Muusikoiden.net
22.06.2018
 

Kitarat: soittaminen »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Apua downstroke liikkeen nopeuteen.
1 2
Mimako
16.08.2009 22:48:37 (muokattu 16.08.2009 22:49:32)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Eli nyt on semmonen tilanne että tarvis opetella soittaan nopeita downstrokeja. Noin tempoon 190 kahdeksas osat riittävät. Oma biisi on siis kyseessä ja on melkoisen noloa kun en bändimme soolokitaristille pysty näyttämään mitä hänen pitäisi soittaa. ;D
 
T: Apua kaipaava aloittelija.
 
Lataa... lataa... lataa.. Nyt! NOIN!!!
Juuleppi
16.08.2009 23:00:07
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mimako: Eli nyt on semmonen tilanne että tarvis opetella soittaan nopeita downstrokeja. Noin tempoon 190 kahdeksas osat riittävät. Oma biisi on siis kyseessä ja on melkoisen noloa kun en bändimme soolokitaristille pysty näyttämään mitä hänen pitäisi soittaa. ;D
 
T: Apua kaipaava aloittelija.

 
Eipä se auta ku alottaa hitaasti, nostaa nopeutta ja yrittää pitää soitto mahollisimman rentona. Mutta miksi pitäisi bändin kanssa soittaa sellaisia biisejä, mitkä ei välttämättä irtoa? Sitten ku sitä tekniikkaa löytyy riittävästi niin ottaa biisi treenattavaksi yhdessä.
 
M.A.C.H.O. #19 "Don't disturb my friend, he's dead tired." | Ei helv..ei saatn! Käsi missä?!?
Mimako
16.08.2009 23:07:50
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hyvä pointti! Mutta tulee tuo vastaan jossain vaiheessa kuitenkin.
 
Lataa... lataa... lataa.. Nyt! NOIN!!!
toxic
17.08.2009 00:28:59
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Muista sitten soittaa käsi rentona. Helposti tulee pipi ranteeseen kun kokeilee Hetfieldiä leikkiä ja ranne on jäykkänä kuin Slayerin Jeffin... Ranne. Kokemusta on. Kokeilin itse vauhtiennätystä tehdä downstrokessa joskus, ranne jäykkänä toki kun ei muuten onnistunut. Pari viikkoa olin sitten sen jälkeen soittamatta, kun tuli pipi.
 
En tiedä sitten miten helposti muilla menee käsi paskaksi, mutta ainakin itselläni rupeaa heti tuntumaan jos on käsi jäykkänä. Nimenomaan downstrokessa pahinta sellainen jäykistely.
 
Näin niinkuin varoittavana esimerkkinä :)
 
"Voi vittu, ollaanko myö luterilaisia? Minä oon aina luullu, että myö ollaan kristittyjä!." - Siskopiän
Punisher
17.08.2009 04:58:16
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Joo, minäkin aikanaan nuorempana vauhdin hurmaan thrash-riffittelyssä pyrkineenä rikoin hanskani tällä. Jos hauis on jäykkänä biisiä soitellessa, on se jo sellainen merkki, että nyt mennään ryteikköön ja lujaa vaikka se saattaisi miehekkäältä näyttääkin.
 
"There is no need for torture: hell is other people." - Jean-Paul Sartre (No Exit, 1944)
aalataur
17.08.2009 12:10:07
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Sama homma minulla ollut, se on tosiaan huono merkki jos hauislihas kipeytyy. Pitää vaan tyytyä soittelemaan hitaammin ja pelkällä ranteella. Tuntuu että eihän tällä ranteella ikinä pääse vaadittuihin nopeuksiin, mutta kyllä sillä vaan pääsee kun aikansa harjoittelee. 190 on jo aika rivakka tempo, vaatii tottuneisuutta. Etenkin jos on kieltenvaihdoksia Blackened-tyyliin. Blackenedhan on 192, tosin alussa Hetukka intoilee kun soittaa yksin riffiä, ja on n. 200.
hevikukko
20.08.2009 21:25:20 (muokattu 22.08.2009 02:23:57)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mulla irtosi parhaiten tuo alas tahkominen nimenomaan soittamalla Metallican riffejä. Vuodesta toiseen alussa vaan istuin ja Hetfieldiä matkin (10 vuotta enimmäkseen downstroke painotteista). 7:n Vuoden tauon jälkeen aloin opettelemaan alusta kaiken tämän + muita tekniikoita.
Nyt on todellakin 2 vuotta systemaattista soittoa alla, tauon jälkeen.
Hävettää oikein sanoa, mutta en soittanut alussa kuin Metallicaa ja Megadethia. Nykyään sitä on mukava yhdistää muita tekniikoita siihen downstrokeen. Ainoa mikä siis jäi korvantaustaan ja selkärankaan oli tuo downstroke, alkuajoista =D
 
Suosittelen hitaasti liikkeelle rennolla ranteella sopivalla mutella jottei kielet suotta soi liikaa. Tatatata. Kannattaa siis opetella ohella kunnolla se miten kämmenen asento vaikuttaa sointiin. Master Of Puppets, Blackened, Creeping Death, And Justice For All. Siinä hyvät reenibiisit!
 
p.s Nyt pickkaaminen on työn alla sweeppien ja Taptapin ohella.
 
Mitäs tähän nyt sanoisi ;)
R.Cooley
21.08.2009 10:46:51
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mulla irtosi parhaiten tuo alas tahkominen nimenomaan soittamalla Metallican riffejä.
 
Joo näin juuri, master of puppetsin intron mm. kun saa menemään oikeeseen tempo niin alkaa jo hanskaamaan. Toikin o niin hiton nopee että. Mutta metallicalla noita down strokeja voi hyvin harjotella. ja tietty sum 41.
 
Kasperi Tervonen
21.08.2009 10:56:22
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Joo näin juuri, master of puppetsin intron mm. kun saa menemään oikeeseen tempo niin alkaa jo hanskaamaan. Toikin o niin hiton nopee että. Mutta metallicalla noita down strokeja voi hyvin harjotella. ja tietty sum 41.
 
Mulla on aika samantyyppinen stoori ku Aalataurilla, eli soittelin just noita master of puppetseja ja kumppaneita hauis jäykkänä ja naama irvessä, ja kuvittelin et "ääh kyl se kestävyys kehittyy, no pain no gain". Sitten kun myöhemmin hiffasin, että olis helvetin hyvä treenata soittamaan kaikki nopeetkin jutut rennolla rannetekniikalla ettei a) menis paikat aivan paskaksi ja että b) oppis soittamaan nopeasti jotain muutakin kuin yhden kielen sahaamista, niin nopeus laski alkuun masentavan paljon kun vaihdoin kokonaan rannetekniikkaan. Kuitenkin, kun jaksaa kärsivällisesti treenata rentouden ehdoilla, niin on älyttömän palkitsevaa kun jossain vaiheessa huomaa osaaavansa soittaa rennosti ja tarkasti samoja juttuja jotka ennen menivät kädet jäykkänä "vähän sinne päin". Kantsii olla itelleen rehellinen. :)
 
"tietenkin voit katsoa googlesta tai wikipediasta jos sieltä löytyisi, että millaista soittoa tulee jos imppaa muutaman keuhkarin vaikka auton bensiinirööristä" - vili linnakoski
laakeri
20.09.2009 21:08:10 (muokattu 20.09.2009 21:21:13)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Miten tuota rentoutta kannattaisi lähteä opettelemaan? Soitetaan niin nopeasti kuin käsi rentona pystyy, ja lisätään vähitellen nopeutta? Yllätyin, kun huomasin että pystyn soittamaan yhden melko nopean downstroke-riffin, en olisi uskonut että se oikesti lähtee biisin tempolla kun en ole tekniikkaa varsinaisesti juuri treenannut. Intoilu lakkasi nopeasti, kun huomasin että ranne jännittyy automaattisesti nopeasti soittaessa, ja esimerkiksi kahdeksasosat tempolla 200 pistävät ranteen lukkoon viimeistään puolen minuutin rypistämisen jälkeen. Tuntuu siltä että ranne jännittyy väkisin, eikä sitä voi estää mitenkään.
 
edit: tuossa esimerkkiriffissä on kyllä muutama neljäsosapikkauskin välissä antamassa ranteelle toipumisaikaa, suora kahdeksasosapikkaus ei kyllä onnistu noinkaan pitkään.
 
edit 2: tarkennusta
 
wavelength
20.09.2009 21:21:49
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

laakeri: Miten tuota rentoutta kannattaisi lähteä opettelemaan? Soitetaan niin nopeasti kuin käsi rentona pystyy, ja lisätään vähitellen nopeutta?
 
Rentous on sidoksissa kestävyyteen, joten pitkät harjoitteet (=paljon toistoja) oikealla tekniikalla (hitaasti!) ovat avain onneen. Ennen treeniä pitää tietysti tarkistaa tekniikan kunto ja kuulostella, onko se käpälä rentona vai ei: ylijännittämällä ja rentouttamalla soittolihaksia löytää usein oikean tuntuman ja soittamiseen riittävän puristusvoiman.
 
Siis kertauksena: hitaasti, huolellisesti, pitkäkestoisesti ja ennen kaikkea säännöllisesti harjoittelemalla saa tekniikan rennoksi, tarkaksi, tehokkaaksi ja terveelliseksi.
 
Myytävänä: Jackson PS4 -sähkökitara & Roland TD8-sähkörummut.
aalataur
20.09.2009 21:52:52 (muokattu 20.09.2009 21:56:21)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ei siihen mitään taikakeinoa ole valitettavasti. Ranteesta pitää lähteä liikkeen, mahdollisimman pieni liike. Jos jännittää kovasti kättä, se on merkki liian kovasta temposta tai liian pitkästä biisistä/osiosta mitä yritetään soittaa. Se on ihme juttu - pitkään tuntuu että "eihän pelkällä ranteella ole yksinkertaisesti mahdollista soittaa kovin nopeasti/pitkään", mutta yhtenä päivänä vaan sitkeän treenamisen jälkeen huomaat, että se onnistuu, eikä tunnu edes missään. Tietenkään nopeaksi ei tulla yrittämättä soittaa nopeasti, eli jos soittelee ikuisesti 8-osia tempoon 120 niin ei sitä koskaan tule nopeaksi (muuten B.B. King olisi maailman nopein kitaristi, jossain luki näin). Eli pitää haastaa itsensä ja yrittää nopeampaan kuin ennen, mutta muistaa samalla olla rento. Se onkin vaikea yhdistelmä.
 
Toinen asia on lämmittely, pitää olla hieman lämmennyt ja soittanut jotain mikä avaa sormia, että lähtee yhtään mitään, ainakin itselläni.
Tonski
20.09.2009 21:59:14
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Titorin vanha allekirjotus tais olla. :D
 
Mä oon huomannu et oikee käsi on kans lämmiteltävä tavalla tai toisella aika hyvin ennenkun lähtee vetelee kaikkia Metallican downpickauksia putkeen tai tulee vaan ranne ylikipeeksi.
 
ihku
Rauzku
20.09.2009 22:28:17
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Onkohan itsellä kyseessä juuri tämä väärän tyylin mukanaan tuoma käden "hajoaminen" . Ennen olin mielestäni kohtalaisen nopea downpikkailemaan ja käsi ei väsynyt juuri yhtään nopeammassakaan mätössä. Tekniikkaa en ajatellut yhtään, vaan innolla ja raivolla painelin menemään. Nykyään käsi väsyy alta aikayksikön hitaammallakin vedolla, mikä syö miestä. Kipua ei kyllä kädessä tunnu, mutta käsi tosiaan väsyy esim. 10 sekuntia Puppetsia soittaessa. Mikä vikana?
 
Fintrollx
20.09.2009 22:31:56
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

R.Cooley: Joo näin juuri, master of puppetsin intron mm. kun saa menemään oikeeseen tempo niin alkaa jo hanskaamaan. Toikin o niin hiton nopee että. Mutta metallicalla noita down strokeja voi hyvin harjotella. ja tietty sum 41.
 
Itekki jyystiin Master of Pupetsii joskus oikee toden teolla, plussa Toxicille kirjoituksesta :)
 
"You can't kill heavy metal"
aalataur
21.09.2009 00:11:28 (muokattu 21.09.2009 00:13:59)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Rauzku: Onkohan itsellä kyseessä juuri tämä väärän tyylin mukanaan tuoma käden "hajoaminen" . Ennen olin mielestäni kohtalaisen nopea downpikkailemaan ja käsi ei väsynyt juuri yhtään nopeammassakaan mätössä. Tekniikkaa en ajatellut yhtään, vaan innolla ja raivolla painelin menemään. Nykyään käsi väsyy alta aikayksikön hitaammallakin vedolla, mikä syö miestä. Kipua ei kyllä kädessä tunnu, mutta käsi tosiaan väsyy esim. 10 sekuntia Puppetsia soittaessa. Mikä vikana?
 
Et ole vaan soittanut niitä, siihen kadottaa tatsin aika nopeastikin. Itse ainakin jos muutamaan päivään en pikkaa nopeasti downpickiä niin vaatii taas paneutumista asiaan ennen kuin lähtee.
 
Tonski: Titorin vanha allekirjotus tais olla. :D
 
Niinpäs olikin. Selailin joskus vanhoja viestejä ja sieltä jäänyt mieleen.
Räkkipeli
21.09.2009 09:42:23 (muokattu 21.09.2009 09:43:28)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ja semmonen homma jätkät sitten että sitä on huomattavasti parempi ja kannattavampi lähteä treenaamaan pätkissä, pienissä pätkissä ekaksi. Eli ihan turha lähteä veivaamaan jotain Blackenediä jos homma tuntuu vaikealta. Ei valtaosa rumpaleistakaan treenaa tuplabasareita kuudestoistaosia hakkaamalla putkeen tempoon X, vaan pätkissä, "pyrähdyksinä" jos näin voi sanoa.
Kolmen neljän sarjoja esim. johonkin tempoon. Tai sitten vain randomia riffittelyä missä siellä täällä downpikkaus sarjoja, mutta ei kuitenkaan niin pitkiä että käsi menee lukkoon, hapoille yms.
 
E: ja siis pätkien/sarjojen pituus kasvaa luonnollisesti mitä enemmän kehitystä tapahtuu.
 
"Foorumeiden pahimpia trolleja on ne, jotka osaa ja tietää paljon, mutta esittävät mielipiteensä faktoina." -IJarro
Rauzku
21.09.2009 13:34:03
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

aalataur: Et ole vaan soittanut niitä, siihen kadottaa tatsin aika nopeastikin. Itse ainakin jos muutamaan päivään en pikkaa nopeasti downpickiä niin vaatii taas paneutumista asiaan ennen kuin lähtee.
 
Tätä epäilinkin, mutta kun soittamisessa ei ole ollut minkäänlaista taukoa ja soittamani musatyylikään ei ole vaihtunut, huomasin vaan jo puoli vuotta sitten, että ei vaan pysty enää.
 
d3monilaama
21.09.2009 16:02:26
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tonski: Mä oon huomannu et oikee käsi on kans lämmiteltävä tavalla tai toisella aika hyvin ennenkun lähtee vetelee kaikkia Metallican downpickauksia putkeen tai tulee vaan ranne ylikipeeksi.
 
No siis oikea käsi nimeomaan, jos oikeakätisiä ollaan. Ei ne Metallican downstrokepaukut ole otelautakäden tekniikan tai käsien synkan kannalta vaikeita, vaan juurikin sen takia, että plekukädelle se rennosti alaspäin pickaaminen tempoon 200 ja risat on sanoisinko kohtuu haastavaa.
 
Yleensä sen oikean käden lämmittelyn suoritan soittelemalla Puppetsia ja Creeping Deathia yms. metronomin kanssa pikkuhiljaa tempoa nostaen suunnilleen 180:stä sinne hieman vajaaseen 210:neen.
 
Kun demokratia ja sananvapaus on uhattuna, ne pitää siirtää turvaan. Ja kun niitä ei ole paikalla, voi tehdä kaikenlaista.
Kasperi Tervonen
22.09.2009 15:32:28
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Semmonen ajatus vielä aiheeseen liittyen, että hyvä keino vahtia downstroke-tekniikan oikeaoppisuutta on pitää huolta siitä, että ainakin suurinpiirtein samaan tempoon mihin saa soitettua downstrokella 8-osanuotteja, kykenisi soittamaan alternate-pickingillä 16-osanuotteja, niin että fiilis pysyy samana eikä pikkaukseen tarvittavaa energiaa tarvitsisi lisätä. Eli toisin sanoen vahtii sitä downstroken ja upstroken tasavahvuutta. Noissa downstroke-hommissa kun saattaa käydä niinkin, että plekutekniikka alkaa muuttua downstrokea suosivaksi, mikä taas heikentää upstrokea ja sitä kautta vaikeuttaa alternate-pikkausta - which is bad. Vanha kitaramaikkani joskus puhui mulle tuosta, ja mikäli oikein muistan niin Titorikin taisi selittää samasta asiasta jossain toisessa ketjussa.
 
"tietenkin voit katsoa googlesta tai wikipediasta jos sieltä löytyisi, että millaista soittoa tulee jos imppaa muutaman keuhkarin vaikka auton bensiinirööristä" - vili linnakoski
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1 2

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti