Muusikoiden.net
22.05.2018
R-JAM Group Oy | Italia Guitars | Demokitaroita myynnissä 

Kitarat: soittaminen »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Virheellinen soittoasento
1 2
Juzo95
27.02.2011 16:47:12
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Sellanen ongelma kun istualta soittelen niin oikean käden (plekukäsi) olkapää puutuu. En tarkkaan tiedä mutta n. 20-30 min soiton jälkeen.
 
Taustatietoja sen verran, että kitarana on Les Paul joka on normaalisti oikean reiden päällä.
 
Jos et tiedä mitä soittaisit, soita mitä tiedät...
Lord of the strings
27.02.2011 17:14:16 (muokattu 27.02.2011 17:14:56)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Havainnoillistava kuva voisi olla kovaa valuuttaa niin näkisi tuon asennon. Mieluiten ihan valokuva eikä Mnet-tyyliin surkeasti piirretty paintviritelmä. (Olen ihan oikeasti 20-vuotias heteromies)
 
"Itsehän arvostan niin tiede- kuin panomiehiäkin" -PomppoK
Collapsed
27.02.2011 18:55:51
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Plekukädelle terveellisempi asento on ns. klassinen asento, jossa kitaraa pidetään vasemman jalan päällä.
 
Krice
27.02.2011 19:35:26
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Olkapää rasittuu kun se nousee ylös. Tapahtuu aika usein jos soittaa istualtaan. Eli reippaasti vaan seisomaan ja olkapää rennoksi.
 
Tonski
27.02.2011 19:50:21
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Krice: Olkapää rasittuu kun se nousee ylös. Tapahtuu aika usein jos soittaa istualtaan. Eli reippaasti vaan seisomaan ja olkapää rennoksi.
 
Ei voi aina soittaa seisaaltaan, jos tekee pidempiä sessioita. Kyllä musta olis parempi korjata soittoasento soittaessa istualtaan.
 
Krice
27.02.2011 19:57:27
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tonski: Ei voi aina soittaa seisaaltaan, jos tekee pidempiä sessioita. Kyllä musta olis parempi korjata soittoasento soittaessa istualtaan.
 
Minusta seisominen rasittaa vähemmän kehoa kuin istuminen. Eikä kitaraa nyt kannata paria tuntia kauempaa veivata päivässä, ja treeni kannattaa jakaa osiin.
 
Spike
27.02.2011 20:10:48
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Krice: Minusta seisominen rasittaa vähemmän kehoa kuin istuminen. Eikä kitaraa nyt kannata paria tuntia kauempaa veivata päivässä, ja treeni kannattaa jakaa osiin.
 
Toivottavasti kukaan ei ymmärtänyt väärin. Tarkoitit varmaan, että pari tuntia on tehokkainta ajankäyttöä? Koska kyllähän enemmän treeniä on aina enemmän treeniä.
 
Tonski
27.02.2011 21:22:18
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Krice: Minusta seisominen rasittaa vähemmän kehoa kuin istuminen. Eikä kitaraa nyt kannata paria tuntia kauempaa veivata päivässä, ja treeni kannattaa jakaa osiin.
 
Minulla on nyt vaan semmonen kutina, että jos näin todella olisi, niin klassiset kitaristit soittasivat seisaaltaan. Toisella tämä on mielipide, toisella kutina, joten yhtä tyhjän kanssa ovat molemmat veikkaukset: olen silti sitä mieltä, että istuultaan käytettävä soittoasento olisi syytä korjata käden puutumisen välttämiseksi. Istuultaan voi helpommin kokeilla rajojaan vaikeampien juttujen kanssa ja suorittaa tällasta tekniikan täsmätreeniä/vaikean biisin opettelua kuin seisaaltaa, koska jälkimmäisessä pitää keskittyä.. no, seisomiseen. Molempi parempi, mutta jos toisessa tapauksessa asento kusee, niin miksi ei korjata sitä?
 
Juzo95
27.02.2011 23:08:28
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tonski: Minulla on nyt vaan semmonen kutina, että jos näin todella olisi, niin klassiset kitaristit soittasivat seisaaltaan. Toisella tämä on mielipide, toisella kutina, joten yhtä tyhjän kanssa ovat molemmat veikkaukset: olen silti sitä mieltä, että istuultaan käytettävä soittoasento olisi syytä korjata käden puutumisen välttämiseksi. Istuultaan voi helpommin kokeilla rajojaan vaikeampien juttujen kanssa ja suorittaa tällasta tekniikan täsmätreeniä/vaikean biisin opettelua kuin seisaaltaa, koska jälkimmäisessä pitää keskittyä.. no, seisomiseen. Molempi parempi, mutta jos toisessa tapauksessa asento kusee, niin miksi ei korjata sitä?
 
+1
 
Seisaaltaan soittaessa tunnelma nousee ja istualta soittaessa laatu.
 
Jos et tiedä mitä soittaisit, soita mitä tiedät...
Krice
28.02.2011 00:34:12
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tonski: Minulla on nyt vaan semmonen kutina, että jos näin todella olisi, niin klassiset kitaristit soittasivat seisaaltaan.
 
Sähkökitara on erilainen soitin ja siinä on myös hihna jolla se pysyy kiinni kehossa kun seisoo.
 
kimurantti1
28.02.2011 00:38:03
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Krice: Sähkökitara on erilainen soitin ja siinä on myös hihna jolla se pysyy kiinni kehossa kun seisoo.
 
Jep. Ilman hihnaa sähkökitara menee alaspäin jos siitä ei pidä kiinni.
 
http://www.piecemakerband.com
"Practice cures most tone issues." -John Suhr
Sergei Fallinen
02.03.2011 00:15:09
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

miks sitä sähkistä ylipäätään tarttis istualteen harjotella soittamaan jos keikoilla kuitenkin on aina seisaaltaan? Tietty jos ei keikoille mieli
 
vain taito on rajana
cr4b
02.03.2011 01:10:21
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Istualtaan yltää paremmin esim. matalille kielille korkeilla nauhoilla mentäessä, ellei sitten nosta seisten hihnaa niin että kitara on kainalossa.
 
If I played that any faster, your minds would blow up, 'cos I'm so amazing. I'm the best.
aalataur
02.03.2011 03:45:41 (muokattu 02.03.2011 04:03:20)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mä oon soittanut viimeisen puolen vuoden aikana niin paljon seisaaltaan, että huomannut että istualtaan soittaminen on alkanut tuntua vieraalta. Kyllä siihen silti aika nopeasti pääsee sisään takaisin kun tarvitsee, se oli kuitenkin niin pitkään se pääasiallinen soittoasento.
 
Kitaran soitto on kuitenkin seisomatyötä, jos esiintymään mielii niin kannatta harjoitella paljon seisaaltaan. Siinä pystyy jaloittelemaan kuitenkin, asento ei mene koskaan huomaamatta epäergonomiseksi, istualtaan hyvin helposti asento lyysähtelee. Mulla on bändikämpällä tuo Mesa/Boogie, mieluummin treenaan siellä kun asunnollani mallinnuksilla... ja bändikämpällä ei ole tuolia, seiniin voi nojailla jos alkaa laiskottamaan :D Joten tulee soitettua paljon seisaaltaan yksinkin. Tulee harjoiteltua juttuja mitkä sopii livesoittoon, esim. sooloissahan voi hakea tukea ja parempaa ylettämistä nauhoille vaikka miten erilaisilla asennoilla, syvempi haaraasento, toiseen lonkkaan bodyn pohjan nostaminen, polven nostaminen monitorin päälle yms.. Tuollaistakin on hyvä harjoitella.
 
Ei oikein kannata säveltääkän juttuja istualtaan (tai jos näin tekee, pitää huomioda asia), helposti säveltää liian vaikeita eikä irtoa seisaaltaan, varsinkaan jos vähänkin tykkää roikottaa "rockmaisemmissa" korkeuksissa. Tietenkin sitten jos opettelee uusia juttuja eikä vaan hio vanhoja, on usein oltava istualtaan, että saa nuotit tai tietokoneen kätevästi nenän eteen. Vaikeeta kamaa ja oman taitotason rajoilla olevia uusia juttuja mielellään katsoo ehkä istualtaan, kyllä mäkin äänittäessä yleensä olen istualtaan. Mutta mnetin sooloskaboissa soitankin sitten juttuja, mitkä ei seisaaltaan takuulla irtoaisi kovin puhtaasti, kun en pidä kitaraa ihan kainalossa.
 
Mutta ei kait siinä, selkä armeijatyyliin suorassa, selkänojaton penkki. Itsellä on kämpillä rumpupenkki tätä varten. Olkapäät alhaalla ja rennosti. Kitara lähellä lonkkanivelessä, eikä nojallaan mahaa vasten. Jos nuo asiat on kunnossa, kädet asettuu heti paljon ergonomisemmin ihan itsestään. Ja jos täytyy kurkkia otelautaa, kurottaa päätä, eikä kallista kitaraa.
 
http://hikipedia.info/wiki/Tilutus
Krice
02.03.2011 10:56:54
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

cr4b: Istualtaan yltää paremmin esim. matalille kielille korkeilla nauhoilla mentäessä, ellei sitten nosta seisten hihnaa niin että kitara on kainalossa.
 
Soitin kannattaa nostaa niin korkealle, että ylettyy soittamaan. Ei kannata tehdä siitä hommasta itselleen vaikeampaa kuin mitä se on.
 
Volcom
02.03.2011 11:29:26
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Krice: Soitin kannattaa nostaa niin korkealle, että ylettyy soittamaan.
 
Menee rock-uskottavuus. *hymiö*
 
"Teenage angst has paid off well, now Im bored and old"
cr4b
02.03.2011 12:39:27 (muokattu 02.03.2011 13:58:47)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Krice: Ei kannata tehdä siitä hommasta itselleen vaikeampaa kuin mitä se on.
 
Eli kannattaa soittaa istualteen ;) Mä soitin aina ennen seisoviltaan, mutta sitten kerran päätin kokeilla istuviltaan soittamista, ja huomasin: "hittolainen, mähän soitan paremmin!" Tykkään pitää kitaraa klasariasennossa eli vasemman polven päällä, otelauta 45 asteen kulmassa. Tuntuu plekukädelle paremmalta kuin oikean polven päällä pitäminen, koska kyynärpää ei mene niin koukkuun.
 
If I played that any faster, your minds would blow up, 'cos I'm so amazing. I'm the best.
mima
02.03.2011 22:12:02
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Viime syksynä musiikkiopintojeni alettua aloin harjoittelemaan soittoa säännöllisesti (2 - 4h per päivä), kun aiemmin soittelin satunnaisesti ehkä 5 - 8 tuntia viikossa. Ei mennyt kuin kuukausi niin ranteita ja hartioita särki melkein päivittäin. Onneksi muusikoihin erikoistunut fysioterapeutti Katariina Porander kävi koululla neuvomassa. Aloin venyttelemään ja lämmittelemään kunnolla, opettelin soittamaan ryhdikkäämmissä asennoissa ja aloin käydä uimassa (n. kerran viikossa). Ostin myös kevyemmän kitaran. Nyt soitto sujuu paremmin eikä ole särkyjä.
 
Klassinen soittoasento vaatii sopivan korkuisen tuen vasemman jalan alle, muuten selkärankaa joutuu kiertämään. Ja ohutkoppaisella sähkökitaralla se ei välttämättä toimi silloinkaan. Itse soitan oikeakätisesti ja pidän kitaraa "perinteisellä tavalla" oikean reiden päällä, se on ollut ihan toimiva ratkaisu, pitää vain varoa ettei jännitä oikeaa hartiaa tai selän lihaksia. Pidän hihnaa niin kireällä, että kitara juuri ja juuri lepää reidellä kun istun, joten kitara on lähes samalla korkeudella seistessä. Kannattaa muuten satsata kunnolliseen ja leveään hihnaan.
 
Soittoergonomia kannattaa ottaa tosissaan, varsinkin jos aikoo soittaa säännöllisesti tai ammatikseen. Eräskin kaveri on kolmatta kuukautta soittokiellossa huonon soittoasennon johdosta.
 
Laadukasta lisätietoa: http://www2.siba.fi/harjoittelu/index.php?id=100&la=fi Koko sivusto on oikeastaan erittäin tutustumisen arvoinen.
 
Saundi lähtee sielusta.
Krice
03.03.2011 10:57:19
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Niinpä! Eli kun soittaa seisaaltaan niin välttää istumiseen liittyvät ongelmat kokonaan. Istuminen rasittaa kehoa, koska se ei ole luonnollinen asento ihmiselle.
 
cr4b
03.03.2011 13:13:55 (muokattu 03.03.2011 13:14:29)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Eipä se kitaransoittokaan ole mitenkään erityisen luonnollinen toiminta ihmiselle. Parhaiten välttää ongelmat kun ei soita ollenkaan ;)
 
If I played that any faster, your minds would blow up, 'cos I'm so amazing. I'm the best.
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1 2

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti