Aihe: Akku/paristokäyttöinen kombo
1
kbass
02.06.2023 22:19:02
Kuulisin mielelläni, jos joillakin on kokemuksia tai/ja suosituksia tasajännitteellä toimivaksi bassokomboksi. Tarkoitus olisi keikkailla verkkojännitteen ulottumattomissa kokoonpanolla, jossa basson ohella cajon-rumpusetti, haitari, akustinen kitara ja pari kolme laulajaa. Soittimet ja laulutkin ovat kivasti balanssissa, kun bassoa vahvistaa kevyesti. Akustinenkin basso vaatii tässä kokoonpanossa vahvistuksen.
Koetin selailla mnetin keskustelupalstan lisäksi ulkomaisia vastaavia, mutta niissä käsittely eteni monesti joko erilaisiin esivahvistin-päätevahvistin-kaappivirityksiin (usealla eri jännitelähteellä) tai väittelyyn erityyppisten akku+invertteriratkaisujen paremmuudesta tavallisen verkkojännitteellä toimivan kombon kanssa.
Siis: onko jollakin (mielellään kokemukseen perustuvia) ehdotuksia ratkaisuksi, jolla tarve tulisi täytetyksi? Vahvistuksen tarve ei vaikuta suuren suurelta, mutta tottahan soundi saisi muistuttaa tavanomaisesta bassokombosta irtoavaa. Tällä hetkellä Bossin Dual Cube Bass LX vaikuttaa mielenkiintoiselta, mutta omaa käyttökokemusta ei ole, enkä mielellään vetäisi sikaa säkistä ekalla keikalla, joka on jo ihan pian.
okabass
03.06.2023 00:11:06 (muokattu 03.06.2023 00:11:41)
Kaikki vahvistimet vaativat tasajännitettä. Eli normaalisti verkosta otetaan vaihtojännitettä, ja se muokataan tasajännitteeksi. Tarkoitan tällä sitä, että lähes kaikki vahvarit on modattavissa käyttämään akkua (=tasajännitettä). Joskus -93 soitettiin huviksemme eri kuppiloissa pienen Vox-combon kautta, jossa oli varmaan moottoripyörän akku virtalähteenä. Nykyisin varmaan akkujen valikoima kasvanut. Ja myös valmiiden akkukäyttöisten vahvarien.
basisti1971
03.06.2023 08:02:13
Moi.
 
kbass: Siis: onko jollakin (mielellään kokemukseen perustuvia) ehdotuksia ratkaisuksi, jolla tarve tulisi täytetyksi?
 
Vaikka vuosikymmenten varrella asiaa olen jossain määrin suunnitellut ja melkein toteuttanutkin, varsinaista kokemusta ei ole päässyt syntymään.
Projektit joita varten moiselle olisi tarvetta ollut ovat kuivuneet kasaan tai mieli on muuttunut.
 
Mielipiteitä ja ehdotuksia toki teeseitseholistilta löytyy yllin kyllin :).
 
Vaikka itse suunnittelinkin akkuvahvarirtkaisuni lähinnä lyijyn kemiaan tukeutuvien akkujen käyttöä silmälläpitäen ja tänäpäivänä muut akkuteknologiat ovat varteenotettavampia vaihtoehtoja, käyttöaika/paino on edelleen ainakin mun mielestä suunnitteluperuste josta on suoraviivaisinta lähteä liikkeelle.
Aika tylsää ainakin mun mielestä jos keikan (3 settiä?) loppupuolella kun meno on kovimmillaan, basso alkaa piereksimään kun akkujännitteen laskiessa päätelaitteet sukeltavat särön puolelle jokaisella matalalla äänellä.
Joten akkukapasiteetti pitäisi suunnitella ~4 settiä silmälläpitäen.
Toki, jos soitetaan koko ilta/päivä, eikä välissä voi ladata tai vaihtaa akkua, tai toisaalta soitetaan vain tunti kerrallaan, suunnitteluperusteita on mahdollista toki muuttaa.
 

 
kbass: Vahvistuksen tarve ei vaikuta suuren suurelta...
 
Vaan sitä se kuitenkin matalista taajuuksista johtuen on.
Ainakin tehonkulutuksen puolesta.
 

 
kbass: ...mutta tottahan soundi saisi muistuttaa tavanomaisesta bassokombosta irtoavaa.
 
Ainakin omasta mielestä varteenotettavin vaihtoehto nopeasti toteutettavaksi "puskakomboksi" oli ja edelleen on 12V syväpurkaus lyijy- tai LiIon akku latureineen + D-luokan autovahvistin + 10" bassokaappi + mieleinen etuastepedaali.
Valtaosa komponenteista pitää löytyä ennestään, uutena ostettaessa kustannukset karkaavat nopeasti vaikkei premium komponetteja ostaisikaan.
A/B (tai G, H) luokan autovahvaria en suosittele vaikka D-luokka kuinka näppyjä aiheuttaisikin, heikko hyötysuhde niistää vähintään 50% käyttöajasta D-luokan vahvariin verrattuna.
 
Koska:
 
okabass: Kaikki vahvistimet vaativat tasajännitettä. Eli normaalisti verkosta otetaan vaihtojännitettä, ja se muokataan tasajännitteeksi. Tarkoitan tällä sitä, että lähes kaikki vahvarit on modattavissa käyttämään akkua (=tasajännitettä).
 
Itsekään en akku+invertteri yhdistelmällä puskakomboa lähtisi bassokäyttöön rakentelemaan.
Vaikkei invertteriin ja vahvarin virtalähteeseen tehoa mahdottomasti huku, 10-30% kuitenkin.
Ja tuo on suoraan joko lisää painoa tai pois käyttöajasta.
Jos on pakko olemassaolevasta kombosta rakentaa, on valkattava sellainen jonka käyttöjännitteet osuvat näppärästi yhden tai kahden 12V akun jännitealueelle.
 
Valitettavasti kahdella akulla ei voi suoraan toteuttaa +/- lineaarivirtalähdettä audokäyttöä silmälläpitäen, vaatii reguloidun virtalähteen.
D-luokan vahvistimet toimivat varsin usein topologiastaan johtuen yksipuoleisella jännitesyötöllä, joten tuokin seikka puoltaa D-luokan pääteastetta akkukäytössä.
 

 
kbass: Tällä hetkellä Bossin Dual Cube Bass LX vaikuttaa mielenkiintoiselta, mutta omaa käyttökokemusta ei ole, enkä mielellään vetäisi sikaa säkistä ekalla keikalla, joka on jo ihan pian.
 
Omakohtaista kokemusta mistään kaupalisesta laitteesta ei ole, mutta jos pääset liikkeessä testaamaan, ehdottomasti kannatan tuota lähestymistapaa.
Nopeampi, ja varmasti pitkässä juoksussa teinitsesäästin vaihtoehtoa halvempikin ratkaisu.
 
Lopuksi vielä googlehakulinkki aiheeseen, etenkin TalkBass viestiketjut kannattaa lukea ajatuksella läpi vaikka osa ehkä vanhahkoilta saattaakin tuntua:
 
https://www.google.com/search?clien … fox-b-d&q=best+busking+bass+amp
 
T:Samuli
Saimou
03.06.2023 11:24:00 (muokattu 03.06.2023 11:24:32)
 
 
Tsekkaisin tämän: https://www.grbass.com/portfolio/pocket/
 
Omaa kokemusta ei valitettavasti ole.
kbass
03.06.2023 13:57:30
Kiitos kommenteista!
Tähän hätään jokin valmis kaupallinen tuote on varmaan ainoa ajateltavissa oleva vaihtoehto, vaikka rakentelukin tietysti on mielenkiintoista ja toisinaan myös palkitsevaa. Ehkäpä sitten eläkepäivinä... pitää vaan saattaa tietonsa ajan tasalle.
RayCH
03.06.2023 14:14:40
Sitten ihan toisenlainen lähestymistapa:
Talouteen ostettiin JBL Partybox 110, jossa huomasin oleva sisäänmenot kitaralle ja laulumikille. Tuppasin presarin kitaratuloon ja tulos oli yllättävän hyvä. Itsekin tarvitsen välillä akustisten soittimien, kitaran, viulun ja Loota-rumpujen rinnalle verkkosähköttömän vaihtoehdon ja tuo toimii siinä asiassa vallan mainiosti. Äänenpaine ja laatu riittää hyvin tuossa kontekstissa.
Hiukan tumppu saundi, mutta aktiivietusella varmasti saa ääntä halutessaan kirkkaammaksi (soittelen fläteillä, ja eihän presari nyt ole hifibasso muutoinkaan).
 
Akkukestoa luvataan 12 tuntia jota epäilen, mutta löytyy isompi partybox 310 18 tunnin akunkestolla. Ja näistä löytyy vilkkuvalotkin
Kefiiri
04.06.2023 18:41:34 (muokattu 05.06.2023 09:53:21)
Se akunkesto riippuu yllättävän paljon soittovoimakkuudesta. Vaihtamalla soittotatsin hillitystä römäkämpään saa äkkiä virrankulutuksen kymmenkertaistumaan, mutta kyllähän johonkin vahvariin liitetyllä perus auton akulla soittelisi pitkään. Roudaamiseen vaan tarvittaisiin jonkinlaiset rattaat. Tai sitten se auto.
En ole musiikin asiantuntija.
jazzitukka
26.06.2023 14:53:05
Moro. Mulla vähän ehkä myöhäinen vastaus tähän, mutta laitan nyt kuitenkin.
 
Itellä on nyt muutaman vuoden ollu Phil Jones double four bg-75.
Löytyy myös rolandin micro cube bass rx.
 
Eroahan näillä on kuin yöllä ja päivällä niin tehossa kuin soundissakin, hinnassa toki
tämä näkyy myös.
 
Tätä Phil Jonesia voin lämpimästi suositella, on ollut yksi parhaita hankintoja harrastukseen
liittyen. Sitä ei kaikissa tuote-esittelyissä mainosteta akkukäyttöisenä, mutta Phil itse näyttää tubesta löytyvässä videossa, että tämäkin ominaisuus löytyy. Power bankista täytyy vain löytyä muistaakseni vähintään 19v mahdollisuus. Mulla käytössä
Poweradd pilot pro2 , josta löytyy mm.19 ja 20v, käytän 20. Kapasiteettia 23000mah, ja soi tämän kanssa hyvällä volalla varmasti sen 4h.
 
Kooltaan tämä combo ei ole juuri leivänpaahdinta isompi, tehoa 70w, painoa 4kg, kaksi järkälemäistä 4" kaiutinta, ja se soundi....se yllättää ihan oikeasti. Toimii hienosti pienissä kokoonpanoissa, joissa rumpuna cajon tms. Olen soittanut tällä myös "hiljaiset" jazztreenit, joissa oli kitara, laulu, kiipparit, basso, nämä kaikki siis kevyesti vahvistettuina, sekä kevytkätinen rumpali "normi" rummuissa, tähän vielä riitti potku niin, että soundi pysyi muhkeana ja täyteläisenä. Periaatteessa vetäisinkin rajan tehojen suhteen jotakuinkin tuohon. Olen ollut enemmän kuin tyytyväinen!
hiivatti
31.07.2023 15:37:53
kbass: Kuulisin mielelläni, jos joillakin on kokemuksia tai/ja suosituksia tasajännitteellä toimivaksi bassokomboksi. Tarkoitus olisi keikkailla verkkojännitteen ulottumattomissa kokoonpanolla, jossa basson ohella cajon-rumpusetti, haitari, akustinen kitara ja pari kolme laulajaa.
Itse lähdin testailemaan akullisia PA-kaiuttimia kun muutenkin keikoilla basso tulee pääosin PA:n kautta. Kannattaa katsoa akkukäyttöisten PA-kaiuttimien puolelta.
 
Pienemmillä keikoilla riittää tämmönen: https://www.thomann.de/fi/the_box_pro_dsp_110_bp.htm
 
ja jos tarvitsee enempi mekkalaa: https://www.thomann.de/fi/soundboks_the_new_soundboks.htm
 
ja väliltäkin löytyy vaihtoehtoja.
 
Tuollaista käytän välissä: https://www.thomann.de/fi/mxr_m80_bass_di_plus.htm
Tämä on muulloinkin hyvä ja jos sähköä on käytössä ja patteri tyhjä ottaa virran tarvittaessa myös mikserin phantomista.
‹ edellinen sivu | seuraava sivu ›
1
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)