Muusikoiden.net
27.05.2018
 

Bassot »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Bassoäänen muodostuminen huonetilassa
1
irwing
22.03.2013 10:02:41
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

MORO!!
 
Itseäni on alkanut mietityttämään äänen muodostuminen seuraavasta näkökulmasta pohdittuna:
 
Kun soitan bassoa aivan kajareiden (1x15 ja 4x10) vieressä, niin saundi on pehmeä ja pyöreä (putkinuppi). Niin se minun korvassa kuulostaa. Jos siirryn kajareiden eteen n. 2m niin ääni muuttuu totaallisesti; pehmeästä ja pyöreästä saundista ei ole tietoakaan. Silloin saundi kuulostaa ohuelta ja "kliiniseltä". Ja hukkuu muun musiikin meluun.
 
Onko korvissani heikentynyt alataajuuksien kuulo vai meneekö ääniaallot jotenkin niin, että matalimmat äänet ei vain soi kaikissa osissa huonetta johtuen aallon pituuksista? Kertokaapa miten tuo ääni muodostoo huonetilassa?!
 
JoKo
22.03.2013 10:13:58
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

meneekö ääniaallot jotenkin niin, että matalimmat äänet ei vain soi kaikissa osissa huonetta johtuen aallon pituuksista?
 
Näinhän se on.
 
http://en.wikipedia.org/wiki/Room_modes
 
AcLAc
23.03.2013 15:35:24
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

irwing: Kun soitan bassoa aivan kajareiden (1x15 ja 4x10) vieressä, niin saundi on pehmeä ja pyöreä (putkinuppi). Niin se minun korvassa kuulostaa. Jos siirryn kajareiden eteen n. 2m niin ääni muuttuu totaallisesti; pehmeästä ja pyöreästä saundista ei ole tietoakaan. Silloin saundi kuulostaa ohuelta ja "kliiniseltä". Ja hukkuu muun musiikin meluun.
 
Onko korvissani heikentynyt alataajuuksien kuulo vai meneekö ääniaallot jotenkin niin, että matalimmat äänet ei vain soi kaikissa osissa huonetta johtuen aallon pituuksista? Kertokaapa miten tuo ääni muodostoo huonetilassa?!

 
Riippuu tilasta, mutta ihan yleisellä tasolla... kiviseinät, lattia ja katto ovat kaikista huonoin akustinen tilamateriaali ja juurikin kuvaamasi kaltaisia moodeja esiintyy häiritsevän paljon. Eli, bassosoundi on helposti täyttä kuraa ja fiilikset maissa.
http://www.students.tut.fi/~jmikkola/hifiopas/akustiikka.html
 
Kaapin paikan muuttamisella voi saada vähän parannusta aikaan, mutta akustoinnilla pääsee jo pidemmälle. Aiheesta on paljon hyvää tietoa netissä, myös täällä m-netin studiotyöskentely- osiossa on bassoansoista puhetta.
 
Toisaalta, jos mahdollista tyypätä... puurakenteinen tila on basistiystävällinen ja miellyttävä, koska alimmat taajuudet pääsevät seinien läpi helpommin pihalle ja vaimenevat eristeisiin. Siellä alapäät voi hyvin ja kaikilla on kiva olla.
 
Minä kuljen, Herra ohjaa!
kojones
23.03.2013 18:25:12
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ilmeneekö samaa yhdelläkin kaapilla soittaessa? Kuvaus haiskahtaa vähän vaihevirheeltä.
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti