Muusikoiden.net
18.04.2024
 

Bassot »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: 8- ja 4 ohmin kaapit yhtäaikaa
1 2
Saimou
05.10.2015 21:35:25 (muokattu 05.10.2015 21:37:01)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Basista: Milläs vermeillä nuo kaiuttimien rinnan- tai sarjaankytkennät käytännössä toteutetaan?
 
Onko rinnan/sarjaan kytkemiseksi käytettävä jotain sopivia kaapeleita/adaptereita?
 
(Kun ei auta oikein ohje, että "vedetään vahvistimelta toiselle piuha", koskapa kaltaiseni noviisi ei ymmärrä mihin ne piuhat kytketään rinnan/sarjaan liitettäessä. Kaiuttimen persustassa näet ei yleensä ole kuin 2 x input-liitäntöjä)

 
Yleensä homma toimii näin:
*Jos kaiuttimessa on useampi kuin yksi liitin, niin liittimet ovat rinnakkain eli voit haaroittaa kaiuttimelta toiselle ja saat rinnakkain kytkettyjä kaiuttimia. Sarjaan kytkentä on lähtökohtaisesti erikoistapaus (muualla kuin kaiutinkaapin sisällä) ja siitä on erikseen merkintä tai maininta ohjekirjassa tai tarkoitusta varten tehdyt kaapelit.
*Jos vahvistimessa on useampi kuin yksi kaiutinlähtö määritellylle impedanssille, niin liittimet ovat yleensä rinnakkain, jolloin voit vetää myös suoraan oman johdon molemmille kaiuttimille ja saat taas rinnakkain kytkettyjä kaiuttimia.
*Jos olet epävarma kytkennästä, niin lue käyttöohje tai tarkista asia tapauskohtaisesti joltain joka tietää ennen kuin pistät virrat päälle.
 
Ja vielä kerran: Lue käyttöohje!
 
Onnea matkaan, savun hälvettyä tarkista kytkennät! (latteuksista kamalin...)
 
Basista
06.10.2015 06:59:54
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Saimou: Yleensä homma toimii näin:
*Jos kaiuttimessa on useampi kuin yksi liitin, niin liittimet ovat rinnakkain eli voit...

 
Kiitos neuvosta, juuri tätä hainkin :-)
 
basisti1971
06.10.2015 09:48:25
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moi.
 
Maisteri: Siinähän ne kaapit ovat nätisti rinnan kytkettyinä ja niiden kokonaisimpedanssi 2,67 ohm, joka poikkeaa vain hieman tuosta 2 ohm ohjearvosta.
 
Prosentuaalinen poikkeama onkin jo melko korkea vaikkei luvut sinänsä vaikuttaisikaan jonkun silmään erisuurilta.
 
Impedanssimuuntosuhteesta riippuen saatetaan olla jo varsin kaukana suunnittelun lähtökohtana olleesta toimintasuoran pisteestä.
 

 
Maisteri: Ja mikä tärkeintä, 2,67 on KORKEAMPI kuin tuo minimi 2 ohm. Minimiä ei saa alittaa. Ylitys ei ainakaan hajota mitään.
 
kojones: Mä nyt en taas ole tästä ollenkaan samaa mieltä, mutta tosiaan noin pieni ero tuskin mitään rikkoo. Tehoa saattaa irrota _vähän_ vähemmän.
 
En ole samaa mieltä minäkään.
Eikä varmaan kukaan, joka muuntajasovitteisista vahvistimista on perillä.
(Tosin jos teho aiemmin ehjässä vahvistimessa korvinkuultavasti muuttuu suunnittelusovituksesta poiketessa puoleen tai toiseen, todennäköisesti pian laskeutuu hiljaisuus ;))
 
Itse asiassa muuntajasovitteisista putkivahvistimista puhuttaessa ylläolevat Maisterin kommentit ovat täyttä kukkua.
 
Äkkipäätään luulisi että monessa putkivahvistimessa oleva ulostulon oikosulkujakki vihjaisi kumpi suunta on se parempi jos on ihan pakko pihiyttään käyttää sovituksenvastaista kuormaa.
 
No, pysyyvätpähän vahvistinkorjaajat leivänsyrjässä kiinni kun innokas kaukoauttaa epävarmaa.
 

 

 
Jäljempänä oleva taivastelu ei ole missään nimessä kohdistettu ketjun aloittajaan vaan yleiseen tiedonomaksumisen problematiikkaan...
 
Täytyy kyllä totuuden nimissä myöntää että on varsin hämmentävää huomata kuinka varsinkin näin tiedottomuuden vapaan levittämisen aikakautena ihmisiltä edelleen menevät (audio)vahvistintopologiat ja niiden erityispiirteet totaalisesti sekaisin.
 
30 sekunnin hakukoneen käyttö selvittäisi nuokin, mutta EVO, tai joku muu.
 

 
Samoin selviäisi miksi toiset TRANSISTORIVAHVISTIMET toimivat iloisesti alle suositellun kuorman aina oikosulkuunkin asti, ja toiset pärähtävät paskaksi jo pienimmällä suositellulla kuormalla, varsinkin vanhemmiten.
 
Eikä itselle epäselvien asioiden kysymisessä toki missään nimessä ole mitään paheksuttavaa jos tosiaan EVO, kaikkihan me kuitenkin nollasta aloitetaan ja kaiken tietomme joudumme tavalla tai toisella ulkopuolelta haalimaan, mutta väärän ja potentiaalisesti vahingollisen MUTUn ja perättömän "tiedon" levittäminen totuutena on ainakin omasta mielestä ihan toinen juttu.
 
Mutta kuten aina: KUKA MISTÄKIN SYTTYY...
 
T:Samuli
 
J.Hollström
06.10.2015 13:40:05 (muokattu 06.10.2015 13:40:16)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

basisti1971:
Täytyy kyllä totuuden nimissä myöntää että on varsin hämmentävää huomata kuinka varsinkin näin tiedottomuuden vapaan levittämisen aikakautena ihmisiltä edelleen menevät (audio)vahvistintopologiat ja niiden erityispiirteet totaalisesti sekaisin.
 
30 sekunnin hakukoneen käyttö selvittäisi nuokin, mutta EVO, tai joku muu.
Mutta kuten aina: KUKA MISTÄKIN SYTTYY...
 
T:Samuli

 
Tään vois sytyttää uudelleen. Alkaa oleen tuhka jo laskeutunut.
 
http://muusikoiden.net/keskustelu/p … sts.php?c=35&t=109358&o=0&#p3834211
 
basisti1971
08.10.2015 08:43:00
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moi.
 
J.Hollström: Tään vois sytyttää uudelleen. Alkaa oleen tuhka jo laskeutunut.
 
http://muusikoiden.net/keskustelu/p … sts.php?c=35&t=109358&o=0&#p3834211

 
:D
 
Varmasti aihe sytyttäisi tunteen palon useammassakin tietoviisaassa sielussa.
 
Kiitos linkistä.
 

 
Markkinamiesten kannan asiayhteyteen tuominen ei varmasti koskaan ole selventänyt mitään puhenaihetta, kuten tuossakin viestiketjussa ketjurosvo huomasi.
Aina siihen pisteeseen asti että asioista perilläolevat ottavat naksut ja virvokkeet esiin, tyytyvät seuraamaan sivusta, ja jättävät hiekkalaatikon heille jotka hiekkalaatikolla tykäävät mellestää.
 
Ja ymmärrettäväähän tuo on, jos kolmannellakaan kerralla ei selitys uppoa, sonerapuikkomaisesta toistosta ei aikuiselle (tai teinillekään) luultavimmin ole mitään iloa tahi riemua.
Jotkut toki jaksaa relevanttia tietoaan väsymättä jakaa, ja kiitos ja kumarrus siitä heille.
 

 
Vaikka vanha viisaus kertoo: "Vika on lähettäjässä jos vastaanottaja ei ymmärrä", rajansa kaikella.
 
Ehkä nykyinformaation suodatushaasteet ovat syypää, kenties jotkin syvemmällä luuraavat epäkohdat.
Tiedä häntä, kun en edes kasvatustieteiden aproa saanut opettajakokemuksestani huolimatta suoritetuksi.
 
Valitettavasti tiedonjakamishalu sitten asasta tietävillä ruukaa vaimenemaan ja seuraavilla kerroilla kun asia taas otetaan esille, jätetään mieluummin vastaamatta.
Näin lyhyellä aikavälillä kaikki häviävät :(.
Pitkällä aikavälillä toki tahot jotka asian oikean laidan tahtovat selvittää, siitä myös suoriutuvat, ja "tuokin olis kiva tietää"-osasto jää pimentolaan.
Enemmän tai vähemmän.
 
Mutta tätähän se on kun informaation "vapaan" liikkumisen ansiosta ihan jok'ikinen voi esittää olevansa huippuasiantuntija ihan missä aihepiirissä tahansa, ja "luotettavia"kin lähteitä vaivaa usein typot ja epäselvät lainaukset.
Ja monasti kielimuurin yli ei sitten oikeasti päästykään vaikka näin ensin kuviteltiin.
 

 
Mitä kuormitusimpedanssin omavaltaiseen muuttamiseen perus A/B-putkikytkennässä tulee asiasta oikeasti kiinnostuneella, putkipuolella luulisi asian olevan visualisoinnin kantilta vielä transistoritekniikkaakin helpompaa.
Putkikäppyrä nenän eteen ja koordinaatistosta tutkailee millä kuormitusimpedanssi/anodijännite/biaspiste yhdistelmällä mikäkin lopputulos on todennäköisin.
Lähtötiedot joutuu toki kaivelemaan jostain tietolähteestä, mutta jos jo tuo muodostuu kynnyskysymykseksi, tokkopa hommaan edes alunpitäen lähtee.
 
Transistoreilla tilanne muuttu ainakin omasta mielestä haastavammaksi koska pääteasteen oheiskomponenttien vaikutus on lähes poikkeuksetta suuri, ja kaikki vaikuttaa kaikkeen, eli pelkän päätelaitteen
(transistori/Fetti/yms.) graafinen tutkiskelu on haastavaa, ellei peräti mahdotonta.
 

 
T:Samuli
 
Jura
23.01.2016 18:22:11
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Putkivehkeissä ei kaiuttimen kuorma saa ylittää nupin maximi kuormaa. Alittaa voi jonkin verran mutta siinä on riskinsä. Joku nuppi kestää joku ei Itse kokeilin Binsonin putkinupilla, jossa on viisi 8 ohmin lähtö 4 ohmin kaappiin ja heti poltti putken. Ampegin B25 normikuorma on 16 ohmia mutta dummiplugin kanssa voi käyttää 8 ohmin kaappia. Mutta itse käyttäisin aina nupille tarkoitettua ohmia, siinä vaiheessa kun päätemuuntaja palaa ei naurata.
 
Trankkunupeissa taas ohmit ei saa alittaa pienintä sallittua mutta ylittää voi. Mitä enemmän mennään ohmeissa minimin yli, sitä hiljempää nuppi soi. Eli tehot putoaa.
 
Jos nupissa käyttää 8 ohmin ja 4 ohmin kaappia, soi 4 ohmin kaappi pirun paljon kovempaa ellei kaapien herkkyydet tasoita suhdetta.
 
Itse käytän kolmea 212 kaappia, yksi subbarikaappi joka on kytketty 3 ohmiin ja kaksi kaappia on 4 ohmisia per kaappi ja sarjaan/rinnan boxilla muunnan ne 8 ohmiseksi. Subbarikaappi pukkaa alapäätä sopivan kovaa tuollalaila kytkettynä. Tai välillä käytän vain 3 ja 4 ohmin kaappeja. Mulla on nuppi jonka minimi on 1,6 ohmia
 
Noita sarjaan/rinnan boxeja, jotka on todella käteviä mätsäämään ohmit, saa esim UralTonesta saa.
 
ituvirtanen
24.01.2016 22:01:34
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jura: Putkivehkeissä ei kaiuttimen kuorma saa ylittää nupin maximi kuormaa. Alittaa voi jonkin verran mutta siinä on riskinsä. Joku nuppi kestää joku ei.
Noita sarjaan/rinnan boxeja, jotka on todella käteviä mätsäämään ohmit, saa esim UralTonesta saa.

 
Kyse on ilmeisesti jostain tällaisesta:
http://www.uraltone.com/kaiuttimet/ … tml#product_tabs_description_tabbed
 
Koska vahvistimet eivät tykkää kuorman äärettömistä muutoksista (auki/oikarissa), tuollaiset varttituuman plugiviritykset pitäisi lähtökohtaisesti kadottaa maan päältä. Ensiksikin joku näppärä tuhoaa johdot tunkemalla niihin kitar- äh, kun bassokaapeleita. Toisekseen joku vähemmän näppärä kolaa lavalle ja potkaisee tai mönkii johdot irti tuollaisista purkeista.
 
Olen siinä mielessä hyvinkin Neutrikin miehiä, että he osaavat tehdä hyvät bassoliittimet ja sama juttu vahvistimissa. Speakon on minusta oikein hyvä ajatus ja toteutus. Ei mene vahingossakaan linjaan ja toisinpäin.
 
Antti K.
25.01.2016 11:11:58
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

ituvirtanen: Kyse on ilmeisesti jostain tällaisesta:
http://www.uraltone.com/kaiuttimet/ … tml#product_tabs_description_tabbed
 
Koska vahvistimet eivät tykkää kuorman äärettömistä muutoksista (auki/oikarissa), tuollaiset varttituuman plugiviritykset pitäisi lähtökohtaisesti kadottaa maan päältä. Ensiksikin joku näppärä tuhoaa johdot tunkemalla niihin kitar- äh, kun bassokaapeleita. Toisekseen joku vähemmän näppärä kolaa lavalle ja potkaisee tai mönkii johdot irti tuollaisista purkeista.
 
Olen siinä mielessä hyvinkin Neutrikin miehiä, että he osaavat tehdä hyvät bassoliittimet ja sama juttu vahvistimissa. Speakon on minusta oikein hyvä ajatus ja toteutus. Ei mene vahingossakaan linjaan ja toisinpäin.

 
Samaa mieltä. Olishan se Palmerin purkki kasvanut ulkomitoiltaan hieman, jos olis neljä speakonia rytkäytetty rinnakkain. Mutta tuotteen laatu ja myyntipotentiaali olis kasvaneet samalla. Laittais vaikka nuo speakonit, joihin tarvittaessa saa plugin keskelle...
http://www.neutrik.com/website/uplo … ges/04/420x/speakon-combo-1.jpg?v=1
 
Muusikon paras ystävä!
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1 2

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «