Muusikoiden.net
20.06.2018
 

Koskettimet »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: leslie 251 fast -ongelma
1
mange jamo
08.12.2014 12:51:06
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Vanhan leslien (on tosin modattu aika reippaasti melkein kaikkea, en usko että alkuperäisosia on kauheasti) fast -asento ei meinaa syttyä täyteen vauhtiin vaikka virrat on ollut päällä jo useita minuutteja. Yläpillin pyörimisnopeus kyllä nousee, mutta ei saavuta lähellekään oikeaa nopeutta. Sitten jossain vaiheessa, minuuttien päästä lähtee toimimaan normaalisti. Alapyörijä mielestäni ok.
 
Tuossa on muutama tärkeä keikka tulossa ja haluaisin vaan varmistaa että pönttö olisi keikalla kunnossa. Osaisiko joku vihjata jos viive on esim merkki moottorin sammahtamisesta tai jotain vastaavaa, vai kuuluuko tuollainen "hidas sytytys" asiaan?
 
Sitten kun pönttö pääsee vauhtiin niin homma toimii hienosti. Öljyä pistin viime keväänä viimeksi 5 tippaa.
 
Jarmo
 
valotus
08.12.2014 15:22:12
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kuuluu lähteä nopealle ihan saman tien, samoin nopealta hitaalle. Originaalissa 122/142 -malleissa on nopeudenvaihdon toteutuksesta johtuva kytkentäviive, mutta 147/145/251 vaihtavat nopeutta heti.
 
Ruuvaa keskimmäinen takakansi pois ja tsekkaa ihan ensimmäisenä, että yläpyörittimen hitaan nopeuden moottorin akseli putoaa nopealle vaihdettaessa pois kitkapyörältä, eikä jää pyörimään mukana.
 
KanttoriPiiparinen
08.12.2014 18:41:25
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

valotus: Kuuluu lähteä nopealle ihan saman tien, samoin nopealta hitaalle. Originaalissa 122/142 -malleissa on nopeudenvaihdon toteutuksesta johtuva kytkentäviive, mutta 147/145/251 vaihtavat nopeutta heti.
 
Ruuvaa keskimmäinen takakansi pois ja tsekkaa ihan ensimmäisenä, että yläpyörittimen hitaan nopeuden moottorin akseli putoaa nopealle vaihdettaessa pois kitkapyörältä, eikä jää pyörimään mukana.

 
Sama neuvo minulta kuin valotukseltakin. Sähköisen vian jäljille pääsee tarkkailemalla "ison putken" välähdystä ja releen raksahdusta nopeutta vaihdettaessa. 251:n nopeuden vaihto aiheuttaa myös kuuluvan räpsäyksen kaiuttimissa sekä kaikissa äänilinjoissa ja studiokeikoilla sitä on vaikea vaimentaa. Siihen auttaa n. 0,1 mF poly-esterikonkka kytkimen kanssa rinnan kytkettynä.
 
Mikäli moottorin akseli jumittaa auttaa usein moottorin asennon säätö.
 
Nuotin vieressä on aina tilaa...
valotus
08.12.2014 19:53:43
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jos hitaan nopeuden moottorin irrotus kitkapyörältä toimii normaalisti, niin sitten vikaa pitää lähteä etsimään varsinaisesta moottorista, eli siitä isommasta jonka akselissa varsinainen hihnapyörä on kiinni.
 
Tuossa on räjäytyskuva molemmista moottoreista ja enempi tarinaa asiasta:
http://bentonelectronics.com/servicing-the-leslie-motors/
 
Itselläni pykii myöskin samalla tavalla yhden lepan alapyörittimen nopea moottori; välillä lähtee pyörimään normaalisti, välillä ei ja saattaa myös pysähtyä hetken käytyään. Systeemi pyörii kuitenkin kädellä liikuttaessa ilman suurempaa vastusta. En ole vielä jaksanut avata ja kurkistaa moottorin sisälle, mutta vähän vaikuttaisi siltä, että laakeroinnista on jotkin prikat antaneet periksi ja akseli pääsee päittäissuunnassa liikkumaan liikaa.
 
Noissa kuvissa muuten näkyvät myös moottorien öljyttävät kohdat, itse olen silloin tällöin tuikannut tipan ompelukoneöljyä pitkäneulaisella injektioruiskulla suoraan akselien juureen. Siellä on kuitenkin huovat joihin öljy imeytyy ja joista se vähitellen kulkeutuu laakerille, joten ihan koko ajan sitä ei tarvitse olla öljyämässä.
 
valotus
08.12.2014 20:03:35
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tuosta releen napsahtelusta ja kaikenlaisista siihen liittyvistä rasahteluista sen verran, että niistä pääsee lopullisesti eroon tuunaamalla ohjaussysteemin toimimaan puolijohdereleillä. Samalla poistuu verkkojännitteen käyttö ohjaussysteemissä näissä 147/145/251 lepojen tapauksissa ja sopivasti virittelemällä saa nopeuspalettiin myös "stop" -vaihtoehdon.
 
kellopeli10
22.12.2014 21:55:30
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ihan kuten lepatus sanoikin, tulee äänetön kytkentä / nopeudenvaihto puolijohdereleillä. Itselläni oli kauheaa pauketta pitävä Sound-Set-leslie, vaihdoin ne mekaaniset hilavitkuttimet pois ja paukahtelu loppui siihen.
 
ajansävel
02.01.2015 16:52:46 (muokattu 02.01.2015 18:15:34)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

kellopeli10: Ihan kuten lepatus sanoikin, tulee äänetön kytkentä / nopeudenvaihto puolijohdereleillä. Itselläni oli kauheaa pauketta pitävä Sound-Set-leslie, vaihdoin ne mekaaniset hilavitkuttimet pois ja paukahtelu loppui siihen.
 
Toinen postini.... ;o)
 
Johdotin sen releen pois chassiksen alta erilliseen 20cmx20cmx15cm koteloon jonka vaimensin autontuunaajien akustiikkamatolla. Tarvikkeet (kytkentäkotelo, valovirtajohtoa ja vaimennusmattoa) Biltemasta n.20 euroa. Ei kuulu kerrassaan mitään naksutusta, eikä ainakaan vielä ole kärynnyt kahden vuoden jälkeen. Vinkin löysin netin syövereistä.
 
kellopeli10
25.03.2015 23:18:20
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

No ei se mekaaninen ääni niin olis häirinnytkään, mutta nopeutta vaitaessa paukahti kaiuttimessa...
 
ajansävel
26.03.2015 00:11:30
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ei kyllä paukukaan kajareissa, ainoa ongelma oli mekaaninen naksutus, joka sekin hoitui siis releen koteloinnilla. Kai sitten konkat yhä kuosissaan (?) Putkileslie 251 jostain 60-luvulta...
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti