Muusikoiden.net
26.04.2018
Tilisali Oy | #1 tilitoimisto muusikoille 

Koskettimet »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Analogisia moduuleja yhteenkytkettäväksi ja filttereiksi
1
ngo
13.12.2011 01:38:18 (muokattu 13.12.2011 02:13:43)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

On tässä vähitellen alkanut kiinnostaa analogiset syntikat enemmän ja enemmän (ei kuitenkaan doepferin kaltaiset modulaariset räkkijättiläiset ;), ja erityisesti efektimielessä. Olen kokeillut Moogin Moogerfoogerin ring modulatoria kitaralla ja syntikalla ja sillä ainakin saa aivan erinomaisen monipuolisestii muokattua ääntä. Liitäntöjäkin riittää rutkasti kontrollointiin.
 
Nyt kiinnostaakin mitä pienikokoisia analogisyntikoita löytyy "taskukokoisina" joita voisi käyttää sekä yksin että yhteenkytkettynä toisten soittimien efekteinä tai yhdessä tilkkutäkkimäisenä analogisyntikkana?
 
Moogerfoogerien lisäksi tietysti Korgin lelumaisia Monotron/Duo/Delay-palikoita voisi käyttää kun sisältävät audioinputin, mutta eivät ole yhtä hyvin hallittavissa kuin Moogerfoogerit keskenään.
 
Sitten löytyisi MFB:N Nanozwerg, josta tosin itsellä ei mitään kokemusta.
 
Kuinka yhteensopivia nämä erimalliset analogisynapalikat ovat keskenään? Entä löytyykö muista vehkeistä kuin Moogerfooger-sarjasta vastaavalla budjetilla efekteiksi kelpaavia yhdistelmiä? Aika monessa olen nähnyt ohjausvolttien olevan jotain 0-5V väliltä, onko tämä yleinen standardi vai törmätäänkö väistämättä siihen että Korgin Monopalikat eivät voi ohjata muita vermeitä liian alhaisten volttien vuoksi?
 
VA-tavara ei nyt oikein nappaa eikä myöskään minimoogin kaltaiset suuret ja kalliit yksittäiset vermeet vaan juuri tällaiset pienikokoiset jotka toimisivat mahd. monen muun palikan kanssa yhteen mutta olisivat myös yksinään käyttökelpoisia.
 
Muutenkin kiinnostaa missä määrin tällaiset analogivehkeet soveltuvat niihin syötettävän äänen muovaamiseen ja suhtautuvat esim. feedback-kytkentöihin.
 
Leikari
13.12.2011 09:32:21 (muokattu 13.12.2011 09:39:48)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kysehän on siitä, mitä haluat tehdä...
 
Periaatteessa äänen muokkauksen voisi jakaa kahteen:
- varsinaisen (perus)äänen so. aaltomuotojen muodostaminen ja siihen liittyvät modulointimahdollisuudet
- em. tuotetun äänen muokkaus (esim. suodattaminen) ja "jälki"käsittely (efektointi)
 
Yksinkertaisessa syntetisaattorissa on perusblokkeina oskillaattori, suodin ja vahvistin. Modulaarisyntetisaattorissa sitten tuohon on kasattu mukaan oheen sekä aaltomuotojen muokkaukseen vaikuttavia (esim. ring-modulaattori) moduleita että erilaisia filttereitä sekä molempiin vaikuttavia modulaattoreita (esim. lfo, EG) etc..
 
Siispä: varsinaisten syntetisaattorien kytkeminen peräkkäin ei kovin suurta auvoa suo - yleensä kyseeseen tulee, että äänen voi johtaa toisen synan filtteriin (filttereillä toki on eroa). Etenkin vanhemmissa analogisyntikoissa (jotka eivät ole helposti roudattavia palikoita) voi olla myös kontrollisignaaleille tulo- ja lähtöpistokkeita (lähinnä gate/trigger) ja yleensä oskillaattoriin vaikuttavia CV-liitäntöjä.
 
Moogin pedalit on ymmärtääkseni erityisesti kitaristeille suunnattuja ja ominaisuuksiltaan ja soundillisesti ilmeisen hyviä. HIntaakin sitten on.
 
Ehdottaisin kyllä tutustumaan synamodulien mahdollisuuksiin esim. Doepferin ja muiden eksoottisempien eurorack-laitteiden avulla.
 
Konkurssia ei tarvitse tehdä - monipuolisen ja helposti roudattavan äänenmuokkauspaketin voi kasata vaikkapa:
 
http://www.thomann.de/fi/doepfer_a100mc_black.htm
 
Kitaran äänen käsittelyssä rajoituiksena on gate/trigger -pulssin saaminen - syntikoistahan se lähtee aina kosketinta painaessa. En tähän hätään nyt ehdi etsimään enkä suoralta kädeltä keksi, millä sen systeemiin toisi (kitarasynat tietysti midin kautta ainakin sen antaisivat, mutta tuntuisi tässä vähän työläältä/monimutkaiselta/kalliilta).
 
Efektejähän sitten voi periaatteessa pukata rajattomasti toistensa perään "valmista" ääntä sotkemaan..., mutta siitä ei kait ollut kyse...
 
--
ed:signaalitasojen suhteen huomoi - - audio- ja ohjaussignaalit ovat eri asia. Katso laitteiden spekseistä mitä tulee ulos ja mitä otetaan sisään - - siitäpä sitten suunnittelmaan.
 
Äänen korkeuden ohjauksessa yleisin on 1V/oktaavi -ohjausjännite. JOissakin vanhoissa korgeissa on herzi-pohjoinen ohjaus ja moogeissa taas omansa. Triggerpulssina tyypillisesti muutama voltti - sen saa myös esim. rumpukoneen virvelisoundista sopivalla äänenvoimakkuudella.
 
Ennen uusien laitteiden ostamista kannattaa vaikka ruutupaperilla suunnitella mahdollisia kytkentöjä - samalla selvittäen itselleenkin, että mitä oikeasti on tekemässä/haluamassa vs. että summamutikassa ostaa laitteita ja kytkee summamutikassa johtoja...
 
Kannattaa perehtyä Doepferin modulien manualeihin - valmistajan sivuilta löytyy. Kussakin on hyviä vinkkejä kunkin modulin käytöstä ja kytennöistä.
 
jaxen
13.12.2011 09:48:10
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jos efektimielessä haluaa retroääniä, niin Moogerfooger Low Pass Filter on erittäin hyvä. Laitteen saa itse oskiloimaan ja filtteriä kääntämällä äänen väriä saa luonnollisesti vaihdettua. Delay vielä perään, niin saakin jo aikaan alkupään Hawkwindin kaltaisia 'avaruusulvahduksia'.
 
Tässä taas microKORGin arpeggio ja jouset on ajettu LPF:n läpi ja annettu myös envelopeoida.
http://soundcloud.com/jaxen/zur-ck-zu-den-sternen-1969-von
 
Tämän lisäksi pedaali on erittäin pätevä auto-wah/funk-laite kitaran kanssa. Hintaa on toki se pari sataa, mutta hetkeäkään en ole katunut.
 
Olen myös ajanut audiota monotronin filtterin läpi ja se toimii ihan kivasti. Saa sen klassisen Korgin filtterin muutamalla kympillä. Delay ja monotronin lfo:n säätö taas tuo ne Oxygenen kuplinnat.
 
Quru
13.12.2011 12:15:25
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Doepferin Dark Energyn läpi pystyy mielestäni ajamaan ulkoista signaalia. Ja tuottaahan se itsekin ääntä ja on jopa hiukkasen modulaarien suuntaan kallistuva noiden patchpointtiensa kanssa.
 
Kakka roiskusi.
ngo
13.12.2011 13:18:30
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Lähinnä juuri tuota muualla tuotetun äänen muokkausmahdollisuutta olen etsinyt.
 
Modulaariset räkkisyntikat eivät ole napanneet lähinnä siksi, että olen ymmärtänyt niiden pyörivän omien äänigeneraattoriensa ympärillä (pikemminkin kuin sisääntuodun äänen muokkaimina) ja epäselvyyttä aiheuttaa myös se, että on harvemmin ollut mahdollisuutta kokeilla tai kuulla edes youtubesta mitä yksittäinen moduuli yksinään tekee ja sitä kautta muodostaa kuvaa mitä vaikkapa kaksi moduulia kontrollipiuhat yhteenkytkettynä saisi aikaan.
 
Löysin tuosta dark energystä monotonisen mutta kuitenkin edes yhdentyyppisen esimerkin äänen ajamisesta sen läpi: https://www.youtube.com/watch?v=DVVKdeL1_WY
 
jaxen
13.12.2011 13:43:41
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mulla on tuo Dark Energy, mutta se ei mielestäni ole tehty ihan tuota äänen läpiajoa varten. Tai siis sen oskilaattori on hienon kuuloinen, filtteri riittävä. Se kalpenee kuitenkin esimerkiksi moogerfoogerin LPF:n rinnalla.
 
Moogerfoogereja voi myös kytkeä keskenään niin, että ajaa toisiinsa jännitettä, jolloin saa aikaan aika mielenkiintoisia ääniä.
 
Pelkkään analogiseen filtteröintiin ja audioiluun sopisi varmaan parhaiten sitten joku Sherman Filterbank. http://www.sherman.be/
 
ngo
13.12.2011 14:57:19 (muokattu 13.12.2011 15:03:59)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

jaxen: Pelkkään analogiseen filtteröintiin ja audioiluun sopisi varmaan parhaiten sitten joku Sherman Filterbank. http://www.sherman.be/
 
Juuri tuo Filterbank näyttääkin olevan sentyyppinen laite mitä olen etsinyt. Hinta vaan näyttää olevan aika suolainen (ainakin tuolla dual rackilla, 1200€). Sillä hinnalla saa jo useamman moogerfoogerin :)
 
Leikari
13.12.2011 15:29:47 (muokattu 13.12.2011 15:36:16)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mougillahan on kyllä mielenkiintoisia:
 
http://www.thomann.de/fi/moog_mf107.htm
 
ja etenkin paljon kehuttu - itsekin tätä harkinnut:
 
http://www.thomann.de/fi/moog_mf105_midi_murf.htm
 
ed: voihan nuo moogien hinnat kirpaista, varsinkin jos useamman ostaa, mutta veikkaan niistä olevan iloa vielä parin- kolmenkymmenen vuoden kuluttuakin
 
Leikari
13.12.2011 18:08:32
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Palaanpa vielä aiheeseen...
 
Vaikka VA:t eivät kelpaa avaajalle, niin kyllä esim. Micro Modular on hauska peli, johon saa äänen työnnettyä kaikenlaista säksätystä ja vääntöä varten - eikä edes maksa paljoa.
 
Juho L
13.12.2011 18:56:46
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Leikari: Palaanpa vielä aiheeseen...
 
Vaikka VA:t eivät kelpaa avaajalle, niin kyllä esim. Micro Modular on hauska peli, johon saa äänen työnnettyä kaikenlaista säksätystä ja vääntöä varten - eikä edes maksa paljoa.

 
Allekirjoittanen tämän väitteen Nord Modular Rackin omistaneena!
 
"...more humane, more thoughtful, more understanding." I am skeleton jelly
ngo
13.12.2011 21:22:37
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

En mitenkään yleisesti dissaa VA-syntikoita, olihan itsellänikin kymmenisen vuotta Korgin Z1. Siinä harmitti ehkä eniten juuri tuo sisääntulojen puute, olisi ollut hauska käyttää ulkoisia äänilähteitä oskillaattoreina tai äänenmuokkaajina.
 
Nord Microa ei taideta enää missään uutena myydä?
 
Doepferin räkki ei sinänsä kuulosta pahalta vaihtoehdolta, mutta olen ymmärtänyt, ettei yksittäisillä moduuleilla vielä kovin pitkälle pötkitä (ja vaativat vähintäänkin tuon oman pienen kantoboksinsa ja virtalähteen).
 
Ehkä joku asiaan perehtynyt (leikari?) voisi raottaa verhoa noiden modulaarien osalta ja kertoa minkälaisia asioita tulisi ottaa huomioon jos kasaa esimerkiksi Doepferin palikoista analogisynaa ilman varsinaisia äänigeneraattoreita. Voiko noilla palikoilla saada aikaan samanlaista itseoskillointia kuin esim. Moogin pedaaleista?
 
Itselläni oli aikanaan pitkään Doepferin PK88 vasarakoskettimistona, nyt kun katselee tuota Doepferin valikoimaa niin olen hieman yllättynyt että miksi siinä ei ollut noita CV/gate-liittimiä. Näköjään jos haluaa CV/Gate-koskettimiston niin ei voi valita valmistajalta mitä tahansa vaan joutuu tyytymään muutamaan vaihtoehtoon (esim DOEPFER A-100CGK).
 
Kiitokset kaikille tähän asti vastanneille, tämä on ollut valaisevaa ja mielenkiintoista luettavaa.
 
Qoshovius
15.12.2011 16:47:39
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Onko tuota Monotron Delayta muuten mahdollista käyttää ikään kuin delaypedaalina? Eli siis vain ulkoisena efektinä.
 
Responsible people don't go around their nipples twisted.
Quru
15.12.2011 17:27:22 (muokattu 15.12.2011 17:30:51)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Qoshovius: Onko tuota Monotron Delayta muuten mahdollista käyttää ikään kuin delaypedaalina? Eli siis vain ulkoisena efektinä.
 
Kyllä on mahdollista, siinä on sisäänmeno audiolle. Olen itsekin miettinyt, josko ostaisi efektiksi.
 
Sonicstaten revikka: http://www.youtube.com/watch?v=65piXTPE8NM
Näin sivuhuomautuksena, tuo hemmo tekee parhaita laitteistoarvioita mitä olen internetistä löytänyt.
 
Upsin mies toi eilen Doepferin Dark Energyn ja vähän muutakin sälää, mm. MFB 503 analogirumpukoneen. Kuten joku yllä sanoikin, filtteri ei ole tosiaan Dark Energyn suurin vahvuus, oskillattori sensijaan on erinomainen. Tymäkkää ja aika raakaa soundia lähtee.
 
Kakka roiskusi.
Quru
15.12.2011 17:27:23 (muokattu 15.12.2011 17:27:39)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Triplat.
 
Kakka roiskusi.
Quru
15.12.2011 17:27:23 (muokattu 15.12.2011 17:27:32)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Triplat.
 
Kakka roiskusi.
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti