Muusikoiden.net
23.02.2019
 

Bassot »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Jaettu signaali?
1
janroknorway
01.03.2018 06:28:15
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hei kaikki.
Tyhmä kysymys mutta kysynpähän kuiteskin.
Mulla on kaks signaalia matkalla vahvistinta kohden, särö ja puhdas :D
Voinko ajaa toisen vahvistimen normaali inputtiin ja toisen efektilenkin returniin?
Hyötyjä, haittoja, parempia ideoita??
Alun perin oli tarkoitus hommata kaksi kanavainen pääte jolloin puhtaalle ja särölle oma kanava. Ajattelin nyt kuitenki että voiko helpommalla päästä kuten ylhäällä.. epäilen kyllä suuresti..
 
tommiot
01.03.2018 08:25:38
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ei onnistu. Tarvitset mikserin jos haluat yhdistää kaksi signaalia.
Sax-pappa
01.03.2018 09:11:22
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Onnistuu jos vahvistimessa on rinnakkaislooppi. Ei taida kovin monesta löytyä. Sarjalooppi katkaisee varsinaisen signaalitien sitä käytettäessä.
 
J.Nikkanen
01.03.2018 10:00:11
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Sax-pappa: Onnistuu jos vahvistimessa on rinnakkaislooppi. Ei taida kovin monesta löytyä. Sarjalooppi katkaisee varsinaisen signaalitien sitä käytettäessä.
 
Rinnakkaisloopissa vielä blend ja vaiheenkääntömahdollisuus niin sillä oikeasti tekeekin jotain.
 
ituvirtanen
01.03.2018 10:21:44
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Esmes Darkglass, Way Huge, Iron Ether ja Amptweaker valmistavat säröjä blendillä. Silloin särö ja suora ääni kulkevat rinnakkain efektipurkin läpi ja niitten välistä tasoa, balanssia, voi säätää.
 
Efektilenkkejä on rinnakkaisia ainakin uudemmissa ja hienommissa vahvistimissa mutta niitä voi joutua hiukkasen etsimään. Se, että tunkee jotain returniin, voi katkaista edeltävän signaalitien, silloin varsinaisessa sisäänmenossa oleva signaali saattaa katketa, jäädä pois. Asiaa voi muokata juottamalla pienen hyppylangan tai kytkimen returniin mutta vaatii jo purkamista ja näpertelyä.
 
Periaatteessa kun signaalit ovat tasoltaan noin pieniä, voit ne summata yhteen vaikka ihan raa'asti raudalla: juota johdot yhteen särön jälkeen. Tällainen voi tuottaa sekaviakin tuloksia ja hallittavuus on, mitä sattuu. Siksi aiempi suositus jonkinsorttisesta mikseristä on järkevä.
 
Jos haluat miettiä asiaa vähän toiselta kantilta, oletko harkinnut jakosuotimen (crossover, x-over) käyttöä? Pidä rajataajuuden alapuolella (vaikkapa 400 Hz) pelkkä puhdas signaali ja yläpuolella särö. Alakerran mutiminen jää pois ja säröä voi kaataa yläkertaan ihan järjettömästi aiempaan verrattuna. Tai siis ainakin huomattavasti enemmän kuin koko kaistalle. Iron Ether valmistaa Divaricatoria, joka ratkaisi omat saundi- ja efektiongelmani käytännössä kertaheitolla.
 
piivei
01.03.2018 10:37:26 (muokattu 01.03.2018 10:40:03)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ainakin normaalia jakosuodinta käytettäessä tarvittaisi edelleen se 2-kanavainen vahvistin perään koska sieltähän tulee matala osasto ja korkeat äänet erikseen ulos.
 
Minusta paras ratkaisu olisi se blendattava säröaski jossa voi tehdä miksauksen puhtaan ja särön välillä ja tulla normaalisti yhdellä piuhalla ulos vahvistimelle.
 
Myös pikkumikseri pedaalilaudan jälkeen jossa särö ja puhdas miksataan toimii tietty myös. Ja jos siinä tiskissä on eq-osastoa voi tehdä niin että pitää puhtaan kanavan korjaimet suorassa mutta leikkaa särökanavasta alakertaa pois niin saa uitettua isomman määrän säröä niin kuin edellä kerrottiin.
 
ituvirtanen
01.03.2018 13:57:23
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

piivei: Ainakin normaalia jakosuodinta käytettäessä tarvittaisi edelleen se 2-kanavainen vahvistin perään koska sieltähän tulee matala osasto ja korkeat äänet erikseen ulos.
 
Tarkennatko, nyt en hahmota ongelmaa? Divaricatorissa on efektilenkki, johon jakari vaikuttaa. Sama värkki kuitenkin summaa lopuksi molemmat kaistat yhteen. Siis sisään - lenkki - ulos. Lenkkiin olen pannut muun muassa chorus/flangerin, jota voi murjoa hurjemmille asetuksille kuin koko kaistalla voisi käyttää.
 
Kuva toimintaperiaatteesta ois kiva: https://ironether.com/pedals/divaricator/
 
janroknorway
01.03.2018 14:15:35
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Idea on että Dg b7k:n paraller outputista otan puhtaan erikseen ulos, eq spedu tulee ainoastaan sille linjalle. Darkglassin normaali ulostulosta sitten säröt ja muut häröt. Täten voin tehdä hieman ohuemman mutta enempi säröisen saundin sotkematta puhdasta ja voimakasta alapääsignaalia. Tähän asti siis kaikki vielä selvää, se minne ajan nämä signaalit on kysymysmerkki. Vahvistimena toimii tällähetkellä hartken ha tai hh 5500. Se Sheehanin ennen käyttämä malli, en muista mallia :D Siellä takana kyllä on jonkun sortin blend säätö efektilenkille. Mutta epäilen että tämä onnistuu niin helpolla..
 
kojones
02.03.2018 12:21:57 (muokattu 02.03.2018 12:24:05)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jos vahvarissa on kaks inputtia niin saattaa hyvinkin onnistua, efektilenkin kautta tuskin ellei ole sitten rinnakkaisluuppi. Jaa siellä on blendi, voi hyvinkin onnistua. Veikkaan että natsaa myös active- ja passive-jakkien kautta. Vaiheen saattaa joutua kääntämään kummassakin tapauksessa.
 
janroknorway
02.03.2018 19:20:10
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Onko joku kokeillu kytkeä aktiivi ja passiivi inputtiin yhtäaikaa?
 
ituvirtanen
02.03.2018 23:44:22
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

janroknorway: Onko joku kokeillu kytkeä aktiivi ja passiivi inputtiin yhtäaikaa?
 
Sorry, kuulostaa ihan perjantai-illan jutulta.
 
J.Nikkanen
02.03.2018 23:48:34 (muokattu 02.03.2018 23:52:15)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

janroknorway: Onko joku kokeillu kytkeä aktiivi ja passiivi inputtiin yhtäaikaa?
 
On. Aktiivi inputissa monesti vain pieni ja simppeli signaalin vaimennus, ei muuta.
 
Itse justiin testaillut ajaa bassot ulos (ns. full range) omasta kaapista ja säröjä syöttänyt kitarakomboon. Lupaavan oloinen mutta vaatii vielä duunia, vielä eivät galaksit ole räjähdelleet.
 
edit: ja siis siksi testaillut moista kun hiffasin että bassosaundi on parempi kun ei syötä säröä samaan kaappiin vaan omalle tötterölle
 
ituvirtanen
03.03.2018 01:17:58
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

J.Nikkanen: Itse justiin testaillut ajaa bassot ulos (ns. full range) omasta kaapista ja säröjä syöttänyt kitarakomboon.
 
Siis bi-amp -henkisesti. Sitten pitää löytää oikea saundi kaapeista. Ei mikään pikku juttu. Mitä enemmän muuttujia järjestelmään tulee, sitä raskaammaksi se tulee hallita.
 
Pelkän etupään säätäminen yhdelle vahvistimelle ja kaapille on vielä kohtalaisella työllä hoidettavissa mutta tasot voivat elää aika paljon kahta erilaista pörisijää käytettäessä. Kunhan kuvittelen mutta kaksi samanlaista settiä saattaa olla helpompi kokonaisuus.
 
J.Nikkanen
03.03.2018 09:31:24 (muokattu 03.03.2018 09:36:29)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

ituvirtanen: Siis bi-amp -henkisesti. Sitten pitää löytää oikea saundi kaapeista. Ei mikään pikku juttu. Mitä enemmän muuttujia järjestelmään tulee, sitä raskaammaksi se tulee hallita.
 
Pelkän etupään säätäminen yhdelle vahvistimelle ja kaapille on vielä kohtalaisella työllä hoidettavissa mutta tasot voivat elää aika paljon kahta erilaista pörisijää käytettäessä. Kunhan kuvittelen mutta kaksi samanlaista settiä saattaa olla helpompi kokonaisuus.

 
Pelkkää testiä vain ja mukana varmasti psykoakustiikkaa ja monimutkaisen systeemin tuomaa viehätystä.
 
Mutta siis kunhan kikkailen, bassonupista saa jalkapedaalilla kytkettyä EQut päälle ja pois, joten kuoppa tuohon 750 hertsiin ja MXR blow torchista muroa juurikin sille taajuudelle. Särön omasta EQusta yläpäätä leikattu hieman pois ja alapäät kokonaan. Kitarakombon kanavanvaihtaja toimittaa sitten särön päälle/pois kytkemistä, eli aivan liikaa steppaamista ja säätämistä jos miettisi vaikka live-tilannetta. Piti kuitenkin testata, omalla tavallaan tuossa on ideaa, diggaan siitä särösaundista enemmän kun sen ajaa "tiukempisaundiseen" elementtiin kuin blendaa bassokaappiin mutta koska tämä on olevinaan uutta ja ihmeellistä niin sitä saattaa taas kuulla saundia silmillään. Hankalaa.
 
edit: toki testihommat ovat johtaneet siihen että nyt vakavissani harkitsen basson muuttamista stereoksi että voisi kikkailla hieman enemmän että tuota jooh, räpellykset ja tyhmät ideat asuvat ja voivat hyvin meikäläisen päässä
 
ituvirtanen
03.03.2018 13:00:52
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

J.Nikkanen: Kitarakombon kanavanvaihtaja toimittaa sitten särön päälle/pois kytkemistä, eli aivan liikaa steppaamista ja säätämistä jos miettisi vaikka live-tilannetta.
 
Supersaundi on kiva ajatus muttei kanna varsinkaan isossa pändissä. No ehkä joku Clarke tai Manring voi vetää soolona ja silloin sillä on varmasti paikkansa.
 
Oma tontti on pieni ja rajattu (meitä on 12) eikä siellä ole suuresti käyttöä stereolle tai bi-ampille. Efektienkin kanssa on välillä vähän niin ja näin. Mutta ne vähät mahdollisuudet täytyy toki hyödyntää hyvin. Aika ajoin pitää mennä minimalistisempaa ääntä kohti, etenkin '50- ja '60-luvun musassa.
 
Presarin tumppua on välillä jopa metsästettävä, kun omat soittimet ovat niin paljon "parempia" ja esimerkiksi sustainia riittää kilotolkulla. Olen välillä rajannut taajuuskaistaa kovalla kädellä autenttisuuden ehdoilla. Tämä sotii sinänsä tuollaista maksimaalista saundia ja huippurigiä vastaan. Hyvä kalusto voi olla jopa ongelmallinen tai ainakin sitä pitää murjoa melkoisesti (eq, pedaalit...), että siitä saa "huonon" äänen ulos. Sitatoin tuon huonon, ettei joku erehdy luulemaan sitä oikeasti huonoksi. Tyylinmukaisuus on joka tapauksessa merkittävä asia eikä kaikki ainakaan parane saundin modernisoinnilla. Toki kokonaisuuden voi sovittaa uusiksi mutta se on sitten taas kokonaan toinen asia.
 
J.Nikkanen
03.03.2018 13:15:14
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Joo rokkitriossa soittelen eli "tilaa" on kikkailla. Jopa se kuuluisa hymy-EQ toimii kivasti.
 
kojones
03.03.2018 19:37:49
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

janroknorway: Onko joku kokeillu kytkeä aktiivi ja passiivi inputtiin yhtäaikaa?
 
Juu, parillakin eri vahvarilla ja hyvin futaa.
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2019, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti