Muusikoiden.net
21.05.2018
 

Koskettimet »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Walton 50-D -urut
1
veikkota
25.09.2016 15:08:03
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

minulla on vanha Waldon 50-D sähköurku joka ei kuitenkaan ole ihan oikeassa vireessä, tietääkö joku saisiko sen jostain trimmeripotikasta kääntämällä viritettyä.
 
Murgo
25.09.2016 20:27:25
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Waltoneista en tiedä mutta usein noissa on sisällä trimmerikela (sellainen nelikulmainen "peltipurkki" jossa päällä reikä josta pääsee ruuvarilla säätämään) kullekin sävelelle. Ei kun kansi auki ja tutkimaan. Kannattaa väännellä varovasti, ferriittiset kelasydämet voivat murtua kovakouraisesta käsittelystä.
 
Niin vähän aikaa,niin paljon puuhasteltavaa!
Simulator
26.09.2016 08:26:04
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Voi siellä olla myöskin trimmei josta voi säätää kokonaisvirettä kuten minulla oli Elkan sähköuruissa. kokonaisvire oli harmittavasti pielessä muihin kosketinsoittimiin verratessa. Avasin takakannen ja silmäilin ja pähkäilin osarivistöjä jonkin aikaa, sitten hokasin yhden isomman yksinäisen trimmerin ja ajattelin, että tosta varmaan säädetään virettä. Kokeilin kääntää sitä varovasti ja niin asia sitten olikin, virettähän siitä säädettiin.
 
KanttoriPiiparinen
27.09.2016 11:55:03 (muokattu 27.09.2016 12:09:04)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Simulator: Kokeilin kääntää sitä varovasti ja niin asia sitten olikin, virettähän siitä säädettiin.
 
Tuo sana VAROVASTI kannattaa pitää tärkeimpänä yleisohjeena. Ellet tiedä mitä olet tekemässä niin ÄLÄ TEE MITÄÄN.
 
Pelkkä a-rauta ei ole onnen tae. Mikäli huoltomanuaali on käytettävissä kannattaa ehdottomasti tukeutua siihen ennen omiin arvauksiin perustuvaa lottovirittämistä. Joissakin uruissa saattaa koko viritysjärjrstelmä levitä tai kaveta yhtä trimmeripotikkaa säätämällä.
 
Eräskin isäntä oli onnistunut "virittämään" jammun BR kaksikymppisensä aivan mahdottomaan sekotilaan. Oli oli vetänyt pelinsä samoille hehtaareille olohuoneen nurkassa seisoneen kivikautisen urkuharmoonin kanssa. Soitti minulle ja ihmetteli: -Mikähä täs on ku tää ei oikee soi, vaikka just viritin.
 
Nuotin vieressä on aina tilaa...
Sax-pappa
27.09.2016 12:20:18
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

KanttoriPiiparinen: Tuo sana VAROVASTI kannattaa pitää tärkeimpänä yleisohjeena. Ellet tiedä mitä olet tekemässä niin ÄLÄ TEE MITÄÄN.
 
Tämä on loistava yleisohje. Vielä tärkeämpi jos aletaan kääntelemään kelasydämiä. Niihin ei saisi kajota muuta kuin oikeanlaisella viritysavaimella, jos tietää mitä on tekemässä. Muutoin tulee helposti vahinkoa.
 
Eräskin isäntä toi radion huoltoon valittaen ettei se tullut omatoimisesti kuntoon, vaikka oli kiristänyt kaikki löysällä olevat ruuvit, eli kiertänyt kaikkien kelapurkkien sydämet pohjaan asti.
 
veikkota
09.10.2016 12:17:29 (muokattu 09.10.2016 12:24:16)
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tässä urussa ei ole trimmerikeloja on vain trimmeripotikoita, tiedän kyllä että kaikkia niitä voi kääntää ja tiedän myös että ne eivät ole vain ruuveja, mutta ajattelin jos joku oikeasti tietäisi mitä potikkaa kannattaa kääntää ja nimenomaan sitä mikä vaikuttaa kokonaisviritykseen.
 
Kiitos kuitenkin vastauksista.
 
oksatboys
09.10.2016 14:25:05
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

En tiedä miten toi waltoni on tehty mutta hyvin monet sähköurut toimii niin että on 12 kpl kanttiaalto-oskillaattoreita jotka ovat ylimmmän oktaavin sävelet. Sen perässä on taajuusjakaja, joka jakaa kunkin oskillaattorin alempiin oktaaveihin, eli jako tehdään 4-5 kertaa. Taajuusjakajan perässä on suodinyksikkö jolla tehdään eri soundit (hullu, reed organ jne). Mitään kokonaisvireen potikkaa ei siis välttämättä edes ole, kuten joissan syntikoissa on. Jos haluat siis muutta virettä 440 hertsistä vaikka 442 tai muuta niin ei ole muute keinoa kuin virittää kaikkia oskillaattoreita.
 
Kamarunkkaus on kuin laittaisi rahaa pankkiin jonkun muun tilille.
veikkota
09.10.2016 15:51:02 (muokattu 09.10.2016 15:53:55)
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

No niin, ongelma ratkaistu, kiitän lähinnä itseäni koska otin riskin ja päättelin oikean potikan ja sehän se oli, nyt urku soi oikeassa vireessä.
 
Eli siinä oli alimmassa piirikortissa josta lähtee piuhat koskettimiin yksi ainoa trimmeripotikka jossa oli iso ruuvin kanta, käänsin sitä ja oikeaan osui.
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti