Muusikoiden.net
25.04.2024
 

Kitarat: soittaminen »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Alternate picking (aloitteleminen)
1 2 3 4
Zibaldone
24.05.2018 06:41:30 (muokattu 24.05.2018 07:03:38)
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Pitkiä nuotteja, venytyksiä.
 
Monet kitarat kuulostavat upeimmilta nauhojen 9 ja 15 väliltä, varsinkin D ja G kielet.
 
Kuulijoita on niin monenlaista, ja korvaa voi treenata tarkemmaksi.
Absoluuttista sävelkorvaa voi teroittaa relatiivisen kanssa, ja laajentaa
tuottajan korvaa äänenvärien osalta.
 
Jos joku rämäyttää sinulle Bb13(b9)(#11) soinnun (Romanialainen duuriasteikko)
ja pyytää vielä laulamaan päälle C-alt asteikon, riittääkö sisäinen korva ja säveltaju
tuottamaan sen... vaikka sitä häiritään? Harjoiteltavissa tuokin.
 

 
Yanny vs Laurel, kumman kuulet, vai molemmat?
 
4 min 26 sek
 
https://www.youtube.com/watch?v=jqShtH-dIzU
 
Zed
24.05.2018 12:48:03 (muokattu 24.05.2018 16:27:15)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Old Guitar: Itse pyrin yhteen nuottiin sijoittamaan koko universumin ytimen, tietoisuuden, tunteen ja kauneuden, mikäli soitan sen liian nopeasti mitään tärkeätä ei siitä ehdi kuulijalle välittyä! Siksi soitan rauhallisemmin ja yritän ilmaista enemmän jokaisella yksittäisellä sooloon kuuluvalla sävelellä.
 
Eiväthän kyky soittaa myös nopeasti, ja yhden nuotin sijoittaminen koko universumin ytimeen sulje millään tavalla toisiaan pois. Entä jos soittaja vaihteeksi inspiroituukin vaikka Paganinin kapriiseista haluten tulkita niitä kitaralla? Kompensoidaanko puutteellinen soittotekniikka tällaisessa tilanteessa irvistelemällä mahdollisimman sielukkaasti niitä pitkiä ja painokkaita, harkiten valikoituja harvoja säveliä soitellen?
 
Ihme ettei käsite "tyylitaju" ole vielä ilmestynyt argumentiksi tähänkin ketjuun.
 
Elämäni on toisen kerroksen huoneisto, jonka avonaisesta ikkunasta heitellään huonoja CD-levyjä lumihankeen.
tomaattiorava
24.05.2018 14:56:30
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Muutenkin hyvä että ketjussa keskustellaan alternate pickingista mutta sitten joku tulee selittämään mitä kaikkea muuta pitäisi tehdä kuin sitä, eikä sitä kannata kenenkään muunkaan tehdä, muita juttuja vain.
 
Old Guitar
25.05.2018 02:33:19
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

tomaattiorava: Muutenkin hyvä että ketjussa keskustellaan alternate pickingista mutta sitten joku tulee selittämään mitä kaikkea muuta pitäisi tehdä kuin sitä, eikä sitä kannata kenenkään muunkaan tehdä, muita juttuja vain.
 
Kyllä tämänkin ketjun anti on poukkoillut aika paljon muualla kuin alternate pigkingissä. Alternati pikkaushan on aika simppeli homma, sen kun soittaa vuorovedoin.
 
Halusin muuten vaan varoittaa ketjun avaajaa, ettei turhaan lähtis liikaa pelkkään nopeutueen kiinnittään huomiota, koska siinä saattaa monet muut hyvät jutut jäädä vähemmälle. Liian usein vaan kuulee nopeata tilutusta vailla mitään muita hienouksia. Jos katsoo monia menestyneitä huippukitaristeja, niin nopeus ei heillä ole se pääasia:
 
esim. Stevie Ray Vaughan, Eric Clapton, Jimi Hendrix, Agnus Young, Chuck Berry, B.B. King, Albert King, Freddie King, Albert Järvinen/Ile Kallio, Carlos Santana, Tony Iommi, Ritchie Blackmore, Jimmy Page, Roger Gilmour, Buddy Guy, Johnny Winter, Keith Richards, Muddy Waters, Hank Marvin, Brian Setzer, George Harrison, Joe Bonamassa, Pekka Rechardt, Steve Howe, Van Halen, Martin Barre, Jeff Beck, Mick Taylor, Steve Hackett, Paul Mazanera, Rory Gallagher, Elmore James, T-Bone Walker.
 
Nuo tulivat ensimmäisinä mieleen. Heidän menestyksensä perustuu etupäässä omaan persoonalliseen, tosin, taitavaan ja monella myös monipuoliseen tyyliin. Heistä suurin osa on tarvittaessa nopeita, mutta heidän soittonsa on paljon muutakin kuin jatkuvaa nopeata lurittelua, joka alkaa ainakin nopeasti monia kuulijoita kyllästyttään, koska kitaran monipuolisesta sointi- ja tekniikkavalikoimasta ei käytetä kuin yhtä: nopeutta. Monesti soolot on niin nopeita, että yksittäisiä säveliä ei edes joukosta erota.
 
Toki alternate pikkausta kannattaa treeanata siinä missä muitakin tekniikoita, onhan se monelle perusta kaikelle soolosoittamiselle. Mutta, jotta ei jääköön epäselväksi, niin kukin soittakoon tyylillään. Voit kai sitä tuoda asioista eriäviäkin mielipiteitä esiin, se lisää usein mielenkiintoa ja tuo uusia näkökulmia. Suomalaisen keskustelukulttuurin perivika onkin samanmielisisyys, sopulimaisuus. Eriäviä mielipiteitä ei edes uskalleta tuoda esiin, koska siihen saattaa tyssätä ura, alalla kuin alalla.
 
Suomalaisille on periytynyt vuosisatojen muiden määräysvallassa olemisen seurauksena perseennuolemisen kulttuuri ja sen ikävä kyllä huomaa jos vähänkään seuraa asioita. Muualla päin maailmaa saattaa eriävät mielipiteet olla rikkaus, mutta Suomessa se tulkitaan aina henkilökohtaiseksi loukkaukseksi.
 
Sen vuoksi on hyvä, kun joskus nimimerkin varjosta voi kirjoittaa mitä lystää. :)
 
Mies teki laivan purjehtiakseen pois - ja se upposi...
Kasperi Tervonen
25.05.2018 17:00:44 (muokattu 25.05.2018 17:02:25)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mua huvittaa ajatella tuollaisia "ei kannata treenata nopeutta, keskity mieluummin muihin asioihin ja fiilikseen" -tyyppisiä kommentteja käänteisesti. Pitäis varmaan mennä johonkin BB King vibrato -ketjuun saarnaamaan: "Hei jätkät, kai te tajuutte ettei ketään kiinnosta mikään vibrato ja tunnehomoilu. Kannattaisi käyttää tuokin aika vaan suosiolla sweep pickingin treenaamiseen."
 
Kuulostaa absurdilta, mutta logiikka taustalla tismalleen yhtä järkevä. Sillä kyseessähän on tietenkin kaksi vastavoimaa, jotka sulkevat toisensa automaattisesti pois. Toista ei voi olla ilman toista.
 
How can less be more? That's impossible. More is more!
Arkka
25.05.2018 20:02:41
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Old Guitar: Alternati pikkaushan on aika simppeli homma, sen kun soittaa vuorovedoin.
 
Allekirjoitusainesta :)
 
Itse olen sitä mieltä, että kannattaa hylätä musiikkiharrastus mahdollisimman aikaisessa vaiheessa ja alkaa vaikka sijoittamaan. Jos soittoreenin ajan ja energian panee rahan tekemiseen, niin sillä rahalla voi konkreettisesti pelastaa ihmishenkiä vaikka ostamalla hyttysverkkoja Afrikkaan. Itse asiassa on oltava moraalinen hirviö harrastaakseen musiikkia ja on oltava pelastettamattomissa oleva moraalinen hirviö pyrkiäkseen soittamaan hyvin vuorovedoin.
 
ÄrGee
25.05.2018 20:43:39
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Soitat vuorovedoin sillä lailla diu diu... heh juum. Lista hienoista soittajista, joista muutamaa on varmasti joskus menneinä vuosikymmeninä haukuttu liiallisesta nopeudesta. Van Halen ja Ritchie Blackmore...
 
Sitten kun perehtyy asiaan syvällisemmin erilaisten siihen liittyvien osa-alueiden muodossa, niin aletaan olla asian ytimessä. Miten toimii kielten vaihdoissa, missä asennossa pitää plektraa, ylös vai alas kallistaen ja missä kulmassa jne. Käden sekä ranteen tukipisteet kitaran osista ja miten yleensäkin käyttää rannetta.
 
Ibanez-pervo. TO THE STARS!!! "Mieshän veteli puikoissa kuin taikuri Disneyn fantasiassa piiskaten koko orkesterin ihan pirun kovaan vireeseen." -Mescalero
tomaattiorava
26.05.2018 14:44:36
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mä en muutenkaan tajuu mistä jengi löytää näitä "aivottomia tiluttajia". Varmaan tuubista löytää jos oikeen hakemalla hakee mut eipä oo itelle tullu vastaan kun ei semmoset kiinnosta.
 
yanera
25.08.2018 19:35:13 (muokattu 25.08.2018 21:55:32)
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Itse soitan Alternatea jostain syystä siten, että soitan sitä ylös.alas.ylös.
 
En: d.u.d.u.
 
Vaan: u.d.u.d.
 
Saan sen jotenkin kuullostamaan nopeammalta.
 
https://www.youtube.com/watch?v=ct4nu-M3Cvc
 
Santerilla ei ole edes pankkitiliä. Hän ei halua olla rahan kanssa tekemisissä enää lainkaan.
Arkka
25.08.2018 20:46:27
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

yanera: Itse soitan Alternatea jostain syystä siten, että soita ylös.alas.ylös.
 
En: d.u.d.u.
 
Vaan: u.d.u.d.
 
Saan sen jotenkin kuullostamaan nopeammalta.
 
https://www.youtube.com/watch?v=ct4nu-M3Cvc

 
Jos se toimii, niin se toimii. Aina joskus perus komppisahauksessakin kuulostaa paremmalta udud. #asioitajoitaeiopetetakoulussa
 
Adny
25.08.2018 22:01:44
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Arkka: Jos se toimii, niin se toimii. Aina joskus perus komppisahauksessakin kuulostaa paremmalta udud. #asioitajoitaeiopetetakoulussa
 
Kaikessa yksinkertaisuudessaan juurikin näin :)
 
Itselläni on myös aina ollut vahva preferenssi aloittaa, jos ei nyt kaikkia, niin ainakin tietyt alternate-luritukset juuri ylöslyönnillä.
 
yaneran viestiin vastaten: Troy Gradyn nimi on tällä palstalla taidettu useammassakin ketjussa mainita (varmaan tässäkin?), mutta mainitaan nyt vielä kertaalleen - miehen YouTube-kanava on näet aivan uskomaton tiedonlähde juuri plektrakäden pikkausteknisiin asioihin liittyen. Itselleni ainakin selkeni Troyn videoiden perusteella, että tuo oma plektralyönnin aloitussuunta liittyy vahvasti plektran kulmaan kieliin nähden. Tietyissä kulmissa kielten vaihdot vain sujuvat helpommin, ja sitä kautta soiton "sujuvuuskin" muuttuu.
 
Zibaldone
26.08.2018 00:05:00 (muokattu 26.08.2018 00:09:48)
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Lisää haastetta?
 
Tuttu C-duurikuvio
 
Nelivaiheinen alternate picking:
Hammer On + Down pick + Hammer on + Up pick
 
E :------------------------------------------------------
B :------------------------------------------------------
G :------------------------------------------------------
D :-------------------------------7-7-9-9-10-10-------
A :--------------7-7-8-8-10-10------------------------
E :-8-8-10-10------------------------------------------
 
: H D H U H D H U ( jne . . . )
 
Tuossa on joksikin aikaa synkronoimista,
työ tehdään vuoroin vasemmalla, vuoroin oikealla kädellä.
 
Arkka
26.08.2018 00:44:19
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Zibaldone: Lisää haastetta?
 
Tuttu C-duurikuvio
 
Nelivaiheinen alternate picking:
Hammer On + Down pick + Hammer on + Up pick
 
E :------------------------------------------------------
B :------------------------------------------------------
G :------------------------------------------------------
D :-------------------------------7-7-9-9-10-10-------
A :--------------7-7-8-8-10-10------------------------
E :-8-8-10-10------------------------------------------
 
: H D H U H D H U ( jne . . . )
 
Tuossa on joksikin aikaa synkronoimista,
työ tehdään vuoroin vasemmalla, vuoroin oikealla kädellä.

 
Voisin kuvitella potentiaalia tuossa, mut ei sulla olis vastaavasta heittää mitään esimerkkiä auraalimuodossa esim. jollain levyllä tms?
 
Hypetreme
02.09.2018 13:37:06
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

yanera: Itse soitan Alternatea jostain syystä siten, että soitan sitä ylös.alas.ylös.
 
En: d.u.d.u.
 
Vaan: u.d.u.d.
 
Saan sen jotenkin kuullostamaan nopeammalta.
 
https://www.youtube.com/watch?v=ct4nu-M3Cvc

 
Tässä muuten vähän aiheeseen liittyvä video Paul Gilbertiltä. Käsittääkseni Paul aloittaa tilut aina yläiskulla. https://www.youtube.com/watch?v=8fOcO0eAwrQ
 
PRS SE 24- Squier Classic Vibe 50s- VOX Night Train 15w- Blackstar HT50- Orange PPC412- Focusrite Scarlett 8i6- Yamaha HS50M-
Arkka
04.09.2018 14:30:03
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hypetreme: Käsittääkseni Paul aloittaa tilut aina yläiskulla.
 
En tiedä onko sillä jotain tavallisesta poikkeavaa tendenssiä moiseen, mutta ei se ainakaan aina aloita.
 
Gritsen
04.09.2018 15:09:39
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Journeyn Don't Stop Believingin ekojen säkeistöjen välissä oleva kitarakuvio on loistavaa treeniä, ensin se haltuun ja sitten Doug Aldrichin kuvioiden kimppuun.
 
tomaattiorava
04.09.2018 16:31:03
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Arkka: En tiedä onko sillä jotain tavallisesta poikkeavaa tendenssiä moiseen, mutta ei se ainakaan aina aloita.
 
Eikös tuo pauli kilpertti oo niin v*tumoine professori että ennakoi esim. jonkun haastavan kielen vaihdon 20:n nuotin päässä ja aloittaa kuvionsa ylä tai alaiskulla sen perusteella..?
 
tomaattiorava
19.05.2019 19:48:37
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Vinkkejä perinteiseen alavire-dödis-suikalointiin? Keskittäny suurimmilta osin tekniikkatreenit yläkielille liidi ja soolo-osastoihin ja tuottaa jokseenkin hankaluuksia riffitellä sujuvasti alakielillä. Mitään hyviä riffejä kellään heittää millä harjoitella?
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1 2 3 4

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «