Muusikoiden.net
24.05.2018
Gibson Custom Shopin upeat 2018-mallit nyt esillä Kitarapajassa 

Bassot »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Jazzarin virityskoneiston uusiminen
1
haukka_
27.05.2014 13:45:10 (muokattu 27.05.2014 13:49:11)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Enpäs olekaan vuosikausiin seikkaillut koko foorumilla. Nyt kun tuli taas kaivettua tuo soitin naftaliinista, niin lähestynkin teitä saman tien pienen ongelman kanssa.
 
Kasugan -74 jazzarin virityskoneisto olisi uusilla. Melkein kaikki tapit ovat vuosien myötä menneet vinoon ja jokaisessa tuntuisi olevan ihan oma tatsinsa, eikä virekään tunnu oikein pysyvän. Aluksi ajattelin, että helppo hommahan tuo on. Tilaan vain käypäisen koneiston ja vaihdan sen vanhan tilalle parilla ruuvimeisselin heilautuksella. Vaan kuinkas sitten kävikään..
 
Kun puhutaan Fenderin kopiosta, niin mitat eivät tietenkään vastaa aivan alkuperäistä. Nykyinen virityskoneisto on metallisilla kuorilla varustettua mallia, joita ei juurikaan tunnu mistään päin nettiä löytyvän. Suurimmassa osassa tarjolla olevista vintage-tyyppisistä apilanlahden mallisista koneistoista tuo metallinen takalevy on korkeussuunnassa nykyistä omaani isompia. Bassossani viritystapin reiästä lavan yläreunaan on matkaa vain 9mm ja nyt vähän pelottaa, etteivät tuollaiset avoimen malliset virityskoneistot tähän niin vain käy, vaan tulisivat yli lavan reunasta. Ruuveilla totta kai saa mallattua uudet paikat ja nykyistä asennusreikää hiomalla äkkiä pari milliä suurennettua, mutta juuri tuo takalevy tuntuisi olevan ongelmallinen.
 
Tähän väliin pari kännykkäräpsyä lavasta, toivottavasti näkyvät:
http://1drv.ms/1h8fVIH
http://1drv.ms/1h8g3aV
 
Minkähänlaista koneistoa tähän oikein nyt kannattaisi lähteä etsimään? Haluaisin ostaa vanhaan kaunottareen asiaan kuuluvasti vintage-tyyppisen koneiston, mutta nuo kaikki tuntuisi olevan virallisten Fender-mittojen mukaisesti isompia ja vaativat enemmän tilaa reikien ja lavan reunan väliin. Jotain Hipshotteja ja modernin mallisia tähän varmasti saisi upotettua, mutta en raskisi maksaa aivan älyttömiä tai ostaa tyylin kanssa ristiriidassa olevia osia. Ebaysta tuli vastaan Squerin Affinity Jazzin koneisto, joka olisi orkkiksen tapaan metallisessa kuoressa, mutta tämän mitoista ei löydy mitään tietoa. Odottelenkin tässä vastausta myyjältä. Pelottavasti vain vaikuttaa liian pieneltä nykyisiin reikiin asennettavaksi.
 
Voisiko joku ystävällinen sielu mitata omasta jazzistaan millainen väli asennusreiän reunasta on lavan reunaan, niin saisin vähän osviittaa tuleeko tuo takalevy yli reunan. Nykyinen koneisto on takalevyltään leveä ja matala, n. 44 x 25mm, kun taas nuo avoimella levyllä olevat tuppaavat olemaan korkeita. Matalimmillaan olevan löytänyt 34mm korkean, mutta tuonkin soveltuvuus epäilyttää.
 
Toivottavasti saatte edes jotain selvää tästä sepostuksesta. Vähän hankala asia yrittää selvittää pelkästään sanoilla. Kiitoksia jos joku intoutuu auttamaan. Olisi kova hinku päästä taas opettelemaan basismia uudestaan.
 
edittiä: Näköjään Axesrusin omat koneet tulisivat pikaisen laskemisen perusteella just eikä melkein lavan reunaan asti.
 
http://www.axesrus.co.uk/ProductDet … ?ProductCode=JBL-200-CR-SM&CartID=1
 
Eihän tuokaan tietysti kovin esteettinen ratkaisu ole, mutta tyhjää parempi ainakin. Mutta jatketaan etsintöjä.
 
hollstro
27.05.2014 13:57:44 (muokattu 27.05.2014 14:00:13)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Uskon että nuo alkuperäiset virittimet saa korjattua ja se kannattaisi tehdä.
 
Toki joku pienirunkoinen viritinkoneisto joka mene noihin valmiisiin reikiin ja holkkeihin olisi mahdollinen, mutta sitä varten holkkien sisähalkaisija pitää tietää 10-osamillin tarkkuudella. Liian väljä ei toimi, ja liian iso ei mahdu, eikä noiden reikien isontaminen oikein enää ole järkevää kun ovat noin reunassa.
 
vasemmassa lahkeessa-klubin elinikäinen kannatusjäsen
haukka_
27.05.2014 14:01:25
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hyvä huomio kyllä. Täytynee vain ottaa vasara kauniiseen käteen ja yrittää suoristaa nuo tapit. Muutenhan näissä ei teknisesti ottaen mitään vikaa ole. Kaksi neljästä antaa ns. tyhjiä kierroksia suuntaan vaihdettaessa, mutta uskoisin tuonkin johtuvan vinoudesta.
 
hollstro
27.05.2014 14:11:15
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

haukka_: Hyvä huomio kyllä. Täytynee vain ottaa vasara kauniiseen käteen ja yrittää suoristaa nuo tapit. Muutenhan näissä ei teknisesti ottaen mitään vikaa ole. Kaksi neljästä antaa ns. tyhjiä kierroksia suuntaan vaihdettaessa, mutta uskoisin tuonkin johtuvan vinoudesta.
 
Älä vasaralla ihan alkuun. Ota virittimet kokonaan irti ja tutki mikä niissä on.
 
vasemmassa lahkeessa-klubin elinikäinen kannatusjäsen
haukka_
27.05.2014 14:20:37 (muokattu 27.05.2014 14:21:00)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Joo siis olen nuo kertaalleen avannut, putsannut ja kevyesti öljynnyt. Viritystapit ovat silminnähden vääntyneet ja eivät asetu holkkiinsa aivan niin kuin pitäisi, vaan pyörivät vähän vinoon.
 
hollstro
27.05.2014 22:12:36
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

haukka_: Joo siis olen nuo kertaalleen avannut, putsannut ja kevyesti öljynnyt. Viritystapit ovat silminnähden vääntyneet ja eivät asetu holkkiinsa aivan niin kuin pitäisi, vaan pyörivät vähän vinoon.
 
Oletehan kiristänyt ruuvit myös, erityisesti rattaan ja virittimen tapin (string post) välisen? Oletan että olet. Noi on kyllä halvimmat virikoneet tuolta ajalta ja metallin vääntyminenkin on mahdollista. Todennäköisimmin rattaan holkin ja virittkmen tapin välinen liitos on väljentynyt/löysällä.
 
vasemmassa lahkeessa-klubin elinikäinen kannatusjäsen
okabass
27.05.2014 22:26:32 (muokattu 28.05.2014 00:38:11)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Korjausta kannatan myös.
Pura viritin. Luulisi, että tämä "elefantin korva"-kiristin on irroitettava. Ei muuta kuin ruuvipenkkin (matoruuvi suojattuna, puupalikat tai muutama kierros maalarinteippiä). Katsoo, mihin suuntaan se on vääntynyt, ja muutama sopiva vasaran napautus. Dat's it.
 
In porto perse vitulus est. Käännös: "Satamassa on vasikka".
Kefiiri
28.05.2014 06:43:14 (muokattu 28.05.2014 06:58:15)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Halvoissa koneistoissa se norsunkorva-akseli joskus pysyy paikoillaan rattaan pitelemänä pohjalevystä taivutetuissa hahloissa. (Rakenne siis on erilainen kuin tuossa Axesrus-koneistossa.) Se hahlo joskus leviää ja pyöritysakseli lonksuu siinä eikä asetu optimaalisesti ratasta vasten. Hahloa voi yrittää taivuttaa pihdeillä kiinni päin, niin että väljyys vähenee. Kun tämän jälkeen vielä kiristää sen rattaan ruuvin josta oli jo puhetta, on tuntuma yllättävän jämpti.
 
Eikös Affinity Squiereissa muuten ole aika lailla saman mallinen tuo koneisto? Sellaisia varmaan saisi jostain jos korjaus menee mönkään.
 
Luin huolimattomasti, tuo asiahan näkyy jo olevan selvitettävänä.
 
Hyvän näköinen lapa muuten aloittajan bassossa. Odotin näkeväni semmoisen tyypillisen kaularaudan suojalevyn, joita japanilaisiin kopioihin aikoinaan laitettiin ulkonäköä tärvelemään.
 
En ole musiikin asiantuntija.
absqua
30.05.2014 19:54:49
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

http://muusikoiden.net/tori/nayta.php?id=885269&fb=1
 
Nuo saattaisivat olla tähän ko.soittimeen soveliaat virikoneet.
 
Always play on one and don't fake the funk. -Bootsy-
Antti K.
30.05.2014 20:21:20
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

absqua: http://muusikoiden.net/tori/nayta.php?id=885269&fb=1
 
Nuo saattaisivat olla tähän ko.soittimeen soveliaat virikoneet.

 
Kyllä kyllä!
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti