Muusikoiden.net
27.05.2018
 

Laulaminen »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Lauluharmoniat ja niiden opetteleminen kotikonstein?
1
mutkis
30.10.2014 14:37:42
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Terve!
 
Löytyisikö vinkkejä laulamisen ja varsinkin lauluharmonioiden harjoittelemiseen kotona? Kitaraa olen soitellut jo vuosia, itseopiskellen lähinnä, joten jotain hajua on teoriasta ja tiedän intervallit jne. Mutta jostain syystä laulaminen ja varsinkin lauluharmoniat tuottavat ongelmia. Suoraan sanottuna en oikein tiedä kuinka harjoitella ja koko juttu tuntuu niin isolta asialta ettei siitä tiedä mistä lähestyä.
 
Kaipaisinkin siis vaikka linkkejä helppoihin biiseihin joissa selkeitä laulumelodioita ja harmonioita tai/ja muuta konkreettista jolla pääsisi hommaan kiinni. Nuotteja en voi sanoa osaavani lukea mutta saan niistä ajan kanssa kyllä selvää :)
 
Kitaralla olen ottanut esim pohjaäänen ja "laulanut" terssi tai kvintin itse mutta melkein ensin on pitänyt treenata ennekä on alkanut treenaamaan. Ihmisäänen kanssa homma tuntuu jotenkin liiankin abstraktilta. Laulutunteihin ei valitettavasti ole aikaa eikä rahaakaan tällä hetkellä ja musa jututkin on kausittaisia projektiluontoisia joten olisi hienoa jos joku osaisi antaa jotain treeni ohjeita/ vinkkejä joita tahkota kotona.
 
T:Mika
 
-
Khassera
30.10.2014 21:15:23
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jos laulutekniikka, eli äänentuotto on edes jotenkuten hallussa, ja osaat vaikkapa hyräillä melodioita niin paras apu harmonioiden/stemmojen hakemiseen on ääninauhuri. Esim puhelimessa, tietokoneella (audacity on aika loistava), käsipelinauhuri jne.
 
Hyräile/laula perussävel nauhalle, toista ja laula päälle harmonia. Kuuntele, menikö kohilleen, jos ei, poista toinen raita ja yritä kunnes menee kohilleen. Voit myös harjoitella acappellana kaikki raidat jos osaat soittaa ne jollain instrumentilla.
 
- Soita instrumentilla raita nauhalle
- KUUNTELE raidasta fraasi/pätkä
- PYSÄYTÄ raita
- NAUHOITA laulua
- Toista kunnes kokonaisuus kasassa
 
Disclaimer: Pidätän oikeudet puhua paskaa ja huudella mitä sattuu mihin sattuu tietämättä mistään mitään.
mutkis
31.10.2014 22:48:13 (muokattu 31.10.2014 22:50:34)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kiitos vastauksesta!
 
Ehkä mulla on tässä asiassa vaan "asenneongelma" kun ajattelen sen liian vaikeana ja toisaalta oletan että tottakai pitäis pystyä vaikka en aiemmin ole juurikaan laulanut enkä varsinkaan stemmoja lukuunottamatta yhtä demoa mutta siinä ehtikin kokeilla minkälaisia ääniä pitäisi laulaa ja opetella ne. En siis sano että se helppoa olisi mutta suurin ongelmani taitaa olla se että kitaraa soittaessa pystyn ja automaattisesti ajattelen visuaalisesti mitä soitan ja tietysti kuuntelen mutta jos joku laulaa ja siihen lennosta pitäisi harmoniaa vetää niin ei jotenkin ajatus ja ääni kulje tarpeeksi nopeasti. Ja kun ei ole mistä ottaa "visuaalisesti" kiinni niin homma tuntuu kaoottiselta.
 
Tyttäreni lauleskelee ja pyysin laulamaan "pitkiä ääniä" niin pystyn kyllä perus terssin ja kvintin siihen laulamaan mutta se vaati vielä vähän liikaa aikaa että pystyisi livenä vetämään, tai oikeastaan sotken nyt asioita koska vertaan kitaran soittoon (jota takana n. 18v.) kun sillä pystyy improamaan melkolailla mutta laulaen sellaisesta ei tulei mitään.
 
Kai se on harjoituksen puutetta ja oikeasti vain treeniä niin kai se siitä sit lähtee tai sit lähtee soittimet :D
 
EDIT. Eli siis pystyn kyllä laulamaan stemmat kun kitarall/pianolla tms. kokeilee mitä pitää vetää mutta extempore ilman soitinta ei oikein lähde ellei ääni ole pitkähkö ja sekin hieman hakien.
 
-
Khassera
31.10.2014 23:40:55
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

mutkis: Eli siis pystyn kyllä laulamaan stemmat kun kitarall/pianolla tms. kokeilee mitä pitää vetää mutta extempore ilman soitinta ei oikein lähde ellei ääni ole pitkähkö ja sekin hieman hakien.
 
Joo, eli suhteellinen sävelkorva on muka harjoittelematon, mutta ite nappasin 0.3hz tuloksen adaptive pitch testistä (http://tonometric.com/adaptivepitch/) jo vuosi sitten enkä sillon vielä kyennyt laulamaan pelkästä soinnusta lähtemällä biisiä/fraasia. Se vaatii vain ja ainoastaan harjoittelua, ja hyvän laulutekniikan että tiedät "mistä" mikäkin nuotti lähtee. :)
 
Disclaimer: Pidätän oikeudet puhua paskaa ja huudella mitä sattuu mihin sattuu tietämättä mistään mitään.
PJS
02.11.2014 13:05:51
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Eri intervallit pitää opetella kuulemaan ja "tuntemaan" päässä et niitä voi menestyksekkäästi laulaa lennosta. Paras tapa treenata tota on joko itsekseen äänittämällä tai sit laulutaitoisen kaverin kanssa livenä soittaa vaikka kitaralla tai pianolla aluksi yhtä tai kahta sointua joiden päälle toinen ääni laulaa yksinkertaista "leadia" esim. ihan yksittäisellä vokaalilla tai muutamalla sanalla ja sit itse koittaa laulaa siihen mahdollisimman orjallisesti sitä loogisesti seuraavaa stemmaa. Tää on erinomaista treeniä korvan totuttamiseen.
 
Toinen hyvä treeni on se, et lead ääni laulaa ihan ilman säestystä jotain ääntä tai melodianpätkää ja siihen yrittää korvalla löytää "oikealta" saundaavan stemman.
 
"Constantly choosing the lesser of two evils is still choosing evil."
gunner
04.11.2014 15:29:25
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Stemmoissa avainasiana on tosiaan vaan laulaa niitä ihan järkyttävän paljon, jotta ne alkaa tulla automaattisesti mihin tahansa biisiin. Eli valitse joku tuttu biisi, josta tykkäät, ja joko hae kitaran kanssa oikeat nuotit, tai laula vain väkisin. Virheitä on harjoitellessa turha pelätä, kunhan laulat jotain muuta kuin päälauluraitaa, olet jo matkalla kohti kehittymistä.
 
Esim. Metallican Nothing Else Mattersissa on stemmoja läpi biisin, eivätkä ne ole edes mitään korkeita. Kun stemma on myös valmiiksi laulettuna levyllä, on siihen huomattavasti helpompi päästä kiinni kuin ilman.
 
Kun ylempi terssi alkaa olla hallussa, kannattaa minusta vasta siirtyä laulamaan alempaa terssiä. Se on yleensä vaikeampi kuulla, ja sen kanssa täytyy enemmän keskittyä kuuntelemaan taustalla olevia sointuja, jotta osaa sovittaa nuotin oikein. Laulamalla paljon tässä kuitenkin harjaantuu, ja lopulta kaikissa (ainakin popissa ja rokissa) stemmoissa on vain kyse siitä, mikä kuulostaa milloinkin hyvältä.
Numb
04.11.2014 15:38:28
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

mutkis: Kaipaisinkin siis vaikka linkkejä helppoihin biiseihin joissa selkeitä laulumelodioita ja harmonioita tai/ja muuta konkreettista jolla pääsisi hommaan kiinni. Nuotteja en voi sanoa osaavani lukea mutta saan niistä ajan kanssa kyllä selvää :)
 
Pistä CCR soimaan, ja laula jotain mitä Fogerty ei laula, mutta joka sopii siihen biisiin ja päämelodiaan. CCR:n biisit ovat juuri sopivan yksinkertaisia soinnutuksiltaan ja melodioiltaan, jotta niihin pääsee hyvin kiinni.
 
Voipi tehdä esim. niin, että nappaa kiinni melodiasta, ja sitten ikään kuin nykäisee siitä vähän ylös "soivalta" tuntuvaan korkeuteen. Ainakin minä päädyn yleensä tällä keinolla terssiin. Ja terssi on miellyttävästi soiva intervalli kyllä :)
 
Sävelet ja sanat, kitara ja laulu: Dunnet Head
mutkis
05.11.2014 16:03:22
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kiitokset osallistuneille jo tulleista vinkeistä ja aiheesta keskustelusta ja lisää saa tulla!
 
Just hyvä toi nothing else matters esim. ei nimittäin tullut mieleen vaikka MetallicA: t tulleet aikanaan kuunneltua hyvinkin. Toi Fogerty/CCR juttu pitää kans tsekata kun just haussa oli sellaisia missä olis "helppo" päästä kokeilemaan ja treenailemaan.
 
T: Mika
 
-
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti