Muusikoiden.net
21.05.2018
 

Koskettimet »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Pianon kostutus..?
1
sellisti
01.08.2011 21:10:24 (muokattu 01.08.2011 21:14:19)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Piano ei tahdo pysyä vireessä kun kosteusprosentti vaihtelee tässä työhuoneessa niin voimakkaasti vuoden mittaan. Kotikonsteja on monenlaisia ehdoteltu, mutta onko kellään kokemusta tuollaisesta ihan oikeasta pianon kostutinlaitteesta..?
 
http://www.pianot.net/dampp-chaser.htm Kallishan se on mutta jos aikanaan säästäis viritys- ja muita huoltokuluja.
 
Toinen vaihtoehto vois olla tollanen ilmankostutin/-puhdistin, esim: tämä: http://www.pianotarvike.fi/cat/product_catalog.php?c=51
 
"It's called 'the American dream' because you have to be asleep to believe it." -George Carlin
MikkoJP
18.08.2011 00:28:09
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

sellisti: Piano ei tahdo pysyä vireessä kun kosteusprosentti vaihtelee tässä työhuoneessa niin voimakkaasti vuoden mittaan. Kotikonsteja on monenlaisia ehdoteltu, mutta onko kellään kokemusta tuollaisesta ihan oikeasta pianon kostutinlaitteesta..?
 
No ei se nyt ole kiinni kosteudesta vaan virittäjän ammattitaidosta - aiemmin viritin kotipianon joka toinen vuosi kunnes yksi kaveri viritti sen ja vire kesti 5 v aivan loistavasti. Monissa julkisissa tiloissa (esim. seurojentalot) on pianoja, jotka ovat -30 asteen pakkasissa ja todella kosteanakin, mutta pysyvät vireessä. Taitavat jotkut virittäjät ajatella työtilaisuuksiaan ...
 
sellisti
20.08.2011 00:22:15 (muokattu 20.08.2011 00:23:00)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

MikkoJP: No ei se nyt ole kiinni kosteudesta vaan virittäjän ammattitaidosta
 
Hassua että tuo meidän piano on yhdellä virityksellä kesät vireessä ja talvet epävireessä. Menee siis syksyllä ilmojen kylmetessä epävireeseen ja palaa takaisin hyvään vireeseen kesäksi. Virittäjä on vissiin ollut jo niin ammattitaitoinen että on osannut laittaa pianon virittämään itse itsensä.
 
Leikki leikkinä, onhan se tietenkin virittäjän ammattitaidostakin kiinni, mutta eikös se nyt kuitenkin ole aika yleisesti tiedossa oleva fakta että ilmankosteuden vaihtelu vaikuttaa pianon vireeseen. Tai sitten koko pianonvirittäjien ammattikunta on koulutettu valehtelemaan asiasta.
 
"It's called 'the American dream' because you have to be asleep to believe it." -George Carlin
MaD PiAnIsT
20.08.2011 11:21:16
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kosteuden vaihtelu vaikuttaa suoraan viritykseen. Eri asia on se, että osa virittäjistä varmasti päästää itsensä helpolla ja virittää ns. köykäisesti pianon. Kun taas viritettäessä pitäisi viritys tehdä pysyväksi moninkertaisella takomisella. Itse en nyt sen enempää osaa kertoa miten se konkreettisesti tehdään, mutta totta on, että osa virittäjistä varmasti virittää pianon nopeasti tasoon jolloin se myös nopeasti sieltä pois tulee.
 
Rantsu
20.08.2011 12:44:41
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

MaD PiAnIsT: Kosteuden vaihtelu vaikuttaa suoraan viritykseen. Eri asia on se, että osa virittäjistä varmasti päästää itsensä helpolla ja virittää ns. köykäisesti pianon. Kun taas viritettäessä pitäisi viritys tehdä pysyväksi moninkertaisella takomisella. Itse en nyt sen enempää osaa kertoa miten se konkreettisesti tehdään, mutta totta on, että osa virittäjistä varmasti virittää pianon nopeasti tasoon jolloin se myös nopeasti sieltä pois tulee.
 
Pianon kielillä on taipumus palautua siihen vireeseen missä ne ovat pitkään olleet, sen takia pitkästä aikaa tehty viritys on harvoin kovin pysyvä, etenkin jos joudutaan tekemään isoja muutoksia (yleensä nostoa). Se, että virittäessä pitää lyödä koskettimia riittävällä voimalla, on taas toinen juttu.
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti