Muusikoiden.net
22.03.2019
Akustiset Furch-kitarat | Kohtuuhintaista eurooppalaista huippulaatua jo vuodesta 1981! 

Bassot »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Aktiivi-PA-kajari vai kombo koti/treenikäyttöön?
1
iec
09.01.2018 12:52:02 (muokattu 09.01.2018 15:59:08)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mulla löytyy valmiina pieni mallintava etuaste, jonka kautta soittelen bassoa kuulokkeiden kanssa. Mietiskelin kuitenkin jonkinlaisen bassovahvistimen ostoa, jotta jamittelu muiden kanssa onnistuisi.
 
Millaisia kokemuksia löytyy etuvahvistimen ja aktiivi-PA kajarin käyttämisestä treeneissä ja kotosalla. Riittääkö 12" kaapissa ( EV zlx12p tai yamaha dbr12) taajuusalue bassotaajuuksille vai pitääkö olla mieluummin 15" bassoelementillä varustettu kaiutin ? Ajatusleikkinä tässä on se, että saako tuollaisella noin 400 euron aktiivikaiuttimella yhtä hyvää soundia kuin vastaavan hintaisella bassokombolla. Tai jos ei saa, niin jääkö kovin kauas soundeiltaan? Ja nyt siis oletus on että kamppeet maksavat uutena saman verran.( ja tuota etuvahvistinta ei lasketa mukaan, kun se mulla jo on)
 
Kiitos jo etukäteen asiantuntemuksesta.
 
Edit: Sen verran löysin englanninkielellä aiheesta, että ilmeisesti toistoalueen alarajaksi (-6dB) riittäisi 55Hz, vaikka 5-kielinen basso viritettynä A:han menee perustaajuudeltaan jonnekin 27 Hz paikkeille. Ilmeisesti merkittävin asia on se harmoninen taajuus joka on 2x perustaajuus. Sen perusteella tuollainen 12" bassoelementillä varustettu aktiivi-PA voisi jopa toimia ainakin 4-kielisellä bassolla. Näytti ainakin EV ZLX 12P:ssä menevän -3dB piste 65 Hz, joka on alle 4-kielisen basson perustaajuus*2. ja Mutta nämä ovat vain numeroita, eikä se kerro kaikkea siitä äänenlaadusta.
 
Tieto lisää tuskaa ja turha tieto turhaa tuskaa...Ja niin päin pois...
öl m
10.01.2018 12:11:46 (muokattu 10.01.2018 12:13:59)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jos haluat ottaa kaiken irti etuvahvistimestasi, niin kannattanee valita aktiivipömpeli. Tällöinhän kombon oma preamp/EQ ei ole turhia sotkemassa esim. vahvistinmallinnuksien läpi soiteltaessa. Taajuuksien kannalta kaiuttimen koolla (12"/15") tässä tapauksessa ei liene merkitystä.
 
E: Kokemusta ei varsinaisesti ole, mutta esim. https://www.talkbass.com/threads/zoom-b3-as-preamp.936505/ -ketjun olen kerran pläräillyt läpi ja jatkanut Part 2:een, joten mutuilua löytyy jonkin verran.
 
"Voidaan varmaankin olla yhtä mieltä siitä, että te tarvitsette tällaisen laitteen."
iec
10.01.2018 13:38:21
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jaa löytyihän näitä kokeiluja jo youtuben puoleltakin:
https://www.youtube.com/watch?v=Q9WL1ioPlKw
 
Pieni keikka: https://www.youtube.com/watch?v=X0ndA0_gh0A
 
Mun korvaan tuo edullisempi Alto TS212 kuulostaa ihan toimivalta (jälkimmäisessä videossa ei äänet kyllä olleet mitään hifiä, mutta tuo QSC on kyllä jo ilmeisesti sangen laadukas kampe ja hintakin on sen mukainen). Tietysti oikea bassokombo on tehty jämäkästä materiaalista, kun taas nämä edullisemmat FRFR-aktiivi-PA-kajarit ovat sellaista ohutta muovikomposiittia. Kuinkahan mahtaa alkaa resonoimaan kovemmilla volyymeillä?
 
Tieto lisää tuskaa ja turha tieto turhaa tuskaa...Ja niin päin pois...
ituvirtanen
10.01.2018 16:04:28
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Karkeasti jakaen toiston Hi-Fiin ja PA:han (myös instrumenttien toistovehkeet), kuvio menee näin:
 
PA:n toiston suoruus ei ole merkitsevä, kunhan mökää tulee paljon.
Hi-Fi:ssä hyötysuhde on sivuseikka, kunhan toistokäyrä olisi (ja nimen omaan olisi) mahdollisimman suora.
 
Näin ollen aktiivikaappi ei ihan älyttömästi eroa bassovahvistimesta ja kaapista. Eroja takuulla on mutta kokonaisuuden kannalta liikutaan samoissa ongelmissa. Niistä puhutaan kauniisti (saundillisina) ominaisuuksina.
 
Elementtien koko on taas kerran enempi sivuseikka, jos taajuusvaste halutaan suoraksi. Hifikaiuttimessa voi olla vaikka vain 5" basso ja silti alarajataajuus hurjan matala. Tämä on saatu aikaan kotelon koolla tai hyötysuhteen pienuudella.
 
Jos ajatellaan alarajataajuuden olevan tärkeä, joudutaan suoran vasteen tapauksessa käyttämään isoa vahvistinta tai koteloa, ettei hyötysuhde romahda. Miksi se on sitten tärkeä? No, jos hyötysuhde on hifipuolelta, se voi olla 0.1 % ja PA:ssa taas vaikka 2 % eli ero on 20-kertainen. Samaan mölyyn tarvitaan silloin hirrrveästi (eli 20 kertaa) enemmän watteja. Tämä kolminaisuus on kuin valokuvauksessa aika - aukko - herkkyys:
 
alarajataajuus - kotelon tilavuus - hyötysuhde.
 
Kun jotain edellä mainituista muuttaa, vähintään toinen muuttuu. Näin meitä basisteja on kaapin ja vahvistimen massalla ja koolla rankaistu, kitaristeille kelpaa suunnilleen avoin pahvilaatikko.
 
J.Nikkanen
10.01.2018 18:08:36
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

iec: Tietysti oikea bassokombo on tehty jämäkästä materiaalista, kun taas nämä edullisemmat FRFR-aktiivi-PA-kajarit ovat sellaista ohutta muovikomposiittia. Kuinkahan mahtaa alkaa resonoimaan kovemmilla volyymeillä?
 
Eipä nuo perusedulliset bassokombot juuri hurraa-huutoja ansaitse. Paskasta vanerista tehtyjä laatikoita johon lätkäisty edullinen töttörö kylkeen ja kaveriksi helvetinmoiset mainospuheet että nyt on pikkurahalla parasta bestiä. Pah.
 
iec
10.01.2018 18:29:16 (muokattu 10.01.2018 18:30:11)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

J.Nikkanen: Eipä nuo perusedulliset bassokombot juuri hurraa-huutoja ansaitse. Paskasta vanerista tehtyjä laatikoita johon lätkäisty edullinen töttörö kylkeen ja kaveriksi helvetinmoiset mainospuheet että nyt on pikkurahalla parasta bestiä. Pah.
 
Alkaa ajatukset kääntymään pikkuhiljaa EV zlx 12p- tai 15p -malliin. Sitten voisi soitella mallintavan etuasteen kautta sekä basson että sähkökitaran. Tuo Amplifirebox toimii ainakin kuulokkeiden kanssa hyvin myös bassolla.
 
http://atomicamps.com/amplifirebox/
 
Tieto lisää tuskaa ja turha tieto turhaa tuskaa...Ja niin päin pois...
Hanuriin
11.01.2018 15:23:17
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Joku tommoinen aktiivihiilipömpeli tai sitten keyboardvahvari. Pääasiassa, että olis kokoäänialueen toistava mahdollisimman vähän värittävä laitos niin että sen kautta voit jonkin mokkulan tai vaikka tietokoneen kautta soittaa mallinnuksia hyväksikäyttäen niin kiipparit, sähkökitarat kuin bassonkin. Varmasti monikäyttöisempi kuin dedikoitu vahvistin jollekin noista soittimista.
 
Mulla on Rolandin KC-550 (ostin vuosia sitten täältä m-netin torilta) mutta Behkulta on halvempiakin vastaavia äänentoistimia. Alapäätä piisaa synabassosoundejakin ajatellen ja kaiken kaikkiaan muuten miellyttävä värkki paitsi että on helvetillisen painava, johon vaivaan auttaa se, että siinä on pyörät alla.
 
Pikkukeikoilla on jopa tuon kautta toistettu sähkörumpuja ja kiipparia yhtä aikaa!
 
Basismi
11.01.2018 23:27:02
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jos joskus laitan vahvainpuolta uusiksi niin kyllä valinta menee aktiivi-PA kaapille. Fiksusti mietityt yksityiskohdat, kahvat ja kulmamonnarimuoto, kevyitä, tehokkaita. Verratttuna vanerista kyhättyihin bassolootiin.
 
Ainoa ettei kyllä soundeista ole juuri hajua. Minkä verran pitää laittaa hilloa että alkaa irrota alapäätä tarpeeksi, tonni? Tarvii alkaa testaileen.
 
Basso murisee kuin voissa paistettu pantteri.
ituvirtanen
12.01.2018 09:27:06
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hilloa? Pikemminkin kuinka paljon kuutiotilavuutta? Bassopäätä ei saa ilman isoa tehoa pienestä kaapista, se hyötysuhde... Genelecin pienistä kaksitiekaiuttimista olen saanut irti aivan älyttömän hyvän saundin mutta äänenpainetta ei niillä tehoilla ja sillä koolla irtoa. Pändimme PA-kaapeista (JBL PRX735) tulee matalatkin ulos mutta on niissä tehoa ja kokoakin. Ja maksimi äänenpaine on komeat 136 dB!
 
http://www.jblpro.com/www/products/ … ntage-portable/prx700-series/prx735
 
Joskus oma Glockenklang tuntuu jopa pieneltä.
 
iec
12.01.2018 09:27:38 (muokattu 12.01.2018 09:30:57)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Basismi: Jos joskus laitan vahvainpuolta uusiksi niin kyllä valinta menee aktiivi-PA kaapille. Fiksusti mietityt yksityiskohdat, kahvat ja kulmamonnarimuoto, kevyitä, tehokkaita. Verratttuna vanerista kyhättyihin bassolootiin.
 
Ainoa ettei kyllä soundeista ole juuri hajua. Minkä verran pitää laittaa hilloa että alkaa irrota alapäätä tarpeeksi, tonni? Tarvii alkaa testaileen.

 
Tuossa nämä mitä olen itse ajatellut (näissä ei pitäisi olla tuuletinta, jolloin ei häriöääniä kotona hiljempaa soittaessa):
 
1) EV ZLX 12p: http://www.electrovoice.com/product.php?id=2583 (-3dB 65 Hz ja -10dB 50Hz => pitäisi riittää 4 kieliselle bassolle, ja ehkäpä myös 5- ja 6-kielisille hieman alimmilta ääniltä hieman vaimentuneena)
 
2) EV ZLX 15p: http://www.electrovoice.com/product.php?id=2584 (-3dB 55Hz ja -10dB 42Hz=> pitäisi riittää 5-kieliselle ja 6-kieliselle bassolle)
 
Eli ajatuksena tuossa se, että alarajataajuus pitäisi olla maksimissaan 2*alin perustaajuus (näin ymmärsin kahlattuani asiaa eri sivustoilta). Ja sitä paitsi jos en väärin muista, otetaan live-keikoilla mikseripöydässä aika raju leikkaus alle 40Hz taajuuksiin. Ja akustiikan ja äänenvoimakkuuden sääntöjen mukaanhan -3dB on juuri sen verran pieni vaimentuma, että korva voi sen huomata. Ja vastaavasti 10dB on taas sellainen muutos, jonka aivot tulkitsevat äänenvoimakkuuden kaksinkertaistumisena/puolittumisena.
 
Näyttää siltä että asia pitää kokeilla ihan käytännössä, ei sitä muuten tiedä varmasti :)
 
Edit: Ja tuo ituvirtasen kommentti kuutiotilavuudesta pitää varmasti paikkansa. Ei pysty fysiikan lakeja rikkomaan. Toki tietysti aivan järjettömällä tehonkestolla ja liikepoikkeamalla varustettu bassoelementti pystyy equttamalla toistamaan myös matalia taajuuksia hurjan tehon avulla. Mutta sekäään ei tule ilmaiseksi...
 
Tieto lisää tuskaa ja turha tieto turhaa tuskaa...Ja niin päin pois...
Basismi
12.01.2018 10:53:57 (muokattu 12.01.2018 11:06:39)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

ituvirtanen: Hilloa? Pikemminkin kuinka paljon kuutiotilavuutta?
 
Sitäkin. Mutta käytännössä se hinta vaikuttaa aika lailla käytettyjen komponenttien laatuun. Suhtaudun vähän epäilevästi esim alle 400 euron aktiivipömplein kykyyn toistaa bassoa uskottavasti.
 
Joku EV EKX-15P taas vaikuttaa aika lupaavalta, tuohon hintaan alkaa esim elementti olla varmaan asiallinen. On sillä sitten kokoakin jo bassokomeron verran, mikä ei välttämättä ole huono asia. Painaa kuitenkin vain 25kg.
 
Torilla näyttää olevan muuten Alto TS212 myynnissä jos jotakuta kiinnostaa semmoinen.
 
Basso murisee kuin voissa paistettu pantteri.
ituvirtanen
12.01.2018 12:49:53
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

iec: Toki tietysti aivan järjettömällä tehonkestolla ja liikepoikkeamalla varustettu bassoelementti pystyy equttamalla toistamaan myös matalia taajuuksia hurjan tehon avulla. Mutta sekään ei tule ilmaiseksi...
 
Tähän kannattaa lisätä vielä yksi fysikaalinen asia: kotelon rakenne. Bassorefleksikotelon vaste tipahtaa 24 dB/oktaavi alarajataajuuden alla, joten siellä puolella isoista tehoista ei ole enää edes hyötyä saati apua. (Kaikki mainitsemani asiat olen varastanut vanhasta koulukirjastani, Jarmo Toivasen Teknillinen akustiikka.)
 
Basismin kommentiin rahasta, ihan halpoja koteloita ei edes viitsitä valmistaa isokokoisina. Joka basistille osuu vanha autokuitti: "Nothing can beat cubic inches".
 
iec
12.01.2018 14:10:41
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

ituvirtanen: Tähän kannattaa lisätä vielä yksi fysikaalinen asia: kotelon rakenne. Bassorefleksikotelon vaste tipahtaa 24 dB/oktaavi alarajataajuuden alla, joten siellä puolella isoista tehoista ei ole enää edes hyötyä saati apua. (Kaikki mainitsemani asiat olen varastanut vanhasta koulukirjastani, Jarmo Toivasen Teknillinen akustiikka.)
 
Basismin kommentiin rahasta, ihan halpoja koteloita ei edes viitsitä valmistaa isokokoisina. Joka basistille osuu vanha autokuitti: "Nothing can beat cubic inches".

 
Joo, totta tuokin on refleksikotelon osalta. Suljetulla kotelolla voi tietysti yrittää repiä sitä alarajataajuutta equttamalla tehonkeston ja liikepoikkemamaksimin puitteissa. Refleksikotelolla voi tietenkin yrittää sitä refleksiviritystaajuutta tuoda alaspäin, mutta siihen taas vaaditaan pitemmät putket ja elementin ominaisuuksien pitää tukea sitä. Ei ole helppoa kaiutinsuunnittelijalla siinä vaiheessa jos annetaan tiukat rajat osien hinnoille samalla kun vaaditaan kovaa mökää ja alas asti ulottuvaa toistoa pienestä kotelosta ;)
 
Alkaakohan tosiaan maailma menemään tähän suuntaan vähitellen, että käytetään mallintavaa etuastetta ja aktiivikaappia? Täytyy ilmeisesti yrittää olla kehityksen eturintamassa tällä kertaa.
 
Tieto lisää tuskaa ja turha tieto turhaa tuskaa...Ja niin päin pois...
Saimou
12.01.2018 15:15:32 (muokattu 12.01.2018 15:20:56)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Alkaakohan tosiaan maailma menemään tähän suuntaan vähitellen, että käytetään mallintavaa etuastetta ja aktiivikaappia? Täytyy ilmeisesti yrittää olla kehityksen eturintamassa tällä kertaa.
 
Alkaa ja se on hienoa! Olen käyttänyt yhdistelmää Jule Monique putkietuaste/Barefaced FR800 aktiivikaappi keikoilla ainoana kaappina 2,5 vuotta, ei ole kertaakaan loppunut ääni kesken. FR800 painaa alle 15 kg, hieno soundi lavalle ja eteen, roudarit kiittää eikä setti vie lavalta tarpeettomasti tilaa.
 
Että piti vielä sanomani, että ikänä en enää osta tämän jälkeen omaksi isoja perinteisiä kaappeja, jonkun minikombon saatan ehkä vielä hankkia...
 
iec
12.01.2018 15:21:38
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jeps. Sanoista tekoihin. Nyt on EV ZLX 12P tilattu. Viikon parin päästä pitäisi päästä testailemaan miltä kuulostaa Amplifireboxin kanssa :D
 
Mietin myös tuota torilla olevaa Alto 212:sta, mutta vaakakuppi kallistui EV:n suuntaan säädettävyyden osalta. Luulisi, että noilla eri tila-moodeilla + EQ:lla saisi äänen muokattua sopivaksi erilaisiin tiloihin.
 
Laitan sitten raporttia kokemuksista, kunhan kokemuksia on kertynyt.
 
Tieto lisää tuskaa ja turha tieto turhaa tuskaa...Ja niin päin pois...
ituvirtanen
12.01.2018 16:43:24 (muokattu 12.01.2018 16:44:03)
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kokoalueboksissa voi yläpäätä hyödyntää eri tavoin. Käytän itse jakosuodinta ( https://ironether.com/pedals/divaricator/ ), jotta yläpäätä voi täyttää vaikka moduloivilla äänillä ja alakerta (alle 400 Hz) pysyy puhtaan mudattomana. Juttu avasi efektit ihan uudella tavalla.
 
iec
09.02.2018 11:02:51 (muokattu 09.02.2018 19:36:11)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Nyt on tullut soiteltua jo jonkin verran EV ZLX 12P -aktiivi PA:n läpi bassoa. Etuasteena toimii Amplifirebox, josta käytän lähinna Bassmanin mallinnusta (myös bassman 4x10 kaiutinmallinnus). Ihan hyvältä tuo kuulostaa ainakin kotisoitossa, kun volyymit eivät nouse aivan tolkuttoman suuriksi. Isoilla voimakkuuksilla alkaa sitten kotelo värähtelemään sen verran (ja ehkä myös refleksiputkien pihinät), että se kuuluu semmoisena ylimääräisenä äänenä sieltä taustalta, ainakin silloin kun vain pelkkä basso soi. Voisi olla että treeneissä rummut ja kitarat peittäisivät nuo äänet alleen.
 
Mulle tuo on riittävä, sillä käytän sitä vain kotona. Treeneissä soittelen sitten Markbassin vahvarilla TC:n 2x12 400w kaapin läpi. Sille tuo EV ei pärjää tietenkään johtuen jo ihan elementtimäärästä ja TC:n tukevasta kotelosta, jossa riittävän isot refleksiputket. Ja toinen juttu on se, että käytän tuota sekä bassolla, että kitaralla. Kitaralle tuo toimii mun mielestä paremmin kuin bassolle, sillä kitaralla en ole saanut mitään kotelohäiriöääniä vaikka soittaisi kovempaakin. Nyt mulla on siis kahden erillisen kaapin/vahvarin/kombon sijaan yksi pedaalilauta ja yksi aktiivikajari, eli vie tilaa todella vähän mun soittohuoneesta (jota siis käytetään muuhunkin kuin soittamiseen, eli siellä ei ole hulppeasti tilaa kaikille mahdollisille vahvareille yms yms.)
 
Edit: Tuo aiemmin mainittu Barefaced FR800 voisi olla kyllä ihan optimaalinen ratkaisu keveyden ja laadun suhteen, jos on vain varaa maksaa tuollaisia hintoja:
https://barefacedbass.com/product-range/FR800.htm . Speksien puolesta näyttää loistavalta ja kyllähän sitä jo tuossa aiemmissa viesteissä kehuttiinkin.
 
Tuli muuten huomattua, että kitaralaudan chorus, tremolo ja delay tuovat mukavaa maustetta myös basson soittoon. Ja kaikkein vinkein efekti on Bossin PS-5, jolla voin shiftata jopa 2 oktaavia ylös tai alas (Basso kuulostaa joltain kiinalaiselta huilulta 2 oktaavia ylös shiftatessa :D )
 
Tieto lisää tuskaa ja turha tieto turhaa tuskaa...Ja niin päin pois...
CheRoberto
15.02.2018 16:28:39
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Englannin bassofoorumilla on aktiivinen ja paikoittain mielenkiintoinenkin keskustelu juuri tästä aiheesta.
 
https://www.basschat.co.uk/topic/315455-interesting-frfr-story/
 
Aguilar | Fairfield Circuitry | Lakland | Sandberg | Tech 21 | TKS
Saimou
15.02.2018 17:41:43
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

... Barefaced FR800 voisi olla kyllä ihan optimaalinen ratkaisu keveyden ja laadun suhteen, jos on vain varaa maksaa tuollaisia hintoja:
https://barefacedbass.com/product-range/FR800.htm .
...

 
Pakko kommentoida vielä tähän hinta-asiaan:
 
Rahalla (alle 1500 €) saa erittäin suorituskykyisen, yhdellä kädellä kannettavan 15 kg painavan kaiuttimen, jossa integroituna 800W pääte sekä ohjelmoitava DSP-kortti.
Suorituskyvystä voin kertoa, että tuo päihittää sekä soundin että bassotoiston osalta esim. MB 4x10/800W LittleMark yhdistelmän. Varsinkin jos keikka kestää niin pitkään, että MB kaiutin ehtii lämmetä...Etuasteeksi käy mikä hyvänsä tarpeeksi hönkää antava etunen, ei tarvitse olla mitään kallista jos ei välttis halua. Ihanteellinen keikkamiehen setti voisi olla esim. FR800 ja Aguilar ToneHammer pedaali, joka menee bassolaukkuun tai kulkee pedaalisalkussa.
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2019, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti