Muusikoiden.net
21.02.2019
Yli 300 sivua parasta musakamaa 

Kitarat: soittaminen »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Paul Gilbert
1 2 3 4 532 33 34 35 36
M_Rouge
03.03.2007 12:16:51 (muokattu 03.03.2007 12:21:50)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ajattelin tässä avata keskustelun herrasta nimeltä Paul Gilbert. Aika jännää, että kyseisestä herrasta ei löytynyt mnetin haulla yhtään varsinaista keskustelun avausta. Meriittejä kaverilla riittää ja taitaa monipuolisuudellaan lyödä laudalta aika monta kitarakingiä, jos ei melkein heitä kaikkia.
 
Ei ole koskaan tullut kuitenkaan perehdyttyä Gilbertin soittotekniikkaan tarkemmin. Viikko sitten sain käsiini Intense Rock I & II -videot. Niitä olen tässä katsellut ja huomannut kuinka nopeita tiluja soittaessa hänen "alternate picking" on hieman vieras minulle. Siis videoiden tilut ja lickit pystyn soittamaan keveästi eikä mitään ongelmia ole pickauskädenkään ajoittamisessa eikä vasemman käden juoksutuksissa. Gilbert vain pickaa jutut "omituisesti" minulle. Itsellä nuo tilujuoksutusten pickaukset ovat vain kehittyneet ns. "omalla tyylillä" soittotaidon kehityksen myötä.
 
Otataan esim. seuraavanlainen tilupätkä:
 
Eli Gilbert pickaa koko lickin vuorotellen alas ylös alas ylos..
 
e I-------------------------------------------------------
b I-------------------------------------------------------
g I-------------------------------------------11-12-14---
d I-------------------------9-10-12-10-12-14------------
A I---------7-9-10-9-10-12------------------------------
e I--7-8-10----------------------------------------------
 
Kun taas itse soitan kileleltä toiselle siirtymisen sweeppauksella, eli kaksi kertaa downstroke, eli seuraavasti: (tosin en sweeppaa siirtyessäni A:sta D-kielelle)
 
e I-----------------------------------------------------
b I-----------------------------------------------------
g I----------------------------------D-U-D-------------
d I---------------------D-U-D-D-U-D-------------------
A I--------D-U-D-U-D-U--------------------------------
e I--D-U-D---------------------------------------------
 
Tuollainen Gilbertin alternate picking esim. juuri edelläolevaan pätkään tuntuu ainakin itsestäni hyvin vaivaloiselta ja hankalalta. Silloinhan pickauskäsi joutuu tekemään hankalampaa liikerataa kun että sweeppais nuo siirtymäkielet. Tämä aiheeni voi tuntua varmaan monsesta tyhjänpäiväseltä, että "jokainen soittaa tyylillään bla bla bla..", mutta kiinnostaisi tietää kuinka fanaattisia alternate pickaajiä tai Gilbertin opetuslapsia täällä sattuu olemaan ja miten itse soitatte, siis pickaatte kyseisen pätkän.
 
Missä mielestänne Gilbert kitaristina on parhaimmillaan; Racer X:ssä, Mr.Bigissä, omilla sooloalbumeillaan? Minusta herran taidot oli vähän piilossa tuon Mr.Bigin aikana, vaikka olihan noi live-showt välillä riehakastakin menoa.
 
Epi-
03.03.2007 12:41:38 (muokattu 03.03.2007 12:45:24)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Eikös tuo sinun tapasi ole ns. economy pickingiä?
 
Itse olen yrittänyt Gilbertin juttuja opetella. Lähiaikoina varsinkin noita string skipping lickejä.
 
Omasta mielestäni herran soitto on parhaimmillaan kasari Reisör Äxässä.
 
Tässä pari klippiä 86 vuodelta eli alle parikymppinenhän se tossa on(?)
 
http://www.youtube.com/watch?v=Gu9_gg277wU
 
http://www.youtube.com/watch?v=Gn9AUsz14aw
 
On se kyl äijä.
 
öriöri.
Ibanez_90
03.03.2007 12:41:52
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Käytät siis economy pickingiä. Suositus olisi käyttää alternatea, mutta jos sun soittos sujuu yhtä hyvin kuin Gilbertillä, niin soita ihmeessä economyllä =)
 
Olen Stratocaster_90
migreeni
03.03.2007 12:44:24
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Eli olet pierahtanut economy pickingiin? Mulla oli sama homma muutama vuosi sitten. Sit kävin yhellä tunnilla (!) ja maikka kertoi että kandee se alternate oikeesti treenaa hyvään kuntoon. Economy noissa lickeissä on aluks homona helpomman tuntuinen, mutta kun opit alternaten, jälki on paljon parempaa ja tuntuma on sellainen.. varma. Säännöllinen! En osaa selittää, kai sä tajusit
 
Robert R
03.03.2007 14:44:28
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kun topicin otsikko kuitenkin on vain Paul Gilbert niin saan kai hieman hehkuttaa itse Paul Gilberttiä kitaristina. Vitun kova äijä, ei voi midistä. Asenteikkain kitaristi mitä löytyy, ja ei pelkästään ne tilujutut, oikeastaan ne kolahtaa mun kohdalla vähiten. Space Ship Onella on hullun hyviä biisejä, Mr Spock on mun lemppari. Sitäpaitsi Paul Gilbertin kotisivut on parhaat mitä on nähty: http://www.paulgilbert.com/menu.html
 
Gilberthän on myös uudessa G3:ssä Petruccin ja Satrianin kanssa, harmi vaan että se kiertue tapahtuu jenkeissä. Get Out Of My Yardilla on kovaa setitystä. Gilbert on äijä!
-AjA-
03.03.2007 14:50:30
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Sitäpaitsi Paul Gilbertin kotisivut on parhaat mitä on nähty: http://www.paulgilbert.com/menu.html
 
Todellakin! Gilbert vaikuttaa muutenkin aika vekkulilta sälliltä.
 
Swan
03.03.2007 15:25:19
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Suosittelen itse kanssa alternaten haltuunottoa ensin, että time, koordinaatio yms. perusmotoriikka saa kunnon pohjan, jonka päälle rakentaa. Helpottaa myös siinä vaiheessa, kun Gilbertin legatonsekaisia lickejä alkaa treenaamaan, niin ei tarvitse erikseen miettiä pikkaussuuntia. Tässä pari hyvää Gilbertin omaa likkiä alternaten treenaukseen:
 
http://koti.phnet.fi/swan/tab/Paul_Gilbert_lick_2.ptb
http://koti.phnet.fi/swan/tab/Paul_Gilbert_scale_pattern_6.ptb
http://koti.phnet.fi/swan/tab/Paul_Gilbert_scale_pattern_2.ptb
 
Viimeisimmäistä sen verran, että asemanvaihtojen kanssa saa olla tarkkana. Aina aksenttimerkin kohdalla etusormi siirtyy merkittyyn paikkaan.
Rytmityksessä kannattaa ehkä ensin miettiä kutakin 18 nuotin sarjaa erikseen, ja vasta sitten liittää se polyrytminä 4/4:aan.
 
Noihin M_Rougen esimerkkeihin liittyen, joskus Gilbert vetää ne käyttäen vain alternatea, joskus taas liittäen mukaan legatonpätkiä. Tässä pätkä I'm Not Afraid of the Policesta molemmilla tavoilla esitettynä. Huomataan pikkaussuunnat legaton kanssa, aivan kuin pelkkää alternatea vedettäisiin:
 
http://koti.phnet.fi/swan/tab/poliisi.ptb
 
Legaton käyttö helpottaa monia muitakin Gilbertin likkejä huomattavasti, ja tietyissä tapauksissa se on jopa pakollista. Esimerkiksi tässä on eräs jännärytminen pattern, jota Gilbert viljelee joka paikkaan, sovellettuna A-mollin eri sormituksiin kahdella korkeimmalla kielellä:
 
http://koti.phnet.fi/swan/tab/Paul_Gilbert_scale_pattern_3.ptb
 
Seuraavassa lisää hauskoja legatonsekaisia juttuja. Viimeisenä kiva string skipping -likki, jonka sointukierron jokaisen luulisi tunnistavan. Pikkaussuunnat taas suurennuslasin alle:
 
http://koti.phnet.fi/swan/tab/Paul_Gilbert_scale_pattern.ptb
http://koti.phnet.fi/swan/tab/Paul_Gilbert_scale_pattern_5.ptb
http://koti.phnet.fi/swan/tab/Paul_Gilbert_scale_pattern_4.ptb
http://koti.phnet.fi/swan/tab/Paul_Gilbert_sequence.ptb
 
Ja jotta ei liian yksinkertaiseksi menisi, aivan nyrkkisääntönä ei alternateakaan kuitenkaan voida pitää. Gilbert saattaa käyttää vahvemmalla iskulla alaslyönnin sijaan ylöslyöntiä, mikäli seuraava sävel soi matalammalla kielellä, ja liike jatkuu legatona. Tästä käytetään nimitystä outside picking, eli pikkaus suuntautuu kieliparin ulkopuolelta. Seuraavassa yksinkertainen sekä vähän vähemmän yksinkertainen esimerkki. Polyrytmisissä jutuissa pikkaussuunnan merkitys korostuu, kuten jälkimmäinen antaa ymmärtää:
 
http://koti.phnet.fi/swan/tab/Paul_Gilbert_lick_3.ptb
http://koti.phnet.fi/swan/tab/Paul_Gilbert_lick.ptb
 
Näin siis vain muutama herran kikoista, joiden olen antanut omaankin tyyliini vaikuttaa. Paul Gilbert on Slashin ja Gary Mooren ohella ehkä eniten soittooni vaikuttanut kitaristi, ja nostankin hänet omilla listoillani erittäin korkealle. Eniten saan ehkä irti soolotuotannostaan, sillä siinä yhdistyvät tarttuvat pop-rock-kertsit sekä hurja kitarointi hulvattomalla tavalla.
 
Sitäpaitsi Paul Gilbertin kotisivut on parhaat mitä on nähty: http://www.paulgilbert.com/menu.html
 
Komppia, Gilbertillä on kyllä ihan mahtava huumorintaju. Juuri semmoinen sälli, jonka voisi tavata kadulla, ja sen jälkeen heittää kanssaan läppää pidemmänkin aikaa. Tämä näkyy myös opetusvideoissaan, joita Youtubestakin löytää:
 
http://www.youtube.com/watch?v=gLs0_jaDW2g
 
Gilberthän on myös uudessa G3:ssä Petruccin ja Satrianin kanssa, harmi vaan että se kiertue tapahtuu jenkeissä. Get Out Of My Yardilla on kovaa setitystä. Gilbert on äijä!
 
Höh, Vai jäi pois. Gilbert ja Vai yhdessä olisi meinannut varmaa meikäläisen paikallaoloa, jos nykyinenkään kokoonpano sattuu Suomeen eksymään.
 
Loppukaneettina: mitä saadaan, kun yhdistetään edellä mainitut kikat ja Dragonforce?
 
http://koti.phnet.fi/swan/tab/tilupiisi.ptb
 
Pinkki Testarossa ja Crockett's Theme - ranskanpastilleja, mmm...
>-)))> #26
S.M.A.K.
Jake.e
03.03.2007 15:59:30
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tsekatkaa Gilbert fanit Guitar Techniques january/2007. Siellä on osia "neoclassical Shred" jossa on Randy Rhoads, Ynqwie Malmsteen ja Paul Gilbert (on siellä pari muutakin) Tyylinsä puolesta esiteltynä.
 
Jerk.
Ze Kink
03.03.2007 18:54:09
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Gilberthän on myös uudessa G3:ssä Petruccin ja Satrianin kanssa, harmi vaan että se kiertue tapahtuu jenkeissä. Get Out Of My Yardilla on kovaa setitystä. Gilbert on äijä!
 
Jep, ja on näköjään saanut Bouilletin mukaan. Onkohan tuo Emi Gilbert muuten sukua Paulille?
 
Who gare`s...
Robert R
03.03.2007 19:59:27 (muokattu 03.03.2007 20:00:14)
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Emi Gilbert on Paulin vaimo (japanilainen). Soittaa myös Get Out Of My Yardilla keyboardit.
Eddie
03.03.2007 20:24:56 (muokattu 03.03.2007 20:25:39)
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Emi Gilbert on Paulin vaimo (japanilainen). Soittaa myös Get Out Of My Yardilla keyboardit.
 
On muuten porno meno ja mahtikoskettimet Rusty Old Boatin ekassa riffissa. Groovaa kuin hirvi.
 
Ostetaan soittotaito.
Eddie
03.03.2007 20:25:12 (muokattu 03.03.2007 20:26:10)
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tulupat tuli
 
Ostetaan soittotaito.
tuluppa
03.03.2007 20:47:07
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tulupat tuli
 
Ei kai siinä sit :(
 
http://myspace.com/tuluppaorkesteri
a22
03.03.2007 22:22:49
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Toivottavasti saadaan G3 ja Gilbert suomeen asti.
 
"If you really want something in life you have to work for it. Now quiet, they're about to announce the lottery numbers." © Homer Simpson
Robert R
04.03.2007 01:20:55
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Toivottavasti saadaan G3 ja Gilbert suomeen asti.
 
Kunpa saataiski, mutta enpä usko. Gilbertin tulo Suomeen olisi kuin Jumalan saapuminen maan päälle.
 
Tossa USA:n keikat http://www.paulgilbert.com/g3.html ja katos, näköjään muutama keikka Canadassaki
JeKo
04.03.2007 09:03:24 (muokattu 04.03.2007 09:21:00)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Toivottavasti saadaan G3 ja Gilbert suomeen asti.
 
Joo, taitaa jäädä ikuiseksi haaveeksi tuo Gilberton livenäkeminen. Ens syksynä lähen 4 kuukaudeksi jenkkeihin ja pitää sitten tiirailla miten sillä on keikkoja sillä suunnalla. Tietenkin jos rahaa löytyis niin vois lähtee GIT:iin opiskelemaan vuodeksi. Siellähän se vissiin pitää paljon seminaareja ja jopa yksityistunteja.
 
Täytyy vielä mainita että vaikka maailmasta löytyy isot määrät älyttömän taitavia pikkaajia, niin silti kukaan (omasta mielestäni) ei pääse tuolle Gilbertin tasolle. Itellä on koneelle ja VHS:lle kertynyt sen opetusvideoita, klinikoita, livekeikkoja yms. ja ei voi kun ihailla äijän suhtaumista kitaransoittoon, hyvää huumoria unohtamatta. Joskus vielä pitää ottaa itteä niskasta kiinni ja ottaa ne sen opetusvideot kunnolla työn alle.
 
Tammiyön kilta Mikseri MySpace
Instrumentaalikitarointia Mikseri
Strutsi
04.03.2007 10:22:36
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

http://koti.phnet.fi/swan/tab/Paul_Gilbert_lick.ptb
 
Plussaa Swanille. ^Tuo licki on kyllä mielettömän hienon kuuloinen. Gilbert käyttää sitä
mm. tuossa soolossa minkä heitti joskus Mr. Bigin keikalla. Tämä kyllä joskus loksautti
leuan lattiaan:
http://www.youtube.com/watch?v=f63XyobP9fM
 
"If you feel bad about eating your dead mom, we can dig a grave and you can puke into it." -Monty Python
Johann Onn
04.03.2007 14:01:06
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tässä pari klippiä 86 vuodelta - On se kyl äijä.
 
Ja ekana "tilutuskeppinä" toimi mun nähdäkseni (1980-luvun puolivälin) Epiphone. Hyvä esimerkki niille, jotka kuvittelee, ett niitä "ihme tilukeppejä" voi ostaa jostain. Ei se soittimesta pelkästään ole kiinni, vaan ihan siitä soittajasta.
 
Ze Kink
04.03.2007 14:51:30 (muokattu 04.03.2007 14:52:09)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ja ekana "tilutuskeppinä" toimi mun nähdäkseni (1980-luvun puolivälin) Epiphone. Hyvä esimerkki niille, jotka kuvittelee, ett niitä "ihme tilukeppejä" voi ostaa jostain. Ei se soittimesta pelkästään ole kiinni, vaan ihan siitä soittajasta.
 
Tuo taitaa olla kyllä aika harvinainen ja hinnoissaan oleva malli, että sikäli. Paulin ensimmäinen signature -Ibanezhan on melkein kuin tuo, ainoana erona se, että siinä on 24 nauhaa (ja tietty se on RG:n muotoinen).
 
Who gare`s...
Krice
04.03.2007 15:09:56
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ja ekana "tilutuskeppinä" toimi mun nähdäkseni (1980-luvun puolivälin) Epiphone. Hyvä esimerkki niille, jotka kuvittelee, ett niitä "ihme tilukeppejä" voi ostaa jostain. Ei se soittimesta pelkästään ole kiinni, vaan ihan siitä soittajasta.
 
Kuka sanoi ettei Epiphonella voi tiluttaa? Ainakin tuo minun ikivanha Explorer on tosi kova tilukeppi.
 
"I'm sorry, I dont listen to country music." -Joey DeMaio when asked what he thought about Metallica.
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1 2 3 4 532 33 34 35 36

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2019, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti