Muusikoiden.net
22.05.2018
 

Laulaminen »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Kuinka aloittaa laulamisen harrastaminen?
1
dragonsorce
17.04.2010 22:38:36
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Oletan että tälläisestä keskustelusta olisi hyötyä. Mikä olisi hyvä keino täysin aloittelevalle laulajalle treenata ääntään ja oppia? Mistä aloittaa?
 
Ehkä jotain harjoituksia kaivattaisiin.
 
http://www.mikseri.net/artists/mainos.122639.php
pietari-poika
18.04.2010 11:13:54
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

dragonsorce: Oletan että tälläisestä keskustelusta olisi hyötyä. Mikä olisi hyvä keino täysin aloittelevalle laulajalle treenata ääntään ja oppia? Mistä aloittaa?
 
Ehkä jotain harjoituksia kaivattaisiin.

 
Tässä toiselta aloittelijalta näkökulmaa asiaan. (Varoitus! Ei sisällä absoluuttisia totuuksia, muistakaa lähdekritiikki.)
 
Minä aloitin lauluhommat vakavammin vasta noin 3 vko sitten. Aikaisemmin oli tullut laulettua huvikseen noin vuoden verran. Pysyn nuotissa ja falsetti onnistuu. Itsekseni en päässyt kunnolla kehityksen makuun joten provosoin vanhemmat maksamaan muutamia laulutunteja. Olen ottanut vasta kaksi tuntia, mutta toissapäivänä onnistuin löytämään pää-äänen. Paino sanalla "löytämään", koska pystyn laulamaan sillä vain pari eri säveltä ja se on todella rikkonainen ja hankala. Nyt odotan seuraavaa lauluntia (huomenna) jotta saisin äkkiä lisää vinkkejä... :D
 
Periaatteessa kaikista tärkein ja hyödyllisin asia on äänenavaukset. Eri kolmisointuja ylös-alas vokaaleilla a, e, i ja o. Myös falsetin puolelle, koko äänialalle. Muttei tietenkään sillai että sattuu. Noita harjoituksia oli vaikka mitä muita, mm. kolmisoinnut sellaisella mehiläis-ässällä, hiukan surisevasti bsssssss.... Toinen tärkeä juttu on hengittäminen. Hyvä ryhti on tärkeä. Ja aina kunnolla keuhkot täyteen hengittäessä. Tossa oli kanssa tärkeää ajatella ikäänkuin vetävänsä henkeä ensin mahaan, vaikkei se käytännössä olekaan mahdollista. Ja jos tulee laulaessa joku tiukka sävel joka ei välttämättä ihan onnistu niin kurkku rentona ja vatsalihaksia jännittämällä puristaa. Toi on ainakin aluksi hankalaa, sitä joutuu ajattelemaan koko ajan.
 
Pää-äänen löysin laulamalla eri vokaaleja noita kolmisointuja ylös-alas, ja tavallaan yrittämällä nostaa sen äänen päähän esim. sellaisella leveällä hymyllä. Tossa piti puristaa aika lailla ettei lipsahtanut falsettiin. Löysin itse tuon pää-äänen nimenomaan e-vokaalilla, hieman ehkä ö:hön päin äännetyllä. Puhtaalla a:lla ja o:lla ei onnistunut. Kuulemma just kaikki e:n ja ö:n ja ä:n väännökset on hyviä tohon. Myös se auttaa kun tunkee vokaliin hiukan sellasta tosi juntin kuuloista ällää. Mutta tosiaan ihan alkutekijöissä mulla toi pää-ääni, en voi kuvitella laulavani sillä mitään "kunnollista" ihan hetkeen aikaan.
 
Tosiaan noi äänenavaukset on äärettömän tärkeät. Aluksi saattaa tuntua ettei niitä jaksa tehdä mutta kun on ääni kunnolla auki, laulu kuulostaakin jo paljon paremmalta kuin ääni "tukossa". Esim. Eric Arceneauxilla on youtubessa muutama video äänenavauksesta, niistä saa käsityksen mitä oikeastaan pitäisi tehdä: http://www.youtube.com/watch?v=Q5CWsFaVnWM
 
Ja laulutunneista tosiaankin on PALJON hyötyä, suosittelen.
 
Valtz0r
18.04.2010 12:49:40 (muokattu 18.04.2010 12:56:29)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Opettajani korostaa, että on niin paljon erilaisia laulajia erilaisine vikoineen, ettei aina kaikki lauluopet pysty opettamaan kaikkia oppilaitaan aina hyvin. Kaikille ei sovi sama tekniikka, mikä tekee nettiopiskelusta hankalaa. Optimaalisin tapa olisi löytää se ope, joka saa omaa ääntä eteenpäin.
 
Mäkin ennen kattelin noita Eric Arceneauxin videoita ja lueskelin Grandi Tenori -keskustelupalstan tekniikkajuttuja ja Provoce-sivuston artikkeleita ja laulutekniikkakirjoja ja AMK-opinnäytetöitä aiheesta ihan hullun lailla... Niistä ei kuitenkaan ollut suurta apua. Periaatteessa kehitys menee laulussa mun mielestä niin, että harjoitellaan vain vuosien ajan sopivilla lauluilla, ja jos harjoitteluja tehdään oikealla tekniikalla, niin ääni kehittyy pikkuhiljaa. Periaatteessa kyse ei ole vain tekniikasta vaan ehkä enemmänkin siitä, että se laulun vaatima lihastyö kehittyy pikkuhiljaa, jolloin ääni pääsee soimaan kivemmin jne... Noista Ericin äänenavausvideoista vielä sen verran, että mä en koe niiden katselua itselleni yhtään tärkeäksi.
 
Tässä on kuitenkin yks suht kehuttu kirja, joka saattaa ollakin hyödyksi noita tekniikkajuttuja ymmärrettäessä. Siinä haastatellaan tosi monia tosi tunnettuja vokalisteja ja kysytään tarkempaa tietoa niiden tekniikoista, joissa kyllä riittää eroja: http://www.amazon.com/Great-Singers … -Interviews-Technique/dp/0879100257 (tuolla on myös se esikatselu Amazon.comissa)
 
http://www.mikseri.net/valzum Omia sähellyksiä ;) lähinnä midilaatua
Teijo K.
18.04.2010 21:24:01
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ihan sama kunhan ei lähde karaokeen pilaamaan tatsiaan. Jos meinaa siis bändilaulua harrastaa missään vaiheessa.
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti