Muusikoiden.net
24.04.2018
 

Koskettimet »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Clonewheel urkuprojektin aloitus
1
Janis74
02.05.2016 07:47:45
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Morjens.
 
Heti alkuun kerron että olen muusikkona hiton huono, lähinnä rävellän omaksi iloksi. Hammond urut ovat kiehtoneet pitkään upean äänensä vuoksi, mutta ei ole ollut mahdollisuutta eikä halua hankkia sellaisia. Koodata osaan kyllä ja sattumalta löysin lupaavan alustan. Arm-pohjainen STM32F4 Discovery lauta on halpa (Bebekissä 15 €) ja sisältää kohtuullisen hyvän audio-DACin. Lisäsin alkuun yhden optoerottimen (6N137) ja muutaman oheiskomponentin ja MIDI-sisääntulo on valmis. Myöhemmin lisäsin vielä 20x4 hd44780-pohjaisen näytön.
 
Jotain on jo saatu aikaan, pari videonpätkää löytyy youtubesta: https://www.youtube.com/watch?v=7gsfodj1kjk
https://www.youtube.com/watch?v=6I-yuUuVmNw
 
Pahoittelen videoiden huonoa laatua. Äänitys on toteutettu laittamalla kuulokkeet digikameran mikrofonin eteen. Oikeasti ääni on paljon parempi.
 
Nyt homma alkaa olla siinä vaiheessa ettei ole oikein vertailupohjaa mihin suuntaan tuota ääntä pitäisi rukata. Olisiko kellään kiinnostusta lähteä projektiin mukaan? Vaatimuksena jonkinlainen koodaustaito ja oman laitteen rakentaminen, eli minimissään MIDI-sisääntulon lisääminen. Lähdekoodi löytyy, ja sitä saa vapaasti muokata. https://github.com/janifr/Syna.git
 
Leikari
02.05.2016 11:42:56
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

ottaen huomioon tarjolla olevien valmiiden ja vähintäänkin kelvollisten clonewheel -urkujen määrän, voi sen lisäksi, että joku osaa, myös lisäksi ihailla vielä jollakin käytössä olevaa joutoaikaa
 
tonecab
02.05.2016 19:03:05
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Oikealtahan tuokin kuulostaa, mutta muinainen jo hyvä Hamichord, leslie-mallinnusta myöten,on koodattu Linuxille vuosia sitten, ja on vapaasti imuroitavissa. Arkistosta varmaan löytyy, oli jollain Beatrix-nimellä. Lähdekoodia myöden..

Hamichordiin luultavasti perustuu moni nyky-klooni.
 
Janis74
02.05.2016 19:12:18
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Leikari: Miksi ostaa valmis kun voi tehdä itse :)
 
Tonecab: Beatrix ja sen paranneltu versio setBfree ovat tuttuja. Samaten muutamat VST-pohjaiset systeemit. Mutta nämä vaativat tietsikan jossa kohtuullisesti tehoa. Tämä minun väsäelmä pyörii Arm Cortex-M4 suorittimella huimalla 168 MHz:n kellotaajuudella ja käytettävissä oleva muisti on 1 MB (Flash) / 192 kB SRAM. Käynnistyy n. puolessa sekunnissa ja suoritinkapasiteettia on vielä reservissä.
 
Perimmäinen ajatus oli toki istuttaa samaan pakettiin Synth1 tyyppinen syna myös, jos tai kun tuosta urkusesta tulee valmista. Yksin tätä on kyllä vaikea viimeistellä kun ei ole mitään ensi käden tietoa miltä joku B3 kuulostaa luonnossa.
 
ajansävel
02.05.2016 19:42:11 (muokattu 02.05.2016 20:01:29)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Janis74: Onhan tuo koodaaminen opettavaista itsessään, ja projektina oma seikkailunsa. Nyt kuitenkin, juurikin tässä kohtaa sinun kannattaa mennä iltakahvikylään jonkun sellaisen henkilön tykö, jolla on se oikea tonewheel-urku. On tärkeä tietää, mihin suuntaan tulee pyrkiä, jos tonewheel-generaattori ei ole sinulle kovin tuttu. Muuten mennään Farfisa-osastolla... ;o)
 
Sinun tulisi nähdä ja kuulla suoraan urulta asioita, kuten
-foldback
-scannerin vaikutukset
-tonewheel-leaking
-perkussio
-tube-distortion
-key-click
-leslien toiminnallinen ideologia jne jne jne jne , kymnmeniä, jos ei sata asiaa.
 
Toki tässä ymmärtää, että projekti on vasta lähtökuopissaan, mutta kalkkiviivoille tulee olemaan pitkälti matkaa... Menestystä kumminkin projektillesi ! Ja tervetuloa kyläilemään, jos sattuu olemaan asiaa Vaasan seutuville...
 
Janis74
02.05.2016 21:15:45
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mielenkiintoisia pointteja ajansävelellä. Tulisin kylään vaikka heti mutta Vaasaan on vähän turhan pitkä matka. Lappeenrannan seutu olisi ihanteellinen.
 
foldback: tämä pitäisi olla jo hallussa, aika yksinkertaista matematiikkaa. Tosin käytäntö voi olla eri.
tonewheel-leaking: tästä olisi hyvä saada jotain tietoa. Tämän toteutus ei lisäisi käytännössä lähes ollenkaan suorittimen työtä, sillä kaikki 91 oskilaattoria pyörii kaiken aikaa.
perkussio: tämä on melkolailla toteutettu
tube-distortion: lähtöpuolelle on lisätty tanh-funktioon perustuva pehmeästi leikkaava aallonmuokkain
keyclick: tätä löytyi ihan luonnostaan, piti vaimentaa ettei kuulu kun päästää koskettimen ylös.
leslie onkin vaikeampi juttu, joka pitää jättää myöhemmäksi.
 
Näitä kaikki olisi tosiaan helpompi vertailla jos olisi oikea vertailukohde.
 
Äänitin hieman paremmalla kalustolla näytettä. Drawbarit 888800000, 2nd perkussio, täysi chorus. Varoitus huonosta soittotaidosta. Kommentteja soundista otetaan vastaan. https://drive.google.com/file/d/0By … ME7cjRNclo5eGExVDA/view?usp=sharing
 
KoskPaavo
02.05.2016 21:25:52 (muokattu 02.05.2016 21:27:44)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ihan mielenkiintoinen aihe, itse väsään(väsäsin) WLM Hit urkuun mm. hra tonecabin ja sir mazan myötävaikutuksella ihan aitoa Hammond skannerivibratoa, moni juttu jäi (ainakin toistaiseksi) haaveeksi , foldback puuttuu, vibrato vain ylämanuaalille puuttuu, no leaking-juttua . Ihan amatöörille menee tietysti läpi tuokin , mutta...
 
"Quidquid Latine dictum sit, altum videtur."
Janis74
03.05.2016 20:40:34
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Beatrixin jatkokehitellystä projectista setBefreestä on näköjään myös Windows ja OSX versiot. Onkos kukaan kokeillut tai halukas kokeilemaan miltä tuo kuulostaa verrattuna aitoon Hammondiin? Löytyy osoitteesta https://github.com/pantherb/setBfree/releases/tag/v0.8.0
 
ajansävel
03.05.2016 22:28:26 (muokattu 03.05.2016 22:56:28)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Meni hermot sen JACK-serverin kanssa, jonka tuo vaatii tausta-ajoon... :P Mutta, tsekkaa tämä ilmainen VST-plugin ( donationware ) täältä:
 
http://www.genuinesoundware.com/?a=showproduct&b=37#dl
 
Sivun alalaidasta lataat zip-tiedoston, jonka sisältä löyty italialaisen Quido Scognamiglion laatima "Organized Trio" -plugin. DLL:n lataat edelleen ilmaiseen VST-isäntään (Savihost ), jonka saat täältä:
 
http://www.hermannseib.com/english/savihost.htm
 
Dll-tiedosto taitaa olla 32-bittinen, joten myös Savihostista tulee ladata 32-bittinen versio. Organizer Trio on esiversio VB3-softasta, joka pyörii mm. Crumar MoJo:n sisällä Windows XP-embedded alustalla. Jos VB3 kelpaa Joey DeFrancescollekin, ollaan melko lähellä ( siis melko....) autenttista soundia. Kaiku ja keyclick puuttuu vielä tästä versiosta, ja skannerinkin koodaus on esivaiheessa, ehkä vaihtoehto "C-1" käyttökelpoisin....
 
Janis74
04.05.2016 19:31:01
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Organized trio on sinänsä tuttu, enemmän pidin VST-maailmassa AZR3-VST:stä joka sattuu vielä olemaan avointa lähdekoodia, josta on helpompi katsoa mallia. Sinänsä tekijänsä hylkäämä projekti mutta joku on väsännyt siitä 64-bittisen version. http://blog.wavosaur.com/7-free-vsts-for-hammond-b3-emulation/ ja tuolta ensimmäinen plugari. VST-hostina olen käyttänyt LiveProfesssoria.
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti