Muusikoiden.net
22.06.2018
 

Koskettimet »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Improvisointi mitä?
1
Frela
13.01.2011 21:25:14
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Olen siis pääasiallisesti viulisti, aloittanut pianonsoiton pari vuotta sitten. Haluaisin erityisesti tutustua jazziin/bluesiin, minulla on pari sointukappaletta (olisivatkohan olleet in the wee small hours ja there will never be another you). Osaan soinnut jotenkuten, ja nämä kappaleethan sisältävät muitakin kuin ihan perussointuja. Mutta sitten se improvisaatio, osaan soittaa sointukappaleita siis ihan niin että melodia oikealla kädellä ja soinnut vasemmalla. Ja kun kuuntelee joitakin ammattimuusikoita soittamassa kyseisiä kappaleita samoista nuoteista he lisäävät joka väliin jotakin ja hajottavat sointuja molemmille käsille ym. Eräs tuttumme (muusikko) soitti ihan primavistana erään kappaleen sointunuoteista ja kuulosti aivan erilaiselta kuin itse soittamani! Miksen osaa improvisoida? Sävellän jopa omia kappaleita mutta mikä tuohon olisi sitten avain? Tai onko ehdottaa jotakin kirjaa mistä oppisi improvisoimaan?
 
baron
13.01.2011 23:36:19 (muokattu 13.01.2011 23:39:59)
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

1. Oikeat asteikot
2. Sopivat hajasävelet
3. Ja kaikkein tärkein: Oikea time/groove!
 
Jossain opetusvideossaan saksofonisti Aebersold osoittaa että pianolla parilla kolmella sävelellä saa hienon improvisoidun soolon aikaiseksi kun time on kohdallaan.
 
You can play any note on any chord. If it sounds "right", then it is (Mark Levine)
S.Jone
16.01.2011 14:19:18
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Haluat siis oppia improvisoimaan jazz soolopiano tyyppisiä juttuja? Minusta sinun kannattaa ensin opetella soittamaan noita kappaleita siten, että suunnittelet kaikki hajotukset ym. Improvisointi tulee varmaan pikkuhiljaa itsestään.
 
Kun soitat soolopianoa niin tarvitset 1. bassoäänen 2. harmonian 3. melodian... Bassoäänen hoitaa yleensä vasurin pikkurilli. Melodiaa taas soittaa oikean käden "kauimmaiset" sormet, eli pikkurilli, nimetön jne... Jazz hommissa harmonia hajotetaan monesti sitten sekä oikealla että vasemmalle kädelle.
 
Kirjastosta varmaan löytyy joku jazz impro kirja myös, missä sitten käydään teoriapuolta tarkemmin läpi.. esim mistä tietää mitä lisäsäveliä voi käyttää ja mikä asteikko sopii mihinkin tilanteeseen. Ja ne asteikot kannattaa tosiaan opetella.
 
Epämuusikko
17.01.2011 20:43:24 (muokattu 17.01.2011 20:43:43)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

-Mark Levine: Jazz Theory Book. (ei koko totuus mutta alkuun ja jatkoon pääsee!)
-Hyvä opettaja.
 
I'm way deep into nothing special (SD: West of Hollywood).
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti