Muusikoiden.net
24.05.2018
 

Koskettimet »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Lead sheetien soittelu
1
öl m
16.05.2010 20:24:31
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Olen tässä pikku hiljaa aloitellut kiippareiden soittoa ja tavoitteena olisi lähinnä oppia soittamaan lead sheetit (jazz-standardeja lähinnä) kutakuinkin sujuvasti. Kysynkin asian osaavilta millainen lähestymistapa moiseen olisi parhain.
 
Luin opuksesta, että soinnut voi ottaa esim. keski-C:n alapuolelta closed position -tyylillä sillä käännöksellä, mikä nyt milloinkin tuohon oktaavialaan sopii. Teema soitetaan sitten oikealla päälle. Toinen tapa mikä on tullut vastaan on tuo 3/7-sointujen ottaminen vasurilla ja melodia + soinnun muita ääniä oikealla. Jotenkin tällä hetkellä ensin mainittu systeemi tuntuu helpommalta. Toki soittotekniikka on vielä niin hanurista, että All Of Me voisi mennä juuri ja juuri tempolla 20.
 
Mitäs mieltä asiasta tietävät ovat?
 
http://www.mikseri.net/user/kasmra
Anonymous-jazz
17.05.2010 03:34:15
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

öl m: Mitäs mieltä asiasta tietävät ovat? Opettele stankkuja ulkoa.
 
"In a time of universal deceit, telling the truth becomes a revolutionary act" - George Orwell
Matti
17.05.2010 06:57:10
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jos olet vasta soitinta ottamassa haltuun, niin helpoin tyyli on varmasti soittaa vasurilla sointuja ihan perusmuodossaan ilman käännöksiä ja melodiaa oikealla kädellä. Näin pääset hyvin alkuun.
 
Mikäli saat melodian sekaan oikealla kädellä ujutettua soinnun ääniä, turvallinen tapa on ottaa vasurilla priimi, kvintti (ja oktaavi) ja oikealla kädellä sitten tilanteen mukaan terssejä, septimeitä sun muita. Näin ei mene bassopuoli puuroksi vaikka vähän matalammaltakin soittaa.
 
joetail
17.05.2010 09:18:02 (muokattu 17.05.2010 09:23:43)
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ei kannata jämähtää niihin perusmuotoisiin sointuihin, se on ehkä pahin virhe mitä voi tehdä. Kun vähänkin alkaa sujua niin heti käännökset mukaan. Kvinttiä ei jatsissa pianistit pahemmin sointuhajotuksissa soittele, ei ainakaan vasurilla alhaalta, että noita edellisen kirjoittajan ehdotuksia ei oikein voi kompata. Toki se joskus voi toimia, mutta ei todellakaan jokaista sointua niin tai ollaan pahasti hakoteillä...
 
Jälkimmäinen mainitsemasi (öl m) tapa on sellainen mitä "ihan oikeat" pianistit käyttää (soittaessaan basistin kanssa), se voi tietty alkuun olla hankala. Jos soittelet ilman basistia niin suosittelisin soittamaan vasurilla basson/soinnun perussävelen ja oikealla melodian + soinnun terssin ja seiskan. Joskus seiskan voi soittaa luontevasti vasurillakin. Tämä kuulostaa "oikealta" ja hyvältä, varsinkin jos biisin melodia kulkee sopivan alhaalla, ei ole ylitsepääsemättömän vaikeaa ja näin sulle avautuu myös sointujen tärkeiden äänien liikkeet.
 
tarmo
17.05.2010 10:05:23
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Stankuissa on vasurilla opeteltavissa melko nopeasti tietyt "perusotteet", koska tietyt soinnutukset toistavat itseään.
 
Jos tähtäimenä on soittaa basistin kanssa, ei perusäänen jytkyttäminen/oktaavibasso ole mielekästä muuna kuin tehokeinona.
 
Yksi havainnollistava käännösharjoitus muiden joukossa on vaikkapa kirjoittaa vasemman käden soinnut paperille niin, että aloitat terssistä ja septimistä - aloitat jokaisen soinnun kahden sävelen sointuna, joista saat samalla esiin soinnun perussävyt. Pyri siihen, että soinnun vaihtuessa vasen käsi liikkuu mahdollisimman vähän / vaihtaa "asemaa" mahdollisimman harvoin. Siitä ne käännökset alkaa hahmottua ja saat jo perustehot sointuihin. Sen jälkeen alat laajentamaan sointuja lisäämällä 1-2 säveltä terssin ja septimin seuraksi, tietysti sointumerkinnän mukaisesti näin alkuun.
 
Tässä yksi vinkki jazz-stankkuihin (real book -soitteluun). Muitakaan vinkkejä en lähtisi väheksymään, joskin peruskäännössointuja en sotkisi stankkuihin, tai mihinkään muuhunkaan. Musikaalinen ja musiikkia ymmärtävä ihminen omaksuu yhtä helposti kolme merkityksellistä säveltä vasemmalle kädelle, vaikka kyseessä ei olisikaan peruskolmisointu. Valitettavasti esimerkiksi klassisissa musiikkiopistoissa tätä asiaa ei koskaan tulla ymmärtämään... mutta se siitä.
 
Myös kuuntelemisen ja vaihtoehtoisten ratkaisujen omaksumisen merkitys on tärkeää. Valitse kuitenkin se tapa, jonka itse koet loogisimmaksi.
 
"kentillä tavataan, veljet". Hihhii...
Epämuusikko
17.05.2010 10:51:44
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Matti: Jos olet vasta soitinta ottamassa haltuun, niin helpoin tyyli on varmasti soittaa vasurilla sointuja ihan perusmuodossaan ilman käännöksiä ja melodiaa oikealla kädellä. Näin pääset hyvin alkuun.
 
Mikäli saat melodian sekaan oikealla kädellä ujutettua soinnun ääniä, turvallinen tapa on ottaa vasurilla priimi, kvintti (ja oktaavi) ja oikealla kädellä sitten tilanteen mukaan terssejä, septimeitä sun muita. Näin ei mene bassopuoli puuroksi vaikka vähän matalammaltakin soittaa.

 
No niin no.....
 
Ämpärit täyttyvät, mieli on iloinen.
öl m
17.05.2010 11:28:13
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kiitokset vinkeistä. Itselleni suurin hankaluus on varmaankin lihasmuistin ja sujuvuuden lisääminen. Monet jutut kuten soinnut ja äänet, joista ne koostuvat ja äänet, joilla niitä voi värittää sekä tietysti käännökset (basistina nuo täytyy totta kai hanskata) ovat teoreettisesti hallinnassa. Noh, ei kai tässä muu auta kuin soitella.
 
http://www.mikseri.net/user/kasmra
M.i.k.key
17.05.2010 12:13:55
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

II-V-I, III-VI-II-V-I, jne...
 
Joka sävellajista, eri käännöksillä, moneen kertaan, ja uudestaan.
 
Tylsää mutta hyödyllistä ja välttämätöntä.
 
möllisty
musamies
17.05.2010 13:11:36
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Minä ajattelen pianonsoiton niin, että jos istuu pianon keskellä, oikealla kädellä on enemmän puuhaa koska se osuu helpommin käyttökelpoisille äänille, joita voi olla useampi yhtä aikaa. Koska ääniä voi korkeammalla olla useampi, sinne saa mukaan myös soinnun ääniä.
 
Vasen käsi auttaa oikeaa kättä olemalla välillä basisti tai auttamalla muulla tapaa. Esimerkiksi Toivelaulukirjoissa on laitettu nuotteihinkin mitä vasemmalla kädellä voi yhtenä vaihtoehtona tehdä.
 
Jos kädet oppii soittamaan myös samoja asioita, pystyy soittamaan paremmin. Oikea käsi oppii helposti taitavammaksi kun vasemmalla ei ole yhtä paljon hommaa jo senkään takia kuin bassoäänet ei soi mukavasti jos niitä on paljon kerralla.
 
baron
18.05.2010 08:25:25 (muokattu 18.05.2010 08:26:31)
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mä mä (viittaa innokkaasti):
Vas käden soitolle on oleellista onko mukana basisti vai ei.
Jos on, riittävän korkealta pääasiassa 3-7 perustuvia sointuja, kvinteistä ja perussävelistä ei väliä.
Jos ei basistia, riittävän alhaalta perussäveliä ja kvinttejä, myös stride eli alhaalta yksittäisiä perussävel/kvinttejä ja ylempää sointuja.
 
You can play any note on any chord. If it sounds "right", then it is (Mark Levine)
joeskeli
18.05.2010 14:34:51
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Käännöksillä yhden oktaavin sisällä soittelu toimii, mutta on sitä silti syytä hajottaa välillä muuallekin.
 
Riippuu muuten vähän millaisella soittimella harjoittelet. Perus-casioilla ja vanhemmilla romplereilla voi kuulostaa tuommoinen tekniikka puurolta ja varsinkin kromaattiset jutut kuulostaa joskus aika kököltä. Akustisella pianolla voi jo enemmän tuoda mukaan erilaisia sävyjä ja äänet resonoivat keskenään luonnollisemmin. Toki uudemmilla digitaalisilla korvikkeillakin jo päästään lähelle.
 
öl m
18.05.2010 16:57:03
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

joeskeli: Riippuu muuten vähän millaisella soittimella harjoittelet.
 
Kyseessä on ihan halpis-Casio. Kyllä tuon kanssa hommasta ainakin jotain saa selville. Hankin paremman kun on varaa.
 
Basso on välillä kehissä, useammin ei. Eli pitänee nuo pari tekniikkaa ainakin opetella: root-painotteinen vasuri ilman bassoa ja sointukäännös- ja lisäsävelvasuri basson kera.
 
Kiitokset vinkeistä edelleen.
 
http://www.mikseri.net/user/kasmra
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti