Muusikoiden.net
24.04.2024
 

Bassot »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Valaiskaapa aloittelevaa basistia Mallintavista Bassovahvareista
1 2
Anarkiapurilainen
18.06.2016 12:12:44 (muokattu 18.06.2016 12:14:53)
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Sama signaali toistettuna bassokamoista, monitoreista tai korvamonitoreista ei voi missään nimessä olla "täsmälleen sama soundi.". Tietty riippuu soundipreferenssistä, mitä enemmän soundi on se mitä basson mikistä tulee mutta kovempaa sitä lähemmäs tolla metodilla voi päästä. Jos soundiin liittyy yliohjausta/säröä tai perinnetunkkaisuutta niin sitä vaikeammaksi sen saavuttaminen menee linjapohjalta soittaessa.
 
Oma keikkailu sijoittuu sen kokoluokan keikkapaikkoihin että basson ajaminen monitoreihin huonontaa lavasoundia aina. Isommissa paikoissa monitorointi on tietysti välttämätöntä, mutta mun mielestä aloittelevien bändien kannattaa opetella ensin soittamaan backline+laulukamapohjalta hyvässä balanssissa ja tämä vaatii sopivan kokoisia bassokamoja. Aloittamalla soittoharrastuksen korvamonitorointia käyttäen ei tätä yhteissoiton aspektia pääse samalla lailla kehittämään, ja siinä voi sitten joutua ekalla pubikeikalla miettimään miksi yleisöön kuulostaa näin paskalta.
 
Lisäksi itse tykkään siitä että soundi tuntuu fyysisesti ja tulee selkeästi jostain paikasta lavalta. Tämä ei tarkoita välttämättä lujaa soittamista, hiljaa soitettu iso kaiutinpinta-ala kuitenkin liikuttaa enemmän ilmaa ja tuntuu ihan erilaiselta kuin periaatteessa yhtä lujaa soiva 12" monnari tai korvanappi.
 
Osaavilla ammattilaisilla jotka soittavat yleensä paikoissa joissa edes on monitorimiksaaja on asia tietysti vähän toisin, enkä tarkoita nyt kritisoida korvamonitorointia sinänsä, en vain aloittelevana tahi harrastesoittajana lähtisi siltä pohjalta liikkeelle.
MPU
18.06.2016 12:33:56
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Minä taas liputan korvamonitoroinnin puolesta. Kun huoneakustiikka ei sotke kuulokuvaa treeniksellä on soitettava huomattavasti tarkemmin. Kaikki kuuluu jäätävän selvästi, myös virheet. Ja mikä parasta, kuulo säilyy kun ei tartte luukuttaa rumpalin rinnalle.
 
Ite kun tekee saa sellasta kun tulee
sepisti
18.06.2016 15:28:11
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jos tuolta todella tuntuu, melkein lähtisin etsimään syyllistä jostain ihan muualta kuin vahvistimen päätelaitteiden rakenteiden eroavaisuuksista.
 
Ensimmäiseksi katse kääntyisi monitorimiksaajaan, ja siitä sitten omiin/käytössä oleviin laitteisiin.
 
Jos napit ovat edes keskitasoa, pitäisi niihin saada tismalleen sama soundi jonka yleisökin kuulee.
Jos näin haluaa.
 
Lavaälämölön aikaansaamat kropan resonanssit toki katoavat nappien kanssa siinä missä trankkubacklinenkin kanssa vedellessä.
Ja jos digilaitteissa alkaa latenssit kasvamaan, kyllähän se tuntumaa syö ihan huomaamattakin.
 
T:Samuli

 
Monitorointikamppeiden laatu tai hinta eivät ole ongelma, eikä miksaajakaan. Soundi on sitä mitä pitää. Kyse on tuosta kliinisyydestä ja lavaälämölön puuttumisesta. Näin ollen koen turhana roudata, itse kun sen saa tehdä, mukana ylimääräistä painolastia.
 
https://www.youtube.com/watch?v=L5gGjlyzxfo
LaXu
26.06.2016 22:57:32
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Minä voinkin valaista hieman, sillä omistan peräti kaksi mallintavaa bassovahvaria. Täältä löytyy niin Axe-Fx 2 kuin myös Rolandin Cube 100 1x12 combovahvari. Näistä enemmän tulee basson soittoon käytettyä tuota Rolandia. Sen ääni vaan jostain syystä miellyttää enemmän, kuin mitä olen Axesta saanut irti. Axen perässä on kiinni Atomic FR, eli 50W neutraali putkipääte ja full range, flat response kaiutin.
 
Rolandin puolesta liputtaa myös laitteen helppo käyttö. Axe-Fx:n etupaneeli on aika tuskainen käytettävä ja muuten pitää räpeltää tietokonesoftan kanssa, joten helppo soundien veivaaminen on siitä aika kaukana. Rolandin mallinnuksissa on kaikissa selkeästi oma soundi, mutta en lähde edes arvailemaan, kuulostavatko Axen tai Rolandin soundit esikuviltaan, koska en ole yhtäkään niistä omistanut ja jotain Ampeg SVT:ta joskus vuonna miekka ja kivi kokeillut pikaisesti.
 
Vaikka teknisesti Axe on todennäköisesti valovuoden Rolandista edellä, ei ulos tuleva soundi loppupeleissä bassokäytössä eroa mitenkään olennaisesti. Kitarakäytössä liputan Axen autenttisuuden puolesta ihan kybällä, mutta basson kanssa homma on vähän erilaista. En koe, että bassolle putkivahvistimen (tai sen soundia mallintavan vahvistimen) käyttö olisi mikään ehdoton juttu, vaan moni trankkucombokin tarjoaa erinomaista soundia.
 
Tärkeämpää onkin, että valittu laite tarjoaa itselle riittävästi kontrolleja soundin muokkaamiseen. Erityisesti mahdollisuus räveltää keskialueen soundin kanssa useamman middle-potikan voimin miellyttää minua. Samoin joku simppeli sisäänrakennettu kompressori helpottaa elämää.
 
Tyyppailen vielä Axea bassokäytössä lisää parin päivän päästä, kun pöydällä nököttää Genelec-pari ja subwoofer eli enemmän studiota vastaava setuppi.
 
Myydään Yamaha Pacifica 1511MS telecaster ( https://muusikoiden.net/tori/nayta.php?id=1126960 )
basisti1971
27.06.2016 09:32:43
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moi.
 
Anarkiapurilainen: Sama signaali toistettuna bassokamoista, monitoreista tai korvamonitoreista ei voi missään nimessä olla "täsmälleen sama soundi.".
 
Toki voi, kyse on ainoastaan viitseliäisyydestä ja/tai laitteista.
Fiilis on varmasti erilainen, mutta soundin ei tarvitse olla jollei soittaja näin halua, ja yleensä haluaa.
Ja halun pohjalla on usein etupään tilan vaatimat muutokset, sekä se että jotain muutakin kuin omaa instrumenttia halutaan myös kuulostella.
 
Lisähaasteita toki muodostuu jos -syystä tai toisesta- useampi muusikko haluaa monitorointiinsa samaa perussignaalia, mutta eri tavoin prosessoituna.
 
Analogiaikaan rinnankytkettiin monitoritiskin kanavia jos oli aikaa/halua/kanavia/reititys voitiin suorittaa.
Digitiskien routtausmahdollisuuksista ei ole hajuakaan, varmaan kuitenkin paremmat kuin aikoinaan.
 

 
Anarkiapurilainen: Tietty riippuu soundipreferenssistä, mitä enemmän soundi on se mitä basson mikistä tulee mutta kovempaa sitä lähemmäs tolla metodilla voi päästä. Jos soundiin liittyy yliohjausta/säröä tai perinnetunkkaisuutta niin sitä vaikeammaksi sen saavuttaminen menee linjapohjalta soittaessa.
 
Vaikeammaksi ehkä, mutta ei mahdottomaksi.
 

 

 
Anarkiapurilainen: mun mielestä aloittelevien bändien kannattaa opetella ensin soittamaan backline+laulukamapohjalta hyvässä balanssissa
 
Ehdottomasti samaa mieltä.
 
Saman asian voisivat sisäistää ja opetella pidemmällekin ehtineet muusikot ;).
 

 
Toisaalta, koska kehitys vääjäämättä menee vastakkaiseen suuntaan, ja linjaan (tai henkilökohtaisin monitorivahvistimin) soitettaessa valtaosa kontrollista on vain ja ainoastaan miksaajan käsissä, asian merkitys vähenee suuresti muilla kuin traditionaalisilla backline-bändeillä.
 

 

 
Anarkiapurilainen: Aloittamalla soittoharrastuksen korvamonitorointia käyttäen ei tätä yhteissoiton aspektia pääse samalla lailla kehittämään, ja siinä voi sitten joutua ekalla pubikeikalla miettimään miksi yleisöön kuulostaa näin paskalta.
 
Hienoa jos joku oikeasti miettii miltä omasta mielestä aivan järjettömän rautainen taidepläjäysälämölö yleisöstä kuulostaa, yleensä ei välitetä piirun vertaa.
 

 
Anarkiapurilainen: hiljaa soitettu iso kaiutinpinta-ala kuitenkin liikuttaa enemmän ilmaa ja tuntuu ihan erilaiselta kuin periaatteessa yhtä lujaa soiva 12" monnari tai korvanappi.
 
Dynaaminen kartiokaiutin liikuttaa ilmaa ja kuulostaa aina erilaiselta kuin korvanappi, jo pelkästään impedanssisovituksen erilaisuudesta johtuen, mutta samalla periaatteella toimivissa kartiokaiutinjärjestelmissä kartion pinta-ala ei yksinään muuta liikkuvan ilman määrää suuntaan eikä toiseen.
 

 

 
sepisti: Soundi on sitä mitä pitää. Kyse on tuosta kliinisyydestä ja lavaälämölön puuttumisesta.
 
Saahan sitä kliinisyyttä loivennettua prosessoinnilla jos tuntee tarvetta, ja lavaälämölön puutteen korvaajaksi on yritetty kehittää jos jonkinmoisia pers-suristimia :).
Stewiewonder-tyyppisen heilumisen aikaansaaman ulkoisten äänilähteiden amplitudi- ja vaihe-ero-dynamiikan simuloiminen korvanppeihin on toki jo useampaa kertaluokkaa haastavampaa.
 

 
sepisti: Näin ollen koen turhana roudata, itse kun sen saa tehdä, mukana ylimääräistä painolastia.
 
Periaatteessa samaa mieltä, mutta aika usein tuo myös omasta mielestä ideaalilähestymistapa aiheuttaa turhia monitorointikalustonentrauspaineita kanssamuusikoille.
 
T:Samuli
 
LaXu
02.07.2016 18:39:32
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

No niin, lisätestailuja tehty. Eli Axe-Fx 2 + Genelec M040 pari + BK XLS200 subwooferi. Huomattavasti paremmalta kuulostaa kuin aiempi Magnatin hifikajareita käyttänyt setuppini. Jopa niinkin hyvältä, että pistin Rolandin bassokombon M.netin Torille.
 
Sinänsä Axen ja Rolandin välille ei mielestäni muodostunut mitään olennaista soundieroa vaan itseasiassa ne kuulostivat hyvin samanlaisilta. Siksipä en tarvitse kahta saman asian ajavaa vehjasta.
 
Näillä perusteilla sanoisinkin, että toisin kuin kitaroiden kanssa, eivät putket tai niiden mallinnukset ole mitenkään olennaisia hyvälle bassosoundille vaan itse pidän jo ihan suoraan linjaankin vedetystä bassosta.
 
Myydään Roland Cube 100 Bass combo ( https://muusikoiden.net/tori/nayta.php?id=1161894 )
hollstro
02.07.2016 20:16:58
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Linjasaundi on ihan OK, mutta ei se ole sama asia kuin kunnollinen bassosaundi hyvillä laitteilla. Dynamiikka, säröytyminen ja sävyt ne on bassosaundinkin peruselementit. Toki loistava etuaste ja ääni siitä suoraan äänikorttiin on jo iso parannus pelkään äänikorttiin verrattuna.
 
vasemmassa lahkeessa-klubin elinikäinen kannatusjäsen
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1 2

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «