Muusikoiden.net
23.05.2018
 

Bassot »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: kontrabasson "nauhavälit"
1
solamii
09.04.2015 10:59:23
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moro. osaisko kukaan auttaa?? tarttis tehä 3/4 kokosen kontrabasson kaulaan pienet merkit ns nauhoiksi helpottaakseen treenaamista. Joten mistä tiedän mihin kohtaan rupeen piirtelemään tussilla? eli siis monen sentin välein piirrän kaulaan ne merkit??
 
Kiitos jo etukäteen!
 
SnowCrow
09.04.2015 11:25:02
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Katso viritysmittarin kanssa, missä ääni soi täydellisessä vireessä, ja laita merkki siihen? :) En tiedä kannattaako tussilla piirtää bassoon, oisko teippi parempi?
 
okabass
09.04.2015 14:26:55 (muokattu 09.04.2015 14:33:31)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

SnowCrow: Katso viritysmittarin kanssa, missä ääni soi täydellisessä vireessä, ja laita merkki siihen? :) En tiedä kannattaako tussilla piirtää bassoon, oisko teippi parempi?
 
Maalitussilla otelaudan sivuun pikku merkit ?
 
In porto perse vitulus est. Käännös: "Satamassa on vasikka".
EP
09.04.2015 15:38:01 (muokattu 09.04.2015 15:53:58)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Eihän sellaisia merkkejä kannata tehdä!
Kokosävelaskel on venytetty etusormen ja pikkusormen väli.
Puolisävelaskel on etusormen ja keskarin ja keskarin ja pikkusormen väli.
Riippuen hieman sormien pituudesta ym.
Toi on siis periaate, loput selviää kuuntelemalla.
Jotain hankalaa hyppyä varten voi liidulla vetää strategiseen kohtaan väliaikaisen merkin mutta ei muuta.
 
E:
Jokin hyvä opus kannattaa olla, mistä perusasiat selviää.
 
"Paskapuhetta, mutta otan sen silti!" (Raid)
Jopotzuki
09.04.2015 22:34:07
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Itselläni oli bassossa, kun aloitin, teipillä merkattu muutamat kriittiset kohdat ja opiston bassossa oli laitettu otelaudan sivuun pitkä teippi ja sen alle numerot tms. Kyllä niistä varmasti on aloittelijalle hyötyä, mutta niitä ei pidä alkaa tuijottamaan liikaa vaan loppupeleissä kannattaa opetella kuuntelemaan milloin on sormet oikeassa kohdassa.
 
basisti1971
10.04.2015 18:44:22
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moi.
 
Sama "18 sääntö" pätee kaikissa kielisoittimissa kun pyritään nykyään vallalla olevaan nuottien keskinäisiin suhteisiin (equal temperament).
 
18 oli kiva pyöreä liki-tasaluku ja sovitettavissa jakoviivaimeen, ja tarpeeksi likellä ennen laskukoneiden kehittymistä, nykyään käytämme matemaattisesti tarkempia 17,817 (tai 17,835).
 
Eli alussa skaala jaetaan tuolla 17,817, vähennetään tulos skaalasta, jaetaan saatu matka ensimmäiseltä nauhalta 17,817:lla, vähennetään taas tulos jne.
 
Asiasta Lontooksi:
 
http://liutaiomottola.com/formulae/fret.htm
 
Ottamatta sen kummemmin kantaa merkkien tarpeellisuuteen samalla kun jotkin "artistit" katsovat asiakseen esittää kevyttä musiikkia istuen ja lapuista luntaten, jos tunnet merkkejä tarvitsevasi alkuun päästäksesi, en välttämättä antaisi kamalasti arvoa asiaan kriittisesti suhtautuville :).
 
Jossain vaiheessa merkeistä luovut kuitenkin.
 
T:Samuli
 
solamii
10.04.2015 19:49:07
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Loistavaa.. kiitos kaikille hyvistä vinkeistä :) näillä pääsen jo hyvin alkuun.. ja lähinnä sitä juuri tarkoitinkin, että en tee mitään pysyviä jälkiä kaulaan, vaan pienet merkit, että pääsee alkuun ja sitä kautta sitten oppii nuo oikeat kohdat ja sitä kautta taas oppii kuulemaan :D joten kovaa treenii vaa joka päivä, ni eiköhän se sieltä ala irtoomaan...
 
Heikki L.
10.04.2015 20:05:17
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mä tekisin silviisiin, et ensin virittäisi vapaat kielet vireeseen. Sen jälkeen ettisin E-kieleltä G-ja A-nuottien paikat vapaita kieliä avuksi käyttäen. Sit pienet tarranpalat/teipinpätkät merkiksi. Sen jälkeen ettisin G-kieleltä A-nuotin samalla systeemillä. Näin sais paikat tokalle, kolmannelle ja viidennelle "nauhalle". Loput sit korvalla niistä viereisistä väleistä. Ja apumerkkien ei tarvitse olla millintarkat, soittimen luonteeseen kun kuuluu vireen korjaus kokoajan soittaessa.
 
Basso sanoo pum pum ja pitää suunsa kiinni.
solamii
11.04.2015 20:18:53
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Sellasta vielä kysyisin vähän aiheesta poiketen.. Mihis vireeseen kannattaa virittää kielet, jos haluun soittaa rockabillyä (släppäillen) vai onko ihan makuasia?? :D
 
absqua
12.04.2015 14:11:17
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

solamii: Sellasta vielä kysyisin vähän aiheesta poiketen.. Mihis vireeseen kannattaa virittää kielet, jos haluun soittaa rockabillyä (släppäillen) vai onko ihan makuasia?? :D
 
Perus e a d g on kyllä rockabillyhommiinkin aivan oiva vire.
 
Always play on one and don't fake the funk. -Bootsy-
okabass
12.04.2015 16:51:14
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

solamii: Sellasta vielä kysyisin vähän aiheesta poiketen.. Mihis vireeseen kannattaa virittää kielet, jos haluun soittaa rockabillyä (släppäillen) vai onko ihan makuasia?? :D
 
Normaalivirytys näkyy olevan.
http://www.mymusicmasterclass.com/f … freevids-bass/rockabilly-slap-bass/
 
In porto perse vitulus est. Käännös: "Satamassa on vasikka".
solamii
13.04.2015 14:56:21
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kiitosta taas. Joo näin mä sen kans ajattelin, että ihan perusvireellä mennään :D
 
ituvirtanen
13.05.2015 23:29:18
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Heikki L.: Mä tekisin silviisiin, et ensin virittäisi vapaat kielet vireeseen. Sen jälkeen ettisin E-kieleltä G-ja A-nuottien paikat vapaita kieliä avuksi käyttäen...
 
Hakemalla huiluäänet voi myös hahmotella otelautaa. Koska tallaa ei ole kompensoitu, paikat voivat kielestä toiseen hiukan liikkua mutta hehtaarille muutaman merkin saa helposti.
 
Tietty A-kielen E löytyy E-kielen avulla, D-kielen A löytyy samoin jne.
 
JukkaPena
20.06.2015 16:28:13 (muokattu 20.06.2015 16:28:22)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kun kerran kontrabassoa alat treenaamaan niin suosittelen hakemaan virettä kohdilleen mieluumin korvalla kuin visuaalisilla apukeinoilla (otelautamerkeillä). Saat myös paljon ergonomisemman soittoasennon, kun et joudu kääntelemään päätä otelaudan katselua varten (jos et käytä peiliä harjoittelussa).
 
Kontrabasson intonaatiotreenistä voisi luennoida enemmänkin, mutta koska se ei ole tämän ketjun aihe niin heitän vain pari vinkkiä:
1. Soita treenaamasi juttu nauhalle vaikka sähköbassolla, kitaralla, pianolla tai millä tahansa soittimella, jolla jo pystyt soittamaan vireessä ja soita nauhan mukana.
2. Esim. asteikkoja treenatessa laita vaikka GarageBand tms. sekvensseriohjelma tai syna soittamaan itsellesi yhtä säveltä (joku string pad soundi voisi olla aika kiva). Ja soita hitaasti ja hae jokaiselle sävelelle mahdollisimman rikasta sointia. Voit tietty ohjelmoida sekvensseriin kaikki asteikot joita aiot treenata. Siinä on kova duuni, mutta tähän käytetty aika maksaa itsensä varmasti takaisin.
 
Yksi olennaisimpia eroja kontrabasson ja nauhallisen sähköbasson välillä on kuinka kontrabasson soitossa vaaditaan enemmän kuulokuvaa; sähköbassolla voi käyttää enemmän otelaudalla hahmotettavia kuvioita/patterneja. Korvan ohjaamalla soitolla pystyy myös tottumaan nopeammin vieraaseen soittimeen.
 
"Kulttuuri on vain tekosyy ryypätä pitempään. Menkää hiihtämään."
okabass
20.06.2015 16:37:27
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Käsittääkseni jousisoitto on ehdoton, jos haluaa äänet vireisiksi. Näppäily antaa aika paljon anteeksi puhtauden suhteen.
 
JudeJude
20.06.2015 21:43:43
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

okabass: Käsittääkseni jousisoitto on ehdoton, jos haluaa äänet vireisiksi. Näppäily antaa aika paljon anteeksi puhtauden suhteen.
 
Komppia tälle.
 
"Kaikki jotka soittavat bassoviulua tai pasuunaa, ovat useimmiten neuvottomia." -Anton Tsehov, Romaani bassoviulusta http://soundcloud.com/hohka
Quandace
25.08.2015 22:51:39
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ei mulla paljon muuta lisättävää kuin että jos haluut vaan lätkiä menemään jossain silloin tällöin niin laita vaikka peruskuminauhaa "nauhoiksi" sitarin tyyliin. Jos tavoitteet ovat korkeammalla niin silloin juurikin katse eteen ja korva töihin.
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti