Muusikoiden.net
16.04.2024
 

Koskettimet »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Hyvä kirja
1
liquiddi
25.12.2007 23:05:46
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mitä hyviä pianon itseopiskelun kirjoja on (mieluiten jotain Suomesta saatavia)? Vai olisiko kannattavaa ottaa pianotunteja?
 
Nidhöggr
25.12.2007 23:22:38
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mikään kirja ei osaavaa opettajaa korvaa.
 
"Mun mielestä on ihan ok jos käy pökäleellä ja vaikka jättää vetämättä, semmonen ihan pikkuhauska juttu" -ANtTIKRISTUS
BubbleBob
26.12.2007 14:39:41
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kirja vaatii ajattelua, toimii virikkeellistäjänä.
Samoin opettaja on - monitasoinen - aktivoija, mutta kirjasta poiketen omaa myös kyvyn kriittiseen ohjaukseen.
 
Floating out of the Screen..
Jaqqi1991
14.01.2008 16:43:48
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Haluaisin itsekin opetella soittamaan pianoa. Sointujen muodostus ja nuotinluku sujuu kun on musiikkia tullut harrastettua aika kauan. Eli kirja saisi siis kertoa enemmänkin pianon soittamisesta kuin teoriasta
 
Saisi olla kuitenkin melko aloittelijoiden kirja koska en tiedä edes miten soinnut pitäisi sormittaa
 
We may be humans, but were still animals
Xae
14.01.2008 19:42:57 (muokattu 15.01.2008 18:28:56)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Noh, tietysti olisi kannattavaa ottaa tunteja, mutta jos välttämättä haluaa itseopiskella, niin tässä pari vinkkiä:
 
Ensinnäkin, jos ei hallitse teoriaa yhtään, niin suosittelisin itse hankkimaan teoriakirjan, esim. Musiikin luku - ja kirjoitustaito ykkösen. Ihan hyviä perusasioita ja nuottejakin vähän oppii lukemaan.
"Alkusoitto" ja/tai Suomalainen pianokoulu ykkönen saattaisivat myös olla ihan ok. Itse en ole niistä ikinä opiskellut kun aloitin suoraan kakkosesta, mutta ainakin sen perusteella sanoisin, että hyviä peruskappaleita ja hiukan teoriaa siinä sivussa. Joku korjatkoon jos huonoa kokemusta näistä kirjoista on :)
 
Ja tätä kannattaa myös kokeilla: http://www.pianokoulu.fi/index.php/Etusivu
 
M_Rouge
15.01.2008 20:06:39 (muokattu 15.01.2008 20:20:35)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Käväisin kirjastossa hakemassa taannoin teoksen The Ultimate Beginner Series, KEYBOARD BASICS, Steps One & Two Combined. Tekijät: Debbie Cavalier, Larry Steelman. Contributing Editor: Sandy Feldstein. c 1995, 1996 Warner Bros Publication. Mukana on CD, jossa mallikappaleet ja harjoitukset. Jostakin taisin lukea just tästä kirjasta ja minun mielestäni varsin hyvä opus aloittelevalle keyboardistille. (Siis joille englannin kieli ok) Alkaa ihan käsien asennosta ja nuottien selityksistä edeten hyvin nopeasti sointuihin ja skaaloihin, jossa sormitukset mukana. Vain nelisenkymmentä sivua, mutta ainakin itselleni toimi.
 
Itselläni on myös toiminut hyvin Tohtori Toonika musiikin teorian perusopuksena. Tilasin vielä lisäksi Tohtori Toonikan opettajan oppaan, jossa kaikki vastaukset harjoituksiin. Toimii kertauskirjakin aivan mahtavasti.
 
Sormituksista kyllä kiinnostaisi lukea enemmänkin. Esim. Matti Raekallion teos kiinnostaisi. Millainenhan ko. teos on? ...No, kirjastosta näkyy löytyvän, joten pitääpä käydä tutustumassa.
 
EDIT: Raekallio Matti: Sormituksen strategiat. Tutkimus pianonsoiton sormitusvalintoihin. Helsinki 1996. 300 s. ISBN 952-9658-45-1. EST 6. Tutkielmassa tekijä esittelee ja analysoi Beethovenin sonaatteihin kehittämiään sormituksia, joissa hyödynnetään tietoa sekä säveltäjän edeltäjien ja aikalaistensa että Beethovenin jälkeisten pianistien sormitusperiaatteita. Jaa... eipä enää kiinnostakaan. Beethoven tosin rulettaa!
 
Lisäksi kohtalaisen kattava ja mielenkiintoinen lista pianonsoiton kirjallisuudesta löytyy ainakin Turun pianofoorumin sivuilta, keskusteluista. Tuskinpa kukaan hyppii seinille, jos copy-pastaan sen samalla tähän:
 
Bach, Carl Philipp Emanuel: Tutkielma oikeasta tavasta soittaa klaveeria. 1753, Suom. Paavo Soinne. Helsinki 1982.
 
Bergroth, Rolf: Ajatuksia pianonsoitosta ja sen opetuksesta. Helsinki 1983.
 
Berman, Boris: Notes from the Pianists Bench. New Haven 2000.
 
Bernstein, Seymour: With Your Own Two Hands: Self-Discovery Through Music. Milwaukee 1996.
 
Brendel, Alfred: Musical Thoughts and Afterthoughts. Lontoo. Robson 1976.
 
Camp, Max: Teaching Piano. Los Angeles 1992.
 
Cone, Edwart T.: Musical Form and Musical Performance. New York 1968.
 
Dubal, David: Reflections from the Keyboard. New York 1984.
 
Fraser, Alan: The Craft of Piano Playing. A new approach to piano
technique. Lanham, Maryland and Oxford 2003
 
Gerig, Reginald R.: Famous Pianists & Their Technique. New York 1975.
 
Gieseking, Walter / Leimer, Karl: Piano Technique Consisting of the Two Complete Books the Shortest Way to Pianistic Perfection and Rhythmics, Dynamics, Pedal and Other Problems of Piano Playing. Reprint New York 1972.
 
Hofmann, Josef: Piano Playing With Piano Questions Answered. Reprint New York 1976.
 
Kianto, Mervi: Matka pianon soittamiseen. Keuruu 1994.
 
Leonard, Florence: Technic the Outgrowth of Musical Thought, Wladimir Horowitzin haastattelu. The Etude, Maaliskuu 1932,
 
Lhevinne, Josef: Basic Principles in Pianoforte Playing. Reprint New York 1972.
 
Merrick, Frank: Practising the piano. Lontoo 1958.
 
Neuhaus, Heinrich: Pianonsoiton taide. Suom. Arja Gothoni. Helsinki 1973.
 
Ortmann, Otto: The Physiological Mechanics of Piano Technique. Reprint New York 1962.
 
Psychology for Musicians - Understanding an Acquiring the Skills: Andreas C. Lehmann, John A. Sloboda, Robert H. Woody
 
Raekallio, Matti: Sormituksen strategiat. Helsinki 1996.
 
Sandor, Gyorgy: On Piano Playing. New York 1981.
 
Slenczynska, Ruth: Music at Your Fingertips. New York 1961.
 
Taylor, Kendall: Principles of Piano Technique and Interpretation. Kent 1981.
 
Whiteside, Abby: On Piano Playing: Indispensables of Piano Playing and Mastering the Chopin Etudes and Other Essays. Reprint Portland 1997.
 
William Westney: The Perfect Wrong Note
 
Ps. Miksihän täällä kosketin puolella on niin hiljaisesti keskustelua esim. soittamisesta tms. Toista näkyy olevan esim. kitarapuolella. Uskon, että kosketinpuoleltakin löytyisi paljon juttua... jos joku kysyy jotain niin just ja just joku vaivautuu vastaamaan.
 
HarriP
17.01.2008 11:42:00
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ps. Miksihän täällä kosketin puolella on niin hiljaisesti keskustelua esim. soittamisesta tms. Toista näkyy olevan esim. kitarapuolella.
 
Kosketinsoittajia taitaa olla vähemmän, ja koska me ollaan keskimääräisesti vähemmän persoonallisuushäiriöisiä kuin kitaristit niin tuomme itseämme vähemmän esiin. (trolli! trolli!)
 
HarriP
17.01.2008 11:45:11
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ja tässä vielä kirjavinkki, sopii muillekin kuin kiipparisteille:
W.A.Mathieu, The Listening Book: Discovering Your Own Music
 
825107
20.01.2008 00:44:20 (muokattu 20.01.2008 00:44:33)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mikähän ois hyvä kirja jossa opetettais ihan semmoset perussäestysjutut koskettimille? Kitara on tosiaan pääsoitin niin mikään virtuoosi ei siis oo tavote koskettimilla olla.
 
Bronks
20.01.2008 00:48:47
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mikähän ois hyvä kirja jossa opetettais ihan semmoset perussäestysjutut koskettimille? Kitara on tosiaan pääsoitin niin mikään virtuoosi ei siis oo tavote koskettimilla olla.
 
http://www.imu.fi/esit_vapaa.htm
 
makeaelama1
15.09.2018 20:55:51
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Pianokouluissa on usein yhdistetty nuotinlukua, klassisia ja kevyitä kappaleita sekä nykyään myös säestystaitojen alkeita. Tsekkaa opiskelijoiden omistama www.ostinato.fi, sieltä voit saada edullisimmin nuo.

Vapaan säestyksen käsikirja (www.vapaasaestys.fi) on kaikille jo muutaman vuoden pianoa soittaneille sovelias: siinä on improvisointia, sointuja, teoriaa ja säestysmalleja eri tyyleissä, bluesia unohtamatta. Kompit vaihtelevat beatista sambaan, jazz-valssista tangoon.
Jos taas haluat soittaa kappaleita ja opetella asioita biisi kerrallaan, hyvä vaihtoehto on Pianohitit-sarja (www.vapaasaestys.fi/pianohitit). Esim. Ekat Pianohitit-osassa on helpot sovitukset melodian kanssa soitettavaksi, sekä pelkästään kompattavaksi. Muissa Pianohitit-kirjoissa on suuri valikoima kappaleita ja jokaiseen liittyy komppimallit A- ja B-osiin. Näiden avulla soittaja luo säännöllisen kompin sointumerkkien pohjalta. Koko säestyksiä ei ole siis kirjoitettu ulos, jolloin säestäminen on vapaata: sointumerkit ja komppirytmi on annettu, kaiken muun soittaja voi päättää itse.

Pelkkä säestäminen ilman melodian soittamista on huomattavasti helpompaa ja selkeämpää; melodian mukana soittaminen aiheuttaa aina poikkeuksia säestämiseen. Tämän takia esim. Toivelaulukirjojen nuotit voivat olla hankalia soittaa, kun säännöllistä säestyskuviota ei heti hahmota. Kun tutkii komppityylejä esim. Vapaan säestyksen käsikirjasta, soittaa kappaleita ja niiden komppimalleja Pianohitit-kirjoista, oppii hahmottamaan eri musiikkityylien piirteet ja voi itse luoda säestyksiä mihin vaan. Säestyksiä voi tehdä myös korvakuulolta, alkuperäisiä rumpu- ym. komppeja matkien. Ylipäänsä säestäminen on kiinnostava tulokulma pianonsoittoon: vähän elementeillä pääsee liikkeelle ja säestyksen sovittamisella ei toisaalta ole rajoja.

Yksi juttu vielä: jossain vaiheessa on hyvä käydä opettajan kanssa pianonsoiton kysymyksiä läpi. Joskus joku tekninen este (esim. jännitys kädessä tai väärä ranteen asento) voi estää kompin svengaamisen. Opettaja voi myös auttaa hahmottamaan omia kehittämiskohteita ja antaa ehdotuksia kehittämissuunnasta. Kaikki youtube-videot eivät aina sovellu kaikille... ;)

Tsemppiä soittoon!
 
musamies
17.09.2018 14:09:57
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

makeaelama1:
Pelkkä säestäminen ilman melodian soittamista on huomattavasti helpompaa ja selkeämpää; melodian mukana soittaminen aiheuttaa aina poikkeuksia säestämiseen. Tämän takia esim. Toivelaulukirjojen nuotit voivat olla hankalia soittaa, kun säännöllistä säestyskuviota ei heti hahmota. Kun tutkii komppityylejä esim. Vapaan säestyksen käsikirjasta, soittaa kappaleita ja niiden komppimalleja Pianohitit-kirjoista, oppii hahmottamaan eri musiikkityylien piirteet ja voi itse luoda säestyksiä mihin vaan. Säestyksiä voi tehdä myös korvakuulolta, alkuperäisiä rumpu- ym. komppeja matkien. Ylipäänsä säestäminen on kiinnostava tulokulma pianonsoittoon: vähän elementeillä pääsee liikkeelle ja säestyksen sovittamisella ei toisaalta ole rajoja.

 
Mielestäni Toivelaulukirjat eivät ole pianonsoiton opetteluun hankalia, jos soveltaa niissä olevaa informaatiota oman maun mukaan. Hakaluutta olen kyllä huomannut laulun opettelun kannalta - usein sanat eri paikassa tai siltä kannalta, miten jakautuu useammalle sivulle.
 
Toivelaulukirjat ovat siitä kivat kun ne on aika huolellista työtä, eikä tarvi käyttää voimia paljon miettiä missä nyt on oiottu tai tehty virheitä.
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «