Muusikoiden.net
20.06.2018
 

Laulaminen »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Laulun äänitys kamat. miten? mistä? häh?
1
AnniCav
12.11.2014 14:24:48
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moikka!
Kyselisin teiltä vähän kokeneemmilta ihmisiltä tätä asiaa, kun en mistään ole vastausta löytänyt.
 
Minä ja siskoni rakastamme laulaa ja lauleskelemme paljon kotosalla. Yhdessä ja erikseen. Nyt joulun alla ajattelin toteuttaa monivuotisen haaveemme ja hommata yhteiseksi joululahjaksemme laitteet joilla voisimme äänittää laulua ja saada se oma laulu ja tausta musiikki (esim joku youtube instrumental versio) siihen samaan niin että ne voisi yhdistää.
 
Ollaan toki äänitelty paljon lauluamme esim kameralla ja kännykällä mutta se ei ole ollenkaan sama, kuin kunnon mikki yms härpäkkeet.
Eli miten tämä onnistuu? Millä kamoilla saisin laulua äänitettyä tietokoneelle ja millä ohjelmalla saisin jonkun musiikin siihen taustalle. Olen siis täysin maallikko näissä jutuissa ei mitään kokemusta tämmöisistä.
Joten voisiko joku vaikka linkata suoraan jostain nettisivulta omasta mielestään hyvän hinta-laatusuhteen kamat laulun äänittämiseen? Erikseen tai valmiissa paketissa.
Ja jos vaan joku jaksaisi niin muutenkin käytännön neuvoja olisi kiva saada. Tiedän sen verran että jonkun mikin tarvitsen ja jonkun äänikortin? ja johtoja ja jonkun äänitys ohjelman. Mutta jos joku vaan voisi linkata suoraan mitä kannattaisi hankkia niin ei tartteisi tilailla "vääriä" tuotteita ja sitten mettiä että mitä näillä tehdään apua ja onko tämä nyt hyvä vai huono tuote kannattaako ostaa.
Kaunis kiitos auttajille! :))
 
kalakukko
13.11.2014 12:19:19 (muokattu 13.11.2014 12:21:10)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moi!
Tuolta studiotyöskentelypuolen keskusteluista löytyy paljon tietoa näistä.
 
Mikkivaihtoehdoista voisin mainita ainakin tuon Shure SM58:n, jonka uskoisin olevan perusvarma valinta. Se on tosin niin suosittu, että käytettyjen markkinoilla pyörii kuulemma jonkin verran myös väärennöksiä, joiden laatu on sitten mitä on. Uutena tuolla on hintaa reilut 100 euroa ja kestävä peli.
 
Äänikorttivaihtoehtoja on kanssa pilvin pimein. Tässä esimerkiksi tällainen ulkoisen USB:hen menevä äänikortti Focusrite Scarlett 2i2:
http://www.thomann.de/fi/focusrite_scarlett_2i2.htm
 
Itse en ole tuota käyttänyt, mutta siinä on 2 mikkiesivahvistinta. Mikrofonilta tuleva signaali on siis sen verran heikko, että se täytyy vahvistaa. Tuon äänikortin kautta voi siis äänittää kahdella mikillä samaan aikaan ja siitä olisi sitten iloa, jos hankitte joskus toisenkin mikin.
 
Äänityohjelmia onkin sitten pilvin pimein. Ilmaisia löytyy myös ja usein äänikorttien ohessa tulee myös jonkinlaisia "riisutumpia" versioita maksullisista ohjelmista.
 
Hetken kun puljaa niin pääsee alkuun eikä homma sitten mitään mahdotonta rakettitiedettä olekaan.
 
Äänikorttia hankkiessa tulee muistaa selvittää, että se on yhteensopiva tietokoneesi kanssa.
 
Tsemppiä äänitysten alkuun :)
 
Ei ole. Parilla kolmella hullulla vaan, ja sitten ne vaihtelee niitä aina että vaikuttaisi että olisi monta.
rockid
18.11.2014 08:24:54 (muokattu 18.11.2014 09:26:11)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moi!
 
Kannattaa oikeasti unohtaa kaikki äänikorttien sekä studiosoftien kanssa säätö. Nykyajan diginauhoittimilla saa hyvää jälkeä mutta nopeammin, vaivattomammin sekä monissa tapauksissa myös halvemmin. Itse käytän Zoom r8:a. Tallentimessa on edellämainitut etuasteet molemmissa kanavissa, joten mikki sisään ja menoksi. Shuren Sm 58 on hyvä ja vuodenvarma vaihtoehto kaikille mutta halvemmillakin mikeillä saa hyvää jälkeä.
 
Laite maksaa 240e. Se on täydellinen kuvailemaasi nauhoitteluun. Laitteeseen saa samanaikaisesti nauhoitettua 2 raitaa. Esim: laulu sekä karaoketausta. Kaikenkaikkiaan laite pystyy toistamaan 8raitaa samanaikaisesti. Eli voitte molemmat laulaa taustan päälle ja laulaa vaikka stemmat niille. Laitteessa hyvät efekti/kaikumahdollisuudet. Kuten kaikki laittteet niin myös tämä vaatii jonkin verran manualin käyttöä että pääsee alkuun. Mutta kaikenkaikkiaan erittäin helppokäyttöinen laite :) Olen myös hommannut saman laitteen isälleni sekä kahdelle työkaverilleni.
 
Toinen erittäin varteenotettava vaihtoehto on jos sulta löytyy iPad. Latasin itse siihen Music Studio softan. Se on hyvä studio-ohjelma johon saa vaikka 100 raitaa päällekkäin. Edellämainitut efektihommat löytyy myös tästä. Tausta netistä ja eikun laulamaan. Nauhoitus onnistuu loistavasti iPadin omalla mikrofonilla. Ainoa mitä tarvii on sulkevat studiokuulokkeet jotta lauluraidoista tulee siistit sekä meluvapaat. Hinta taisi olla 16e.
 
Tässä linkit pelkästään iPadilla tekemään laulucovereihini. Kuuntele kuulokkeilla tms jotta kuulet äänenlaadun paremmin. Laulut on nauhoitettu sekä miksattu iPadissa. Laulut on tarkoituksella miksattu "ohkaiseksi" koska se kuuluu Folk musaan mutta tästä näkee että pelkästään tabletilla pystyy tekemään nauhoituksia....
 
Blowin' in the wind by Bob Dylan(Vocalcover by ro: http://youtu.be/k0kD8diivAM
 
Mr Tambourine Man by Bob Dylan(vocalcover by rock: http://youtu.be/Q9gKzAyC41g
 
Vastaan miel lisäkysymyksiin.
 
KARI
 
"juo viskisi vedellä,ilman vettä tai kuin vettä" -skotlantilainen sananlasku-
Viocress
18.11.2014 20:43:00
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

"Kannattaa oikeasti unohtaa kaikki äänikorttien sekä studiosoftien kanssa säätö."
Jos tätä asiaa kysyisi keneltä tahansa ammattilaiselta ja asiasta tietävältä, vastaus olisi päinvastainen. Tietokone+äänikortti-yhdistelmä on joka suhteessa kätevämpi kuin vanhanaikaiset raiturit.
 
Nykyajan diginauhoittimilla saa hyvää jälkeä mutta nopeammin, vaivattomammin
Makuasia tietty mutta omasta mielestäni raiturien valikkoselaaminen on huomattavasti hankalampaa kuin tietokonesoftan kanssa.
 
"sekä monissa tapauksissa myös halvemmin.
Laite maksaa 240e"

Toisessa postauksessa mainittu Focusrite Scarlett maksaa 100e vähemmän.
 
"Kaikenkaikkiaan laite pystyy toistamaan 8raitaa samanaikaisesti."
Tietokonesofta pystyy toistamaan konetehoista ja softan omista rajoituksista riippuen loputtoman määrän raitoja.
 
"Laitteessa hyvät efekti/kaikumahdollisuudet."
Tietokonesoftan efekti & kaikumahdollisuudet ovat loputtomat, ei vain "hyvät".
 
"Kuten kaikki laittteet niin myös tämä vaatii jonkin verran manualin käyttöä että pääsee alkuun. Mutta kaikenkaikkiaan erittäin helppokäyttöinen laite"
Jälleen makuasia, mutta väitän aloittelijan pääsevän helpommin alkuun tietokonesoftan perustoimintojen kanssa kuin raiturin valikkoja selaamalla.
 
kausalgia.bandcamp.com
Gingerlady
18.11.2014 22:24:00 (muokattu 19.11.2014 06:26:41)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tietokonesofta pystyy toistamaan konetehoista ja softan omista rajoituksista riippuen loputtoman määrän raitoja.

Tietokonesoftan efekti & kaikumahdollisuudet ovat loputtomat, ei vain "hyvät".

 
Loputtomille mahdollisuuksille onkin kovasti tarvetta jos halutaan nauhalle taustanauha + laulu. Kannattaa lukea alkuperäinen kysymys.
 
Viocress: Jos tätä asiaa kysyisi keneltä tahansa ammattilaiselta ja asiasta tietävältä, vastaus olisi päinvastainen. Tietokone+äänikortti-yhdistelmä on joka suhteessa kätevämpi kuin vanhanaikaiset raiturit
 
Kukaan ei epäile että digiraituri päihittää ammattitason studio-ohjelmat, mutta onhan se päivänselvää että raituri vaan on helpoin aloittelevan nauhoittelijan käsissä. Piuhat kiinni, tasot kohdilleen ja menoksi.
 
Tietokone+äänikortti-yhdistelmä on joka suhteessa kätevämpi kuin vanhanaikaiset raiturit
 
Tuo "vanhanaikainen" kommentti sai hymyn korville. Raiturien kehitys on mennyt hurjasti eteenpäin viime vuosina. Niiden avulla moniraitatallennus on tehty todella helpoksi ja siksi onkin suosittuja amatööripiireissä. Ne antavat hyvän vaihtoehdon ihmiselle jolle tietokone/äänitysosaaminen on lähtökuopissa.
 
Vaihtoehtoisesti voit alkaa funderaamaan et pyörittääkö kone edes studio-ohjelmaa, minkä interfacen hommaa ym.. ja kun saa vihdoin studio-ohjelman pyörimään niin alkaa miettimään et mitä helvettii noi audiobussit on. No sitten vaan 800 sivuinen manuaali kouraan ja opiskelemaan.
 
Itse kun aloittelin niin mulla meni viikkoja että sain mitään ääntä cubasesta. Suosittelen lämpimästi raituria.
 
Tässä pari You Tube pätkää. Näissä käytetty tota Zoomin r8:a
 
Layla - Eric Clapton Vocal Cover - Mic Sennheiser: http://youtu.be/JOqg2O82tE4
 
BILLY JOEL HONESTY VOCAL COVER - Sennheiser MD 421: http://youtu.be/VVyTAV05SFE
 
EVERY BREATH YOU TAKE - VOCAL COVER - THE POLICE: http://youtu.be/bvBCbwUbhGw
 
Viocress
19.11.2014 08:06:57
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

"Kukaan ei epäile että digiraituri päihittää ammattitason studio-ohjelmat, mutta onhan se päivänselvää että raituri vaan on helpoin aloittelevan nauhoittelijan käsissä. Piuhat kiinni, tasot kohdilleen ja menoksi."
 
En ymmärrä. Interfaceen laitetaan ihan yhtälailla piuha kiinni ja menoksi. Äänitysohjelmasta pitää osata painaa reciä. Jos ei osaa käyttää tietokonetta muutenkaan niin ohjelma voi aluksi vaikuttaa hankalalta, mutta yhtälailla raiturin käyttöliittymässä on aluksi vähän opettelemista.
 
"Vaihtoehtoisesti voit alkaa funderaamaan et pyörittääkö kone edes studio-ohjelmaa, minkä interfacen hommaa ym.. ja kun saa vihdoin studio-ohjelman pyörimään niin alkaa miettimään et mitä helvettii noi audiobussit on. No sitten vaan 800 sivuinen manuaali kouraan ja opiskelemaan."
 
Mikä tahansa kone joka jaksaa pyörittää facebookia jaksaa kyllä pyörittää kahta raitaa. Interfaceksi käy vaikka tuo aiemmin mainittu Focusrite. Studio-ohjelman saa pyörimään asentamalla sen oikein. Audiobusseja ei ole pakko käyttää jos ei halua. Manuaalistakin voi käyttää "haku"-toimintoa jos etsii jotain tiettyä asiaa.
 
"Itse kun aloittelin niin mulla meni viikkoja että sain mitään ääntä cubasesta. Suosittelen lämpimästi raituria."
 
Jos äänen saamiseen on mennyt viikkoja niin vika on kyllä jossain ihan muualla kuin interface+tietokone-yhdistelmän käyttämisessä. Noiden käyttöönotossa menee oikein tehtynä n. 10-15min.
 
kausalgia.bandcamp.com
Gingerlady
19.11.2014 08:34:27
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jos äänen saamiseen on mennyt viikkoja niin vika on kyllä jossain ihan muualla kuin interface+tietokone-yhdistelmän käyttämisessä. Noiden käyttöönotossa menee oikein tehtynä n. 10-15min.
 
Se olikin pointti. Liian vaikeaa jos ei ole pelannut tietokoneiden kanssa.
 
I'll rest my case....
 
Klezberg
19.11.2014 10:32:34 (muokattu 19.11.2014 10:39:26)
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

No mä olen käyttänyt tietokoneita 70-luvulta alkaen, musahommissakin jo 25 vuotta. Kotona on interface valmiina niin työhuoneessa kuin olohuoneessa. Mutta kyllä tarpeet tuntuu jakautuvan semmoisiin, joita tehdään tietsikan kanssa, ja semmoisiin joissa soittaminen/laulaminen on pääasiana, ja tietsikan käyttö siinä on hankalaa. Ei sitä saa kuitenkaan sijoitettua niin että sitä pääsee käyttämään vaivattomasti. Tai saisi, mutta liikaa säätämistä sen sijaan että soittaisi ja laulaisi.
 
Kyllä kaikenlaisille ratkaisuille on paikkansa. 90 -luvulla kotiäänityksiä tehtiin kasettineliraitureilla. Tekniikalla ei päässyt kikkailemaan mutta niinpä siinä sitten keskityttiin soittamaan ja laulamaan.
 
Tulee soiteltua mitä milloinkin jotenkin sinne päin milloin milläkin soittimella.
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti