Muusikoiden.net
22.05.2018
 

Koskettimet »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Voiko pianoa pitää heinäkuussa ulkona?
1
kesäilta
16.04.2015 13:08:14
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hei! Siskoni menee heinäkuussa naimisiin, ja tarkoitus olisi siirtää juhlapaikalle meidän vanha piano, ei mikään kovin tasokas soitin. Nuorena opiskelin musiikkia paljon ja pianoakin tuli harjoiteltua ja erilaista keikkaa tehtyä. Nyt on soittaminen jäänyt vähemmälle, mutta minua on pyydetty soittamaan häihin, ja pystyn kyllä laulukirjasta soittamaan ikivihreitä, sillä suurta taiteellista tasoa siskoni ei häihinsä vaadi. :)
 
Juhlapaikalla Etelä-Savossa piano voidaan siirtää sisätiloihin, jolloin ei olisi mitään ongelmia, piano tulisi vain virittää. Mutta silloin pianonsoitostani jouduttaisiin tekemään jonkinlainen "esiintymisnumero", ja sellaista en toivoisi, tykkäisin soittaa vain taustamusiikkia ja mahdollisesti tanssimusiikkia, että pääsevät häävalssin ja muutaman muun tanssin pyörähtelemään.
 
Mutta sisällä ei mahdu tanssimaan, siellä on tarkoitus vain ruokailla. Pihalla on suurehko katos, jossa olisi tarkoitus tanssia, eikä sadekaan haittaisi. Kysymykseni nyt kuuluukin, että mitä piano mahtaa tykätä, jos sen laittaa heinäkuussa ulos? Muistaakseni Sibelius-elokuvassa pianoa soitettiin romanttisesti kesäillassa ulkona, mutta miten asia on oikeasti?
 
Säätä emme voi tietää etukäteen, onko hääpäivänä heinäkuussa pouta vai sade, mutta piano olisi katoksessa kyllä sateensuojassa. Hääpaikka on varattu useaksi päiväksi, sillä siellä majoittuu ulkomaan vieraat. Piano siirrettäisiin torstaina tai perjantaina, häät ovat lauantaina, ja piano siirrettäisiiin sunnuntaina takaisin "kotiinsa" äitini luo.
 
Voiko piano seistä ulkoilmassa heinäkuussa muutaman päivän? Mitä tapahtuu esimerkiksi viritykselle? Piano pitää joka tapauksessa virittää, mutta jos se viritetään esimerkiksi perjantaina, ehtiikö piano suuttua ulkoilmassa olostaan ja on seuraavana päivänä hääjuhlissa mennyt ihan hirveäksi?
 
Sitten vielä sellainen asia, että jos pianoa voidaan pitää ulkona muutama päivä, niin kuinka kantava pianon ääni on itsessään ulkoilmassa, jos ajatellaan tanssimista? Korostan, että tulossa olevien häiden on tarkoitus olla rennot, pienimuotoiset, läheisten ihmisten parissa pidettävät "kotibileet", eli mitään ammattimaista tanssilavaorkesteria ei todellakaan kaivata. Tosin tällä hetkellä harkitaan vielä jonkinlaisen bändin tilaamista paikalle tanssia varten.
 
Mutta jos bändiä ei saada, niin kuuluuko tavallinen piano riittävästi tanssimista ajatellen? En ymmärrä tekniikan päälle, mutta olisiko aiheellista hankkia pianon taakse mikrofoni ja liittää siihen kaiutin, kuten olen eri tilaisuuksissa nähnyt tehtävän? Tietysti yksi vaihtoehto olisi lainata jostain sähköpiano, mutta minä inhoan sähköpianolla soittamista.
 
Kiitos paljon jo etukäteen, jos voitte kommentoida tähän viestiini, kuinka tulisi toimia, pitäisikö piano ulkoilmassa unohtaa?
 
KanttoriPiiparinen
16.04.2015 15:04:16
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Suosittelen suurta varovaisuutta. Viritystarpeen tunnut jo tietävänkin ja hyvä se, koska sitä viritystarvetta tulee mennen ja tullen. Lämmön ja kosteuden vaihtelut ovat kesäyössä/päivässä sitä luokkaa, etten ainakaan omaa pianoani jättäisi yöksi ulos. Jos sade yllättää, niin kuudbai pianollesi. Kuulet ensi talvena kuinka nasakat äänet lähtevätkään halkeilevasta kaikupohjasta.
 
Mikityksen voi hoitaa vaikkapa soittimen sisään sujautettavalla pikku mikillä. Sekin on aika hankala hoidettava tasaista ja kolinatonta toistoa ajatellen. Itse ainakin tuommoisissa pikkupartyissa "panisin raakana" -siis ilman mitään erillisiä vahvareita. Pianossa riittää ääntä sellaisenaan.
 
Lycka till.
 
Nuotin vieressä on aina tilaa...
kesäilta
16.04.2015 15:37:57
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kiitos paljon tästä asiantuntevasta kommentista! Vaikuttaa siltä, että jos piano siirretään, siirretään se juhlapaikan sisätiloihin ja kehitellään tanssimusiikin suhteen jotain muuta. Tosin mietin vielä sellaista vaihtoehtoa, että jos pianon nostaisikin sään ollessa poutainen vain hääjuhlapäivänä siihen katokseen tanssia varten (jos ei sopivaa bändiä löydy) ja yöksi takaisin sisälle, jos vain hääporukasta kantajia löytyy, heh, silloin ehkä piano ei ehtisi mennä pilalle? Mutta mietimme nyt vielä sitä bändin hankkimista. Kiitos varoituksen sanoista!
 
Kaakatus
16.04.2015 20:46:45
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Itse suosittelisin lainaamaan tai vuokraamaan keikkapianon ja sille kevyen äänentoiston. Vireen lisäksi hyvää on roudattavuus, sillä laitteet saa yksikin ihminen tarvittaessa siirrettyä ennen juhlien alkua paikalleen ja äänenpainetta saa säädettyä tarpeen mukaan. Vuokrahinta tuollaiselle lienee jossain 100-200e kieppeillä.
 
Soitetaan nopeammin kuin osataan.
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti