Muusikoiden.net
22.04.2018
 

Laulaminen »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Miten saada "karjuminen" helpommaksi ja vähemmän rasittavaksi!?
1
Big_D
13.02.2016 15:03:40 (muokattu 13.02.2016 15:58:13)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Olen 20v ja laulanut noin 4 vuotta. Käynyt vuoden edestä laulutunneilla ja laulan ja soitan bassoa rock/metal bändissä.
Äänen tuotto ja raspin lisääminen alkaa tulemaan jo kohtuu luonnostaan, mutta ainakun keikalle lähtee niin 45 min setin jälkeen on ääni niin loppu, että ei pysty kunnolla puhumaan. joskus enemmän joskus vähemmän.
Onko kysymys vain, että sitä "karjumista" pitäisi treenata niin pitkään, että se muuttuu rennommaksi ja ei rasita kurkkua niin paljon? vai innostunko vain keikalla liikaa ja pusken ääntä niin paljon, että se väsyy nopeasti?
 
Ääninäytettä : https://www.youtube.com/watch?v=xuodREThjko
 
Siitä voi antaa muutenkin mielipidettä äänenmuodostuksesta ja muusta mitä sattuu tulemaan mieleen!
 
Kiitos jo valmiiksi oi viisaat ja kokeneet! :)
 
Khassera
14.02.2016 10:51:19
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Karjuminen, räspi, yms on erikoistekniikoite jotka kerrostetaan laulutekniikan päälle. Jos puhdas laulu sujuu hyvin ja osaat säädellä dynamiikkaa, ei extremeäänien tuoton pitäs olla kauhean vaikeaa. Tee esim messa di voce -tyyppistä harjoitusta lisäten intensiteettiä niin kauan että ääni säröytyy mutta emissio ei muutu. Eli "karju" samalla tavalla kuin laulat normaalisti, mutta lisää "intensiteettiä."
 
Käytän sanaa intensiteetti, koska "volyymi" on yleensä väärin ymmärretty, ja aiheuttaa vaan sen että dynamiikka katoaa kun tyypit yrittää vaan huutaa kovempaa, ja pointti on että jos 45min jälkeen on ääni puhki laulat todennäköisesti aivan liian kovaa.
 
Felipe Carvalho kirjoitti Redditissä ehkä parhaan mahollisen tiivistelmän laulamisesta "kovaa" ja "voimakkaasti." Jotenki vapaasti kääntäen se meni näin:
 
Laulamisessa tärkeintä vireessä pysymisen jälkeen on dynamiikan säätely. Sun korkein nuotti ei kuulosta hyvältä jos laulat kokoajan 10-tasolla (intensiteetti). Jos sun äänentuoton maksimi-intensiteetti on 10 ja laulat biisin läpi 9-tasolla, kun se money note tai mikä ikinä neljän tahdin rääkyminen (mallia Audioslaven Cochise) tulee ja se on vaan 1 tason kovempi kuin muu osio biisistä, ei se kuulosta oikein miltään. Jos taas laulat biisin läpi 4-6 intensiteetillä ja säästät kovimpiin (oikeasti kovimpiin) kohtiin sen maximumpowerin ni sitten alakaa homma luistaan huomattavasti paremmin. :) eli käytänössä sama ku väännät master volumea pienemmälle sun äänentuotosta. Corey Taylor on erinomainen esimerkki siitä kun dynamiikka tässä huutohevin ja puhtaan laulun välillä toimii saumattomasti.
 
TL:DR; ei kande ehkä etsiä yksittäistä harjoitetta karjumisen helpottamiseksi vaan keskittyä keventämään muita osioita biisistä jotta se karjumisosio olis sitte suhteessa isomman ja munakkaamman kuulosta eikä olis tarvetta laulaa kokoajan täysiä, se yleensä ei kuulosta kauhean hyvältä. :)
 
Disclaimer: Pidätän oikeudet puhua paskaa ja huudella mitä sattuu mihin sattuu tietämättä mistään mitään.
Saappineste
15.02.2016 17:31:53
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Oikeanlaisen tekniikan löytäminen on aikaa vievä prosessi. Reeneissä kannattaa tarkkailla kehoa ja jos et meinaa kuulla omaa ääntä pa:n kautta niin ei kannata alkaa pakottamaan keuhkoista lisää volumea. Palleatekniikka, kaulan pitäminen rentona ja kurkun kuromatta jättäminen on avaimia oikeanlaiseen työskentelyyn. Myös paljon huoneen lämpöistä nestettä ja perusteellinen äänen ja kehon lämmitteleminen on kaiken a ja o. Tekemällä oppii tässäkin suhteessa eikä liikaa kannata ottaa stressiä äänen käheytymisessä.
 
http://serotoninsyndrome.bandcamp.com/
Big_D
27.02.2016 13:56:38
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tee esim messa di voce -tyyppistä harjoitusta lisäten intensiteettiä niin kauan että ääni säröytyy mutta emissio ei muutu. Eli "karju" samalla tavalla kuin laulat normaalisti, mutta lisää "intensiteettiä." Joo Olen tuota joskus tehnytkin, kun olen etsinyt sopivaa "intensiteettiä" tiettyyn osaan biisiä, että ei käytä turhaa energiaa, mutta en ole tajunnut, että se voisi olla tehokas tapa opetella rentouttamaan raspia myös. pitääpä kokeilla!
 
jos 45min jälkeen on ääni puhki laulat todennäköisesti aivan liian kovaa.
Joo se johtuu kyllä todennäköisesti siitä. Kun olen äänityksissä vetänyt samoja biisejä niin on hyvin pystynyt monta tuntia vetämään vaikeitakin juttuja, mutta keikalla se väsyy nopeammin. varmaan johtuu kun laulua ei kuule niin hyvin, kuin vaikka studiotilassa niin lähtee puskemaan liikaa, kun luulee, että se ei kuulu.
 
Sun korkein nuotti ei kuulosta hyvältä jos laulat kokoajan 10-tasolla (intensiteetti). Jos sun äänentuoton maksimi-intensiteetti on 10 ja laulat biisin läpi 9-tasolla, kun se money note tai mikä ikinä neljän tahdin rääkyminen (mallia Audioslaven Cochise) tulee ja se on vaan 1 tason kovempi kuin muu osio biisistä, ei se kuulosta oikein miltään. Jos taas laulat biisin läpi 4-6 intensiteetillä ja säästät kovimpiin (oikeasti kovimpiin) kohtiin sen maximumpowerin ni sitten alakaa homma luistaan huomattavasti paremmin.
Tuo oli kyllä todella hyvä pointti! Ainahan sen on tiennyt, että pitäisi olla karkeasti sanottuna hiljaisempia ja kovempia kohtia biisissä, mutta ei sitä ole tullut sitten itse yhtään toteutettua. Täytyy pitää tuo mielessä, kun seuraaviin biiseihin laulut pistää pystyyn. :)
ei kande ehkä etsiä yksittäistä harjoitetta karjumisen helpottamiseksi vaan keskittyä keventämään muita osioita biisistä jotta se karjumisosio olis sitte suhteessa isomman ja munakkaamman kuulosta eikä olis tarvetta laulaa kokoajan täysiä, se yleensä ei kuulosta kauhean hyvältä. :)
 
Joo hyviä pointteja ja auttoi kyllä paljon tajuamaan, mistä mahtaa olla kyse!
Kiitos paljon avusta! Näillä mennään eteenpäin! :)
 
emukka
20.04.2016 16:38:25
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ja muutenkin kannattaa treenata sitä hengitystekniikkaa. Itse lauloin vuosia siten, että päästin happea paljon laulaessani ulos ja keikan jälkeen oli ääni käheänä. Nyt kun olen treenaillut puolivuotta ns. oikeaa tekniikkaa niin keikan jälkeen ei ääni ole mennyt ja volyymi noussut huomattavasti.
 
Kipponi
03.05.2016 10:29:55
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

emukka: Ja muutenkin kannattaa treenata sitä hengitystekniikkaa. Itse lauloin vuosia siten, että päästin happea paljon laulaessani ulos ja keikan jälkeen oli ääni käheänä. Nyt kun olen treenaillut puolivuotta ns. oikeaa tekniikkaa niin keikan jälkeen ei ääni ole mennyt ja volyymi noussut huomattavasti.
Niin jos näin käy niin äänihuulet tietysti kuivuvatkin enemmällä ilmalla.
Vielä pahempi, kun samalla vuotavat läpi.
Ja ei kun treenaamaan ho-ho-ho-ho-iiiiiii, ho-ho-ho-ho- aaaa jne. auttaa hyvin tuossa ilmankäytön hallitsemisessa.
 
Markkinat tekevät ostajista ja myyjistä vihollisia. Jokaisessa kaupankäynti tilaisuudessa yksi osapuoli saa enemmän vain jos joku toinen osapuoli saa vähemmän.
Puuhis1
10.08.2016 10:13:57
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Big_D:
Joo se johtuu kyllä todennäköisesti siitä. Kun olen äänityksissä vetänyt samoja biisejä niin on hyvin pystynyt monta tuntia vetämään vaikeitakin juttuja, mutta keikalla se väsyy nopeammin. varmaan johtuu kun laulua ei kuule niin hyvin, kuin vaikka studiotilassa niin lähtee puskemaan liikaa, kun luulee, että se ei kuulu.

 
Hei, Olen nähnyt että saundtsekissä kaikki on nopeasti stekattuna ok, mutta kun bändi rupeaa veivaamaan, joku soittajista huomaa ettei kuule itseään ja ruuvaa soittopeliään isommalle, yleensä kitaristi tai basisti. Näissä tilanteissa pitäisi jokaisen soittajan miettiä muita ratkaisuja koska lavan keskelle osoittavat kitara ja bassokamat tuppaa monesti täyttämään laulajan korvat rumpupeltien maustamana. Joskus laulaja taas ei kuule kitaraa/kiippareita joista saa laululle paljon paremmin referenssisävelen kuin bassosta rumpujen säestämänä.
 
Olen myös nähnyt että laulaja pyytää monitoriaan pienemmälle tsekatessa mutta laittaa vasta koko bändin tsekatessa kuulonsuojaintulpat korviin. Eihän sitten enää mitään kuule. Laulajan tulee osata analysoida mikä on pielessä:
1. Mikä tulee liian lujaa itselle. Kitara, Basso, Synat jne...(yleensä rumpupellit pienellä lavalla)?
-> Saako ks. ääntä pienemmälle suuntaamaalla soittimien kaappeja enemmän soittajalle, vähemmän sinulle?
2. Osaat pyytää omaa laulumonitoria isommalle / pienemmälle jotta sinun ei tarvi varoa muttei myöskään huutaa perseestä asti.
 
Kaiken A ja O on hyvä lavasaundibalanssi, sen hakemista ei voi liikaa painottaa. Jos referenssisävel (gtr/keyboards) ei kuulu, on vaikeaa laulaa nuotissa.
Jos et kuule itseäsi huudat äänesi käheäksi etkä pysy matalalta laulaessa nuotissa.
Jos laulumonitori on liian isolla, saattaa referenssisävel jäädä kuulumatta ja menet taas ohi nuotin. Liian isolla tuuttaava laulu saattaa myös häiritä muita soittajia, mutta yleensä laulu on harvoin liian isolla muille soittajille.
 
Huurteisen ystävä
07.09.2016 17:42:52
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kunnon miehekkäällä treenillä se korina lähtee sieltä. Niskasta kiinni tai ruoskalla naamariin ja kuukausipiljettiä tilaukseen lähimmälle salille. Meikämooseksella rupesi korkeat- sekä matalat murahtelut irtoilemaan kudospoimuparistani raskaan ja pitkän treeniohjelman ansiosta.
 
Voilá! Cannibal Corpse: Kill lautaselle ja MAKSIMILLE. Käsipainot kouriin ja veivaamaan. Nosta pikkuhiljaa käsipainojen kokoa ja päästä ulos, örise ja örise mitrn suinkaan vain äijästä lähtee. Nyrkkeilysäkki toimii hyvin myös adrenaliinin lähteenä.
 
Tänäpäivänä voisin luonnehtia tasoani maailmanluokan örinälaulajana. Opinnäytetyönäni voisin käyttää vaikka kertomusta siitä, kun murisin karhun kanssa kilpaa. Otso se luikki karkuun kuin pieni oravanpoikanen kun allekirjoittanut vastasi metsän kuninkaan karjuntaan äärimatalalla murahduksella kasvotusten.
 
To Live is To Die.
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti