Muusikoiden.net
21.06.2018
 

Bassot »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Yamaha bb300:lle uusi elämä. (korjaus/viritys)
1
Jalopeeno
20.02.2011 22:08:37
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tere,
 
Muuton yhteydessä varastoista löytyi nuoruusvuosien paljon huomiota saanut basso -setti. Yamahan BB300 ja sen kaverina Marshall Bass 12.
 
Ensiajatus oli että kierrätyskeskukseen tai lahjoituksena vaikka jollekkin musapainotteiselle koululle. No nyt kuitenkin kävi niin, että vanha innostus pääsi hieman puraisemaan ja naputtelu olikin oikein mukavaa pitkästä aikaa. Jännä homma, että viimeksi soittanu bassoa 10+ vuotta sitten, mutta silti se kuulosti vielä kohtuullisen järkevältä. No mutta sitten asiaan.
 
Elikkäs pikkasen on saanut siipeen itse basso. Googlasin netistä, että Yamahan 80-luvun bb300 japanissa tehdyt vehkeet on edelleen ihan kelpo kamaa. Etenkin pienillä muutoksilla.
 
Korjauksia, mihin kyselen apuja:
 
E:n virityskoneiston nupin varsi katkesi. Varmaan kaatunut joskus. Onko mitään mahiksia löytää originaalia tai vastaavaaa, vai pitkääkö kaikkien kielten koneet vaihtaa samalla? Mistä näitä saa? Muutamassa paikassa oli jotain törkeen hintasia ~90€:n koneistoja. Ei varmaan paljoo ole älliä laittaa semmoista. Nopein tapa olisi varmaan 2-komponentti liimalla liimata nuppi takaisin, mutta kesto voi olla kyllä aika huono.
 
Parisssa eri nettikeskustelussa ehdotettiin, että mikin vaihto olisi järkevää. Onko se? Mihin se kannattaisi vaihtaa?
 
Sekä basson, että styrkkarin potikoissa on vähän rohinaa. Toimii toki, jos vähän rassaa. Avasin potikkakotelon bassosta, eikä se nyt kummoiselta hommalta näytä niiden vaihtaminen. Mistä hemmetistä saa selville originaalien ominaisuudet? Olettaisin että ne olisi ihan lineaarisia.
 
Olisiko parempi peliliike mitoittaa sopiva kiinteä vastus, eli ohittaa potikat ja jättää se "koristeiksi"? Ainakin teknisessä mielessä sen pitäisi olla parempi ratkaisu.
 
Styrkkarin potikoissa oli samaa hommaa, eli rahinaa on. Paljonko liike ottaisi niiden vaihdosta? Kannattaako vai antaa vaan olla. Netti osasi myös kertoa, että Marshallin bass 12 on myöskin aivan oiva peli. Soundi on kuulema erittäin kohdillaan.
 
Kielet, on siis tod. vanhat. Koitin vanhaa kunnon keitto kikkaa, mutta g otti siitä sen verran nokkiin että poikki meni. Minkälaiset kielet kannattaa ostaa tähän vehkeesee?
 
No tämmöistä pyörii nyt mielessä, kiva jos joku jaksaa vastata niin saan järkevästi kepin takas käyttöön ;)
 
Windreaper
20.02.2011 23:40:22 (muokattu 20.02.2011 23:49:18)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ensi alkuun voit suhauttaa potikoihin kontaktisprayta ja katsoa tokeneeko siitä. Bassosta voi vaihtaa potikat jos siltä tuntuu. Arvot pitäisi lukea potikoiden kuoressa, mutta ne on tod. näk joko 250k tai 500k (jälkimmäinen aavistuksen kirkkaampi saundiltaan). Jos kolvi pysyy kädessä, niin porailee bassosta reikiä vähän isommaksi (jenkkipotikoissa 8mm akseli) ja laittaa CTS:t sisään. Korjaaja ottaa potikoiden vaihdosta muutaman kympin riippuen onko kuitille tarvetta vai ei.
 
Mikki on sen verta hankalan mallinen etten keksi suorilta sopivia vaihdokkeja (tietenkin voi pistää jonkun presarimikin, vaikka joku Seymour Duncanin SPB-malli, jos ulkonäöllä ei ole niin väliä). Tommoinen presarityylinen mikki on kyllä vaikea tehdä todella huonosti, joten en usko että saundi aivan valtavasti vaihdolla paranee. Ei ole tosin kokemusta kyseisestä bassosta, joten...
 
Virittimet on hankalampi kysymys. Ainakin Thomann myy Schallerin BM(F)L:ää yksittäin ja setteinä jos reilu 60e ei ole liian iso panostus. Samalla voi laittaa sopivan kielipaketin (tai pari). Esim. joku 45-105 D'Addarion nikkeli voisi olla pätevä jos ei ole erityisiä preferenssejä saundin suhteen.
 
MPU
21.02.2011 08:25:18
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mittaa virittimen lavan läpi tulevan tapin paksuus ja sen mitan kanssa etsi käypäisiä vaihdokkeja. Halpasarjoissakin on ihan vireen pitäviä malleja. Potikoihin kotaktisprayta niinkuin edellä neuvottiin, mikille en tekisi mitään jos se kerran toimii. Uudet kielet ja basso säätöihin ja ei muuta kuin pompsottelemaan!
Marko
 
Ite kun tekee saa sellasta kun tulee
Jalopeeno
21.02.2011 08:58:15
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ok kiitos jo näistä tiedoista. Mennään niillä eteenpäin. Onko kontaktispreissä jotain ns. laatukamaa vai ihan halvinta Claes Ohlsonilta?
 
Mitä siihen virityskoneistoon tulee, niin laitetaan nyt samalla haku päälle, jos joltakulta sattuis semmoinen löytymään miljoonaboksistaan.
 
Seuraavasta linkista näkyy koneisto hyvin.
 
http://www.elderly.com/vintage/items/55U-3569.htm
 
MPU
21.02.2011 10:46:37
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jalopeeno: Ok kiitos jo näistä tiedoista. Mennään niillä eteenpäin. Onko kontaktispreissä jotain ns. laatukamaa vai ihan halvinta Claes Ohlsonilta?
CRC: kontaktispray toimii ainakin. Ei siis se punapurkkinen.
Marko
 
Ite kun tekee saa sellasta kun tulee
tauranen
21.02.2011 12:19:56
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jalopeeno: Ok kiitos jo näistä tiedoista. Mennään niillä eteenpäin. Onko kontaktispreissä jotain ns. laatukamaa vai ihan halvinta Claes Ohlsonilta?
 
Mitä siihen virityskoneistoon tulee, niin laitetaan nyt samalla haku päälle, jos joltakulta sattuis semmoinen löytymään miljoonaboksistaan.
 
Seuraavasta linkista näkyy koneisto hyvin.
 
http://www.elderly.com/vintage/items/55U-3569.htm

 
Noissa uudemmissa BB sarjajalaisissakin on kolmella ruuvilla kiinnitettävät virittimet.
Niitä varmaan voi löytyä käytettynäkin, alkuperäiset 80-luvun voi olla tiukassa.
 
Mikkiä ei kannata vaihtaa jos vanha toimii. Itse laitoin nyt fenderin vintage presari mikit ja se on kyllä hyvä, toki pienellä modauksella, kolvauksella ja kuumaliimauksella sai ihan siistin. Ja siis se huomio että toi presrimikkihän on yamahssa peilikuva verrattuna fenderiin. Fenderin mikeissä joutuu juottamaan irti messinkisen aluslevyn mikkien alta että saa ne yamahaan kiinni. Uuudemmissa BB-sarjalaisissahan presarimikki on käännetty "normaaliksi".
 
Minä olen John, teidän Entwistlenne, älkää pitäkö muita basisteja!
Jalopeeno
26.02.2011 22:20:00
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Nonni, nyt on basso komia, kuin pakasta vedettu. Uudet kielet (rotosound 45-105, nikkeli), intonaatio säädetty, kielenkorkeudet fiksattu, kontaktipuhdistimella potikat pelastettu. Vanhan Marshalin kanssa on pompoteltu ihan urakalla. Jännä homma, soinnut eteen ja biisi kuin biisi menee heittämällä (Huom. helppoja raitoja ilman mitään komeita sävelkulkuja jne.) vaikka viimeisestä soittamisesta on vuosia aikaa. Omaan korvaan soundi kuulostaa varsin messevältä. Hyvä että en heittäny koko roskaa menemään.
 
Nyt vielä viimeinen silaus. Eli joskus teininä jostain helvetin tyhmästä syystä porasin bassoon kiinni muoviden Yamahan logo -paneelin - ja vielä siirsin sitä jälkikäteen. Nyt siis bodyssä on neljä helvetin rumaa reikää. Mikä on hyvä, nätti ja oikeaoppinen tapa korjata rei'ät?
 
Kiitos vinkeistä kaikille avustaneille. Nyt on meinaan ihan hyvä ja hyvännäköinen pompotin aktiivikäytössä. Samalla myös skeba-osasto sai hieman päivitystä ja sen osuuden nykyään hoitaa Yammun FG730.
 
Musisointi on kivaa, vaikka se jostain kumman syystä oli jäänyt lähemmäs 15:sta vuodeksi.
 
L.Ruoska
27.02.2011 13:59:05
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jalopeeno: Nyt siis bodyssä on neljä helvetin rumaa reikää. Mikä on hyvä, nätti ja oikeaoppinen tapa korjata rei'ät?
 
No oikeaoppisesti ja hyvin korjaat näin:
1) Hio bassosta maalit veke
2) Tökkää ruuvinreikiin tulitikut ja katkaise ne sinne
3) Vedä lakkakitti reiän päälle ja hio sileäksi kun se on kuivunut
4) Vedä vielä toiseen kertaa lakkakitti ja hio sileäksi
5) Maalaa basso uusiksi
 
Tadaa! Reiät katoavat täysin. Aikaa & rahaa kuluu xpotenssiinliikaa, joten realistisiksi vaihtoehdoiksi jää yksi tai useampi seuraavista:
a) asennemuutos, "tää basso on kulunut ja se on rock!"
b) tarra(t) reikien päälle
c) lohduttaudut sillä että kukaan ei niitä holeja huomaa kuitenkaan
 
En huomannut että olisit maininnut bassosi pintakäsittelystä mitään alkuperäisessä viestissä, mutta oletan että kaikki ton mallin edustajat on maalattu/nitrolakattu tjsp.
MPU
27.02.2011 17:13:28
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tai sit tulppat ne reiät tikuilla ja pikaliimalla, käytät mattoveitsen terää siklinä ja siloitat reiät, täytät pikaliimalla jos tarttee ja (jos basso on maalattu) etsit sopivan paikkamaalipullon automaalikaupasta ja täppäät pienet maalitipat reikien päälle. Ei ne reiät kokonaan häviä mutta häipyvät aika hyvin näkyvistä.
Marko
 
Ite kun tekee saa sellasta kun tulee
Eddie80
09.09.2012 20:24:46
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Vaikka vahvasti myöhäisenä olenkin, niin heitämpä kuitenkin vinkin omasta kokemuksesta. =D
 
Eli olen omaa mustaa yammuani paikkamaalannut mustalla kiiltävällä kynsilakalla.. Reikiä paikkasin ja pienet tipat laitoin päälle.
Vähän hinkkausta kankaalla, niin paikkaa ei huomaa kuin ihan läheltä. =)
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti