaa mieltä. Alkuperäisen postaukseni pointti ei ollut ensisijaisesti surkutella ja valittaa, vaan yrittää vastata rakentavasti ketjun aloittajan ongelmaan sekä Govanin läppien että omien kokemusten pohjalta. Lisäksi kirjoitin, että parempi oivaltaa myöhemmin kuin milloinkaan mitä omassa harjoittelussaan kannattaa muuttaa. Nämä seikat huomioon ottaen sun asenne tuntuu ehkä vähän nihkeältä.
 
"Järki on nimittäin siinä, ettei ole mitään järkeä siinä, että tulee hulluksi, kun yrittää olla tulematta hulluksi. Sitä voi yhtä hyvin antaa periksi ja säästää järkeään." - Douglas Adams (Linnunradan käsikirja liftareille)
Krice
28.11.2013 11:40:18
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jos soittaa musiikkia niin eikö sekin ole harjoittelua?
 
Kiksaus
28.11.2013 15:13:05
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Krice: Jos soittaa musiikkia niin eikö sekin ole harjoittelua?
 
Jos kirjoitat foorumille kysymyksen, niin onko se sinulle harjoittelua?
 
Melodista metallia/rokkia osoitteesta https://www.facebook.com/endallelegance
Osteri
28.11.2013 16:18:36 (muokattu 28.11.2013 16:19:57)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Sen verran vielä, että itse kun vuonna miekka ja kypärä aloittelin soittamista, niin rahaa ei ollut kunnon vehkeisiin, ei ollut rahaa opettajaan, ei ollut tajua nuoteista eikä mitään tabulatuureja. Mutta sillä lähdettiin mitä on ja sen pohjalle myös muodostui se opettelu. C-kasettinauhurista startti päälle ja siitä alat ottaa biisistä kiinni, hieman otti aikaa mutta perkele periksi ei anneta.
 
No mikä on muuttunut? Edelleenkään ei ole opintoja takana, nuotit ja tabut ei vaan jaksa kiinnostaa. Hienoa tosin että c-kasetti on vaihtunut modernimpaan digitaaliseen. Sitä niinku jämähtää sille treenin perustalle minkä joskus on oppinut.
Tavallaan hienoa huomata että kuitenkin tuota biisin kuuntelemalla plokkaamista jossain määrin arvostetaan edelleen.
 
edit: kijoitusviheitä
 
Kirjoitan.....siis ehkä en just nyt soita....
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1 2

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti