Muusikoiden.net
22.06.2018
 

Kitarat: soittaminen »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Metodeja otelauden nuottien ulkoaopetteluun
1
tomaattiorava
03.11.2011 13:09:18
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Haku ei tuottanut tulosta, pistäkää ystävällisesti linkkiä jos vastaava aihe on jo olemassa.
Tarkotuksena ois siis saada takaraivoon otelaudalta kaikki "puhtaat" nuotin ihan C-duuriasteikon mukaan. Missä on kaikki C:t, missä D:t, E:t jne. Tän kanssa nyt oon pitkään tapellu ja mikään ei tunnu auttavan. Oliskohan tähän ongelmaan jotain hyväksi todettuja metodeja?
 
Jaqqi1991
03.11.2011 15:08:43
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ite harjoittelin niin, että tein ihan simppelin taustan ja improsin siihen päälle aina sanoen ääneen soivan sävelen. Ensin pelkästään yksittäisillä kielillä ja siitä sitten kokoajan enemmän kieliä mukaan.
 
Ei tuota montaa päivää tarvi tehdä, että sävelet jää pääkoppaan. Ei liity aiheeseen, mutta tuota on hyvä tehdä myös niin, että sanoo aina intervallin, jotta saa eri intervallien sävyn päähän..
 
We may be humans, but we're still animals
Numb
03.11.2011 15:25:12
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

tomaattiorava: Haku ei tuottanut tulosta, pistäkää ystävällisesti linkkiä jos vastaava aihe on jo olemassa.
Tarkotuksena ois siis saada takaraivoon otelaudalta kaikki "puhtaat" nuotin ihan C-duuriasteikon mukaan. Missä on kaikki C:t, missä D:t, E:t jne. Tän kanssa nyt oon pitkään tapellu ja mikään ei tunnu auttavan. Oliskohan tähän ongelmaan jotain hyväksi todettuja metodeja?

 
Toisto...
 
Esimerkiksi näin: Valitset sävelen ala-E-kieleltä. Sitten etenet ylöspäin kieli kerrallaan, ja toteat missä sama sävel on. Esim. E on A-kielen 7. nauha, D-kielen 2. nauha, G-kielen 9. nauha ja H-kielen 5. nauha.
 
I am the table. -James Hetfield
vasili
03.11.2011 15:52:31
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ensin kieli kerrallaan pituussunnassa ja sitten asemissa, alhaalta ylös, pikkuhiljaa karttaa laajentaen. Sen jälkeen kannattaa alkaa miettiä C-duurin sormituksia.
 
wavelength
03.11.2011 15:55:17 (muokattu 03.11.2011 15:57:44)
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Soita C-duurimelodioita ulkomuistista, korvakuulolta tai neljännestä ulottuvuudesta käyttäen vain yhtä kieltä kerrallaan, ja sano ääneen sävelet joita soitat. Kun yksittäiset kielet ovat hallussa, siirrä sama harjoite kielipareille ja myöhemmin kaikki kielet kattaville asemille.
 
Jos ei ole melodioita mielessä, voi toki sahata asteikkoa ylös alas tai sekvensseinä tahi kolmi- ja nelisointuarpeggioina. Improvisointi on aina plussaa. Pyri kuitenkin koko ajan jonkinlaiseen musan tekemiseen ulkoaopettelun ohessa.
 
ankkiz
03.11.2011 17:27:12 (muokattu 03.11.2011 17:30:53)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Fretboard warrior oli aloitellessa ihan fantsu peli, jota kannatti räikyttää muutamia kertoja päivässä, päivittäin, noin 10-20 min pätkissä.
 
Tuon lisäksi jotain simppeleitä nuotinlukuharjoituksia (esim. modern method for guitar vol 1-3), jokaisesta asemasta, asema kerrallaan. Tätäkin luonnollisesti päivittäin, niin paljonja usein kuin vain on mahdollista - ja mieluummin vielä enemmän - aikaa saa aina järjestettyä kun priorisoi asioita ja/tai rupeaa harrastamaan multitaskingia.
 
EDIT:
Tylsät nuotinlukuharjoitukset ei yllättäen hajota enää ollenkaan, jos samalla taustalla pauhaa joku itselle mieluisa televisio- taikka radio-ohjelma.
Aluksi vaikka suomenkielisiä, myöhemmin myös ulkomaalaisia kun joko nuotinlukutaito- ja/tai multitasking on alkanut sujumaan jouhevammin.
evaddave
03.11.2011 18:04:16
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hyvä tapa on opetella c-duuriskaala seitsemästä eri asemasta, koska seitsemän eri asemaa riittää kattamaan koko otelaudan. Kun eri asemat ovat hallussa kannattaa alkaa ajattelemaan kaikki seitsemän asemaa yhtenä kokonaisuutena ettei soitto "jää nalkkiin" joihinkin yksittäisiin asemiin.
 
Tämä siis vain yksi hyvä keino. Muitakin systeemejä on, mutta otetaan esille aluksi tämä.
 
loner
03.11.2011 18:26:58
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

http://www.all-guitar-chords.com/gu … scchnam=Major&get2=Get&t=0&choice=1
 
Aika verraton sivusto.
 
sustain65
03.11.2011 19:03:27
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Yksi itselle hyödyllinen juttu alussa oli opetella kaikki kohdat missä on puolisävelaskel (B-C tai E-F).
 
Jucciz
03.11.2011 19:46:25
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

sustain65: Yksi itselle hyödyllinen juttu alussa oli opetella kaikki kohdat missä on puolisävelaskel (B-C tai E-F).
 
Tää on ihan hyödyllinen niksi, kunhan muistaa, että sitten kaikissa muissa 11 sävellajissa nuo puolisävelaskelet ovat eri paikassa. Miksikö hyödyllinen? No ainakin siksi, että jos harrastaa asemasoittoa ja haluaa vaihtaa asemien väliltä, on vaihto kätevintä (taloudellisinta?) tehdä juuri puolisävelaskelen kohdalla, kun tarttee hypätä vaan yhden nauhan verran.
 
Jos kevyen musiikin nuotinkirjoitus ja komppilaput kiinnostavat, tutustu ihmeessä sivustooni: Lappu soimaan!
ATIA
09.11.2011 20:14:00
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Muutamassa päivässä otelaudan opin, kun kirjain kerrallaan tutkin mistä kyseinen ääni kaikilla kielillä on soitettavissa. Otin esimerkiksi äänen E, ja tutkin mistä sen voi soittaa: paksuin kieli vapaana, paksuin kieli 12 nauha, toiseksi paksuin kieli 7 nauha ja 19 nauha, kolmanneksi paksuin kieli 2 nauha ja 14 nauha jne. Sitten treenailin niin että yritin muistaa missä kohdin otelautaa nämä E sävelet sijaitsevat ja soitin niitä mahdollisimman nopeasti kaikkialta otelaudalta mistä äänen satuin kätevästi saamaan. Jos sormi osui väärään paikkaan, soitettaessa sen kuuli selvästi että ääni oli väärä ja se oli helppoa korjata. Sitten kun olin saanut esimerkiksi E äänen muistiin otin toisen nimisen äänen, esimerkiksi D ja tein sillä saman. Näin tein kaikille erinimisille äänille, ja oppi jäi hyvin muistiin. Joutuihan sitä oman aikansa treenaamaan, mutta oli se ihan hauskaakin ja haastaavaa.
 
loner
10.11.2011 14:09:23 (muokattu 10.11.2011 14:10:46)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

ATIA: Muutamassa päivässä otelaudan opin, kun kirjain kerrallaan tutkin mistä kyseinen ääni kaikilla kielillä on soitettavissa. Otin esimerkiksi äänen E, ja tutkin mistä sen voi soittaa: paksuin kieli vapaana, paksuin kieli 12 nauha, toiseksi paksuin kieli 7 nauha ja 19 nauha, kolmanneksi paksuin kieli 2 nauha ja 14 nauha jne. Sitten treenailin niin että yritin muistaa missä kohdin otelautaa nämä E sävelet sijaitsevat ja soitin niitä mahdollisimman nopeasti kaikkialta otelaudalta mistä äänen satuin kätevästi saamaan. Jos sormi osui väärään paikkaan, soitettaessa sen kuuli selvästi että ääni oli väärä ja se oli helppoa korjata. Sitten kun olin saanut esimerkiksi E äänen muistiin otin toisen nimisen äänen, esimerkiksi D ja tein sillä saman. Näin tein kaikille erinimisille äänille, ja oppi jäi hyvin muistiin. Joutuihan sitä oman aikansa treenaamaan, mutta oli se ihan hauskaakin ja haastaavaa.
 
Täytyy sanoa, että aika hyvin jos opettelit otelaudan kokonaisuudessaan parissa päivässä.Olet muuten eka kuulemani henkilö, joka on moiseen pystynyt.
"Kirjain kerrallaan ja erinimiset äänet" :D
 
aalataur
10.11.2011 16:38:36
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Sama minkä sanoin joskus aiemminkin vastaavassa ketjussa, eli kromaattinen viritin päälle (esim. räkkiviritin missä näkyy suurella soivan sävelen kirjain) ja sitten soittelee ääniä, koittaen sanoa mitä siellä virittimessä lukee. Tarkistus jos on epävarmaa.
 
http://hikipedia.info/wiki/Tilutus
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti