Muusikoiden.net
21.04.2018
 

Kitarat: soittaminen »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Soittotekniikkaa ja oikea soittoasento
1
rähmä
28.09.2011 09:20:59
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Olen etsinyt kitaransoittotekniikkaa käsitteleviä materiaaleja netistä ja ajattelin laittaa teille muutaman mielestäni hyvän paikan.
 
http://www.thewizardofshred.com/contact.php
 
Tältä sivustolta löytyy erittäin hyvää materiaalia soittotekniikoista, kaveri on tehnyt aivan mahtavaa materiaalia. Hän on myös kertoo millä tavalla pystyt oppimaan asioita mahdollisimman nopeasti.
 
http://truefire.com/techniques-guit … s/guitar-physiology-survival-guide/
 
Tästä linkistä löydät hyviä ohjeita oikeisiin soittoasentoihin. Tutustumalla tähän materiaaliin voit välttää sormien ja ranteen kipeytymisen.
 
TV Jyrki
 
drlecter
11.10.2011 16:59:13
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Puntille vaan.
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=ju1FiSt0TOY#!
 
M!Xu
13.10.2011 11:38:19 (muokattu 13.10.2011 11:57:38)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Vilkaisin The Wizard of Shrediä, ja ainoa mitä sieltä osui silmään olivat nuo Playboy-henkiset kuvakkeet. Tämänkaltaisia likkisivustoja on maailma täynnä, enkä nopealla vilkaisulla osaa pitää The Wizard of Shrediä muita parempana.
 
Bruce Arnold on sitten tyystin toista maata. Kaikki esittelyvideossaan mainitsemat oppitunnit löytyvät youtubesta, joten ei tarvitse ostaa DVD:tä. En osaa muodostaa mielipidettä äijän meiningistä vielä sen tarkemmin, mutta hän sentään puhuu soittamisesta hieman syvällisemmin kuin näyttääkseen joukon kuluneita molliskaalalikkejä. Fysiologinen ymmärrys on mulla itselläni kasvanut vasta viiden vuoden soittamisen jälkeen ja ratkonut sittenkin monia ongelmia. Voi jos olisin törmännyt tällaisiin materiaalehin silloin.
 
Omia suosikkejani netin materiaaleista:
 
Tom Hessin nettisivut sisältävät kaikenmaailman tutoriaaleja ja kirjoituksia. Ilman rekisteröitymistä pääsee käsiksi suureen määrään hyviä artikkeleita. Video-oppitunnit ja muut palvelut on piilotettu rekisteröitymisen taakse, ja herkullisimmista jutuista saa maksaa. Itse olen lueskellut miehen artikkelit läpi ja saanut sivustosta paljon irti ilman lankeamista pyramidihuijaukseen.
http://tomhess.net/
 
Tuck & Patti on suosikkini vuosien takaa. Tämä on käytännössä pitkä tutkielma pikkauskäden tekniikasta ja fysiologiasta. Kannattaa lukea, muttei hajota siihen. Informaatiota on helvetisti ja monet jutut ovat kyseenalaisia. Kirjoittajalla on kärkevä tyyli, mutta siitä ei kannata hämääntyä.
http://www.tuckandpatti.com/pick-finger_tech.html
 
Justin Sandercoe on koonnut nettisivuilleen lahjoitusvaroin valtavan määrän nettioppitunteja ja kirjoittanut siinä sivussa joukon hyviä artikkeleita. Maanläheistä, lämminhenkistä ja monipuolista. Ei keskity niinkään tekniikkaan ja fysiologisiin yksityiskohtiin, vaan lähestyy kitaransoittamista musiikkina. Ei siinä, kyllä urheilullekin on aikansa ja paikkansa, mutta joskus netin materiaalit suhtautuvat kitaransoittoon turhan ankaralla suoritusmentaliteetilla. Justin painottaa soittamisen musiikillista, ei urheilullista puolta.
http://www.justinguitar.com/
 
Mutta mitä vähemmän käytät aikaasi netissä ja mitän enemmän kitaraa soittaen, sen parempi.
 
ED: Kappas, eipä ollutkaan kaikkia Bruce Arnoldin videoita Youtubessa. Pitääpä katsoa löytäisikö niitä jotain muuta kautta. Näin äkkiseltään miehen neuvot ovat ristiriidassa omien käsitysteni kanssa, varsnkin otelautakäden kohdalla. Täytyy kaivaa jostain loput videot, josko sieltä löytäisi vähän lisää perusteluja.
 
Many hours of music / Many drops of blood
Tonski
17.10.2011 01:41:02
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

M!Xu: Vilkaisin The Wizard of Shrediä, ja ainoa mitä sieltä osui silmään olivat nuo Playboy-henkiset kuvakkeet. Tämänkaltaisia likkisivustoja on maailma täynnä, enkä nopealla vilkaisulla osaa pitää The Wizard of Shrediä muita parempana.
 
Tämä! :D Itse itken aina nurkassa käpertyneenä vaatteeni kosteaksi nestehukkaan asti kun käyn selailemassa noita The Wizard of Shredin videoita ja sivuja! Vaikka miten osa vaikuttaa jotenkin pätevältä, niin aijjjettä toi jätkä vetää mainostuspuolen snadisti pakettiin! Opettele tämä alternatepikking-tekniikka niin saat tämän näköisiä kuumia pimuja, swiippitreenit etenkin ovat sitä seksikkäintä hommaa.. Sit ne videot missä ko. jamppa paahtaa ihan hikipisarat otsalla siitä miten se on kehittänyt jonkun The Ultimate Seven and Two Quarters -step Method To Mastering The Guitar Entirely(besides phrasing) josta se selittää samalla kun tiluttaa jotain kolme nuottia per kieli -pattereita harm.mollia edestakasin.. Hän on hieno mies!
 
Netistä löytyy oikeasti helvetin paljon pätevääkin settiä soittoasennosta. Ite kuitenkin otin musaopistossa käydessäni kaiken irti ja kyselemällä sekä osoittamalla kiinnostusta aihetta kohtaan kävin opettajien kanssa sekä klassisen kitaran että popjats-kitaroinnin puolesta nämä asiat läpi. Lisäksi mulle on helvetisti auttanu muusinetissä muutamien todella kovien jätkien kirjoitukset, John Titor-kimurantt1-Ambitus-kolmikon neuvojen kokeilemin käytännössä ja rentouden painottaminen about jokasessa soittamiseen liittyvässä asiassa ainakin omalta osaltani muutti koko oman sähkökitaraan liittyvän soittoni ihan täysin, siis ei vähän vaan ihan kokonaan. Hakutoiminto käyttöön ja selaamaan, sanon ma.
 
Btw, Kai Hahto on muistaakseni jossain haastiksissa sanonut tutustuneensa tämmöseen ihanuuteen:
http://www.alexandertechnique.com/at.htm
Ja miksipä ei pyrkiä poistamaan ylimääräisiä lihasjännitteitä kehostaan jokapäiväisessä elämässä. Ite ainakin huomaan tälläkin hetkellä tässä läppärin edessä nyhjöttäessäni alaselän ylimääräset jännitteet johtuen siitä, et kone on liian kaukana ja oon kumarassa eteenpäin, joten aika paskasti oon minäkin ko. aihepiiristä oppia ottanut. NOOB?!
 
Kannattaa oikeesti kuunnella kehoaan, mitä sillä on sanottavanaan siitä miten komennat sitä. Jos oot pistämässä itteäs neulalla käteen niin viesti tulee hyvinkin äkkiä, eikä varmaan tee mieli kokeilla uudestaan syvemmälle. Tämä on ääriesimerkki, liioittelemalla periaatteet tulevat usein perille. Paskojen soittotottumuksien tapauksessa kyse on samasta asiasta, mutta ärsykkeet ovat todennäköisesti lievempiä, ja täten niihin on kiinnitettävä enemmän huomiota ja pääteltävä tapoja, joilla näitä ärsykkeitä saisi poistettua ja/tai lievennettyä. Käytännössä ihan sama monta nuottia soitat sekunnissa jos joudut selkäleikkaukseen sen edestä, sano.
 
komero
17.10.2011 09:19:16
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tonski: Paskojen soittotottumuksien tapauksessa kyse on samasta asiasta, mutta ärsykkeet ovat todennäköisesti lievempiä, ja täten niihin on kiinnitettävä enemmän huomiota ja pääteltävä tapoja, joilla näitä ärsykkeitä saisi poistettua ja/tai lievennettyä. Käytännössä ihan sama monta nuottia soitat sekunnissa jos joudut selkäleikkaukseen sen edestä, sano.
 
Tuo soittoergonomia on aika mielenkiintoinen juttu ja voi olla haastavaa saada se kohdilleen jos on pitkään soittanut miten sattuu. Itselläni tilanne on (tai nykyään ehkä "oli") se, että soitin n. 18 vuotta huonoissa asennoissa. Kolme selkäleikkausta tehty viimeisen viiden vuoden aikana. En usko, että mulla selkävikojen aiheuttaja on soitto, mutta huonot asennot missä vaan (istuessa/seistessä/maatessa) kipeyttää selän herkästi. Niskat ja hartiat on ollut vuosikausia jumissa.
 
Hyvä soitonopettaja osasi laittaa minut korjaamaan tilanteen. Ei tilanne vielä kovin ihanteellinen ole, mutta osaan tunnistaa huonot asennot ja väärät jännitykset (periaatteessa soitossa ei pitäisi mitään lihasjännityksiä tullakaan) ja rentouttaa paikkoja kesken soiton. Joskus vaan huomaa lihasjännitykset tai huonon asennon liian myöhään..
 
Jos soittaa istualtaan, niin eka juttu on tukeva asento (tukipiste, suora selkä jne). Sitten hartiat/olkapäät: antaa niiden roikkua ja olla rentona. Sitten vielä kun ei purista kitaraa eikä plekua niin alkaa olemaan perusjutut kunnossa.
 
Monet kitaran soittajat puristavat otelautakäden sormilla aivan tarpeettomasti kaulaa ja se (kokemukseni mukaan) aiheuttaa helposti koko kropan turhaa jännitystä. Periaatteessa sormia ei tarvitse edes liikuttaa. Kunhan pitää ne sopivassa asennossa ja painaa kielet nauhoihin käsivarren voimalla. Kyllähän niitä sormia liikutellaan, mutta ajatuksen tasolla tuo "liikkumattomuus" voi auttaa paljon turhasta puristamisesta irtaantumisessa.
 
Winzki
18.10.2011 04:04:46
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Paras soittoasento on se, mikä tuntuu kaikista rennoimmalta. Eli käytännössähän tämä tarkoittaa sitä, että jokainen lihas on mahdollisimman löysänä ja jännittää soittaessa ainoastaan niitä lihaksia mitä tarvitsee. Onhan noita oppaita sun muita varmaan hyvä lukea, mutta paras soittoasento jokaiselle löytyy kokeilemalla, olemmehan kaikki kuitenkin yksilöitä. Lihaksia voi tietoisesti rentouttaa yksi kerrallaan ja vasta sittenkun kaikki "turhat lhakset ovat löysänä saa parhaan mahdollisen soittotatsin. Tosiaan niitä aivoja kannattaa käyttää...sitä saattaa huomata, että näitä samoja asioita voi soveltaa myös moneen muuhun asiaan, esim. liikuntaan. Itse tykkään makoilla sohvalla ;D
 
Ianuarius
18.10.2011 10:14:24 (muokattu 18.10.2011 10:15:04)
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tän pitäs olla kyllä pysyvänä ketjuna tällä palstala.
 
Soittotekniikkaan liittyen:
 
http://musicianexperience.wordpress … /2010/12/16/feeling-based-training/
 
Toi on meikäläisen kirjottelema jostain viime joululta ja ihan hyödyllinen kokonaisuudessakin, mutta sitten just toi tuntemuksiin liittyvä treenityyli on sellanen, josta en oo muitten kyllä kuullu puhuvan. Se alkaa siitä jostain postauksen puolesta välistä ja ite ku treenailen silleen, niin ero on kyllä huikea pelkkään päättömään sahailuun.
 
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. -Albert Einstein
komero
18.10.2011 10:43:27 (muokattu 18.10.2011 10:44:44)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ianuarius:
http://musicianexperience.wordpress … /2010/12/16/feeling-based-training/
 
Toi on meikäläisen kirjottelema jostain viime joululta ja ihan hyödyllinen kokonaisuudessakin, mutta sitten just toi tuntemuksiin liittyvä treenityyli on sellanen, josta en oo muitten kyllä kuullu puhuvan. Se alkaa siitä jostain postauksen puolesta välistä ja ite ku treenailen silleen, niin ero on kyllä huikea pelkkään päättömään sahailuun.

 
Tuli tuosta mieleen (en vielä lukenut) mielessä treenaaminen. Se on ihan mielettömän tehokasta. Joskus kun opettelin jotain uusia otteita lihasmuistiin (7-sointujen käännöksiä ja hajotuksia), tein niin, että illalla nukkumaan mennessä kuvittelin kitaran käsiini, asettelin sormet johonkin otteeseen, siitä seuraavaan ja takaisin jne.
 
Kun tuolla tavalla visualisoi, mukana ovat aluksi samat ongelmat kuin oikeasti treenatessa. Ne täytyy mielessä hio pois. Olin aika yllättynyt ekaa kertaa tuollaisen harjoittelun jälkeen (seuraavana päivänä) kun otin kitaran käteen: eilen hankalalta ja oudolta (uudelta) tuntuneet otteet olivat paljon paljon sujuvampia ja tutumpia, eli pystyin heti käyttämään niitä.
 
Soittoergonomian kohdalla sama juttu. Kun alkaa visualisoimaan soittoaan, samat lihasjännitykset ym tulevat esille. Siitä vain sitten "rentouttamaan" lihaksia tai puristamaan vähemmän plekusta tms.
 
E: Tällaiset toimii ainakin mulla ja paljon nopeammin kuin soittimen kanssa treenatessa.
 
vvaltsu
18.10.2011 22:39:49
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ianuarius: Ero on kyllä huikea pelkkään päättömään sahailuun.
 
Haha, jännää. Mie oon kehittynyt vuodessa päättömällä sahailulla aika helevetisti, tekniikan saralla siis. Lähtötilanne oli suurinpiirtein Get Onin eka soolo röytäen, tässä pätkää melko tasan vuosi tuon jälkeen: http://www.youtube.com/watch?featur … yer_detailpage&v=2B51ymsaZzI#t=216s
 
Nyt vaan pitäis kuunnella paljon, siis aivan helvetisti musiikkia ja eri artisteilta, ja ruveta keräämään "sanavarastoa", ettei mene samojen juttujen kierrättämiseksi, kuten tuossa videossa kävi. Tekniikka alkaa oleen kasassa, pitäs vaan kehittää se tyyli.
 
I remember singing To Be With You in a Karaoke Revolution game, on Playstation. And I won. - Eric Martin
Ianuarius
19.10.2011 11:00:32
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

vvaltsu: Haha, jännää. Mie oon kehittynyt vuodessa päättömällä sahailulla aika helevetisti
 
No ehkä ton "päättömän sahailun" voi sitten ymmärtää aika monella tavalla. Ite tarkotin sellasta, että katot vaikka telkkaria samalla ku "treenaat" -- eli päätön = keskittyminen jossain tyystin muualla kuin soitossa.
 
Sekin on eri asia, että sulla on telkkari auki taustalla ja keskityt siihen soittamiseen. Keskittyminen on se ykkösasia, mitä kehittymiseen tarvitaan, koska treenaamisella kehitetään just aivoja. Jos jokin mielikuva yritetään muuttaa toisenlaiseksi (esim. miten suuri hyppy on kieleltä toiselle), niin se vaatii ihan ajatustyötä, eli päätä.
 
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. -Albert Einstein
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti