Muusikoiden.net
22.05.2018
Gibson Custom Shopin upeat 2018-mallit nyt esillä Kitarapajassa 

Laulaminen »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Isku kaulaan ja ääni rikki
1
Rallattelija
18.12.2010 13:40:51
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Nyt kun olen kohta vuoden tässä odotellut ja parannellut ja vieläkin on suunnattomia ongelmia ton päätä ja hartioita yhdistavän ruumiinosan kanssa.
 
Helmikuussa 2010 onnistuin laskemaan pulkalla mäkeä alas. Ei kuitenkaan oltu ihan perinteisessa pulkkamäessä vaan astetta hurjemmassa. No nyppylän päällä kun oltiin niin minä sitten ensimmäisenä laitoin ison takamukseni siihen ainokaiseen pulkkaa ja tönäisin alkuvauhtia. vauhti kiihtyi aivan yllätys hurjaksi ja arviolta vauhtia oli reilusti yli 50km/h ehkä jopa yli 60km/h. Lumen pöllyäminen vei näkö ja hengitys kyvyn ja sitä alkoi jo odottaa tasaista maata ja vauhdin hurman päättymistä. Juuri kun mäki alkoi loiventua tapahtui jotain odottamatonta. tunsin kovan iskun kaulassa ja takaraivo kolahti rinteeseen. mitä, mitä, mitä tapahtui..
 
Muutamia minuutteja myöhemmin sain kerättyä itseni jaloilleni kovin ponnistuksin ja kohti sairaalaa. Puhuminen onnistui ainoastaan huutamalla ja sekin tuli ulos käheänä kuiskauksena. Yskitti. Piti matkalla autolle varmistella asioita ja hieman verta sieltä kurkusta tulikin mutta vain vähän ja sekin tyrehtyi nopeasti. Yskitti lisää ja hengittäminen on edelleen raskasta ja vaikeaa. Olimme ripeitä ja pääsimme aloittamaan hoidon ja varautumaan hengitys teiden tukkeutumiseen turvotuksen takia joten kaikki tuntui olevan jo vähän paremmin.
Näin harrastelija laulajana olin kuitenkin huolissani eniten äänestä joka tuntui jo kaikissa mielikuvissa olevan lopullisesti menetetty.
 
Tuo kyseinen isku kaulaan johtui 5-7mm vaijerista joka oli poikittain alastulijaan nähden ja vedetty niin kovaan kiinni ette ollut mitään mahdollisuuksia, että se olisi lähteny liitoksistaan irti ja näin keventänyt osumaa. Vaijeri osui ensin aivan kaulan alaosaan, ehkä hieman vasemmalle sivulle jäljistä päätellen. Arviolta solisluu olisi ottanut vastaan suurimman paineen. Siltikin kova vauhti ja hieman takanojainen asento antoi vaijerille mahdollisuuden "liukua" kaulaa pitkin ylös aina leukaan asti jolloin se irtosi.
 
Nyt melkein vuosi myöhemmin olo on ollut jo muutaman kuukauden paljon parempi Olinhan käheänä monta monituista kuukautta joka tuntui ikuisuudelta ja puhuminenkin onnistuu nykyään normaalisti. Ongelmia on enään laulamisessa. Matalalta ja puheäänen korkeudelta laulaminen luonnistuu hyvin mutta huutaminen ja äänen särkeminen ei oikein onnistu katu-uskottavasti. Jossain vaiheessa ylöspäin mentäessä ääni alkaa kiristymään käsittämättömän paljon, muuttuu hyvin tunkkaiseksi ja katoaa noin kolme puolikasta ennen entisen maksimin saavuttamista jossa oli vielä lisäksi pieni puristusvara vaikka kiristyikin luonnottamaksi mössöksi jonka takia sitä ei tullut käytettyä. Falsetti on yhtälailla tunkkainen ja todella vaikea saada esiin. Yleensäkin korkealta laulaminen on tuskallista ja tuntuu että kurkkua täytyy kiristää niin että jalkojen suonikohjutkin repeää miljooniksi pieniksi palasiksi.
Vähänkin pidempi fraasi saa hapen loppumaan vaikka ennen ei ollut mitään ongelmaa.
 
Laulaessa kurkussa tuntuu sellainen hassu paine ja se tuntuu ahtaalta. Tutkimuksissa todettiin äänihuulten olevan vahingoittumattomat mutta turvoksissa tulehtuneet. Samat oireet jakaantuivat myös muualle kurkkuun.
 
Kysymyksiä mulla on varmasti enemmän kuin mihin 10 neroa ehtii vastata niin laitetaan vaan suurimmat tähän.
 
Treenaaminen jäi ton tapahtuman jälkeen ja satunnaisesti oon jotain lauleskellu omaks iloks eli ei sitä rasitettu ole.
 
Mitä tuolla kurkussa on voinut tapahtua/vinksastaa
 
Onko mahdollista terapioda tuollaista kuntoon vai onko joku kirurginen toimenpide ainoa mahdollisuuteni vai jäänkö tälläiseksi nyhveröksi lopun elämäkseni.
 
PS. Ei mulla kuitenkaan oo suonikohjuja vaikka niin sanoinkin.
 
Miksi laulaa nuotilleen kun nuotin vieressä on enemmän tilaa!
Numb
18.12.2010 15:23:27
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Foniatrille kattomaan mikä on homman nimi.
 
Mrwggrgrgglrlrlrlrgrglrllgrl - Kampela77
BigAgib
28.12.2010 18:04:12
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Oliskohan "aatami omena" saanut tärskyn/ murtunut jonkin verran?
Sulla kävi kova säkä ettei pää irronnut kokonaan!
Mitä lääkäri sanoi, kun kävit? Luulis, että olisi kuvattu jotain, jos tuli vertakin ja kaikkea?
 
Saattaa olla , että henkitorveen on jäänyt joku "rustottuma tai muuta?
 
Täähän nyt siis on aivan arvailua!
 
Tommi S.
28.12.2010 20:03:21
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Olen noista Complete Vocal Technique materiaaleista lukenut että yleinen syy miksi ääni pettää on ihan lihasvoiman puute. Laulaminen vaatii aika paljon lihasvoimaa vatsassa ja kyljissä, varsinkin korkeammalta laulaminen ja pitkät fraasit.
 
Tuosta kertomuksesta pistää silmään nämä kaksi kohtaa:
...Treenaaminen jäi ton tapahtuman jälkeen ja satunnaisesti oon jotain lauleskellu omaks iloks eli ei sitä rasitettu ole.
 
...Vähänkin pidempi fraasi saa hapen loppumaan vaikka ennen ei ollut mitään ongelmaa.

 
Jos on käynyt niin että on melkein vuosi oltu laulamatta, niin olisiko mahdollisesti kunto päässyt samalla romahtamaan, ja nykyisillä lihasvoimilla ei enää lauletakaan niin kuin ennen? Onko urheiluharrastuksia ja paljonko menee Cooperin testissä?
 
Laulutekniikka on voinut myös huomaamatta muuttua, kun kurkku yrittää kompensoida alakehon puuttuvaa lihaskontrollia, ja tämä voi tuntua siten että kurkku tuntuu laulaessa erilaiselta kuin ennen.
 
Jos laulaessa kurkkuun sattuu, niin se on selvä merkki että kurkussa on jotain vialla tai tekniikka on väärä, mutta jos laulaminen ei satu, vaan tuntuu vain vaativan enemmän ponnistelua kuin ennen, niin se voi hyvinkin olla vain lihastreenin puutetta.
Rallattelija
29.12.2010 16:33:43
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hoito on tapahtunut Helsingissä korva klinikalla. On tunnusteltu ulkoapäin ja tutkittu tähystimellä ja peileillä. Mitä mulle on kerrottu niin ei kuulemma mitään muuta vikaa kuin turvotusta ja tulehdusta joka on jokaisella kerralla ollut parempi. Kokonaan toi punaisuus ei välttämättä tuu poistumaankaan koska tupakoin jonkin verran. Lopettamista on yritetty pariin otteeseen mutta ei oo oikein nyt natsannu. Mitään konkreettista vikaa edellä mainittujen lisäksi ei ole löytynyt. oon tässä ollu jo pitkään kahden vaiheilla meenkö jonnekin yksityiselle. Täytynee kai mennä jos vaan löytäis hyvän lekurin.
 
Urheilua en oo harrastanu pitkiin aikoihin mutta työt joita teen on kaikki hyvinkin fyysisiä. Joskus oon ajanpuutteen ja eukon (ex) takia laulamatta melkein vuoden ja vaikutus ei ollut ollenkaan tällainen. Paras tatsi toki oli ruosteessa mutta pienelä harjoittelulla laulaminen alkoi luistaa vanhaan malliin yllättävän nopeasti..
 
Miksi laulaa nuotilleen kun nuotin vieressä on enemmän tilaa!
Tommi S.
29.12.2010 18:20:21
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jos osaat kirjoittaa englannin kielellä, niin voisit mennä kysymään tuolta Complete Vocal Instituten nettifoorumilta. Siellä pyörii niitä laulunopettajia ja muita jotka usein pystyy ihan ääninäytteestä sanomaan että mikä laulutekniikassa on vikana, tai kuulostaako olevan jotain muutakin pielessä. Osoite on http://forum.completevocalinstitute.com
 
Vielä kun luen tätä kohtaa tuosta kirjoituksestasi:
Yleensäkin korkealta laulaminen on tuskallista ja tuntuu että kurkkua täytyy kiristää niin että jalkojen suonikohjutkin repeää miljooniksi pieniksi palasiksi.
Vähänkin pidempi fraasi saa hapen loppumaan vaikka ennen ei ollut mitään ongelmaa.

 
niin herää kysymys että kun sanot että "korkealta laulaminen on tuskallista", niin tarkoitatko että kurkkuun sattuu, vai että korkealta laulaminen on vaikeaa ja vaatii kovia ponnisteluja? Jos ihan oikeasti kurkkuun sattuu, niin silloin on kyllä varsin selvästi jotain vialla, mutta jos mihinkään ei satu, vaan laulaminen vaatii vain paljon yritystä, niin silloin tuntuu että kyseessä on ihan joku tekniikkaongelma jonka voi korjata ehkä hyvinkin helposti.
 
Ja tuo kun sanot että pitkissä fraaseissa happi tuntuu loppuvan, niin mielestäni mikään kurkkuvamma ei edes teoriassa voi aiheuttaa tuollaista, sillä hengitysilman säätely tapahtuu keuhkoissa keskikehon lihasten avulla, eli siellä se ongelma tuntuisi olevan. Samoin tuo että kurkkua pitää kiristää niin että "suonikohjut repeää" kuulostaa tutulta, itsekin joudun kaikkein korkeimpia ääniä laulaessa puristamaan naama punaisena, mutta se ei ole kurkku joka siinä puristuu, vaan juurikin keskikehon lihakset, vaikka aina ei olekaan ihan helppo sanoa että mikä kohta kehossa tekee hommia, ellei vartavasten pysähdy tunnustelemaan että missä kohtaa kehossa nyt tehdään lihastyötä.
 
Olisiko ehkä mahdollista että näiden kuukausien aikana olet vain oppinut varomaan ääntäsi, ja käyttämään sitä säästellen, ja olet huomaamatta opetellut erilaisen äänenkäyttötekniikan, ja ikäänkuin unohtanut miten ennen lauloit? Tähän voisi viitata se että puhuminen ja ns. normaali laulaminen onnistuu hyvin, mutta huutaminen ja äänen särkeminen ei, eli ikäänkuin olisit unohtanut kovemman äänenkäytön tekniikan.
Rallattelija
29.12.2010 18:45:36
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tommi S.: Jos osaat kirjoittaa englannin kielellä, niin voisit mennä kysymään tuolta Complete Vocal Instituten nettifoorumilta. Siellä pyörii niitä laulunopettajia ja muita jotka usein pystyy ihan ääninäytteestä sanomaan että mikä laulutekniikassa on vikana, tai kuulostaako olevan jotain muutakin pielessä. Osoite on http://forum.completevocalinstitute.com
 
Ideana sellainen jota harkitsen. huono oon kirjoittamaan enkkuu mutta onnistuu varmaan mukavasti eukon avustuksella. se taitaa tehdä mitä tahansa että kuulis mun taas laulavan silleen normaalisti =) Kai se on vähä tai enemmänkin pöpi ja tainnu kuulokin mennä =D
 
Vielä kun luen tätä kohtaa tuosta kirjoituksestasi:
 
niin herää kysymys että kun sanot että "korkealta laulaminen on tuskallista", niin tarkoitatko että kurkkuun sattuu, vai että korkealta laulaminen on vaikeaa ja vaatii kovia ponnisteluja? Jos ihan oikeasti kurkkuun sattuu, niin silloin on kyllä varsin selvästi jotain vialla, mutta jos mihinkään ei satu, vaan laulaminen vaatii vain paljon yritystä, niin silloin tuntuu että kyseessä on ihan joku tekniikkaongelma jonka voi korjata ehkä hyvinkin helposti.

 
tuskalla en nyt kipuihin viittaa vaan juurikin siihen vaikeuteen ja kiristämiseen.
 
Ja tuo kun sanot että pitkissä fraaseissa happi tuntuu loppuvan, niin mielestäni mikään kurkkuvamma ei edes teoriassa voi aiheuttaa tuollaista, sillä hengitysilman säätely tapahtuu keuhkoissa keskikehon lihasten avulla, eli siellä se ongelma tuntuisi olevan. Samoin tuo että kurkkua pitää kiristää niin että "suonikohjut repeää" kuulostaa tutulta, itsekin joudun kaikkein korkeimpia ääniä laulaessa puristamaan naama punaisena, mutta se ei ole kurkku joka siinä puristuu, vaan juurikin keskikehon lihakset, vaikka aina ei olekaan ihan helppo sanoa että mikä kohta kehossa tekee hommia, ellei vartavasten pysähdy tunnustelemaan että missä kohtaa kehossa nyt tehdään lihastyötä.
 
Olisiko ehkä mahdollista että näiden kuukausien aikana olet vain oppinut varomaan ääntäsi, ja käyttämään sitä säästellen, ja olet huomaamatta opetellut erilaisen äänenkäyttötekniikan, ja ikäänkuin unohtanut miten ennen lauloit? Tähän voisi viitata se että puhuminen ja ns. normaali laulaminen onnistuu hyvin, mutta huutaminen ja äänen särkeminen ei, eli ikäänkuin olisit unohtanut kovemman äänenkäytön tekniikan.
 
Tätä tekniikan uusiutumista olen itsekin miettinyt mutta jotenkin onnistunut hylkäämään ajatuksen. hylkäämään lähinnä sen takia etten usko tuon iskun vaikuttaneen tekniikkaan mutta toi unohtaminen ja varovaisuus yhdessä tietysti vois olla jotain.
 
Meen nyt joka tapauksessa foniatrille keskustelemaan ja pyytämään että tutkittaisiin kunnolla ja viimeisen päälle. ja taidan käydä kurkistamassa tuota linkkiä tarkemmin =)
 
Jos on suositella lääkäreitä helsingin alueelta ja yksityisiä niin otetaan avosylin vastaan.
 
Miksi laulaa nuotilleen kun nuotin vieressä on enemmän tilaa!
Kalmo
03.01.2011 15:23:00
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Älkää nyt hyvät hullut jumalauta pelleilkö toisen kanssa!!!!
"Mene tohtori Hyväolon nettipalstalle kysymään."
 
Kyllä kai torvempikin tapahtumakuvauksesta tajuaa, ettei tässä nyt ole sijaa millekään itsepuoskaroinnille.
 
Käy asiantuntijalääkäreillä jatkossakin ja hanki foniatrilta lähete puheterapeutille, joka osaa jumpata vaurioituneet äänielimesi kuntoon aiheuttamatta vahinkoa. Laulunopettaja ei siihen välttämättä pysty. Äänesi täyteen palautumiseen voi ihan hyvin mennä 2-3 vuotta, varaudu kärsivälliseen kuntoutukseen.
 
Itse ylirasitin kurkkuani väärässä asennossa teini-ikäisenä vuoden verran. Äänen palauttamiseen meni ammattilaisilta yli viisi vuotta.
 
Monet mainituista jutuista, varominen yms. varmasti vaikuttavat asiaan, mutta miten paljon ??? Sen arvioinnin jättäisin kyllä täysin live-ammattilaisille, en nettipersoonille.
 
Asus P5B, E6600 Core 2, E-MU 1820, 2 G RAM, GF 7300 Keski-ikäisellä amatöörillä on se etu, että edessä olevia turhautumisen vuosia on vähemmän.
Rallattelija
11.02.2011 13:20:44
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Nyt on sitten kulunu 1v ja 2pv tosta onnettomuudesta ja pääsin lopultakin kaivatulle foniatrille. Ongelmia tuntui olevan vasemman puoleisessa äänihuulessa joka tän hetkisten veikkausten myötä johtuis jostain hermovauriosta. Ens kuun alussa sitten ottamaan siitä tarkemmin selvää. Ja vaikka vika hermoissa olisikin niin välttämättä ei enää testeissä näy niin selvästi että siitä vois mitään sanoo. taitaapi tulla tosi pitkä prosessi eikä välttämättä saa koskaan ääntä takas =(
 
Toisaalta tässä on hyvät puolensakin, Maailma saattaa pelastua
 
Miksi laulaa nuotilleen kun nuotin vieressä on enemmän tilaa!
Kalmo
21.02.2011 12:06:37
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Pidä lippu korkealla! Prosessin loppupäässähän saattaa odottaa aito Tom Waits-ääni tms. :o)
 
Ihmiskroppa korjaa kyllä itseään, kunhan omilla toimillasi pidät huolen, että se saa siihen tilaisuuden. Ole optimistinen. Kyllä sinä vielä hoilaat ihan kunnolla.
 
Asus P5B, E6600 Core 2, E-MU 1820, 2 G RAM, GF 7300 Keski-ikäisellä amatöörillä on se etu, että edessä olevia turhautumisen vuosia on vähemmän.
Rallattelija
27.02.2011 23:57:49
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kalmo: Pidä lippu korkealla! Prosessin loppupäässähän saattaa odottaa aito Tom Waits-ääni tms. :o)
 
Ihmiskroppa korjaa kyllä itseään, kunhan omilla toimillasi pidät huolen, että se saa siihen tilaisuuden. Ole optimistinen. Kyllä sinä vielä hoilaat ihan kunnolla.

 
Kovasti yritetään sitä positiivisuutta kylvää tonne korvien väliin. Toisaalta tähän laulamattomuuteen jotenkin turtuu ja näin vuoden tauon jälkeen ei enää tunnu niin pahalta ku tapahtuman aikoihin, vaikka kyllä sitä laulamista ikävä on. Räkäokessa jotain pientä silloin tällöin tulee lurautettua. Toivotaan että tää tästä lähtee parempaan suuntaan. nyt tossa itsekseni kävin läpi niin puol oktaavia puuttuu yläpäästä. Sillä ei oikee penisrokki tahdo taittua =)
 
Mutta mennääjn sillä mitä on ite hommattu ja vaikka sitte akkari settii joku kaunis päivä.
 
Miksi laulaa nuotilleen kun nuotin vieressä on enemmän tilaa!
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti