Muusikoiden.net
28.05.2018
Musamaailma | Muutimme Kruununhakaan! 

Kitarat: soittaminen »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: helppiä amatöörille
1
kitaristinalku(ko)
15.11.2011 23:08:34
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Skaalat. Sen verran tiedän skaaloista että ne menevät sillä tietyllä tavalla ja jonkun skaalan osaankin. Mutta haluisin tietää ihan perusteet skaaloista, mihin niitä tarvii yms. Ja jos joku osaisi suosuositella jotakin kirjaa missä olisi skaaloista ja muutakin kitaran teoriaa, tulisi tarpeen :) Suuri kiitos etukäteen mahdollisista vastauksista, arvostan jos joku jaksaa/viittii auttaa minua :)
 
hallu
15.11.2011 23:40:20
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

kitaristinalku(ko): Skaalat. Sen verran tiedän skaaloista että ne menevät sillä tietyllä tavalla ja jonkun skaalan osaankin. Mutta haluisin tietää ihan perusteet skaaloista, mihin niitä tarvii yms. Ja jos joku osaisi suosuositella jotakin kirjaa missä olisi skaaloista ja muutakin kitaran teoriaa, tulisi tarpeen :) Suuri kiitos etukäteen mahdollisista vastauksista, arvostan jos joku jaksaa/viittii auttaa minua :)
 
No lukaise tuo oheinen pumaska näin aluksi ajatuksen kanssa läpi.
 
http://jucciz.com/nuorten_musakurssi.pdf
 
Jos se vaappuu ja vaakkuu, se on ankka.
Schnowotski
16.11.2011 01:22:46
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

hallu: No lukaise tuo oheinen pumaska näin aluksi ajatuksen kanssa läpi.
 
http://jucciz.com/nuorten_musakurssi.pdf

 
Siinä on pähkinänkuoressa asiaan liittyvää käsitteistöä, joka on toki hyvä handlata, mutta aika kaukana tässä ollaan sellaisista kysymyksistä kuten "Mitä teen asteikoilla?", "Miten asteikkomuodostelmia käytetään käytännön musiikissa?", "Mitä?", "Miksi leivänpaahtimesta on niin vaikea löytää sopivat asetukset?".
 
Noihin kysymyksiin sukeltamiseksi olisi tietenkin parasta jos olisi opettaja, joka osaisi näitä asioita avata käytännön esimerkkeihin nojaten. Osoittaa erilaisia historiallisia tapoja käyttää asioita, avata asteikoiden välistä sekä sisäistä hierarkiaa, selittää koherentisti erilaisten musiikin teorioiden sisällön. Availla musiikillista anatomiaa kuin mikäkin auditiivinen tohtori Tulp, jonka toimia tiedonhaluiset oppilaat kurkkivat hämärässä valossa. Siinä pikkuhiljaa musiikillisen lihan salat avautuvat: näiden reseptorien ärsytys aiheuttaa täällä tällaisen reaktion; nämä prosessit voidaan abstrahoida tällaisiksi malleiksi.
 
Toiseksi paras ajatus lienee oman lempparimusiikin plokkailu ja tutkiminen analyyttisesti. Siinä tosin helposti jää näkemys aika kapeaksi jos ensinnäkään ei pidä kauhean monipuolisesta musiikista ja toiseksi jos ei osaa plokata kuin jotain kaikkein simppeleimpiä systeemeitä. Tai toisaalta jos ei osaa kysyä analyyttisesti tärkeitä kysymyksiä, mikä voi olla todennäköistä, jos ei tiedä, mikä on tärkeää. Joutuu keksimään useammankin pyörän siinä uudestaan. Sitten voi miettiä, että mitä niillä kaikilla tekee - kun niiden keksimiseenkin on mennyt niin kauheasti aikaa.
 
Huonoin idea lienee yrittää lähteä sukeltamaan vain järkeensä nojaten raskaaseen teoreettiseen kirjallisuuteen. Tosin mikäs siinä jos on draivia musiikin teoriaan. Onhan se seksikästä.
 
"Jadda jadda", kuten ne Betelgeuzessa sanovat. Toki tässä on kyse siitäkin, että miten diipisti haluu niiku hiffata systeemeit. Ehkä ajattelen turhan kokonaisvaltaisesti. Tuon perustermistön ottaa haltuun, vähän tsekkaa jotain skaala-sointu-vastaavuuksia ja menee implisiittisillä teorioillaan, soittelee tyytyväisenä sen minkä soittelee ja ei muserru vanukkaan tipahtamisesta paidalleen, koska NIITÄhän saa lidlistä halvalla lisää ja matkakin on kiva kun on mukava säätila meneillään pihalla.
 
Ei pitäisi kirjoitella tähän aikaan tänne.
 
Jucciz
16.11.2011 07:07:22 (muokattu 16.11.2011 07:09:03)
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Käytän itse mieluummin skaalan sijasta suomenkielistä sanaa "asteikko", mutta puhumme samasta asiasta.
 
Kannattaa lähestyä asiaa niin, että jokainen sointu (täysin laajennettuna) on periaatteessa myös asteikko, ts. sävelet ovat samat. Tästä on seurauksena se, että jokaisen soinnun päälle sopii hyvin tai erittäin hyvin yksi tai useampia asteikkoja. Yleensä sävelletyssä musiikissa on tavallista, että kun kappaleessa esiintyy jokin sointu, koostuu sen päällä soiva melodia jonkin kyseisen soinnun päälle hyvin sopivan asteikon sävelistä - ei toki aina, mutta yleensä. Palikkaesimerkki: jos kappaleessa on A-duurisointu, ei ole lainkaan tavatonta, että melodiassa esiintyy tuolla hetkellä A-duuriasteikon säveliä.
 
Pari ilmaista vinkkiä:
- Tavallisimmat asteikot on ehdottoman hyvä osata, koska ne ovat aivan musiikin perusrakennuspalikoita sointujen ja rytmien ohella. Koska viestisi on kitarapalstalla ja ymmärtääkseni pyörit ns. kevyen musiikin parissa, olisi hanskassa syytä olla vähintään seuraavat: duuriasteikko, molliasteikko, duuripentatoninen, mollipentatoninen sekä bluesasteikko. Lisäksi harmoninen ja etenkin melodinen molliasteikko kannattaa myös ottaa ennen pitkää työn alle, mutta ehkäpä ensin kuitenkin nuo edellä mainitut. Näiden jälkeen on luonteva siirtyä ensin duuriasteikon moodeihin ja sitten - mikäli yhtään jazzimpi ilmaisu sattuisi innostamaan - melodisen mollin (ts. jazz-mollin) moodeihin.
 
- Kun soitat musiikkia, yritä suunnata ajattelusi ennemminkin niille raiteille, että soitat nimenomaan musiikkia, MELODIOITA, mutta käytät asteikkoja melodioiden rakentamisen työkaluina. Harmillisen moni soittaja tuntuu soittavan (ja heidän soitosta kuulee sen, että he soittavat) nimenomaan asteikkoja "per se", ts. soitto kuulostaa ennalta-arvattavalta ja tylsältä, enemmänkin siltä, että "kelaanpa tässä asteikkoa X ylös ja alas" sen sijaan, että asteikot toimisivat vain "viitteellisinä säveljoukkoina" kulloiseenkin tilanteeseen. Olennaisempaa ja tyylikkäämpää on rakentaa kiinnostavia melodioita, jotka istuvat kulloistenkin sointujen päälle. Asteikkojen tuntemus auttaa tässä.
 
Yhteenvetona: on suositeltavaa opetella asteikot niin hyvin, ettei niitä tarvitse miettiä, vaan ne ovat aina käytettävissä kun teet musiikkia. Avainsana on musiikki.
 
Tsemppiä!
 
Jos kevyen musiikin nuotinkirjoitus ja komppilaput kiinnostavat, tutustu ihmeessä sivustooni: Lappu soimaan!
kitaristinalku(ko)
16.11.2011 12:52:20
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Suuri kiitos kaikille vastanneille, monta asiaa selkisi :) Joo soittelen sähkökitaralla lähinnä sellaista 80-luvun rock biisejä mutta kyllä pink floyd:in biisiki menee. Kuuntelen musiikkia laidasta laitaan suomalaisesta popista Rihannan yms rnb:n kautta nohin jo mainitsemiini 80-luvun rock biiseihin.
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti