Muusikoiden.net
26.05.2018
 

Laulaminen »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Hyviä duettoja korkealle naisäänelle ja matalalle miesäänelle?
1
Jennushka
30.11.2010 00:58:48
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Eli tällaisia duettoja hakusessa bändin harjoiteltavaksi! Naislaulajan stemma on korkeahko mezzosopraano, mies baritonin luokkaa. Haluan, että molempien laulajien parhaat puolet pääsisivät esille.
 
Sellaiset, joista saa pelkällä kitarasäestykselläkin kivoja sovituksia, ovat erityisen jees.
 
Osteri
05.12.2010 00:20:32
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ehdotan tällaista kaunista kappaletta kuin Seven Seals. Älkää antako alkuperäisen metalliversion hämätä. Riisukaa kappale ja keskittykää melodiaan.
Ollaan tätä itse soiteltu äijien kanssa ja laululle on haasteellinen. Nimenomaan laulun ääripäät on niin kaukana, että ehkä parhaiten onnistuisi just tuolla ajattelemallanne tavalla. Siinä riittää ylä- ja alaäänelle tilaa. Kertokaa joskus kui onnistui.
 
http://www.youtube.com/watch?v=kNMYLAS8l2w
 
Enjoy !
 
Kirjoitan...siis ehkä en just nyt soita....
Loijaa
05.12.2010 16:12:30
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jennushka: Eli tällaisia duettoja hakusessa bändin harjoiteltavaksi! Naislaulajan stemma on korkeahko mezzosopraano, mies baritonin luokkaa. Haluan, että molempien laulajien parhaat puolet pääsisivät esille.
 
Sellaiset, joista saa pelkällä kitarasäestykselläkin kivoja sovituksia, ovat erityisen jees.

 
tulee mieleen heti tää biisi: http://www.youtube.com/watch?v=iAYYvoa6a6Q
 
samasta biisitä minun ja kaverini esittämä akustinen cover (jälkimmäinen biisi), hyvin toimii pelkällä kitaralla minusta: http://www.youtube.com/watch?v=uq-WI1MqiDI
 
ja sitten on tietenkin Nick Cave & Kylie Minogue: http://www.youtube.com/watch?v=lDpnjE1LUvE
 
You know that I would be a liar
jorre
21.12.2010 18:24:04
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tehkää itse niitä duettosovituksia. Tässä muutama neuvo:
 
Käyttäkää pääasiassa rinnakkaisia terssejä ja sekstejä. Välttäkää yksittäisiäkin kvartteja ja kvinttejä, puhumattakaan rinnakkaisista. No ehkä yksittäinen kvintti menettelee aloitus- tai lopetusnuottina. Pientä septimiä, suurta sekuntia ja tritonusta voi käyttää silloin tällöin mausteena.
 
Tavallisimmin tuollaisesta rinnakkaisesta sekstistä saa kiinni siten, että miesääni laulaessaan "samaa ääntä" solistin kanssa (todellisuudessa hän laulaa oktaavia alempaa), nostaakin stemmansa terssiä ylemmäs. Tällöin syntyy rinnakkainen seksti.
 
Joskus kun melodia liikkuu alhaalla, voi laulaa rinnakkaisessa terssissä. Siis oikeasti vain terssin etäisyydellä melodiasta. Tällöin naisääni laulaa aika matalalta ja miesääni aika korkealta.
 
Seuraava mahdollisuus on laulaa rinnakkaisessa desimissä. (Desimi on terssi + oktaavi.) Siitä taas saa parhaiten kiinni siten, että miesääni laulaessaan "samaa ääntä" solistin kanssa (todellisuudessa hän laulaa taas oktaavia alempaa), pudottaa stemmansa terssiä alemmas. Tämä desimi on myös maksimi etäisyys näiden kahden äänen välille. Tätä suuremmat intervallit eivät enää oikein hyvin soi yhteen, paitsi jos miesääni laulaa vain yksinkertaisia soinnun juurisäveliä, joka taas on aika yksinkertaista ja puuduttavaa, mutta saattaa joskus johonkin fraasiin sopiakin.
 
Sitten voi kokeilla vielä ns. vastamelodiaa, eli kun naisääni laulaa fraasin, joka päättyy pitkään nuottiin, niin sen pitkän nuotin aikana miesääni laulaa jotakin ihan muuta, esim. toistaa saman, jäljittelee muunnellen jne. Vastamelodiassa voi sitten vilkahdella melkein mitä intervalleja tahansa.
 
Ja nämä kaikki vaihtoehdot voi tietysti tehdä myös siten, että miesääni laulaakin melodian ja naisääni säestää terssiä, sekstiä tai desimiä korkeammalta, tai vastamelodialla.
 
Tällaisen sovituksen voi tietysti tehdä oikein paperillekin, mutta jotkut vetää näitä ihan lonkaltakin. Itse tapaan tehdä paperille, jolloin mahdolliset ongelmakohdat on helpompi ratkaista.
 
Kaksiäänisen sovituksen tekemiseen löytyy erittäin hyvät neuvot Gordon Delamontin kirjasta Modern Arranging Technique.
 
Muutamia yksinkertaisia neuvoja löytyy myös täältä:
http://www.koulut.kuopio.fi/mutek/materiaalit/matti/duetto/duetto.html
ja täältä:
http://tamingthesaxophone.com/jazz-blockvoicing-b.html
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti