Muusikoiden.net
23.05.2018
Musamaailma | Muutimme Kruununhakaan! 

Koskettimet »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: piano ja lämpötila
1
laurasus
07.11.2009 00:46:49
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tapasin pianon, joka on jätetty hirsitalon perimmäiseen lämmittämättömään huoneeseen palelemaan. Ei mene pakkasen puolelle mutta lienee silti aika huono paikka.. Mietin vaan nyt että jos sen siirtää sieltä talon lämmitetylle puolelle, onko se siirto vielä suurempi paha? Siis lämpötilan nopea muutos? Olisko hyvä jos tämänhetkisen huoneen saisi lämmitettyä jollain konstilla pikkuhiljaa ja sitten vasta siirtäisi, ja mikä olisi hyvä tahti siihen lämmittämiseen? Vai olisko parasta vaan odottaa kevättä.. Piano parka:(
 
Leikari
07.11.2009 16:43:08 (muokattu 07.11.2009 16:46:13)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

laurasus: Tapasin pianon, joka on jätetty hirsitalon perimmäiseen lämmittämättömään huoneeseen palelemaan....
 
lämpötilan ja kosteuden vaihtelut eivät tee pianolle hyvää - runko on metallia ja "kuoret" sekä koneisto puuta - kaikenlainen materiaalien eläminen tuntuu ensimäiseksi vireessä. Kylmyys-/viieleys sinänsä ei liene ongelma pianolle. Ääriolosuhteita on syytä välttää - talvella keskuslämmitystaloissa suurin ongelma on liika kuivuus eli ilmankostutin on tarpeen. Suomalaisissa oloissa tuskin liian kosteata tulee. Em. materiaaleista johtuen haitallisinta on jos muutokset olosuhteissa tapahtuvat nopeasti.
 
Toistuva olosuhteiden haitallinen ja mahdollisesti nopea muuttuminen on haitallista. Jos huone on lämmittämättömyyden vuoksi vain viileä ja sen ansiosta talvella suhteellisen kostea (en tarkoita räntäkelimärkää ulkoilmaa) niin sen voisi ajatella olevan ihan hyväkin pianolle.
 
Mikäli ao. piano on jätetty muutenkin oman onnensa nojaan niin se kaipaa joka tapauksessa virityksen. Piano on syytä tuoda lämpimään tilaan (jos se on soittopaikkana) ja antaa asettua vaikkapa pari-kolme viikkoa ennen viritystä. Jos lämpötilaero huoneiden välillä on kovin suuri niin pianon voi heti lämpimään tuotua peittää paksuilla peitteillä kunnes lämpötilaero on tasoittunut - ko. edistää pianon tasaista lämpenemistä ja estää kosteuden tiivistymistä rakenteisin. Jos ko. piano on joku ikäloppu lousku niin silloin ei kannasta paljoa stressata.
 
projekti
07.11.2009 18:48:11
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Leikari: Jos huone on lämmittämättömyyden vuoksi vain viileä ja sen ansiosta talvella suhteellisen kostea
 
Mitä kylmempi ilma, sen vähemmän ilma kykenee sitomaan itseensä kosteutta. Sen takia talvella ulkona voi helposti kosteusprosentti olla lähes 100, ja kun se ulkoilma tulee ilmanvaihdon kautta huoneistoon ja lämpenee normaali huonelämpöön, kosteusprosentti voi olla enää alle 30, vaikka ilmassa oleva kosteudenmäärä on tasan sama. Pelkkä kosteusprosentti ei kerro kosteudenmäärää vaan aina täytyy tietää myös lämpötila. Kosteusprosentti kertoo vain sen, kykeneekö ilma sitomaan itseensä enempää kosteutta. Siksi täällä pohjolassa tarvitaan talvella ilmankostuttimia kun ilmassa ei ole kosteutta juuri yhtään.
Mutta se on tosi että suuret lämpötilavaihtelut ja kosteusvaihtelut ei tee soittimille hyvää.
 
Ultra Pro.
Leikari
09.11.2009 09:13:22
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

projekti: Mitä kylmempi ilma, sen vähemmän ilma kykenee sitomaan itseensä kosteutta. Sen takia talvella ulkona voi helposti kosteusprosentti olla lähes 100, ja kun se ulkoilma tulee ilmanvaihdon kautta huoneistoon ja lämpenee normaali huonelämpöön, kosteusprosentti voi olla enää alle 30, vaikka ilmassa oleva kosteudenmäärä on tasan sama. Pelkkä kosteusprosentti ei kerro kosteudenmäärää vaan aina täytyy tietää myös lämpötila. Kosteusprosentti kertoo vain sen, kykeneekö ilma sitomaan itseensä enempää kosteutta. Siksi täällä pohjolassa tarvitaan talvella ilmankostuttimia kun ilmassa ei ole kosteutta juuri yhtään.

 
noinpa juuri - eli keskuslämmitetyt huoneistot talvella ovat suhteellisen kosteuden kannalta kuivia. Mitä pienempi suhteellinen ilmankosteus, sitä enemmän ilma pyrkii kuivaamaan esim. soittimia (kitarat, pianot), mistä voi aiheutua halkeilua tai vääntymistä.
 
viileissä huoneissa kosteusprosentti on korkeampi kuin lämpimissä.
 
suhteellinen kosteus siis ratkaisee - ei veden absoluuttinen määrä ilmassa - mikä alunperin kirjoitukseni ajatuksen taustalla on ollutkin
 
laurasus
09.11.2009 15:50:51
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

No hyvä että tulin kysyneeksi. Emme siis toistaiseksi ala roudailemaan pianoa mihinkään. Itse asiassa talon lämmitetyllä puolella on melko kuiva ilma, joten kylmä huone tosiaan on varmasti parempi säilytyspaikka.
Kiitos vastauksista!
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti