Muusikoiden.net
23.06.2018
 

Kitarat: soittaminen »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Keskustelua omasta soolosoundista
1 2
Vladi
19.10.2009 22:17:27
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Noniin, aloitetaanpa juttua asiasta joka itseäni ainakin kiinnostaa. Haluaisin tietää miten muodostatte soolosoundinne. Onko joku perussoundi jota korkeintaan hieman säädetään biisikohtaisesti vai onko sellainen yleissoundi joka sopii vähän joka paikkaan? Mikä on olennainen osa soundiasi, vaikkapa tietynlainen eq-asetus?
 
Itselläni on semmoinen kitarani ja nuppini muodostama yhtälö josta soundi muuttu. Mesa omaa aika laulavan soolosoundin, enkä kotisoitossa tarvitse mitään buustia sille. Ainut miten muokkaan soundia on heittämällä kaulamikin päälle, tosin en sitäkään joka kerta. Kaulamikillä soundi on hieman paksumpi, pyöreämpi ja erottelevampi. Tallalla taas saa enemmän vinkumista ja kirkumista aikaiseksi. Kohtalaisen runsas delay on myös juttu, mistä pidän.
 
Eq löytyy ja se tulee soolobuusteriksi bändisoitossa. Millä lailla olette sitä käyttäneet?
 
Tässä soundinäyte, keskustelu alkakoon!
 
http://maihinnousu.net/s/?song_id=5659
 
Kyllä se siitä.
hapan
19.10.2009 23:17:20
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Riippuu kamoista. Jos ei ole speduja käytössä mitän, niin vahvistimesta tarpeeksi gainia sooloihin, kompit rullataan kitarasta pienentämällä volaa. Jos on speduja hallussa, niin joko vahvistimesta komppisäröt ja spedusta liidit tai sitten kahdella spedulla kikkaillen kompit ja soolot. Tuolloin jää vielä puhdas soundi vahvistimesta.
 
Enpä oikein tiedä, kunhan on tarpeeksi säröä käytössä, niin eekuuta ruuvaamalla ja kitaran volapotikkaa veivaamalla pärjää ihan hyvin tilanteessa kuin tilanteessa.
 
Snapo
19.10.2009 23:57:51 (muokattu 20.10.2009 00:03:39)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Minä en oo oikeen käsittäny tätä että miks sen soolosoundin pitäis erota komppisoundista niinkään, kunhan vaan erottuu muiden yli soolon aikana. Mulla soolosoundi tehää silleesti että soitetaan chuggachuggaa toisella kädellä ja toinen käsi ruuvaa vahvarin potikoita sopiviin asentoihin, sit soolon aikana polkastaan surffilaudasta volumeboosti päälle. Voihan siihen vähän delaytakin sekoittaa hyppysellisen jos sille päälle sattuu, tai jos ylipäätään omistaa kyseisen muljuttimen.
 
Näin siis tässä suositussa hevimetelimusiikissa, jossa soundimaailmat pysyy yleensä tunnelmaltaan aika samantyyppisinä läpi biisin. Se on sit asia erikseen jos tarkoituksellisesti haetaan jotain eri sfääreistä olevaa meininkiä.
 
E: Ainiin, ja tässä varmaan kannattais mainita tyylilaji jos joku ylipäätään rupee selostamaan. Onko se sitten choruksella ja delaylla höystetty MarkIIc+:n särökanava gainit kaakossa, jolla vedetään niin hevit kuin funkit?
 
Economy on köyhille.
aalataur
20.10.2009 14:35:20 (muokattu 20.10.2009 14:36:05)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Eipä siinä kummia, delay ja/tai reverbi päälle, joskus ei niitäkään. Periaatteessa soolosoundissa yleensä enemmän säröä kuin komppisoundissa, mutta usein mulla saman verran. Jos on joku boostausmahdollisuus, se voi olla ihan hyvä ettei jää muiden alle.
Jucciz
20.10.2009 17:07:55
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mun soolosoundi löytyy vaikkapa täällä olevista sooloskabavedoista: niitä on varmaan jotain 80 ja sieltä löytyy helposti 50 erilaista soolosoundia, koska myös suht iso liuta eri kamojakin on tullut niissä käytettyä: eri kitaroita, eri vahvistimia, eri kaappeja, eri pedaaleja, eri mikkejä (sekä kitaran että äänitys-) ja näiden yhdistelmiä. Ihan tilanteen mukaan ollaan menty, enkä yritäkään vetää suosikkisärösoolosoundillani (joka sekin vaihtelee joskus useita kertoja päivässä), jos tilanne selvästi huutaa puhdasta osastoa tai päinvastoin.
 
Niin, jos saa aiheesta herättää keskustelua, soolosoundihan ei luonnollisestikaan ole välttämättä aina särösoundi, vaan toisinaan jotain aivan muuta. Sohaisinko ampiaispesää?
 
Vladi
20.10.2009 17:15:30 (muokattu 20.10.2009 17:15:39)
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jucciz: Niin, jos saa aiheesta herättää keskustelua, soolosoundihan ei luonnollisestikaan ole välttämättä aina särösoundi, vaan toisinaan jotain aivan muuta. Sohaisinko ampiaispesää?
 
Et todellakaan. Joskus puhdas soundi tai jopa akkarisoundi voi olla yllättävä, erilainen ja vaan niin paljon parempi kuin minkäänlainen soolosähkis.
 
Kyllä se siitä.
Jucciz
20.10.2009 17:33:03 (muokattu 20.10.2009 17:49:32)
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Piti oikein kaivella arkistoja, tässäpä vain muutama esimerkki erilaisista käyttämistäni soolosoundeista (jos jollakulla on oikeasti todella tylsää...):
http://mp3.jucciz.com/other/jucciz59.mp3
http://mp3.jucciz.com/other/jucciz60.mp3
http://mp3.jucciz.com/other/jucciz64.mp3
http://mp3.jucciz.com/other/jucciz69.mp3
http://mp3.jucciz.com/other/jucciz97.mp3
http://mp3.jucciz.com/other/jucciz99.mp3
http://mp3.jucciz.com/other/jucciz101.mp3
http://mp3.jucciz.com/other/jucciz103.mp3
http://mp3.jucciz.com/other/jucciz105.mp3
http://mp3.jucciz.com/other/jucciz106.mp3
http://mp3.jucciz.com/other/jucciz109.mp3
http://mp3.jucciz.com/other/jucciz114.mp3
http://mp3.jucciz.com/other/jucciz124.mp3
http://mp3.jucciz.com/other/jucciz127.mp3
http://mp3.jucciz.com/other/jucciz142.mp3
http://mp3.jucciz.com/other/jucciz149.mp3
http://mp3.jucciz.com/other/jucciz158.mp3
 
Jospa ääninäyte kertoisi enemmän kuin tuhat sanaa. Valitettavasti en monenkaan kohdalla pysty kertomaan enää kovinkaan tarkasti, mitä kamoja oli käytössä. Ei ole tullut laitettua noita sillä tavalla ylös. Osan nyt taas kuulee ihan selvästi.
 
Ainiin, ja tässä varmaan kannattais mainita tyylilaji jos joku ylipäätään rupee selostamaan. Onko se sitten choruksella ja delaylla höystetty MarkIIc+:n särökanava gainit kaakossa, jolla vedetään niin hevit kuin funkit?
 
Jeps, tästä syystä mieluiten tarjoilenkin soolosoundini siinä ympäristössä, johon se oli alun perinkin tarkoitettu. Siksipä tuo linkkilitania. :)
 
padaa@dadaa!
20.10.2009 17:45:22
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jucciz:
Niin, jos saa aiheesta herättää keskustelua, soolosoundihan ei luonnollisestikaan ole välttämättä aina särösoundi, vaan toisinaan jotain aivan muuta. Sohaisinko ampiaispesää?

Et. Hyvä soolosoundi ei välttämättä ole edes kitarasoundi.
 
aalataur
20.10.2009 18:59:48 (muokattu 20.10.2009 19:02:45)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jucciz: Niin, jos saa aiheesta herättää keskustelua, soolosoundihan ei luonnollisestikaan ole välttämättä aina särösoundi, vaan toisinaan jotain aivan muuta. Sohaisinko ampiaispesää?
 
Jos tausta on iisiä matskua niin tietysti puhdas soundi voi toimia soolosoundina. Eiköhän tämä nyt ole itsestäänselvä asia. Itselläni kuitenkin yleensä ajatus että leadisoundissa joko saman verran tai enemmän säröä kuin komppikitarassa. Ei vähempää, joku tästäkin varmaan eri mieltä.
 
Niin, ja noita erilaisia soundeja, kyllähän niitä tulee ruuvailtua vähän mielialan mukaan ja kitarallakin on vaikutuksensa soundiin, esim. Fenderin yksikelasessa on varsin erilainen yleissoundi kuin Jacksonin JB:ssä, vaikka vahvistinsäädöt samat.
Jucciz
20.10.2009 19:53:06
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

aalataur: Jos tausta on iisiä matskua niin tietysti puhdas soundi voi toimia soolosoundina. Eiköhän tämä nyt ole itsestäänselvä asia. Itselläni kuitenkin yleensä ajatus että leadisoundissa joko saman verran tai enemmän säröä kuin komppikitarassa. Ei vähempää, joku tästäkin varmaan eri mieltä.
 
Mun ajatuksissa taas on hyvä asia, että soolosoundi jotenkin erottuu komppauksen seasta: jos komppisoundi on tosi säröinen, voi olla oikeinkin hyvä ja raikas tehokeino heittää puhdas tai lähes puhdas soundi sooloon. Tietty eri soundien keskinäinen taajuussisältö vaikuttaa vähintään yhtä paljon kuin särön määrä. Stereolevytyksillä myös panoroinnilla saadaan soolo tarvittaessa erilleen kompista, mutta en siltikään yleensä käyttäisi aivan samanlaista soundia molempiin, koska monoyhteensopivuus ja niissä tilanteissa erottelevuus kärsii.
 
rize88-
20.10.2009 20:31:11
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

itse käytän yleensä jotain multilaitetta, tai muuta perus soundia, jonka johdan esivahvistimeen mistä on säädetty kaikki särö ihan nolliin. ja mastervola lähes täysille, niin siihen tulee maksimi kantavuus. ja toisesta volumesta se miten kovalla soittaa. tuon soundin johdan sitten tarvittaessa nuppiin ja pa kamoille, tai alakaapille. samalla soundilla menee soolot ja kompit. joissain skaaloissa heitän kaulamikille, jos kitarasta sellainen löytyy. ennen pelasin kaikilla eri polkimilla, mutta huomasin etten sellaisia tarvitse. eli ei mitään ihmeellistä ole. jotenkin on tuntunut siltä, että mitä enemmän niitä polkimia yms. siinä vahvarin ja kitaran välissä on, sitä köyhempi se perus soundi on. mutta kai se on vähän mikä kullakin toimii..
 
epi2
20.10.2009 23:28:08
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Itellä on ollu suosikki saundina tässä vähän aikaa reuna säröllä varustettu straton kaula mikki tai kaulan puoleinen väliasento.
 
Yleensä en mitenkään kyllä muokkaa (kotona soitellessa) mitenkään saundia soolon ajaksi. Joskus saatan stratossa pikkusen rullata komppeihin volumee alas, ja sooloihin sit takas ylös. Lespan kanssa en oikeestaan koskaan muokkaa saundia mitenkään. Jos kavereiden kanssa jamittelen, niin sillon yleensä rullaan komppeihin pikkusen volaa pois, ja kun ite vetää sooloo, niin sit volumee lisää.
 
slapvete
21.10.2009 17:22:13
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Deliverance pöhisee samoilla säädöillä kuin kompattaessakin. Toimii. Mausteena toiseen styrkkariin 100% wet delay-signaalia, jos haluaa amerikoida ja poseerata. Se on useimmiten kuitenkin tarpeetonta.
 
51% motherfucker, 49% son of a bitch
Ossi
22.10.2009 00:07:28
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

SampoJ: Minä en oo oikeen käsittäny tätä että miks sen soolosoundin pitäis erota komppisoundista niinkään, kunhan vaan erottuu muiden yli soolon aikana.
 
Oon hyvin pitkälle samoilla linjoilla. Varsinkin keikoilla tuo tuntuu luontevalta, kun ei tarvitse pähkäillä hela tiden askelkuvioitaan eli mikä on seuraava astuttava? Tietty, joissain genreissä radikaalit siirtymät ääripäästä toiseen ovat "name of the game" ja tuovat nostetta, mutta joskus kontrasti kuulostaa tosi kornilta.
 
Tavallistakin tavallisempana samoja blues-lickejä toistavana soittajana tykkään siitä, että niin paras komppi- kuin soolosoundikin on se, mikä irtoaa luonnostaan tietyllä kitara-vaffari kombinaatiolla ja mieluiten ilman ulkolaitavärkkejä. Kunhan soundi on lähtökohtaisesti luonteva ja niin ryhdikäs, että sitä voi taitella tarpeen mukaan sopivaksi pelkästään kitaran namisguggeleilla.
 
Seuraava!
Jucciz
22.10.2009 00:22:57
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Paras soolosoundi on se, jonka kanssasoittajat tekee sulle: eli himmaavat omaa soittoaan vähän, jotta sä pääset paremmin framille.
 
Ei kyllä toimi metallimusassa, valitettavasti.
 
Burn
23.10.2009 17:38:26
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

aalataur: Eipä siinä kummia, delay ja/tai reverbi päälle, joskus ei niitäkään. Periaatteessa soolosoundissa yleensä enemmän säröä kuin komppisoundissa, mutta usein mulla saman verran. Jos on joku boostausmahdollisuus, se voi olla ihan hyvä ettei jää muiden alle.
 
Aika lailla sama juttu. Räkkivehkeillä kun kikkailen niin löytyy kaks suht samallaista asetusta, joista toisessa on snadi sirkusdelay ja hitusen gainia enämpi niin että sen erottaa. Tämä siis hiivi-medalin soitossa ja nimenomaan keikkatilanteessa. Kotosalla saatan sitten huidella ihan fiiliksen mukaan.
 
Olipa kerran pedofiili, raiskaaja ja pappi. Ja siinä oli vasta tarinan ensimmäinen henkilö...
aalataur
23.10.2009 17:53:01 (muokattu 23.10.2009 17:53:18)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Burn: Aika lailla sama juttu. Räkkivehkeillä kun kikkailen niin löytyy kaks suht samallaista asetusta, joista toisessa on snadi sirkusdelay ja hitusen gainia enämpi niin että sen erottaa. Tämä siis hiivi-medalin soitossa ja nimenomaan keikkatilanteessa. Kotosalla saatan sitten huidella ihan fiiliksen mukaan.
 
Jep. Hevanderityylisessä vedossa soolossa mulla yleensä sama gain kuin kompissa, rockimmassa sitten leadissa hieman enemmän gainia. Muita tyylisuuntia osaa soittaakaan, joten eipä tarvii sen enempiä murehtia soundia. Keskialueilla tietysti saa sitä kuuluvuutta jos tarvii mutta enpä jaksa säätää yleensä, boosti riittää. Jos haluaa semmosta haljua thrash-soolosoundia niin voi jättää viiveet kokonaan pois. Esim. Metallican Blackenedin soolossa Kirkalla ei ole viiveitä, sopii levyn kuivan veetumaisiin rumpusoundeihin hyvin.
Lord of the strings
30.10.2009 04:33:40 (muokattu 30.10.2009 04:34:06)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Monesti tykkään polkea wahin päälle ja jättää sen johonkin väliasentoon tehden näin soundista hieman "nuhaisemman". Monethan tätä toki harrastavat.
 
"Itsehän arvostan niin tiede- kuin panomiehiäkin" -PomppoK
opaa
25.08.2010 20:50:23 (muokattu 25.08.2010 22:16:05)
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mä nostan tätä sillä verukkeella, että saan linkitellä mun äänitystä minkä äsken väsäsin:
http://maihinnousu.net/s/8733
 
Tuo nyt on telecaster + classic 30 hieman yli siedettävän kerrostalovolyymin (kiitos kuurot naapurit :D). Vahvarin EQ korostamaan middlejä ja sen jälkeen etsin mikille parhaan kuuloisen kohdan ja se oli about siinä. Suht mieto ja tosi dynaaminen särö, paksu plektra, jämäkkä näppäilytatsi. Mun mielestä onnistunut soundi :) Ei pelkästään soolosoundi, toi toimisi kompissakin tosi hyvin, vähän volaa pois kitarasta ja olis vähän Malcolm Young henkinen komppisoundi.
 
Mulle soolosoundi on aika lailla sama kuin komppisoundi, kitaran säädöillä ja näppäilytatsilla saa paljon aikaiseksi. Keikoilla tykkään boostata vähän volaa BB Preampilla, joka samalla vähän paksuntaa soundiakin, toimii hyvin sekin.
 
antnis
25.08.2010 21:54:26
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

opaa: Mä nostan tätä sillä verukkeella, että saan linkitellä mun äänitystä minkä äsken väsäsin:
http://maihinnousu.net/s/8733
 
Tuo nyt on telecaster + classic 30 hieman yli siedettävän kerrostalovolyymin (kiitos kuurot naapurit :D). EQ korostamaan middlejä ja sen jälkeen etsin mikille parhaan kuuloisen kohdan ja se oli about siinä. Suht mieto ja tosi dynaaminen särö, paksu plektra, jämäkkä näppäilytatsi. Mun mielestä onnistunut soundi :) Ei pelkästään soolosoundi, toi toimisi kompissakin tosi hyvin, vähän volaa pois kitarasta ja olis vähän Malcolm Young henkinen komppisoundi.
 
Mulle soolosoundi on aika lailla sama kuin komppisoundi, kitaran säädöillä ja näppäilytatsilla saa paljon aikaiseksi. Keikoilla tykkään boostata vähän volaa BB Preampilla, joka samalla vähän paksuntaa soundiakin, toimii hyvin sekin.

 
Terveeltä ja hyvältä kuulostaa.
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1 2

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti