Muusikoiden.net
30.10.2020
 

Laulaminen »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Viheltäminen
1
xmyx
11.12.2004 20:32:09
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Osaisko joku kertoo mulle miten vihelletään melodiaa.
Siis multa ei onnistu siinä tilanteessa kun se pitäis tapahtua. Yksin ollessani ei ole mitään vaikeuksia.
Onko menetelmää millä saisi turpalihaksensa omaan hallintaan ?
 
ezki82
12.12.2004 11:33:26
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

öööh... harjoittelemalla kenties...
 
Ihminen joka on ruvennut soittamaan kitaraa, on löytänyt elämän tarkoituksen!
Tonski
18.09.2013 23:56:35 (muokattu 19.09.2013 00:11:12)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Huom! Olet kirjoittamassa yli 3202 päivää vanhaan aiheeseen!
 
Nostan tämän tarkoituksella käytettyäni hakua, ettei tule sitten uuden triidin aloittamisesta nillittämistä. Toivottavasti joku enemmän tai vähemmän hyvin viheltävä osaa vastata kysymykseeni.
 
Osaatko kuvailla suusi asentoa mahdollisimman yksityiskohtaisesti viheltäessäsi? Olen nyt tullu siihen lopputulokseen, etten pääse viheltäessäni tarpeeksi korkealle, tarkalleen ottaen noin oktaavin matalaksi jää halutusta nykyisellä tekniikallani. Tsekkailin melkoisen paljon erilaisia tekniikoita internetistä, ja jokseekin valtaosa tuntuu viheltävän kielen kärki alaetuhampaissa kiinni. Omassa vihellystekniikassani kieli taas on ikään kuin suuontelon takaosassa enemmän tai vähemmän terävähkönä kouruna ja ääni kuuluu muodostuvan jo suun takaosassa. Kokeiltuani tuota 'kielen kärki alaetuhampaissa kiinni'-tyyliä sain pitkän ja vaivallisen ponnistelun jälkeen nuotin ulos oikean asennon löydettyäni, ja jokseekin selvästi ääni tuntuu muodostuvan eri osassa suuonteloa. Osaan käyttää omaa tekniikkaani jokseekin hallitusti, mutta kuten sanoin, tarkoitus olisi opetella viheltämään oktaavia korkeampaa, eikä se tällä nykyisellä tekniikallani onnistu. Siis ihan fysikaalisista syistä, sillä säveltaajuuden korotus tapahtuu jotenkin omituisesti itselläni siten, että huulien muodostama ilmavirran ulostuloaukko kasvaa äänen korkeuden kasvaessa (kuulemma 'oikeaoppisesti' pienenisi?) ja kielen siirtyessä vastaavasti lineaarisesti taaksepäin tulee kitalaen kohdalla raja vastaan.
 
Voi olla, että tästä tuli jopa huvittavuuteen asti turhantarkka kuvaus, mutta toivottavasti vastaajia löytyy edes jonkin verran :) Osviittaa viheltämisen äänialastani:
 
http://www.youtube.com/watch?v=PfrsvfcZ8ZE
 
0:40 alkavan melodian saan vihellettyä jokseekin hallitusti, mutta oktaavia alempaa. Jos ton korkuinen vihellys irtoaa, niin suun ja kielen asennosta kuulisin mielelläni. Esmes onks kieli kiinni ihan alahampaiden kärjessä vai lähempänä ikeniä? Onko kieli miten kaarella vai lepääkö vaan suht matalalla suuontelossa? Vastaavanlaista yksityiskohtaista tietoa kaipaisin, sillä vaikka tämä on kaukana tähtitieteestä (se on helpompaa), voi nähtävästi hyvinkin pienillä asioilla olla suuri merkitys äänen muodostuksen kannalta.
 
Sotahippi
01.10.2013 15:33:51
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Enpä ole kovin ajatellut asiaa, mutta nyt kun kokeilin, kieleni on tosiaan alaetuhampaiden takana. Ei mitenkään paina niitä, pikemminkin lepää siinä. Huomasin myös korkealle mennessäni kielen kärjen nousevan vähän siihen hampaiden korkeudelle. Alempaa viheltäessä se on enemmän ienrajan/ikenien korkeudella, rupeaapa vetäytymään taaksekin päin, kun oikein "bassoihin" menee.
Joka päivä oppii jotain uutta.
 
Todellisuudessa ei ole ristiriitoja.
Tonski
02.10.2013 01:20:50
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Sotahippi: Enpä ole kovin ajatellut asiaa, mutta nyt kun kokeilin, kieleni on tosiaan alaetuhampaiden takana. Ei mitenkään paina niitä, pikemminkin lepää siinä. Huomasin myös korkealle mennessäni kielen kärjen nousevan vähän siihen hampaiden korkeudelle. Alempaa viheltäessä se on enemmän ienrajan/ikenien korkeudella, rupeaapa vetäytymään taaksekin päin, kun oikein "bassoihin" menee.
Joka päivä oppii jotain uutta.

 
Oppii todellakin, kiitos ainoasta vastauksesta tähän mennessä! Tuon viestin kirjottamisen jälkeen niitä nuotteja tuottavia asentoja on alkanu jo löytymään, ja tonne edelle linkittämäni melodian F-Ab välimaastoon asti voi korkeudessa viheltää. Youtuben WhistlersBrother neuvoo videoissaan, et äänialan kasvattaminen on tässä vähän sama juttu kuin vaikkapa laulamisessa, et sitä kehonsa osaa/"instrumenttia" tulee pyrkiä käyttämään systemaattisesti niin korkealta kuin sitä hallitusti voi. Toinen mainittu juttu oli, et hommassa tulee menemään vuosia, joten eipä tässä kiirehditä. Alkuaskeleet äänen muodostuksessa on kuitenkin nyt saatu tällä uudella tekniikalla käyntiin, uskomattoman vaikeaa aluksi.
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2020, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti