Muusikoiden.net
20.05.2018
 

Kitarat: soittaminen »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Käsikivut
1
Niebu
17.05.2012 15:30:33
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hei kitaristi kolleegat!!
 
Olen törmännyt "mielenkiintoiseen" ongelmaan..soittaessa otelaudan käden kämmen kipeytyy selkäpuolelta ja soittaessani legatoja voima loppuu sormista ja välillä pikkurilli puutuu. Jos olet törmännyt vastaavaan niin kaipaisin tietoja kuinka se hoidetaan pois..Lääkäri, kotikonstit ja seuraukset hoitamattomana.
 
Kiitos
 
Marko
 
Räkkipeli
17.05.2012 15:42:10 (muokattu 17.05.2012 15:43:29)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jos kädessäsi ei ole varsinaisesti mitään vikaa, soitostasi puuttuu jollakin lailla rentous, joka on avain sujuvaan ja kivuttomaan soittoon. Toinen tärkeä asia on lämmittely. Kylmiltään on todella helppo lähteä repimään kättä kipeäksi.
 
Kerro vähän millaiset soittorutiinit sinulla on? Miten treenaat?
 
"Suht suomalaisia ja kaljanhuurusia suoria junttimielipiteitä."
rakinraato
17.05.2012 15:53:16
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kovasti muistuttaa hermokanavan ahtautumista hartiaseudulla. Eli syy saattaa olla etäämmällä kehossa kuin ensin luulet. Eteneminen hoitamattomana on koko hermolinjan ärtyminen ulommista sormista kyynärään ja siitä hartiaan sisäreunaa myöten. Pahimmillaan johtaa hermovaurioon. Saattaa kantaa nimikettä TOS syndrooma. Hanki hieroja, fysioterapeutti tai laita puoliso hommiin. Itsehoidossa käytän hierontavoiteena Devils Claw Root voidetta. Placebo tai ei, tuntuu toimivan. Lääkärissä käynti ei ole pahitteeksi, ehkä relaksantteja ja hermokipulääkkeitä voit pyytää. Lääkkeet eivät ole aivan ongelmattomia.
 
Voi tietysti olla että vaivasi on vain ohimenevä oire huonoista harjoitusasennoista. Itselläni kädet puutuvat, hartioihinkin asti joka yö. Sormet ovat olleet joskun niin kipeät, että teippasin niitä pitkään lääkärin ohjeen mukaan suoraksi. Sormet ovat yhä melko tunnottomat, älä hanki tätä vaivaa.
 
Krice
17.05.2012 16:31:39
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

rakinraato: Eli syy saattaa olla etäämmällä kehossa kuin ensin luulet.
 
Nimenomaan. Selkä ja hartiat on varmasti aika jumissa eli hierojalla kannattaa käväistä. Sitten parannetaan soittoergonomia eli tarkkailee mitkä osat kehosta jännittyy ja yrittää välttää sellaista. Erilaiset (muotoiset) soittimet voi aiheuttaa ongelmia, samoin se miten korkealla pitää kitaraa, onko istumisasento huono jne.
 
Antti1
17.05.2012 16:34:45 (muokattu 17.05.2012 16:35:20)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moni mahdollisesti istumiseen liittyvä ongelma paranee sillä, kun nousee seisomaan. Se on sikäli ihan hyödyllistä, että kohtuullisen usein bänditreeneissä ja keikallakin soitetaan seisaaltaan.
 
With socialization comes disease!
rakinraato
17.05.2012 17:13:36
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Antti1: Moni mahdollisesti istumiseen liittyvä ongelma paranee sillä, kun nousee seisomaan. Se on sikäli ihan hyödyllistä, että kohtuullisen usein bänditreeneissä ja keikallakin soitetaan seisaaltaan.
Pyörätuolista soittaminen on sitten ihan ongelma erikseen. Rengas ottaa kitaran bodyn alakulmaan ja vaikeuttaa asentoa. Kaikki mikä plekukäden puolella ulottuu kitaran bodyssä renkaaseen asti on liikaa. Hahmottuu nojatuoliin vertaamalla. Moni soitin on siis hankala. Nyttemin soitan kyllä ihan seisaaltaankin. Pyörätuolia tarvitsin ihan sitten laajempien kitaroinnista riippumattomien seikkojen johdosta. Mutta kyllä juttuja jotka on harjoitellut istualtaan ei välttämättä pysty soittamaan seisaaltaan. Seisaaltaan soittaessa osa soinista tulee kehon liikkeen myötäämänä ihan toisin kuin paikallaan istuen.
 
Antti1
17.05.2012 17:20:03 (muokattu 17.05.2012 17:20:46)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

rakinraato: Pyörätuolista soittaminen on sitten ihan ongelma erikseen.
 
No se toki, mutta on samalla sitten muutenkin vähän erikoisempaa huomiota vaativa erityistapaus. Toisaalta eipä seisominen mihinkään akuuttiin oireeseenkaan välttämättä se paras lääke ole. Ensin pitäisi hoitaa ongelma pois alta ja sitten minimoida riski sen uusiutumiseksi. Tämä ulottuu pelkän kitaransoiton ulkopuolelle muuhun arkirutiiniin asti. Käsikivut eivät välttämättä ole istumiseen liittyvää, mutta voivat olla. Se kivun ilmentymiskohta kun ei tosiaankaan välttämättä ole lähde ongelmaan, kuten jo kirjoitittekin aiemmin.
 
With socialization comes disease!
Niebu
17.05.2012 20:00:58
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kiitos vastauksista!!
 
täytyy noita hartioitakin alkaa hoitaa.
Normi reeni päivittäin:
-aluksi pikkausta kromaattisesti neljä ääntä per kieli ja sitten legattoja (Gilbert, Vai) joista tuo
ylä e 3 5 7
a 3 5 7
d 4 5 7 etc myrkkyä ranteelle (siis nimen omaan tuo 3 5 7 tai 1 3 5 asetelma) sekä sweeppiä ja lopuksi pentatoonislikkejä, sellaista perus blues paukuttelua. pääsääntöisesti istun ja hartiat länässä.. toi nousemaan seisominen aivan perusteltua ja monasti huomaa että seisaaltaan monet klikit vaikeampia ;)
 
Soittoa takana noin 20 v ja koskaan en ole venytellyt paikkoja etc, nyt on jo ilmeisesti korkea aika.
 
Kiittäen ja kunnioittaen
 
Marko
 
kimurantti1
18.05.2012 11:58:54
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Suosittelen käymään jollain pätevälä kitaramaikalla, vaikka vaan parin kuukauden ajan. Hyvä opettaja näkee samantien, jos tekniikassa mättää jokin asia pahasti. Venyttely on tietenkin itsestään selvyys. Sitten tekniikka ja kehonhuolto on jotenkuten kondiksessa eikä oireet katoa, niin ei muuta kuin fysioterapeutin pakeille.
 
http://www.piecemakerband.com
"Practice cures most tone issues." -John Suhr
Gabe
20.05.2012 08:55:57
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mulla oli ihan samanlaisia oireita kun hartiat oli aivan tukossa. Soittoasennot ja venyttelyt kuntoon.
 
Elämäni tarkoitus on olla varoittavana esimerkkinä muille.
tomaattiorava
20.05.2012 17:39:11
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Muistaa vaan pitää kaikki paikat mahdollisimman rentoina. Viettää vaikka yhden kokonaisen treenipäivän siten, että metronomi nakuttaa tooooooodellllaaaaaaaa hitaasti samalla kun tekee harjoituksia ja tarkkailee mitkä paikat vanhoista tottumuksista jännittyvät. Sitten vaan yrittää rentouttaa ne paikat ja pitää ne mahd. rentoina samalla kun tekee harjoituksia.
Toi legato-osasto on varsinkin sellasta missä tulee todella helposti käytettyä aivan kohtuuttomasti voimaa. Metronomi tässäkin erittäin hitaalle ja keskityt siihen, että kaikki nuotit soi puhtaasti ja voimakkaasti, sekä siihen että kaikki liikkeet mitä sormet tekee ovat niin pieniä ja hienovaraisia kuin ikinä voi olla ja että ote on niin kevyt kuin ikinä mahdollista. Tommosta kun jaksaa päivän tai pari tehdä, niin saattaa kulkea legato-kuviot aikalailla ketterämmin.
 
rakinraato
20.05.2012 18:58:38
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ihan lerppu pleku ehkäisee plekukäden voiman käyttöä, siitä ei tuolloin todellakaan ole kuin haittaa. Treenin seassa välillä sellaisella.
 
tomaattiorava
21.05.2012 00:04:30
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

rakinraato: Ihan lerppu pleku ehkäisee plekukäden voiman käyttöä, siitä ei tuolloin todellakaan ole kuin haittaa. Treenin seassa välillä sellaisella.
 
kiintoisa pointti, pitää kokeilla.
Ei oo tullu vuosiin käytettyä mitään muuta kuin ibanezin hiekkagrippi pleguja
 
devez
28.05.2012 19:30:52
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Toi puutuminen herätti mussa semmosen kysymyksen että minkälaisessa kulmassa sä pidät kitaraa? Jotkut pitää skebaa melkein pystysuorassa niin ihme jos veri enää pääsee sormiin asti kun on käsi koko ajan ylhäällä.
 
Ihan vaan mutuna heittelen
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti