Muusikoiden.net
21.06.2018
 

Bassot »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: iso bassonsoitto-ongelma, auttakaas..
1
mike134
14.12.2011 17:46:07
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Alotin tossa soittelemaan yhen porukan kanssa, perus helppoja biisejä joissa osa kyllä aika vaikeitakin.
 
Muuten kaikki ok, mutta mun sormet eivät vaan toimi siellä. Kun soitan biisejä itekseni kotona, soitan ihan hyvin, mutta kunn soitan treeniksellä niin jossain välissä biisiä sormet vain kangistuvat ja tohon kämmenselkään johonkin niveliin tms tulee semmonen inhottava pakottava tunne. Nopeat kahdeksasosat muuttuu yhtäkkiä mahdottomiksi/soitan ne ihan epätahtiin. Puhumattakaan sitten joistain vaikeista kohdista!
 
En löydä muuta selitystä kuin se, että tiloissa on vähän kylmä - mutta kun ei siellä jäätvää ole, olo on ihan lämmin, mutta sormissa vähän kylmä. Voiko se vaikuttaa noin paljon? Vai voiko tämä olla jotain muuta?
 
Niin, ja sitten kun soitan ihan paskasti tuon käsiongelman takia niin alkaa vähän hermostuttaa ja nolottaa. Se sitten lisää mokailua. Jes.. Auttakaas vähän :/
 
Fortune
14.12.2011 18:22:38
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Viileys vaikuttaa toki jonkin verran, ulkoilmakeikoilla on aina hieman nihkeämpää vetää kuin sisätiloissa, mutta ensimmäisenä katsoisin soittoergonomiaa kuntoon.
 
Soitatko kotona samassa asennossa kuin treeniksellä vai esim. istuen kotona ja seisaaltaan treeniksellä?
 
Kannattaa kokeilla alkuun treenata kotona täsmälleen samoilla "asetuksilla" kuin siellä treenikämpällä, perse ylös penkistä, bassonhihna treenikorkeudelle ja kokeilla, ilmeneekö käsiongelmia silloinkin.
 
Jos ilmenee, niin pitää rock-uskottavuuden kärsimisen uhallakin kokeilla alkuun esimerkiksi lyhentää sitä hihnan pituutta jotta kädet saa rentoon asentoon basson kaulalle, sama pätee näppäilykäteen.
 
Mitään valmista kaavaa tuohon asentoon ei oman kokemukseni mukaan ole, itse olen pitänyt nyrkkisääntönä sitä että "jos ei satu ja pystyy soittamaan, niin se on hyvä".
 
Vasemman käden tulisi olla rentona ja ranteen sivusuunnassa mahdollisimman suorana, ts. vasemman kämmenen ei tulisi soiton aikana liikkua sivusuunnassa liikaa, muutenkin olisi hyvä etsiä sellainen soittoasento, jossa voisi soittaa kaikki vaadittavat jutut ilman äärimmäisiä venytyksiä tai kurkotteluja.
 
Ja muista myös, että jännityskin saattaa aiheuttaa tahatonta puristamista - kun alkaa käsissä tuntua, pidä tauko. Vedä henkeä. Syö Suku-Laku. Jos sattuu, soittaminen pitää lopettaa sillä hetkellä, kättä rääkkäämällä voit saada aikaan pidempiaikaisia ja pahempiakin ongelmia.
 
"Look behind you, a three-string bass!"
larexi
14.12.2011 21:35:21
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Minulla on ollut myös välillä treeneissä samaa ongelmaa, sormet hyytyy kesken biisin. Ratkaisu tähän: kunnollinen lämmittely, eli soittakaa pari rauhallisempaa biisiä alkuun, sen jälkeen ainakin itsellä lähtee nopeampikin soitto. Varsinkin jos soittotila on viileä tämä saattaa auttaa paljonkin.
 
Stopa
15.12.2011 00:05:29
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Lämmittely auttaa, mutta pidemmän päälle kannattaa myös kiinnittää huomiota varsinkin oikean käden asentoon soittaessa.
Monilla basisteilla on tapana jättää kyynärpää laiskasti alas roikkumaan, jolloin ranne jää luonnottomaan koukkuun ja aiheuttaa turhaa jännitystä käteen. Tällöin myös soiton "tehokkuus" kärsii.
 
Tässä pätkä vanhasta opetusvideosta, jossa fuusiovirtuoosi Gary Willis selvittää asiaa hyvin. Noin 4 min kohdalta kannattaa ainakin vilkaista :P
 
http://www.youtube.com/watch?v=w_oBJlE5qNc&feature=related
 
Live as if you were to die tomorrow. Learn as if you were to live forever.
Kallekorvola
15.12.2011 01:38:52
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Uusien soittokaverien jännittäminen + riittämätön vahvistus / liika mekkala. Itse painin saman ongelman kanssa vuosia (ja rikoin käteni), kunnes ostin riittävän tehokkaan vahvistimen. Riittämättömällä vahvistuksella pyrkii alitajuisesti korjaamaan puutteita kuuntelussa ja tarkkuudessa, eritoten treeni- ja keikkatilanteissa.
 
Ensimmäiseen auttaa vain kokemus ja sosiaaliset taidot.
 
Tehdäänkö nopeasti, halvalla vai hyvin? Noista voi muuten valita vain kaksi.
Johannes_t
15.12.2011 10:36:14
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kallekorvola: Uusien soittokaverien jännittäminen + riittämätön vahvistus / liika mekkala. Itse painin saman ongelman kanssa vuosia (ja rikoin käteni), kunnes ostin riittävän tehokkaan vahvistimen. Riittämättömällä vahvistuksella pyrkii alitajuisesti korjaamaan puutteita kuuntelussa ja tarkkuudessa, eritoten treeni- ja keikkatilanteissa.
 
Ensimmäiseen auttaa vain kokemus ja sosiaaliset taidot.

 
Sanasta sanaan sama. Jännittäminen ja vielä kehittymätön lihasmuisti, eli jos ei kuule itseään kuten on esim. himassa tottunut kuulemaan, puristaa kovempaa.
 
mike134
15.12.2011 14:06:37
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ongelma ei ole ainakaan siinä etten ole soittanut seisaallaan, treenaan bändibiisejä just seisaallaan jotta tilanne olisi mahd samanlainen kuin treeniksellä...
 
Ja mäkin olen tota lämmittelyä miettinyt mutta se ei auta. Koko treenien ajan sama ongelma, vaikka olisi kuinka soitellut jo.
 
Mutta asiaa puhutte, alan kiinnittämään huomiota nyt siihen että kuulen kunnolla basson ja käsien asentoon.. ongelma on tosiaan vaan oikeassa kädessä, vasemmassa ei mitään ongelmaa.
 
J.Nikkanen
15.12.2011 15:11:28
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kuis tuo nestetasapaino? Jos on tommosta vammaa niin eipä ainakaan olut asiaan auttane. Onko kramppaamisen merkkejä, vai onko vaan pelkkää jäykkyyttä?
 
Myytävänä DOD American Metal FX-56.
ATIA
15.12.2011 16:57:40
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jos harjoitustila on sen kokoinen että sitä voi lämmittää, voi harkita lämmönlähteen hankkimista.
 
Etvi
15.12.2011 18:15:38
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Liian iso liike oikean käden sormissa ja liian raskas soittotatsi on helppo tapa saada käsi kipeäksi ja bassolinja laahaamaan. Pienet liikkeet ja rentous parantaa sekä soittomukavuutta ja tarkkuutta.
 
"Äänimies hoi, saisko vähän lisää akustiikkaa?"
j4kk1
16.12.2011 09:45:18
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Etvi: Liian iso liike oikean käden sormissa ja liian raskas soittotatsi on helppo tapa saada käsi kipeäksi ja bassolinja laahaamaan. Pienet liikkeet ja rentous parantaa sekä soittomukavuutta ja tarkkuutta.
 
Saa sitä röytääkkin jos haluaa, joihinkin musiikkityyleihin raskas soittotatsi passaa vain paremmin. Tuota on vaan vähän hölmön tuntoista reenailla kotona, luurit päähän ja musa isolle ja basso pienelle toimii jotenkin. Reeniä sitten vain kivun sallimissa rajoissa, paikat vahvistuu kyllä hitaasti ajan myötä.
 
Bassottelun alkuaikoina musta tuntui että on helpompi saada tasainen dynamiikka ja soitto kuulostamaan hyvältä kovalla tatsilla. Itse soittelin reeneissä vielä kohtuullisella tatsilla, mutta sitten innostuin vasta päissään keikoilla, jolloin kädet meni paskaksi. Tämäkään ei hyvä.
 
If you're offended by this signature then you're stupid.
T.Nick
16.12.2011 10:11:31 (muokattu 16.12.2011 10:15:13)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Omaan kokemukseen kultaisilta nuoruusvuosilta verraten oon aika varma, että tässä tapauksessa kamoissa ei riitä potku ja sit menee röytämiseks. Kuten tuolla yllä on jo pari kaveria veikannutkin. Kylmyydet ja muut on siinä sivuseikkoja.
 
Käy vieläkin välillä tolleen, jos on jotenkin väärällä tavalla humalassa kun alkaa soittamaan.
 
E: Ja ainahan se ergonomiakin vaikuttaa asiaan. Nyt kun tota omaa oikean käden kämmenselkää tässä kattoo, niin siinä on sellainen peukalonpään kokoinen luupatti ranteen ja rystysten puolivälissä, mikä on aiheutunut siitä, että joskus on soittanu vuositolkulla ranne liian koukussa. Nyt siinä sitten sormien jänteet hyppii sen patin yli sormia liikuttaessa ja se jos mikä tuntuu erikoiselta.
 
Etvi
16.12.2011 10:11:36 (muokattu 16.12.2011 10:14:22)
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

j4kk1: Saa sitä röytääkkin jos haluaa, joihinkin musiikkityyleihin raskas soittotatsi passaa vain paremmin.
 
Jep, ihan totta tämäkin. Esim. Flea on hyvä esimerkki kovaotteisesta basistista. Hyvältä kuulostaa myös Rex Brownin väkivaltainen bassorynkytys.
 
Tarkoitan vaan, että liialla kovalla tatsilla oikean kyynärvarren lihakset jännittyy helposti ja muutaman tunnin treenien jälkeen ei sormet enää liiku niin lujaa, että pääsisi edes niihin kahdeksasosiin kiinnni. Oma basso-ope korjasi multa tämän asian, kun en sitä alkuun ollut itse älynnyt. Perusperiaattena pidän ajatusta, että rentous tuo nopeutta ja tarkkuutta.
 
Nauhoittelin kerran erästä trash/death-metal henkistä basistiä yhdessä projektissa ja kiinnitin huomiota juuri siihen, että valtavan suuret oikean käden liikkeet ja raskas tatsi hyydyttivät äijän käsiä aika pahasti muutaman uusintaoton jälkeen.
 
edit: Joo. Liian heikot kamat aiheuttaa tosiaan ylimääräistä basson kurittamista.
 
"Äänimies hoi, saisko vähän lisää akustiikkaa?"
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti